Utorak , 12.11.2019. | 19:15

Duhovni kutak

Objavljeno: 29.5.2018. u 11:09
Prikaza: 2892
Autor: Likaplus

50 godina bračne vjernosti Franje i Luce

D. Lapac : 50 godina bračne vjernosti Franje i LucePedeset godina vjernosti Franje i Luce Marić u kršćanskom braku

Donji Lapac- Izgleda nestvarno u vrijeme kada se  mnogi brakovi u Hrvatskoj rastavljaju da u Donjem Lapcu jedan bračni par,Franjo i Luca Marić, slavi 50 godina zajedničkog života u posvećenom braku. Vjenčali su se davne 1968. godine u Kraljevoj Sutjesci. Poklonili su bračni par Franjo i Luce hrvatskom narodu i Crkvi i petero djece. Prema statistici iz 2015. godine u Hrvatskoj je sklopljeno 19.834 brakova i zabilježeno je 6.010 razvoda. U vrijeme kada mladi žive brak "na probu" prije samoga braka i kada se upoznavaju godinama,  pa se opet tako brzo raspadaju kršćanski brakovi. Zašto? Franjo i Luce bi sigurno rekli zato što danas niti žena niti muškarac ne znaju podnositi žrtvu zajedničkog života upirući svoj pogleda u raspetoga Krista na križu, nego su usmjereni većinom na zabavu i provod, bez želje da zajednički prebrode poteškoće u braku. I vjerojatno i zato što nema vjere da će umirući i polazeći pred svojega Stvoritelja morati ipak položiti račun za življeni život na Zemlji.

Župnik Dino Rupčić ukratko je predstavio životni put Franje i Luce.Franjo je bio poštar, a Luce kućanica. Franjo je uvijek bio povezan službom i sa crkvom u kojoj je obnašao i službu prakatura preko 20 godina u selu Bjelavići.Uslijed rattnih zbivanja u Bosni morali su pobjeći u Vareš, iz Vareša u Čapljinu, pa se seli u Livno, pa iz Livna u Klanu gdje surađuje sa župnikom Perom Zebom.Godine 1995. dolazi u Korenicu, pa iste godine odlazi za Donji Lapac. Franjo i Luce imaju petero djece: Tvrtka,Marijanu,Branku,Romanu i Danijelu. Imaju za sada i osmero unučadi. Župnik je naglasio da je život Franje i Luce  započeo i traje u znaku Presvetoga Trojstva-koji se upravo taj dan i slavio.

Biskup Gospićko-senjski Zdenko Križić  uputio je osobnu čestitku bračniom paru 


"Poštovani Franjo i Luce!


Informiran sam da se pred kraj ovoga mjeseca navršava točno 50 godina vašega braka. Bilo je to točno 27. svibnja 1968. u crkvi u Kraljevoj Sutjesci.

Iskrene čestitke za ovaj veliki jubilej. Nema puno onih koji dočekaju zlatni jubilej braka. Ne samo zato što jedno od bračnih drugova Bog pozove k sebi prije te obljetnice, nego nažalost što ima jako puno brakova koji se uruše puno prije ovakve obljetnice. Kako je lijepo svjedočanstvo svijetu danas brak proživljen u vjernosti 50 godina!

Dali ste našem narodu i Crkvi petero djece i tako pokazali da volite život i da je za vas život Božji dar. Hvala vam na tome!

Znamo da vam kroz život nisu samo cvale ruže. Bilo je puno i teških trenutaka i najrazličitijih trpljenja. Zahvaljujemo Bogu koji vam je dao snage da sve to podnesete i ne dopustite da poteškoće ugase vašu bračnu ljubav i životnu nadu. Poteškoće nošene s Bogom učvršćuju ljubav i postaju snagom u životnom hodu.

Sigurno niste mogli niti pomisliti da će vaš životni put izgledati ovako, da ćete morati ostaviti svoj zavičaj i krenuti u nepoznato. Nije bilo lako sve to izdržati! Ali sam siguran da ste i kroz sve te muke imali također iskustvo Božje blizine i njegove pomoći.

Hvala vam što ste kroz cijeli vaš život uvijek bili blizu Crkve i najbliži suradnici svećenicima gdje god vas je providnost dovela. Hvala vam što ste više od 20 godina bili bliski suradnici svećenicima Gospićko-senjske biskupije u mnogostrukim oblicima pomoći, i što ste i danas iznimno zauzeti član naše nove župne zajednice u Donjem Lapcu. Hvala i Bosni koja vas je dala i vašim roditeljima koji su vam život podarili i svima onima koji su vam na bilo koji način pomagali na vašem životnom putu. Dragi Bog neka im svima bude nagrada.

Neka vas Bog poživi i dade vam dobro zdravlje da dočekate još pokoji jubilej na radost svojim najbližima i svima nama.

Zazivam Božji blagoslov na vas, na cijelu vašu obitelj, na vašu djecu i unuke, neka vas Gospodin prati u vašem daljnjem životu i bude vam izvorom snage i radosti do zadnje ure vašeg zemaljskog putovanja."

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Dva krštenja u Srbu

Dva krštenja u Srbu

3.11.2019. | 15:25
Na svetkovinu Svih Svetih 01.studenoga u mjestu Srb koje je filijala župe rođenja BDM Boričevac župnik Dino Rupčič predvodio je svečano euharistijsko slavlje.Dvostruka radost bila je za ovu malu zajednicu.Uz proslavu svih svetih na Misi su bila dva krštenja.Župnik je krstio malu
Likaplus.hr : Na misijsku nedjelju u Donjem Lapcu

Na misijsku nedjelju u Donjem Lapcu

21.10.2019. | 20:00
Na kraju Svete Mise don Dino Rupčić, župnik u Lapcu, uručio je don Mati par primjerenih darova među kojima i sliku Sv Ivana Pavla drugog i nakon obostranog zahvaljivanja zajedno s župljanima i završnog Blagoslova nazočili su prigodnom druženju u crkvenom dvoru sa župljanima!
Likaplus.hr : Msgr Čančar prvi dan trodnevnice u Lapcu

Msgr Čančar prvi dan trodnevnice u Lapcu

20.10.2019. | 14:19
Donji Lapac-Prvi dan trodnevnice u najmlađoj župi gospićko-senjske biskupije obilježen je u subotu 19.10.večernjom Misom koju je predvodio i propovijedao msgr.Mile Čančar župnik Korenice i Bunića.Budući da je subota uzet je misni obrazac na čast BDM .Za Ivana Pavla II vežu me lij
Likaplus.hr : Hrvatska je obranjena krunicom i molitvom

U Donjem Lapcu

Hrvatska je obranjena krunicom i molitvom

10.10.2019. | 8:13
Likaplus.hr : Župa Boričevac konačno ima kip Male Gospe

Župa Boričevac konačno ima kip Male Gospe

13.8.2019. | 19:58
Donji Lapac-Na župnoj Misi 11.kolovoza na 19.nedjelju kroz godinu župnik Dino Rupčić blagoslovio je kip Male Gospe.Kip je izradio kipar Mate Vlaho.Kip je sponzorirala gospođe Jasne Hrkač.Kip Bogorodice krasiti će župnu crkvu u Boričevcu, jer je župa u Boričevcu posvećena Maloj G
Likaplus.hr : Sakramente kršćanske inicijacije u Lapcu

Katekumen Marko primio

Sakramente kršćanske inicijacije u Lapcu

21.7.2019. | 19:30
Donji Lapac-Na XVI. nedjelju kroz godinu u župi Sv.Ivana Pavla II u Donjem Lapcu bilo je posebno svečano.Naime pod župnom Misom župnik Dino Rupčić podijelio je mladom katekumenu Marku Filipovikj sakramente kršćanske incijacije.
Donji Lapac-Na XVI. nedjelju kroz godinu u župi Sv.Ivana Pavla II u Donjem Lapcu
Likaplus.hr : Procesija na Tijelovo kroz Lapac

Procesija na Tijelovo kroz Lapac

21.6.2019. | 13:51
Donji Lapac-Svetkovina Tijelova i ove godine svečano je proslavljena u župi Sv.Ivana Pavla II u Donjem Lapcu i župi Sv.Franje Asiškog na Zavalju.
Likaplus.hr : Sveti Ante proslavljen u Donjem Lapcu

Sveti Ante proslavljen u Donjem Lapcu

14.6.2019. | 21:26
Donji Lapac-U župi Sv.Ivana Pavla II svečano je i ove godine proslavljen spomendan Sv.Ante Padovanskog sveca svega svijeta.Proslava je bila u obliku duhovne obnove.Predvoditelj duhovne obnove je bio pater Euzebije Knežević rodom iz župe Bihać filijala Kralje. Inače je u redu otac
Likaplus.hr : U Donjem Lapcu  dvije prvopričesnice

U Donjem Lapcu dvije prvopričesnice

5.5.2019. | 23:06
Donji Lapac-Na treću vazmenu nedjelju u župi Sv.Ivana Pavla II bilo je posebno svečano.Na župnoj Misi župnik Dino podijelio je prvu svetu pričest dvama prvopričesnicama Anji Klobučar i Ani Baban.Župnik je u prigodnoj homiliji zahvalio Bogu što je preko roditelja ovim prvopričesn
Likaplus.hr : Posjetili otočić Košljun

Župljani Lapca i Srba

Posjetili otočić Košljun

2.5.2019. | 22:23
Likaplus.hr : Božansko milosrđe u Donjem Lapcu

Proslavljeno

Božansko milosrđe u Donjem Lapcu

28.4.2019. | 21:36
Sestra Faustina, tj. Helena Kowalska rođena je 25. kolovoza 1905. godine u selu Glogowiec, u blizini Lodza (Poljska), kao treće od desetoro djece u obitelji Marianne i Stanislawa Kowalskog. Već od djetinjstva odlikovala se ljubavlju prema molitvi, marljivošću pri radu, poslušnošć
Likaplus.hr : Procesija s križem i Uskrs u Lapcu

Procesija s križem i Uskrs u Lapcu

21.4.2019. | 21:25
Procesija s križem i Uskrs u Lapcu
Likaplus.hr : Na Veliki četvrtak u Donjem Lapcu

Na Veliki četvrtak u Donjem Lapcu

20.4.2019. | 10:18
Donii Lapac-Veliki četvrtak i ove godine svečano je obilježen u Donjem Lapcu.Četvrtu godinu za redom župnik dvanaestorici muškaraca pere noge po uzoru kako je Isus učinio svojim apostolima. U prigodnoj homiliji župnik Dino Rupčić govorio je o ustanovljenju sv.reda i euharistije.
Likaplus.hr : Cvjetnica  započela u centru mjesta

Donji Lapac

Cvjetnica započela u centru mjesta

14.4.2019. | 23:13
Likaplus.hr : Biskup Košić u Donjem Lapcu

Biskup Košić u Donjem Lapcu

7.4.2019. | 18:02
Donji Lapac- Danas je u župi posvećenoj svetom papi Ivanu Pavlu II. u Donjem Lapcu biskup Vlado Košić služio svetu misu. Povod dolaska biksupa u pograničnu župu Gospićko-senjske biskupije je želja da vidi kako žive na ovim područjima vjernici, jer ga ove župe podsjećaju na njegov
Likaplus.hr : Vlč Mišel Grgurić u Lapcu i Srbu

Vlč Mišel Grgurić u Lapcu i Srbu

31.3.2019. | 19:38
Donji Lapac-Na poziv župnika vlč.Dina Rupčića iz Donjega Lapca misu u župi sv Ivana Pavla II.,na četvrtu korizmenu nedjelju , predvodio je vlč. Mišel Grgurić. Mišel Grgurić je iz Korenice, a sada obnaša službu tajnika biskupa Gospićko-senjskoga i kancelara Biskupije. Razlog
Likaplus.hr : Pješke od Lapca do Boričevca

Pješke od Lapca do Boričevca

23.3.2019. | 21:44
Donji Lapac-Najmlada župa Gospičko-senjske biskupije još jednom je pokazala svoju upornost u stvaranju duhovnih vrednota i duhovne tradicije.Naime, u subotu 23. ožujka 2019., petnaest župljana iz župe Sv.Ivana Pavla II predvođeni župnikom vlc.Dinom Rupčićem hodočastili su iz Don
Likaplus.hr : Duhovna obnova za početak korizme u Lapcu

Duhovna obnova za početak korizme u Lapcu

8.3.2019. | 22:30
Donji Lapac- Na početku svake korizme u Donjem Lapcu , lapački župnik Dino Rupčić, omogući svojim vjernicima barem jednodnevnu duhovnu pripremu. Tako je ove godine pozvao vlč Marinka Miličevića, generalnog vikara Gospićko-senjske biskupije
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :