Utorak , 5.7.2022. | 20:28

Pretraživanje

Duhovni kutak

Objavljeno: 11.4.2020. u 8:51
Prikaza: 667
Autor: Likaplus/s. Robertina Medven

Obred na Veliki petak u katedrali u Gospiću

Gospić : Obred na Veliki petak u katedrali u Gospiću

Služba muke Gospodnje u Gospiću

Službu muke Gospodnje na Veliki petak u gospićkoj katedrali predvodio je gospićko-senjski biskup Zdenko Križić u zajedništvu s biskupom u miru Milom Bogovićem, kancelarom i tajnikom Mišelom Grguriće, župnikom Mariom Vazgečem i đakonom Brunom Lovakovićem.

Biskup je u propovijedi naglasio da su na ovaj dan, Veliki petak, ljudi osudili na smrt Sina Božjega i to na najokrutniju vrstu smrti koju su izmislili: smrt na križu te nastavio opis događaja kako su ih zabilježili evanđelisti: „ Križ je bio sastavljen od dva elementa: jedne uspravne grede, redovito ukopane u zemlju čim su osuđenika odlučili raspeti i jedne vodoravne grede, nešto kraće od vertikalne, koju je osuđenik morao nositi na mjesto svog stratišta. Tako je i Isus nosio tu vodoravnu gredu koja nije bila nimalo laka. Pri razapinjanju, najprije su osuđenika vezali ili čavlima pribili na horizontalnu gredu. Zatim su ga podizali na onu vertikalnu na kojoj je bilo udubljeno mjesto za horizontalnu gredu. Osuđenik je polako umirao u bolima gušeći se pri punoj svijesti.

Nekada su vojnici, onima koji su visjeli na križu, razbijali kosti na nogama ili ih kopljem proboli da bi ubrzali njihovu smrt. Uz sve ovo, osuđenika su, prije samog razapinjanja, zlostavljali najrazličitijim poniženjima, izrugivanjima, ismijavanjima i nastavili sve vrijeme dok je visio na križu. Bilo je to kao opomena svima koji bi se usudili suprotstaviti vlastima ili učiniti kakvo kriminalno djelo.

Evanđelisti napominju da je greda križa bila Isusu preteška, a prije su ga jako izmučili bičevanjem, tako da je jedva mogao hodati. Vojnici su se, videći da Isus tetura i pada, bojali da neće moći iznijeti taj teret do pogubljenja, zato prisiljavaju jednog čovjeka, imenom Šimun, koji se vraćao s polja, da mu pomogne barem jedan dio puta nositi tu gredu križa. Marko navodi imena djece tog Šimuna. Najvjerojatnije zbog toga jer je prva kršćanska zajednica kojoj Marko piše, dobro poznavala te Šimunove sinove pa su mogli kod njih sve provjeriti.

Isus je teškom mukom dospio do mjesta razapinjanja. O razapinjanju evanđelisti govore u nekoliko riječi. Daleko više govore o daljnjim izrugivanjima koja se nastavljaju dok Isus visi na križu. To izrugivanje je uistinu, demonsko. Napominju još neke detalje: kockom dijele Isusove haljine, spominju natpis koji je stavljen na križ kao razlog osude te da su uz njega razapeli još dvojicu kriminalaca. Za života je Isus bio izrugivan kao „prijatelj carinika i grješnika", a evo sada i umire u njihovom društvu. Od šestog do devetog sata nastupa čudna tama. O devetoj uri povika Isus iza glasa: 'Eli, Eli, lema sabahtani?' To će reći: 'Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?' (Mt 27,46). Neki od prisutnih pomisliše da zove Iliju proroka, za koga se vjerovalo da je živ uznesen na nebo i da će doći u času Božje srdžbe. Jedan od prisutnih, vjerojatno vojnik, odlazi te spužvu umače u ocat i pruža Isusu da pije. Ovaj čin nije bio izrugivanje, nego znak samilosti, jer se smatralo da je ocat neka vrst anestezije, narkotika koji ublažava boli. Matej i Marko ne kažu da je Isus to pio, nego žele istaknuti da Isus umire pri punoj svijesti. Ivan opet tvrdi da je Isus uzeo ponuđeni ocat jer ne želi odbiti iskreni znak samilosti jedne osobe.

Evanđelisti, napose Marko, žele istaknuti Isusovu potpunu ostavljenost i samoću u njegovoj muci i smrti. Nema blizu nikoga od svojih prijatelja. Križ mu pomaže nositi jedan neznanac i to stoga, jer su ga prisilili. Ovakva pomoć ne olakšava. Ona je mučna, još više opterećuje. Križ i patnja tom iznuđenom pomoći postaju još teži, još mučniji. Doduše, spominju se, ali tek poslije njegove smrti, neke žene koje su sve to promatrale 'izdaleka', kako veli evanđelist. Isus umire u potpunoj osamljenosti. Uz iskustvo ostavljenosti od prijatelja, Isus ima iskustvo i ostavljenosti od Boga. Ovo može biti zbunjujuće, da Bog ostavlja svoga Sina ili nekog svoga vjernika u trenucima najveće patnje!"

Biskup Zdenko tumači da mi iz evanđeoskog izvješća jasno vidimo je istina baš suprotna te nastavlja: „ U trenucima patnje Bog je vjerniku najbliži, samo što zbog patnje to ne može odmah osjetiti. Koliko puta se i sami, u nekim svojim patnjama, uvjerimo kako nas je Bog napustio, a tek puno kasnije, kada patnja prođe, otkrijemo da smo imali krivo. Ovakva iskustva proživljavali su mnogi Božji ljudi.

Isus je, kako izvješćuje sveti Luka, pred samu smrt smireno rekao: 'Oče, u ruke tvoje predajem duh svoj'. U svom pouzdanju u Oca, Isus je bio siguran da nije ostavljen, ali njegova ljudska osjetila to nisu mogla primijetiti.

Isusovi neprijatelji, razapinjući Isusa, bili su uvjereni da su ispravno postupili, jer likvidirali su jednoga koji se lažno proklamirao kao Mesija. Imaju za to i dokaze: u Bibliji se na mnogo mjesta nalazi tvrdnja da Bog pravednika u nevolji ne ostavlja nego ga spašava. Ako Bog sada Isusa ne spašava, onda je to dokaz da on ne spada u pravednike. Tako razmišljaju njegovi protivnici. A zato, nalaze još dodatnih dokaza: kakav je on Mesija kad ne može sići s križa, kad nije u stanju spasiti sebe, a tobože, spašavao bi druge? Pored toga ne može učiniti nikakvo čudo: ne može čak pogoditi niti tko ga udara. Tako je križ njima dokaz Isusove lažnosti. Zato ga ismijavaju svi: vojnici, svećenici, pismoznanci, prolaznici, pa čak i jedan od raspetih na križu.

Iz usta tih prolaznika, svećenika i pismoznanaca govori sam Sotona. On mu je još onda, kušajući Isusa u pustinji, upućivao iste riječi: 'Ako si sin Božji, učini ovo ili ono'. Ali Isus je te đavolske ponude posve ignorirao kao što to čini i sada. Njegovi neprijatelji žele dokaz da je on zaista Mesija, da je božanskog podrijetla, ali takav dokaz ili takav znak neće dobiti.

Oko križa je veliki promet i velika vika. Iz Isusovih usta, prema Mateju i Marku, izlaze dva povika ili vapaja: vapaj napuštenosti: Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio", te vapaj u času smrti: Isus povika jakim glasom i izdahnu". U svom vapaju Bogu Isus ne traži nikakvu osvetu, nikakvu pravdu, nego samo Očevu blizinu. Isus je uzor kršćanskog mučeništva. Sva glavna obilježja njegovog života dolaze još jače do izražaja na križu. To se posebno vidi u izvješću evanđelista Luke. Tu je, prije svega, Isusova nevinost koju prepoznaje i potvrđuje i sam razbojnik na križu, a poslije smrti Isusov identitet prepoznaje jedan stotnik i drugi rimski stražari koji su bili pod križem.

Istaknuto je nadalje, kako Isus, koji je cijeli život posvetio tražeći grješnike i one odbačene, evo sada među njima i umire. On, koji je toliko insistirao na opraštanju, nenasilju i ljubavi prema neprijateljima, sada s križa ne samo da ne zaziva nikakvo nasilje nego oprašta i ispričava one koji su ga osudili i razapeli. Isus koji nikada nije bio zabrinut za sebe nego samo za Oca i ljude, sada se na križu opire svakoj napasti spašavanja samoga sebe, ali zato spašava raskajanog razbojnika koji postaje prvi stanovnik raja. Isus do zadnjeg vapaja ostaje povezan s Ocem u vršenju njegove volje i zato njegovi vapaji nisu završili u prazno. Na te Isusove vapaje Bog nije ostao u šutnji: odgovara s mnogim izvanrednim znakovima zbog kojih su neki pogani učinili ispovijest vjere."

Propovjednik je na kraju, sve koji su ga slušali i pratili putem Facebooka i YouTubea, još jednom upozorio da je Križ objava Isusovog božanstva. I mi pred križem prepoznajemo Božju ljubav prema nama i zato mu iskazujemo poklonstvo: Klanjamo ti se Kriste i blagoslivljamo te, jer si svojim svetim križem svijet otkupio. Amen."

s. Robertina Medven

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : 20.obljetnica biskupije Gospićko-senjske

20.obljetnica biskupije Gospićko-senjske

25.5.2020. | 7:12
GOSPIĆ-20. obljetnica biskupije Gospićko-senjske i 4. obljetnica biskupstva Zdenka Križića proslavljena u Gospićkoj katedrali, u nedjelju 24. svibnja 2020.
GOSPIĆ-20. obljetnica biskupije Gospićko-senjske i 4. obljetnica biskupstva Zden
Likaplus.hr : Vazmeno bdijenje u gospićkoj katedrali

BEZ NARODA

Vazmeno bdijenje u gospićkoj katedrali

12.4.2020. | 8:10
Likaplus.hr : Bog ne će dopustiti da nas ovo zlo uništi

Biskup Križić

Bog ne će dopustiti da nas ovo zlo uništi

25.3.2020. | 7:39
Bog ne će dopustiti da nas ovo zlo uništi
Bog ne će dopustiti da nas ovo zlo uništi
Likaplus.hr : Biskup služio misu u gospićkoj bolnici

Biskup služio misu u gospićkoj bolnici

14.2.2018. | 8:55
Biskup Križić slavio Misu u gospićkoj bolnici Povodom Svjetskog dana bolesnika.
Likaplus.hr : Svetost pobjeđuje halloween

Svetost pobjeđuje halloween

30.10.2017. | 10:12
Likaplus.hr : Poruka biskupa Križića

Dan hrvatskih mučenika

Poruka biskupa Križića

27.8.2017. | 15:56
Likaplus.hr : Zaređen biskup Križić

Novi biskup

Zaređen biskup Križić

25.5.2016. | 17:32
Likaplus.hr : Velika Gospa na Krasnom

Proslavljena

Velika Gospa na Krasnom

15.8.2015. | 18:12
Likaplus.hr : Blagovijest u gospićkoj katedrali

Najava:

Blagovijest u gospićkoj katedrali

20.3.2015. | 10:56
Likaplus.hr : Proslava Godine i Dana posvećenog života

GOSPIĆKO-SENJSKA BISKUPIJA

Proslava Godine i Dana posvećenog života

3.2.2015. | 8:48
Likaplus.hr : Slavlje prve pričesti

Gospić

Slavlje prve pričesti

26.5.2013. | 16:34
Obavijesti iz HEP-a ,ELEKTROLIKA
Likaplus.hr :

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže bez opskrbe električnom energijom biti naselje Krbavica.

 

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana u vremenu

29.06.2022. 09:00 do 15:00 sati

30.06.2022. 09:00 do 15:00 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419

 

 

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnikes područja naselja Gračac da će dana 30.06.2022. godine zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za slijedeće ulice:

Od 08:00 d0 11:00 sati - Kraljice Katarine od kbr. 1 do kbr. 13

- Ulica Kotromanića od kbr. 1 do kbr. 16

Od 10:00 d0 14:00 sati -Vlašićka od kbr. 1 do kbr. 13

- Krešimira Ćosića od kbr. 1 do kbr. 7

- Kraljeve Sutjeske od kbr. 2 do kbr. 10

- Lašvanska od kbr. 1 do kbr. 16

- Kupreška od kbr. 1 do kbr. 13

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419


 

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže s područja naselja Gračac da će zbog planiranih radova na našim elektroenergetskim postrojenjima bez opskrbe električnom energijom biti slijedeće ulice: Obala Otuče (kbr.16, 17 i 18), Ilirskog preporoda (kbr. 6, 8 i 15), Hrvatske mladeži (od kbr. 30 do kbr. 83) i Hrvatske bratske zajednice (od kbr. 32 do kbr. 89).

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

29.06.2022.

08:00 do 15:00 sati

30.06.2022.

08:00 do 15:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419

 

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike s područja naselja Korenica da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za slijedeće ulice: Zagrebačka i Zdravka Rajkovića.

 

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

30.06.2022.

09:00 do 11:30 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419


 

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Smiljansko Polje (kbr. 71/2, 71/3 i 71/4).

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

30.06.2022.

08:00 do 13:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419.


 

 

 


 

 

 

Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :