Nedjelja , 22.5.2022. | 15:03

Pretraživanje

Vremeplov

Objavljeno: 27.7.2012. u 21:30
Prikaza: 6482
Autor: Likaplus/P.A.

Posljedice "prve puške"

Pobijeni Hrvati u Boričevcu-VIDEO

D. Lapac : Pobijeni Hrvati u Boričevcu-VIDEOU Boričevcu i okolnim hrvatskim selima učinjen je genocid bez kazne(Foto: Likaplus/P.A.)

Na Dan ustanka 27.o7. 1941. započeo je genocid nad Hrvatima Boričevca i drugih okolnih hrvatskih sela. Četnici su 27.srpnja bacili u jamu 38 Hrvata u Brotnju. A Hrvatski sabor je pokrovitelj proslave u Srbu! Pogledajte video iz Boričevca!

Boričevac- Hrvati iz Boričevca u noći između 1. i 2. kolovoza 1941. g. bili su prisiljeni pobjeći u Kulen Vakuf, a 2. kolovoza srpski pobunjenici ušli su u Boričevac, razorili ga i pobili preostalo stanovništvo te počinili zločine i u okolnim mjestima: Brotinja, Poljica, Mišljenovac, Donji i Gornji Lapac. Četnici su 27. srpnja u Brotinju bacili u jamu 38 Hrvata, prezimenom Ivezići. Najmlađi (Jakov) imao je 2, a najstariji (Luka) 82 godine. Za taj zločin nitko nije odgovarao. Dio Srba nosio je četnička obilježja (kokarde), a dio partizanska obilježja (crvene petokrake). Srbi su 6. rujna 1941. napali i Kulen Vakuf te pobili više stotina Hrvata i Muslimana iz Boričevaca.
Poslije Drugog svjetskog rata, Hrvatima nije bio dopušten povratak u razoreni Boričevac, a samo mjesto je izbrisano iz popisa naselja SR Hrvatske. Najviše Boričevljana naselilo se u Bjelovar.

Prije 2. svjetskog rata postojao je Udbinski dekanat, koji su sačinjavale župe Bunić, Boričevac, Gračac, Lovinac, Palanka, Podlapac, Ričice, Rudopolje, Sveti Rok i Udbina. Tu je živjelo nešto više od 16 tisuća katolika.

Tijekom 1941. ili najkasnije 1942., Udbinski dekanat je dobrim dijelom izbrisan te je poslije rata u njemu živjelo manje od dvije tisuće katolika. Potpuno su uništene i ugašene župe Boričevac (1905 župljana), Bunić, Udbina (1575 župljana), Palanka, Rudopolje i Gračac (1108 župljana), te župa Korenica (1200 župljana). Nad Hrvatima katolicima počinjen je genocid koji nikada nije kažnjen. Što više Hrvatski sabor i Vlada RH za vrijeme Ive Sanadera financirala je obnovu spomenika u Srbu milijunskim iznosima.

Boričevac ide na savjest hrvatskim političarima koji nisu smogli snage reći, kao Savka Dabčević Kučar, predsjednica Vlade SR Hrvatske i predsjednica centralnog komiteta SKH 70-ih godina prošlog stoljeća, u knjizi „Sedamdeset i prva '71: hrvatski snovi i stvarnost", da je manifestacija u Srbu proslava mržnje prema hrvatstvu i Hrvatskoj. Na sličan način započela je i pobuna Srba u Srbu 1990. godine. Hrvatski političari su dopustili da opet, nakon Domovinskog rata, "oživi" proslava zločina učinjenih prema Hrvatima na tom području. Gospićko-senjski biskup Mile Bogović u svojoj nadahnutoj propovijedi u Boričevcu, izjavio je:"Koja je fašistička ili ustaška krivnja male Marije koja je ubijena kada je imala 8 godina, Marka od 5 godina i Jure od samo 3 godine. Kakvi su to fašisti bili?"- zapitao se biskup Mile Bogović u propovijedi. "To djelovanje tzv."prve puške" trajalo je sve do Domovinskog rata, ta je "prva puška" bila protiv svakog hrvatstva , taj duh je bio protiv svake samostalne hrvatske države, taj duh je prognao Hrvate s njihovih ognjišta iz tzv "SAO Krajine". Treba li tu "prvu pušku" u samostalnoj Hrvatskoj slaviti i veličati? "- zapitao se biskup Bogović.

Misi u Boričevcu nazočili su i saborski zastupnik dr. Darko Milinović , župan Milan Jurković i predsjednik Županijske skupštine Petar Krmpotić.

Pogledajte video iz Boričevca!

Broj komentara: 6

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
pijetao

pijetao

Komentirano: 29.7.2012. | 22:52

1

Mile P., sramno je ovo što kažeš za Pribojčane, ali ista je stvar i za Boričevac i druga mjesta. Lika je ostala bez Hrvata poslije 2.svjetskog rata, ali isti sinovi ustanika preuzeli su vlast u Hrvatskoj i prije i sada
pijetao

pijetao

Komentirano: 29.7.2012. | 22:48

2

tome, slažem se s tobom o onima u prvoj klupi koji su došli u Boričevac a prijašnjih godina nisu niti blizu dolazili. Tada im je Pupovac i SDSS bio svetinja i da se ne zamjere njima obnavljali su spomenik u srbu a crkva u Boričevcu i drugim mjestima koja su porušena u 2.svjetskom ratu od ustanika /četnika-to je samo izraza za krvožednost/ ne mogu dobiti novac od Vlade. HDZ je u mnogočemu odgovoran za ovakvo stanje u Lici i Hrvatskoj i zato su doveli sdp na vlast
JAVOR

JAVOR

Komentirano: 29.7.2012. | 19:28

3

Boričevac, Brotnjo, Kulen Vakuf, Drvar, Bosansko Grahovo, Prijeboj,Udbina, Korenica,Bunić,Gračaca , sve su to mjesta gdje su Hrvati bili u velikom broju i etnički su očišćeni od ustanika Srba i kasnije im se nije dozvolio povratak u svoja sela. I to sada naši političari ne vide i služe se sramnim podilaženjima SDSS-u i Pupovcu koji su uzeli nazive instucija iz tzv. SAO Krajine; SDS su zamijenili sa SDSS, Srpsko narodno vijeće za vrijeme Krajine zamijenili su sa Srpsko nacionalno vijeće itd Plan je isti samo su metode sada "nježnije" dok im se ne ukaže prilika da opet izvrše etničko čišćenje Hrvata iz Like
Mile_P

Mile_P

Komentirano: 29.7.2012. | 8:04

4

Ovo sam vec napisao ali da ponovim: do 1918. hrvati su bili većinski narod u Lici. Najveća demografska promjena tj. etničko čišćenje strateških mjesta po Lici i Dalmaciji desilo se za kraljevine SHS (čijeg se pripadnika toliko štuje na ovome skupu) i nakon 45. Na vrlima Une, Cetine, Zrmanje, Krke većinski narod je bio hrvatski. Hrvati su uništavani i raseljavani da bi se danas govorilo o tome kako su srbijanci starosjedioci i da hrvati nikada nisu niti obitavali na tim područjima, što je notorna laž. Na portalu se često spominje Prijeboj i nemogućnost povratka prijebojčana se opravdava nemogučnošću rješavanja imovinskih odnosa radi nedostatka zemljišnih knjiga. Pa kako to da se te stvari jednostavno rješavaju u srbijanskim selima?! kako to da srbijanci mogu dobiti obnosvu i parcele i građevine tamo gdje je to pravno nemoguće kao što je to na Velikom slapu na Plitvicama?! Oni koji podržavaju tu VELIKU LAŽ poput mesića, koji je uredno prodao hrvatske generale iz domovinskog rata, a četničke štiti opravdanjem da je to "bio odgvor na NDH", jesu i ostat će VELEIZDAJICE HRVATSKOG NARODA!
tome

tome

Komentirano: 28.7.2012. | 15:32

5

Nevjerujte u njihovu iskrenost i postenje jer oni poznaju samo pohlepu i bahatost. Domoljublje ne zive u njihovom dusama. A ako im opet dopustite da dodu recite im da se ne guraju u prve redove!!! Iskrenim i postenim ljudima: Nase vrime dolazi, nevjerujte onima kojima je SDSS koalicijski partner i koji su rekli da je glas HSP-u glas SDP-u.
tome

tome

Komentirano: 28.7.2012. | 15:26

6

Dobar dan dragi ljudi, dragi Boricevcani. U buduce nemojte vise dopustit da ovakva 4 sebicna majmuna na danasnji dan dodu odat pocast zrtvama vasih predaka. Jesu li ikad prisli kvama i pitali da li vasoj udruzi na bilo koji nacin mogu pomoc??? Jesu li se ikad suprostavili skupu u Srbu?? Jesu li ikad demantirali koalicijskog partnera Pupovca i slicne??

Broj komentara: 6

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : 80-ta godišnjica zločina  u Boričevcu

Nad hrvatskim narodom

80-ta godišnjica zločina u Boričevcu

25.7.2021. | 8:03
Spomen žrtava Boričevca na 80. obljetnicu od njihova stradanja
Likaplus.hr : Prvi put Stepinčevo u Lapcu

Proslavljeno

Prvi put Stepinčevo u Lapcu

10.2.2019. | 22:03
Donji Lapac-Večeras nas je okupio u ovoj crkvi sv. Ivana Pavla II. svijetli uzor kršćanskog života bl. Alojzije Stepinac. S ponosom stoji njegov lik ovdje pred nama ponavljajući ove dvije riječi iz svoje oporuke :"Predragi, ljubite se međusobno! Bratski se ljubite! Budite jedne o
Obavijesti iz HEP-a ,ELEKTROLIKA
Likaplus.hr :

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike da će dana 21.05.2022. godine zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za sljedeća naselja:

- od 08:00 do 11:00 sati za naselja: Bunić, Šalamunić, Krbava, Tolić, Svračkovo Selo, Jagodnje, Podlapača, Breštane i Debelo Brdo

 

-od 08:00 do 14:00 sati, ostalo područje općine Udbina.

 

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom naselja Sveti Rok.

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

23.05.2022.

08:00 do 17:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419


 

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na našim elektroenergetskim postrojenjima biti u prekidu opskrba električnom energijom slijedećih naselja: Mušaluk od kbr. 27 do kbr. 43, Aleksinica, Vaganac, Kalinovača, Donja Pazarišta, Popovača, Mala Plana, Velika Plana, Pazariški Bakovac , Dragnuša i Oteš od kbr. 14 do kbr. 29A.

 

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana u vremenu

24.05.2022. 08:30 do 15:00 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419


 


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na našim elektroenergetskim postrojenjima biti u prekidu opskrba električnom energijom slijedećih naselja: Vaganac, Filipovići, Dubrava i Kalinovača.

 

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana u vremenu

19.05.2022. 08:30 do 15:00 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419


 

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom naselja Sveti Rok.

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

20.05.2022.

08:00 do 17:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419


 

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za naselja: Urije, Budak, Oteš, Rastoka i Brezovo Polje.

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

20.05.2022

08:30­-15:00

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419

 

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na našim elektroenergetskim postrojenjima biti bez opskrbe električnom energijom naselje Sveti Juraj (osim Otinje i Južno Naselje).

 

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

18.05.2022.

09:00 do 13:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419


 

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže bez opskrbe električnom energijom biti naselja: Škare i Dabar.

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

18.05.2022.

08:30 do 15:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419


 

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže s područja naselja Perušić da će zbog planiranih radova na našim elektroenergetskim postrojenjima bez opskrbe električnom energijom biti slijedeće ulice: Zrinskog i Frankopana od kbr. 1 do kbr. 12, Stjepana Radića od kbr. 4 do kbr. 43, a povremeno dr. Ante Starčevića, Kralja Zvonimira, zgrada Općine i Vojarna.

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana u vremenu

19.05.2022. 08:30 do 15:00 sati

20.05.2022. 08:30 do 15:00 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419


 


Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :