Utorak , 5.7.2022. | 20:20

Pretraživanje

Duhovni kutak

Objavljeno: 29.3.2018. u 12:53
Prikaza: 2461
Autor: Likaplus

50 svećenika oko biskupa Križića

Gospić : 50 svećenika oko biskupa Križića

(Gospić, 28.3.2018.) - Na Veliku srijedu, 28. ožujka u gospićkoj katedrali okupilose pedesetak svećenika, redovnika, bogoslova i sjemeništaraca oko svoga biskupa mons. Zdenka Križića na Misu posvete ulja. U propovijedi, biskup je između Isusovih učenika izdvojio Judu kojeg evanđeoska izvješća u ova prva tri dana Velikog tjedna stavljaju u središte pozornosti te rekao: " Ivan evanđelist, kao što smo već napomenuli, Judu definira kao 'lopova' koji krade iz zajedničke blagajne. Matej, pojašnjava motive Judine izdaje: u pitanju je novac i navodi točnu sumu koju je Juda dobio za taj čin: 30 srebrnjaka. Kod Marka i Luke novac je samo obećan, bez točnog iznosa, dok je kod Mateja, uz točnu sumu, novac Judi odmah i isporučen. Iznos koji je Juda primio odgovara cijeni jednoga roba ( Izl 21,32)."

"Evanđelist Ivan pojašnjava da je Juda do ovog čina izdaje došao putom nevjernosti koja je bila progresivna. On je prvo izdao moralne vrijednosti i izdaje su rasle dok ga nisu dovele do izdaje najdragocjenije osobe... To je uvijek put do određenog ponora. Kada osoba malo pomalo izdaje poštenje, pravednost, istinu, vjernost, ... jednom će posve potonuti. Ako osoba, pa zvala se ona i svećenik, ne radi ustrajno na sebi i svom duhovnom životu, izdaje će se događati svakim danom. Neće ga spasiti niti svakodnevna euharistija niti, eventualno dobre propovijedi koje upućuje drugima. Mogu postati samo kao oni za koje Isus veli da „dobro govore, ali ne čine". Novac koji je Juda dobio nije riješio ni jedan njegov problem i nije mu donio nikakvu sreću, nego mu je naprotiv upropastio život.


 Toga je postao svjestan prekasno, kao i mnogi drugi koji do njega nepošteno dođu. Kada je Juda postao svjestan do kuda ga je novac doveo, pada u očaj i ne vidi više izlaza za svoj slučaj. Nakon izdaje on vraća srebrnjake u hram, jedino mjesto gdje se ovaj prljavi novac može oprati, pretvoriti u nešto lijepo, pod uvjetom da ga se upotrijebi za plaćanje kakve žrtve prinosnice Bogu ili ga se dade siromasima. Međutim, svećenici odbijaju uzeti taj novac za hramske potrebe jer su svjesni da je previše okaljan... Korijeni zla uvijek su nejasni... Luka čak naglašava da je u Judu, čini se, preko novca ušao Sotona. Papa Franjo tvrdi da Sotona ulazi u život svećenika najlakše preko novčanika. Međutim, neki evanđelisti ne stavljaju naglasak ni na kakav novac. Kao da su htjeli reći da nije novac jedini saveznik koji može unakaziti osobu. Može to i karijerizam, borba za prestižem, nemoral općenito, različita razočaranja, ili jednom riječju: praznina ljubavi...

Nameću se neka pitanja: Da li su drugi razumjeli da je Juda izdajnik o kome Isus govori? Ako jesu, zašto ništa nisu poduzeli da ga spriječe u njegovu naumu, da s njim prijateljski porazgovaraju? Kako to da učenici nisi ni na koji način reagirali kada su saznali tko je taj i kada su vidjeli kako Juda odlazi u noć?...Svi učenici su zaređeni, svima su noge oprane, ali svi nisu čisti. Luka navodi da je među učenicima, nakon Euharistije, počela prepirka tko je među njima najveći. Euharistija može osobu ne samo ispunjati milošću nego je može i prazniti milošću. I Judin prikaz života poruka je svima nama: svi mi imamo svoje izdaje, svi mi imamo svoju kesu prijetnji da postanemo izdajnici, i u većem obliku, ako ne budemo dovoljno bdjeli nad svojim slabostima i njihovim tendencijama... Svi mi imamo svoje svijetlo ali i svoje tame, svoje anđele ali i svoje đavle. Svi smo mi na udaru Sotone. Svima je, kako će Bog još na početku reći Kajinu 'grijeh kao zvijer na pragu kuće što na te vreba, ali još mu se možeš oprijeti'. 

Biskup je završio: „Ako se dovoljno ne opiremo, ako držimo nerazborito otvorena vrata srca, zvijer će u nas ući i učiniti nas sposobnim za svaku vrstu zla. Judina povijest, i ne samo njegova, to potvrđuje. Slavimo sutra dan uspostave svećeništva. Svi smo mi dionici tog neizmjernog dara. To je dar koji treba brižno njegovati, inače će ga se izgubiti, ili će se pretvoriti nama u osudu. Neka Gospodin to ne dopusti."
Nakon propovijedi slijedio je čin posvete ulja za sakramente krštenja, sv. potvrde, bolesničkog pomazanja, svećeničkog i biskupskog ređenja, kao i za posvetu oltara i crkve.
Na ovoj misi svećenici i laici su, u ime župa, donijeli sredstva za Caritas prikupljen u akciji Misereor 2018. Pjevao je katedralni zbor pod vodstvom Franje Puškarića. Svećenici su slavlje svog dana nastavili u biskupskom domu.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : 20.obljetnica biskupije Gospićko-senjske

20.obljetnica biskupije Gospićko-senjske

25.5.2020. | 7:12
GOSPIĆ-20. obljetnica biskupije Gospićko-senjske i 4. obljetnica biskupstva Zdenka Križića proslavljena u Gospićkoj katedrali, u nedjelju 24. svibnja 2020.
GOSPIĆ-20. obljetnica biskupije Gospićko-senjske i 4. obljetnica biskupstva Zden
Likaplus.hr : Vazmeno bdijenje u gospićkoj katedrali

BEZ NARODA

Vazmeno bdijenje u gospićkoj katedrali

12.4.2020. | 8:10
Likaplus.hr : Bog ne će dopustiti da nas ovo zlo uništi

Biskup Križić

Bog ne će dopustiti da nas ovo zlo uništi

25.3.2020. | 7:39
Bog ne će dopustiti da nas ovo zlo uništi
Bog ne će dopustiti da nas ovo zlo uništi
Likaplus.hr : Biskup služio misu u gospićkoj bolnici

Biskup služio misu u gospićkoj bolnici

14.2.2018. | 8:55
Biskup Križić slavio Misu u gospićkoj bolnici Povodom Svjetskog dana bolesnika.
Likaplus.hr : Svetost pobjeđuje halloween

Svetost pobjeđuje halloween

30.10.2017. | 10:12
Likaplus.hr : Poruka biskupa Križića

Dan hrvatskih mučenika

Poruka biskupa Križića

27.8.2017. | 15:56
Likaplus.hr : Zaređen biskup Križić

Novi biskup

Zaređen biskup Križić

25.5.2016. | 17:32
Likaplus.hr : Velika Gospa na Krasnom

Proslavljena

Velika Gospa na Krasnom

15.8.2015. | 18:12
Likaplus.hr : Blagovijest u gospićkoj katedrali

Najava:

Blagovijest u gospićkoj katedrali

20.3.2015. | 10:56
Likaplus.hr : Proslava Godine i Dana posvećenog života

GOSPIĆKO-SENJSKA BISKUPIJA

Proslava Godine i Dana posvećenog života

3.2.2015. | 8:48
Likaplus.hr : Slavlje prve pričesti

Gospić

Slavlje prve pričesti

26.5.2013. | 16:34
Obavijesti iz HEP-a ,ELEKTROLIKA
Likaplus.hr :

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže bez opskrbe električnom energijom biti naselje Krbavica.

 

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana u vremenu

29.06.2022. 09:00 do 15:00 sati

30.06.2022. 09:00 do 15:00 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419

 

 

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnikes područja naselja Gračac da će dana 30.06.2022. godine zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za slijedeće ulice:

Od 08:00 d0 11:00 sati - Kraljice Katarine od kbr. 1 do kbr. 13

- Ulica Kotromanića od kbr. 1 do kbr. 16

Od 10:00 d0 14:00 sati -Vlašićka od kbr. 1 do kbr. 13

- Krešimira Ćosića od kbr. 1 do kbr. 7

- Kraljeve Sutjeske od kbr. 2 do kbr. 10

- Lašvanska od kbr. 1 do kbr. 16

- Kupreška od kbr. 1 do kbr. 13

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419


 

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže s područja naselja Gračac da će zbog planiranih radova na našim elektroenergetskim postrojenjima bez opskrbe električnom energijom biti slijedeće ulice: Obala Otuče (kbr.16, 17 i 18), Ilirskog preporoda (kbr. 6, 8 i 15), Hrvatske mladeži (od kbr. 30 do kbr. 83) i Hrvatske bratske zajednice (od kbr. 32 do kbr. 89).

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

29.06.2022.

08:00 do 15:00 sati

30.06.2022.

08:00 do 15:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419

 

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike s područja naselja Korenica da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za slijedeće ulice: Zagrebačka i Zdravka Rajkovića.

 

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

30.06.2022.

09:00 do 11:30 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419


 

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Smiljansko Polje (kbr. 71/2, 71/3 i 71/4).

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

30.06.2022.

08:00 do 13:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419.


 

 

 


 

 

 

Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :