Četvrtak , 19.9.2019. | 14:49

Pretraživanje

Duhovni kutak

Objavljeno: 21.6.2019. u 13:51
Prikaza: 627
Autor: Likaplus

Procesija na Tijelovo kroz Lapac

D. Lapac : Procesija na Tijelovo kroz Lapac
Donji Lapac-Svetkovina Tijelova i ove godine svečano je proslavljena u župi Sv.Ivana Pavla II u Donjem Lapcu i župi Sv.Franje Asiškog na Zavalju.

Svečane Sv.Mise i procesije predvodio je mons.Janusz Stanislaw Blachowiak, prvi tajnik apostolske nuncijature u Republici Hrvatskoj. Mons.Blachowiak rado se odazvao pozivu župnika vlč.Dina Rupčića te je izmedu ostalog istaknuo da je njegova radost trostruka. Prvo zbog toga jer u 10 godina diplomatske službe nije nigdje predvodio misu i bio pozvan baš za Tijelovo. Drugi razlog je boravak u jedinoj župi u biskupiji posvećenoj Sv.Ivanu Pavlu II. i crkvi posvećenoj Sv.Franji Asiškom. Treći  razlog je što su i Donji Lapac i Zavalje male zajednice po broju katolika, a takve zajednice posebno su na srcu pape Franje.

Na kraju svetih misa, u Zavalju i Lapcu, mons.Blachowiak je primio i prigodne darove. U Donjem Lapcu dobio je na poklon tradicionalni vezeni "sutjeski križ". U Zavalju dobio je od vjernika na dar  lički ručnik.

U Donjem Lapcu u  tijelovskoj procesiji kroz mjesto Donji Lapac  sudjelovali  su u nošnjama i nčlanovi KUD-a Kraljica Katarine Kotromanić, a četvorica muževa nosili su nebo tj.baldahin iznad Presvetog.
U Donjem Lapcu u procesiji su sudjelovali i policajci noseći ferale uz Presveti sakramenat. Radost susreta u vidu slavljenja Boga na ovakvu veliku svetkovinu bila je radost za narod i mons.Blachowiaka.
I
z propovijedi:
Mons. Blachowiak u propovijedi protumačio je smisao svetkovine Tijelova u odnosu Kristova svećeništva iz kojega proizlazi euharistija kao najuzvišeniji dar, kao Žrtva prikazana Ocu i kao Gozba ponuđena ljudima.
„Prvo čitanje podsjeća na najstariji lik Krista Svećenika: na Melkizedeka, kralja šalemskog i svećenika `Boga Svevišnjega` koji u znak zahvale Bogu za Abrahamovu pobjedu prinese kao žrtvu `kruh i vino`, simbol euharistije. Melkizedek je proglašen `svećenikom dovijeka` jer mu se ne zna početak ni svršetak. Taj naslov više pristaje Kristu, jer njegovo svećeništvo nije ljudskog nego božanskog porijekla, i stoga je vječno".

Zatim je mons. Blachowiak protumačio Drugo čitanje koje prikazuje Krista Svećenika u činu ustanovljenja euharistije koja je žrtva Novoga saveza. Temu Euharistija – gozba osvjetljuje današnje Evanđelje u događaju umnažanja kruha. Isus je uzeo pet kruhova, pogledao nebo, blagoslovio i razlomio pa dao učenicima. „Sve je to Isus ponovio u dvorani Posljednje večere kada je pretvorio kruh u svoje Tijelo.
Još jedna osobitost privlači pažnju: kruhovi se umnažaju Isusovim rukama, on ih daje učenicima, a učenici dijele narodu. Isto će tako Isus nastaviti izvoditi euharistijsko čudo, preko svojih svećenika koji su njegovi službenici i djelitelji njegova blaga. I na kraju Evanđelje ističe: `Jedoše i svi se nasitiše`. Euharistija je gozba pripravljena za sve ljude da utaže svoju glad za Bogom, za vječnim životom. Budući da je čovjek odveć malen da bi dopro do Boga, sam Bog se za nas učinio malenim da bismo od njegove ljubavi mogli primiti ljubav te da svijet postane njegovo kraljevstvo. To je značenje blagdana Tijelova. Gospodina koji se utjelovio, Gospodina koji je postao kruhom, nosimo ulicama naših gradova i naših sela, uranjajmo ga u svakodnevicu našega života", zaključio je mons. Blachowiak

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Župa Boričevac konačno ima kip Male Gospe

Župa Boričevac konačno ima kip Male Gospe

13.8.2019. | 19:58
Donji Lapac-Na župnoj Misi 11.kolovoza na 19.nedjelju kroz godinu župnik Dino Rupčić blagoslovio je kip Male Gospe.Kip je izradio kipar Mate Vlaho.Kip je sponzorirala gospođe Jasne Hrkač.Kip Bogorodice krasiti će župnu crkvu u Boričevcu, jer je župa u Boričevcu posvećena Maloj G
Likaplus.hr : Sakramente kršćanske inicijacije u Lapcu

Katekumen Marko primio

Sakramente kršćanske inicijacije u Lapcu

21.7.2019. | 19:30
Donji Lapac-Na XVI. nedjelju kroz godinu u župi Sv.Ivana Pavla II u Donjem Lapcu bilo je posebno svečano.Naime pod župnom Misom župnik Dino Rupčić podijelio je mladom katekumenu Marku Filipovikj sakramente kršćanske incijacije.
Donji Lapac-Na XVI. nedjelju kroz godinu u župi Sv.Ivana Pavla II u Donjem Lapcu
Likaplus.hr : Sveti Ante proslavljen u Donjem Lapcu

Sveti Ante proslavljen u Donjem Lapcu

14.6.2019. | 21:26
Donji Lapac-U župi Sv.Ivana Pavla II svečano je i ove godine proslavljen spomendan Sv.Ante Padovanskog sveca svega svijeta.Proslava je bila u obliku duhovne obnove.Predvoditelj duhovne obnove je bio pater Euzebije Knežević rodom iz župe Bihać filijala Kralje. Inače je u redu otac
Likaplus.hr : U Donjem Lapcu  dvije prvopričesnice

U Donjem Lapcu dvije prvopričesnice

5.5.2019. | 23:06
Donji Lapac-Na treću vazmenu nedjelju u župi Sv.Ivana Pavla II bilo je posebno svečano.Na župnoj Misi župnik Dino podijelio je prvu svetu pričest dvama prvopričesnicama Anji Klobučar i Ani Baban.Župnik je u prigodnoj homiliji zahvalio Bogu što je preko roditelja ovim prvopričesn
Likaplus.hr : Posjetili otočić Košljun

Župljani Lapca i Srba

Posjetili otočić Košljun

2.5.2019. | 22:23
Likaplus.hr : Božansko milosrđe u Donjem Lapcu

Proslavljeno

Božansko milosrđe u Donjem Lapcu

28.4.2019. | 21:36
Sestra Faustina, tj. Helena Kowalska rođena je 25. kolovoza 1905. godine u selu Glogowiec, u blizini Lodza (Poljska), kao treće od desetoro djece u obitelji Marianne i Stanislawa Kowalskog. Već od djetinjstva odlikovala se ljubavlju prema molitvi, marljivošću pri radu, poslušnošć
Likaplus.hr : Procesija s križem i Uskrs u Lapcu

Procesija s križem i Uskrs u Lapcu

21.4.2019. | 21:25
Procesija s križem i Uskrs u Lapcu
Likaplus.hr : Na Veliki četvrtak u Donjem Lapcu

Na Veliki četvrtak u Donjem Lapcu

20.4.2019. | 10:18
Donii Lapac-Veliki četvrtak i ove godine svečano je obilježen u Donjem Lapcu.Četvrtu godinu za redom župnik dvanaestorici muškaraca pere noge po uzoru kako je Isus učinio svojim apostolima. U prigodnoj homiliji župnik Dino Rupčić govorio je o ustanovljenju sv.reda i euharistije.
Likaplus.hr : Cvjetnica  započela u centru mjesta

Donji Lapac

Cvjetnica započela u centru mjesta

14.4.2019. | 23:13
Likaplus.hr : Biskup Košić u Donjem Lapcu

Biskup Košić u Donjem Lapcu

7.4.2019. | 18:02
Donji Lapac- Danas je u župi posvećenoj svetom papi Ivanu Pavlu II. u Donjem Lapcu biskup Vlado Košić služio svetu misu. Povod dolaska biksupa u pograničnu župu Gospićko-senjske biskupije je želja da vidi kako žive na ovim područjima vjernici, jer ga ove župe podsjećaju na njegov
Likaplus.hr : Vlč Mišel Grgurić u Lapcu i Srbu

Vlč Mišel Grgurić u Lapcu i Srbu

31.3.2019. | 19:38
Donji Lapac-Na poziv župnika vlč.Dina Rupčića iz Donjega Lapca misu u župi sv Ivana Pavla II.,na četvrtu korizmenu nedjelju , predvodio je vlč. Mišel Grgurić. Mišel Grgurić je iz Korenice, a sada obnaša službu tajnika biskupa Gospićko-senjskoga i kancelara Biskupije. Razlog
Likaplus.hr : Pješke od Lapca do Boričevca

Pješke od Lapca do Boričevca

23.3.2019. | 21:44
Donji Lapac-Najmlada župa Gospičko-senjske biskupije još jednom je pokazala svoju upornost u stvaranju duhovnih vrednota i duhovne tradicije.Naime, u subotu 23. ožujka 2019., petnaest župljana iz župe Sv.Ivana Pavla II predvođeni župnikom vlc.Dinom Rupčićem hodočastili su iz Don
Likaplus.hr : Duhovna obnova za početak korizme u Lapcu

Duhovna obnova za početak korizme u Lapcu

8.3.2019. | 22:30
Donji Lapac- Na početku svake korizme u Donjem Lapcu , lapački župnik Dino Rupčić, omogući svojim vjernicima barem jednodnevnu duhovnu pripremu. Tako je ove godine pozvao vlč Marinka Miličevića, generalnog vikara Gospićko-senjske biskupije
Likaplus.hr : Zbivanja u Lapcu kroz prosinac

Zbivanja u Lapcu kroz prosinac

29.12.2018. | 22:23
Donji Lapac- U mjesecu prosincu bilo je jako živo u najmlađoj župi Gospićko-senjske biskupije onoj u Donjem Lapcu . U crkvi posvećenoj svetom Ivanu Pablu II. došao je na zornicu 6.12. i sv Nikola koji je obradovao najmlađe sa paketićima. Paketići su donacija , kako ističe župnik
Likaplus.hr : Novo krštenje u Donjem Lapcu

Novo krštenje u Donjem Lapcu

25.11.2018. | 18:58
Novo krštenje u župi u Donjem Lapcu
Likaplus.hr : I u Lapcu spomen na kraljicu  Katarinu

I u Lapcu spomen na kraljicu Katarinu

27.10.2018. | 20:53
I Donjem Lapcu proslavili spomendan kraljice Katarine Kotromanić
SK3 SEPTIK- za SEPTIČKE JAME
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :