Nedjelja , 24.10.2021. | 20:34

Pretraživanje

Duhovni kutak

Objavljeno: 8.2.2019. u 21:29
Prikaza: 1348
Autor: Likaplus

Godišnjica ubojstva svećenika u Zavalju

D. Lapac : Godišnjica ubojstva svećenika u Zavalju
Zavalje- Danas je obilježena godišnjica ubojstva svećenika Mile Ivančića koje se dogodilo 2013. godine. Katolički svećenik vlč. Mile Ivančić, župnik župe Gospićko-senjske biskupije sv. Franje Asiškog Zavalje, koja se nalazi na teritoriju Bosne i Hercegovine dvadesetak kilometara od Bihaća, pronađen je mrtav 9. veljače 2013. u župnoj kući u Zavalju.Općinski sud u Bihaću osudio je na višegodišnje zatvorske kazne trojicu maloljetnih mladića koji su početkom 9.veljače 2013. ove godine iz koristoljublja ubili svećenika don Milu Ivančića u mjestu Zavalju kod Bihaća. Misu zadušnicu za vlč Milu Ivančića predvodio je vlč Ante Luketić, župnik iz Ogulinskih Oštariju, uz koncelebraciju drugih svećenika iz susjednih župa.

Propovijed vlč Ante Luketić:
Dragi vjernici i braćo svećenici i časne sestre, okupili smo se obilježiti 6.obljetnicu smrti vlč. Mile koji se u travnju 2013. godine pripremao proslaviti 50. obljetnicu svećeništva odnosno Zlatnu Misu.
Naša G-S biskupija ove godine osobito moli za svećenička i redovnička zvanja, za nove proroke i svećenike u svom radu i zajednicama.
Isus nam se daruje riječima i djelima. Da bi se to moglo događati, potrebi su za to poslanici, proroci, svećenici…
On je naš pouzdan oslonac i danas, kako slušamo u današnjem prvom čitanju! I onda kad smo dužni živjeti ljubav jedni prema drugima: što se tiče gostoprimstva, u braku, poslovnim odnosima, prijateljstvu, u ophođenju s imanjem - Bog ostaje vjeran, bez obzira što mi nismo uvijek vjerni Njemu. Pogotovo u životnim nedaćama, kao što su strah te naše potrebe.
U Evanđelju imamo svjedočanstvo kako je jednoj nevinoj osobi odrubljena glava. Naime, pogubljen je veliki prorok, preteča Isusa Krista. Samo zato što se usprotivio takvom Herodijadinom životu jer je živjela raskalašeno. Možemo pomisliti da su svi u dvorani krivi. Jer nitko nije reagirao na tu sablazan. Još tome ju je majka nagovorila, jer nije Herodijada znala sama razmišljati. I Herod dobiva što je tražio, na pladnju glavu Ivana Krstitelja. Tako je Ivan grozno skončao. Ali oni koji za i u Bogu umiru, žive vječno. Kao i poruke koje je naviještao. To je poruka današnjeg Evanđelja.
I NAMA SE U OVOM TRENUTKAU KAO I ČITAVE GODINE MOLITVE ZA DUHOVNA ZVANJA NAMEĆE PITANJE:
ŠTO JE BOG NAUMIO KAD JE USPOSTAVIO SVEĆENIŠTVO:
-Među glavnim svećeničkim likovima u Svetom pismu nalazi se i dobro nam poznat veliki prorok Ezekiel. Zasigurno pamtimo njegovo dramatično viđenje o dolini punoj suhih kostiju koje će snagom Duha postati vojska živih ljudi (Ez 37). Još nam je draže proročanstvo o tvrdom, kamenom srcu čovjekovu koje će sam Bog zamijeniti pravim, toplinom i ljubavlju ispunjenim ljudskim srcem (Ez 36,26).
Bog kroz proroke jasno predstavlja svećenika kao osobu koja će čovjeka približavati Bogu. Svećenik je onaj koji prilazi Bogu, stupa u Božju blizinu. Na njemu je „Gospodinova ruka" koju svećenik kod sakramenata polaže nad vjernika.
Koliko li je puta i svećenik Mile u svojih 50 godina misničke službe polagao ruke osobito nad krštenike, u ispovijedi, u blagoslovu…
Božji poslanik - svećenik naznačuje novo razdoblje. Poput Ezekiela to čini i svećenik vlč. Mile.
Proroka Ezekiel javlja se u izgnanstvu (6. st. prije Krista u Babilonskom ropstvu). Sveti grad Jeruzalem i Sveti hram su razoreni, Božji dom spaljen i opljačkan. Božja zapovijed je da pođe izgnanicima (3,11) i dvostruki izvještaj o tome daju naslutiti kako je Ezekiel kao svećenik dragovoljno onamo pošao. Odlazi iz pastoralnih motiva i pridružuje se svome narodu. Tako je postupio i naš subrat svećenik Mile dolazeći na službu u svoju rodnu spaljenu župu Zavalje 1997. godine.
U riječima Božjim Ezekiel jasno čuje da je „sin čovječji", da pripada smrtnomu stvorenju, udaljen od uzvišene božanske slave. Upravo ta spoznaja praznine, pustoši kod Ezekiela je naglašen. Izazov mu je za kontemplativni život.
Između brojnih proroštava i govora, susrećemo duhovnog čovjeka koji je posve uronjen u promatranje onoga što mu Bog želi pokazati. Najvišu tajnu samog Božjeg bića svećenik i danas doživljava u tišini i samoći i tako hrani svoju dušu za tešku zadaću. To je izvor iz kojega crpi nadahnuće i snagu.
Ezekiel je svećenik koji mora prenijeti tešku poruku svojim slušateljima. Izabranome narodu mora priopćiti Božji sud da su „buntovni" te se moraju obratiti od svog puta, od svog udaljavanja od Boga.
Svojoj zajednici svećenik Ezekiel je i živa opreka. Oni se inate, a on mora slušati riječi iz Božjih usta. Oni neće poslušati, a on treba u srce primiti riječi koje će mu Gospodin reći i tim riječima se hrani i poučava te tom riječju obraća svoj narod.
Svećenik je ipak je prije svega prorok Duha. Mnogo puta doživljava kako ga Božji Duh nosi. Duh Božji pada na njega i govori mu.
U najpoznatijemu viđenju Duh Božji vodi proroka i svećenika Ezekiela u dolinu punu kostiju koje će biti uskrišene. Kao svećenik Ezekiel je odgovoran za život. Postavljen je za stražara narodu Božjem. I nama je na Teologiji u Rijeci naš sada pokojni profesor A. Benvin znao reći kako su svećenici poput tihih stražara koji bdiju nad narodom.
Svećenikova je baština Bog sam, a zadaća mu je poučavati u raspoznavanju što je sveto i čisto. Treba prosuditi prema Božjim odredbama. Pred svojim Bogom Ezekiel se u znak poniznosti i štovanja spušta licem do zemlje. Nije to puka formalnost „klanjanja" već je to napajanje na euharistiji iz koje se preko svećenika napajaju žedne duše vjernika.
Osoba koja je pedeset godina slavila Boga Svetom Euharistijom, sigurno će nastaviti moliti pred istim Bogom gledajući ga oči u oči za sve one koje je blagoslivljao, krštavao, ispovijedao, vjenčavao, pomazivao, pokapao… Neka i nas zagovara na našem životnom hodu prema nebeskom domu… Amen.
NA KRAJU MISE NAGLASIO SAM:
Zahvaljujem župniku vlč. Dini i svim župljanima na lijepom liturgijskom slavlju – velikom broju okupljanih vjernika, divnom i pobožnom pjevanju te osobito na pristupu Sv. Pričesti. TO JE NAJBOLJI ZNAK ZAHVALE, SPOMENIK SVEĆENIKU koji vas je duhovno vodio – pokojnom vlč. Mili. Taj dar koji imate DAR VJERE najveći vam je zalog – zdravi Duh koji imate – i s njim ćemo sve ostalo što je uništeno uspješno obnoviti. Neka vas prati Božji blagoslov…
pop Ante Luketić, župnik oštarski i cerovnički

 

 

 

 


Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Istinoljubivi

Istinoljubivi

Komentirano: 11.2.2019. | 19:19

1

Nigdje ne piše da je don Milin koljač Hrvat i katolik čija majka je bila župska podvornica. Da je kojim slučajem bio Musliman ili Srbin...

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : U župi Zavalje svečano na Veliku Gospu

U župi Zavalje svečano na Veliku Gospu

16.8.2020. | 23:37
U župi Zavalje svečano na Veliku Gospu
U župi Zavalje svečano na Veliku Gospu
Likaplus.hr : Prvopričesnici u Lapcu

Prvopričesnici u Lapcu

27.6.2020. | 17:42
Donji Lapac-Na 12.Nedjelju kroz godinu na župnoj Sv.Misi u Donjem Lapcu troje vjeroučenika primilo je Prvu sv pričest. To su Leon Novak Ivan Budić i Nina Kokorović.
Likaplus.hr : Biskup Bogović podijelio sv Potvrdu u Lapcu

Biskup Bogović podijelio sv Potvrdu u Lapcu

16.6.2020. | 23:38
Donji Lapac- U subotu, 13.lipnja 2020., održana je krizma u župi sv Ivana Pavla II. u Donjem Lapcu. Misa s podjelom sakramenta sv Potvrde bila je u 11,00 sati. Uslijed nastanka epidemije COVID 19 krizme su se odgađale dok nije popustila kriza radi pandemije korona virusa.
Likaplus.hr : Tijelovo u Lapcu, Zavalju...

Tijelovo u Lapcu, Zavalju...

12.6.2020. | 21:49
Donji Lapac-U župi Sv.Franje Asiškog na Zavalju svečano je proslavljena svetkovina Tijelova. Uz svečanu Misu uslijedila je svečana procesija po Brigu oko crkve čiji je obnovitelj župnik Dino Rupčić. Prije procesije župnik je blagoslovio maslinove grančice jer zbog pandemije kor
Likaplus.hr : Blagdan Duhova u Donjem Lapcu

Blagdan Duhova u Donjem Lapcu

1.6.2020. | 10:12
Donji Lapac-Svetkovina Duhova svečano je proslavljena svetom misom u župi Sv. Ivana Pavla II., najmlađoj župi Gospićko-senjske biskupije. Na početku svete mise župnik Dino Rupčić uskliknuo je „Crkvo naša, sretan ti rođendan".
Likaplus.hr : Duhovni život u Donjem Lapcu

U svibnju

Duhovni život u Donjem Lapcu

10.5.2020. | 8:26
Donji Lapac-U Gospinom mjesecu svibnju mjesecu Sv.Krunice najmlađa župa Gospićko-senjske biskupije Sv.Ivana Pavla II u Donjem Lapcu ima snažni duhovni program
Likaplus.hr : Župnik iz Lapca video porukom čestitao Uskrs

Župnik iz Lapca video porukom čestitao Uskrs

11.4.2020. | 16:23
U kratkom videu obratio se župnik i svojim župljanima, te im poručio da ostanu u ovo vrijeme korona virusa jaki u vjeri u tzv obiteljskim crkvama jer im je putem elektronskih medija omgućeno sudjelovanje u misama diljem Domovine, te svima svojim župljanima čestitao Uskrs i svim
Likaplus.hr : Božić u Zavalju,Lapcu, Srbu...

Božić u Zavalju,Lapcu, Srbu...

29.12.2019. | 11:32
Na Badnji dan slavljene su Mise polnoćke u drevnoj podplješivičkoj župi Zavalje u 20:30 te u župi Sv.Ivana Pavla II u Donjem Lapcu.Na Božić slavljene su svečane Mise u Zavalju Velikom Skočaju Srbu i Donjem Lapcu Župnik Dino Rupčić naglasio je na misama: "Ljubav je bit Božića.Bog
Likaplus.hr : Betlehemsko svjetlo u župi

Betlehemsko svjetlo u župi

23.12.2019. | 23:01
Likaplus.hr : Primljeni novi ministranti u Lapcu

Primljeni novi ministranti u Lapcu

16.12.2019. | 6:56
Doni Lapac-Na treću nedjelju došašća koja je ujedno i radosna nedjelja -gaudete obilježava se i nedjelja caritasa.Na svečanoj župnoj Misi u Donjem Lapcu u župi Sv.Ivana Pavla II bilo je doista radosno raspoloženje.Župnik Dino primio je obredno nove ministrante.To su Franjo Kristi
Likaplus.hr : I žitelji Lapca  na putu za Vukovar

I žitelji Lapca na putu za Vukovar

19.11.2019. | 13:02
Lapac- Uoči dana sjećanja na žrtvu Vukovara župnik Donjeg Lapca,Boričevca i Zavalja Dino Rupčić,župnik iz Donjeg Lapca, hodočastio je u Vukovar. Zajedno sa župnikom bili su njegovi župljani iz Donjeg Lapca Marin Gogić i Mladen Barišić te iz Zavalja Marko Veljača.Hodočašće je
Likaplus.hr : Obnova crkve nakon samo 3 godine od gradnje

Obnova crkve nakon samo 3 godine od gradnje

14.11.2019. | 12:03
Donji Lapac-Nakon samo tri godine ,koliko je stara župna crkva Sv.Ivana Pavla II u Donjem Lapcu, moralo se pristupiti uz krečenje crkve i limarskim radovima na crkvi.
Likaplus.hr : Dva krštenja u Srbu

Dva krštenja u Srbu

3.11.2019. | 15:25
Na svetkovinu Svih Svetih 01.studenoga u mjestu Srb koje je filijala župe rođenja BDM Boričevac župnik Dino Rupčič predvodio je svečano euharistijsko slavlje.Dvostruka radost bila je za ovu malu zajednicu.Uz proslavu svih svetih na Misi su bila dva krštenja.Župnik je krstio malu
Likaplus.hr : Na misijsku nedjelju u Donjem Lapcu

Na misijsku nedjelju u Donjem Lapcu

21.10.2019. | 20:00
Na kraju Svete Mise don Dino Rupčić, župnik u Lapcu, uručio je don Mati par primjerenih darova među kojima i sliku Sv Ivana Pavla drugog i nakon obostranog zahvaljivanja zajedno s župljanima i završnog Blagoslova nazočili su prigodnom druženju u crkvenom dvoru sa župljanima!
Likaplus.hr : Msgr Čančar prvi dan trodnevnice u Lapcu

Msgr Čančar prvi dan trodnevnice u Lapcu

20.10.2019. | 14:19
Donji Lapac-Prvi dan trodnevnice u najmlađoj župi gospićko-senjske biskupije obilježen je u subotu 19.10.večernjom Misom koju je predvodio i propovijedao msgr.Mile Čančar župnik Korenice i Bunića.Budući da je subota uzet je misni obrazac na čast BDM .Za Ivana Pavla II vežu me lij
Likaplus.hr : Hrvatska je obranjena krunicom i molitvom

U Donjem Lapcu

Hrvatska je obranjena krunicom i molitvom

10.10.2019. | 8:13
Likaplus.hr : Župa Boričevac konačno ima kip Male Gospe

Župa Boričevac konačno ima kip Male Gospe

13.8.2019. | 19:58
Donji Lapac-Na župnoj Misi 11.kolovoza na 19.nedjelju kroz godinu župnik Dino Rupčić blagoslovio je kip Male Gospe.Kip je izradio kipar Mate Vlaho.Kip je sponzorirala gospođe Jasne Hrkač.Kip Bogorodice krasiti će župnu crkvu u Boričevcu, jer je župa u Boričevcu posvećena Maloj G
Bujica o pokušaju smjene ravnateljice Škole u Korenici
Likaplus.hr :
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Udruženi ...
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Rutava mladenka ...
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :