Utorak , 27.9.2022. | 22:02

Pretraživanje

Obrazovanje

Objavljeno: 19.2.2013. u 10:21
Prikaza: 4063
Autor: Likaplus/P.A.

U Brinju održana vjeronaučna olimpijada

Brinje : U Brinju održana vjeronaučna olimpijadaBiskup Bogović poklanja ravnateljici OŠ Luka Perković knjižicu Pjesme duhovne (Foto: Likaplus/P.A.)
Brinje- U Osnovnoj školi u Brinju održana je  vjeronaučna olimpijada osnovnih i srednjih škola Gospićko-senjske biskupije.Skup je započeo sviranjem hrvatske himne i molitvom. Sudionike olimpijade pozdravila je ravnateljica Osnovne škole Marija Vičić i zamjenik načelnika Općine Brinje Joso Vuković. Biskup Mile Bogović je održao kratki povijesni sat spominjući povijest Brinja i ulogu dominikanaca i popa Mesića koji je i bio župnik u Brinju. Učenici su nakon pisanog dijela otišli u mjesnu crkvu gdje su upoznati s poviješću crkve, a pogotovo djelovanje popa Mesića u 17.stoljeću. 

Biskup Bogović je rekao: "U Crkvi postoje biskupijski svećenici koji žive na župama, a postoje i redovnici koji žive u redovničkim zajednicama po nekom pravilu ili redu pa se zovu redovnici. Jedan od njih su i dominikanci po svom osnivaču Dominiku. Taj red osnovan je pred 800 godina. Mi bismo to ime preveli u Nedjeljko. Nedjelja se na latinskom kaže dies Dominica, dan Gospodnji. Otuda ime Dominik. Dominikanci se zovu i red propovjednika (Ordo praedicatorum) jer su osnovano da ljude poučavaju u vjeru po propovijedanju.

 Vidio je Dominik da mnoga zla u svijetu nastaju zbog slabog poznavanja vjere.  To je bilo i kod nas u Bosni pa su dominikanci došli u Bosnu (bosanska hereza, bogumili). Današnji Papa misli da ljudi premalo poznaju svoju vjeru pa je proglasio Godinu vjere. Preporučuje katekizam u kojoj je sažeto sve ono što kršćanin treba vjerovati. Dominikanci su došli brzo i u Hrvatsku. Na području naše biskupije bili su u Senju, Modrušu, Podslunju i ovdje u Brinju. Ovdje je bio po svoj prilici upravo na mjestu gdje mi stojimo. To je bilo tridesetih godina 16. stoljeća. Tu su živjeli prije toga augustinci a zatim pavlini. 
Pavlini su poznati kao osnivači škola. Znakovito je da je i današnja škola na temeljima njihovog samostana. Najveći samostan kod nas bio je u Modruškom gvozdu (šumi) koji će se po njihovoj kapeli (crkvi) prozvati Kapela. Iz vremena dominikanaca u Brinju sačuvao nam se jedan dragocjeni kalež koji je 1515. Stjepan Frančić poklonio crkvi Sv. Marije. To je današnja župna crkva. Da ga ne zaplijene Turci biskup Kožičić ga je uzeo k sebi i tako nam je sačuvan. Nalazi se u Zadru, jer je Kožičić iz Zadra.Kožičić je poznati modruški biskup koji je osnovao glagoljsku tiskaru u Rijeci zato da se spasi u Hrvata ono što su oni u svojoj vjeri i kulturi stvorili. 

Kaže da to treba spasiti „da nas ne okrivet iže po nas pridut". Točno pred 500 godina (1513.) održao je on govor Lateranskom saboru gdje je istaknuo kakva opasnost prijeti Hrvatskoj i Europi od Turaka. Redovnika je u Brinju nestalo nakon 1540.  Koncem 17. stoljeća bio je ovdje župnik pop Marko Mesić. Imate njegov reljef na ulazu u crkvu. Počeo je popravljati ovu crkvu, ali kada je oslobođena Lika više je ondje boravio nego u Brinju pa je dobio ukor iz Senja što ne nastavi s popravkom crkve. On odgovara 25. srpnja 1689. „Moram pojti u Liku… ondje je crkva živa". Trebalo je poučavati narod koji se ondje naseljavao sa svih strana.
 Na taj dan 2000. uspostavljena je Gospićko-senjska biskupija pa sam i ja citirao to Markovo pismo: Moram pojti u Liku. Marko Mesić je umro pred 300 godina u Karlobagu (1713.). Kada smo već kod godišnjica, dobro je spomenuti da je pred 1700 godina (313.) car Konstantin dao Crkvi slobodu. Nakon toga  nastalo je masovno poučavanje naroda u vjeri jer su mnogi dolazili da se krste ali nisu bili dobro poučeni.Nakon oslobođenja Like 1689. Uz popa Marka Mesića i njegove nasljednike poučavali su vjernike i kapucini iz Karlobaga. Oni za svoje misije u Lici objavili jedan molitvenik kao priručnik za misije. Pretisak toga molitvenika poklanjam ovoj Osnovnoj školi koja nas je danas ugostila za biskupijsku vjeronaučnu olimpijadu koju ovim otvaram." 
 Biskup je na kraju svojeg govora poklonio ravnateljici odnosno školi domaćinu Pjesme duhovne koje su svojedobno izdali oci kapucini koji su prenosili vjeru u Lici i kristijanizirali narod. Pobjednici ovogodišnje olimpijade su učenici iz OŠ  Slunj. Svi vjeroučitelji su dobili kompendij odnosno sažetak Katekizma Katoličke Crkve.
Likaplus.hr :

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : HEP donirao nova računala

OŠ "L.Perkovića" u Brinju

HEP donirao nova računala

3.5.2016. | 12:45
Likaplus.hr : Pošumljavanje u Brinju

Pošumljavanje u Brinju

13.11.2013. | 22:56
Likaplus.hr : Učenici  sudjelovali u pošumljavanju

Akcija pošumljavanje

Učenici sudjelovali u pošumljavanju

24.11.2012. | 22:24
Optički kabel
Likaplus.hr :

Obavijesti iz HEP-a ,ELEKTROLIKA
Likaplus.hr :


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže s područja grada Otočca da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za naselje Orovac.

 

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

28.09.2022.

12:00 do 15:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže bez opskrbe električnom energijom biti naselja: Krbavica i Vrpile.

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana u vremenu

28.09.2022. 09:00 do 14:30 sati

29.09.2022. 09:00 do 14:30 sati

30.09.2022. 09:00 do 14:30 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za naselja: Ramljani i Čanak.

 

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana u vremenu

26.09.2022. 09:00 do 14:00 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


 

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže s područja Plitvičkih Jezera da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom naselja: Sertić Poljana, Rodić Poljana, Bigina Poljana i Labudovac.

Prekid u opskrbi je predviđen:

Dana

u vremenu

 

26.09.2022.

08:00 do 16:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :