Subota , 25.6.2022. | 03:31

Pretraživanje

Vremeplov

Objavljeno: 8.9.2012. u 8:19
Prikaza: 7552

Mile Došen: Sjećanja na Boričevac

D. Lapac : Mile Došen: Sjećanja na Boričevac Obnovljena crkva u Boričevcu koju su srušili srpski ustanici 1941.

Ako putujete starom cestom iz Zagreba prema Splitu, Boričevac je nekako u razini Udbine, tridesetak kilometara prema istoku, u zaleđu Donjeg Lapca, na samoj granici Like i Bosne. Zapravo, treba reći da je selo Boričevac nekada tamo bilo. Sada ga više nema. Dio udbinske djece u izbjeglištvu, Lovrećina Grad 1943.

U mojoj je mladosti u našoj župi, u Boričevcu i okolnim mjestima, živjelo preko 2000 ljudi. S ličke strane Hrvati su živjeli u selima i naseljima Donji Lapac, Gornji Lapac, Oraovac, Mišljenovac, Veliki i Mali Bubanj i Brotnja, a s bosanske u Kulen Vakufu, Kalatima, Ostrovici i Raštelima. Naša su prezimena bila Pavičić, Krpan, Kovačević, Čuljat, Jurić, Babić, Šikić, Pavelić, Došen. Što se mene tiče, ja sam rođen u Donjem Lapcu, 1916. Mislim da su Boričevljani bili vrijedni, marljivi i štedljivi ljudi. Uvijek se puno radilo. Naše su njive bile na južnom dijelu Lapačkog polja, a pašnjaci i košanice na istočnim padinama Visočice te Velikoga i Malog Bubnja.

 Imali smo puno zemlje, osobito livada, tako da je u selu bilo puno blaga i ni jedna kuća nije oskudijevala u mlijeku, siru i mesu. U obiteljima u kojima je bilo puno djece, uvijek je netko odlazio u bogatije krajeve, pa i u Ameriku, te je otuda pomagao svoje u zavičaju, a dio ljudi je nešto zarađivao i na obližnjim gradilištima francuske kompanije, koja je početkom tridesetih gradila Unsku prugu. Neke su obitelji i same vodile poslove – trgovale, prevozile robu ili imale gostionice - te bile dobrostojeće. Moja je obitelj tridesetih godina bila nakupovala dosta zemlje, a otac, koji je bio vrsni majstor, ozidao je lijepu kuću. Oženio sam se 1939. i sjećam se da smo u to vrijeme svi u kući živjeli dobro i u velikoj slozi. Nažalost, to će kratko trajati. Moja će djedovska kuća, sa stotinama drugih naših domova, uskoro biti zauvijek uništena.

 U komunističkoj jugoslavenskoj državi brisanje hrvatskog Boričevca te progon Hrvata lapačkog kraja svake se godine slavio kao slavni početak ustanka naroda Hrvatske protiv okupatora i domaćih kvislinga. Govorili su da je ustanak započeo u Srbu, 27. 7. 1941. Taj je dan četrdeset i pet godina bio državni praznik, neradni dan, o kojem su se posvuda održavale velike proslave, osobito među Srbima u Kninu, Gračacu i Lapcu. A bilo je to ovako: Naši su srpski susjedi uvijek pokazivali da žele da naš kraj postane čista srpska pokrajina te da se odijeli od hrvatskih zemalja. Tijekom stare Jugoslavije osjećali su se, naravno, zaštićenima, potajno se naoružavali te se organizirali u četničke grupe. Krajem tridesetih pojavio se među njima tu i tamo i koji komunist, obično među studentima koji su studirali u Beogradu – jer ako je čiji sin studirao, nije naravno studirao u Zagrebu – no i ti su jednako mrzili Hrvate, baš kao i četnici...

Dakle, Srbi su bili velikosrbi, veoma budni, te neprijateljski rasploženi prema svima nama. Sjećam se da su, čim je proglašena Banovina Hrvatska, organizirali veliku akciju kojom su tražili odcjepljenje kotara Korenica, Lapac, Gračac i Knin iz hrvatskih okvira. Među Boričevljanima je naravno postojala Hrvatska seljačka stranka, no nije bilo nikakvih drugih organizacija – bilo nam to na čast ili na sramotu. Pretpostavljam da smo se svi pomalo pribojavali, jer smo bili veoma udaljeni od svakoga većeg hrvatskog naselja. Putevi i veze bili su u to doba jako loši. Ni sama Nezavisna Država Hrvatska dugo nije doprla do Boričevca. Tijekom travnja i svibnja u blizini nije bilo vojnih posada.

 Tek je početkom lipnja nova vlast bila postavila oružničku postaju, s pet ili šest oružnika. 27. 7. 1941. – to je taj dan koji će se kasnije slaviti i po kojem će mnogi desetljećima uživati ustaničke spomenice i boračke mirovine - Srbi su napali tu oružničku postaju te odmah ubili sve oružnike. Sljedećeg su dana, 28. 7. 1941., ušli u Brotnju, zaselak između Donjeg Lapca i Srba, te tamo ubili sve hrvatske stanovnike, svih šest obitelji Ivezića. Kuće su zapalili, a imovinu raznijeli.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
pijetao

pijetao

Komentirano: 10.9.2012. | 15:14

1

nius nama krivi toliko četnici , nego naši smušenjaci koji se prodaju za judine škude
velebit

velebit

Komentirano: 10.9.2012. | 15:10

2

da, sramota Robert, ali srpski agresorski poriv još živi samo se pritajio i čega svoju šansu,pogledaj koji četnici su na vlasti u Srbiji, predsjednik im je deklarirani četnički vojvoda koji je položio četničku zakletvu U Domovinskom ratu je pobijeno 15 hiljada Hrvata, djece oko 4 hiljade, u kućama su ubijani starci 1991., paljene kuće i cijela sela..a neki će nama o bratvu-jedinstvu. do prve zgode ...
Robert

Robert

Komentirano: 8.9.2012. | 19:04

3

jebeš takav ustanak u kojemu se ubijaju djeca. ma to su kukavice kao što su u domovinskom ratu ubijali i mučili ljude bez oružja sramota
JAVOR

JAVOR

Komentirano: 8.9.2012. | 9:23

4

Od domaćih srpskih ustanika obitelj Ivezić iz Brotnja u blizini Srba doživjeli su najgore moguće, mučko ubojstvo 37 članova obitelji pri čemu krvnici nisu birali žrtve prema godinama i spolu. Okrutna smrt srpskih koljača ustanika zadesila je desetoro djece do 10 godina starosti pa su pobijeni i mali Jure od 3 godine i Jelena od 5 godina. Eh, to je bio srpski ustanak 1941.!

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : 80-ta godišnjica zločina  u Boričevcu

Nad hrvatskim narodom

80-ta godišnjica zločina u Boričevcu

25.7.2021. | 8:03
Spomen žrtava Boričevca na 80. obljetnicu od njihova stradanja
Likaplus.hr : Prvi put Stepinčevo u Lapcu

Proslavljeno

Prvi put Stepinčevo u Lapcu

10.2.2019. | 22:03
Donji Lapac-Večeras nas je okupio u ovoj crkvi sv. Ivana Pavla II. svijetli uzor kršćanskog života bl. Alojzije Stepinac. S ponosom stoji njegov lik ovdje pred nama ponavljajući ove dvije riječi iz svoje oporuke :"Predragi, ljubite se međusobno! Bratski se ljubite! Budite jedne o
Likaplus.hr : Pobijeni Hrvati u Boričevcu-VIDEO

Posljedice "prve puške"

Pobijeni Hrvati u Boričevcu-VIDEO

27.7.2012. | 21:30
Obavijesti iz HEP-a ,ELEKTROLIKA
Likaplus.hr :

 

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike s područja općine Brinje da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže bez opskrbe električnom energijom biti naselja Žuta Lokva i Blažani.

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

23.06.2022.

08:00 do 17:00 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže bez opskrbe električnom energijom biti naselje Krbavica.

 

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

24.06.2022.

09:00 do 14:30 sati

27.06.2022.

09:00 do 14:30 sati

28.06.2022.

09:00 do 14:30 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419


 

Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :