Utorak , 5.7.2022. | 21:53

Pretraživanje

Duhovni kutak

Objavljeno: 3.2.2015. u 8:48
Prikaza: 2879
Autor: Likaplus/:s. Robertina Medven

GOSPIĆKO-SENJSKA BISKUPIJA

Proslava Godine i Dana posvećenog života

Gospić : Proslava Godine i Dana posvećenog životaLikaplus(Foto: Lucija Starčević)


Gospić - Gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović pozvao je redovnike i redovnice koji djeluju u Gospićko-senjskoj biskupiji da Godinu i Dan posvećenog života svečano proslave u subotu, 31. siječnja, sa sv. misom u 10 sati u gospićkoj katedrali. 

Odazvali su se gotovo svi, a okupili su se i vjernici, djeca i mladi u većem broju. Na početku je sve pozdravio župnik mons. Mile Čančar, a nakon toga Biskup je rekao„Ova godina proglašena je u Crkvi kao Godina posvećenog života. Svaka biskupija treba na svoj način obilježiti tu godinu. Bio sam prošli tjedan na zasjedanju HBK i BK BiH u Zagrebu. Uglavnom, svi se slažu, kako je imenovanje jednog redovnika za krčkog biskupa, izraz želje Crkve da se još više posvijesti vrijednost posvećenog života. Mi to činimo danas ovdje u našoj katedrali. Ovdje se nalaze redovnici koji djeluju na području naše biskupije. Oni će se i sami predstaviti." 

Uz Biskupa i župnika koncelebrirali su prisutni redovnici te kancelar biskupije vlč. Marinko Miličević i ekonom vlč. Nikola Turkalj. U propovijedi biskup je, između ostalog, rekao: „Bogati mladić iz Evanđelja nije imao snage odazvati se, iako je imao poziv. Bog je za čovjeka stvorio dobra ovoga svijeta, ali čovjek se znade često okrenuti tim dobrima kao da drugo ništa i ne postoji. Bogati mladić je materijalna dobra pretpostavio onima koja je Krist naviještao. Nije ovo napisano da se ukori mladića, nego da se istakne vrijednost posvećenog života… Kad je Isus pozvao apostole da ga slijede, rečeno je da su ostavili sve i pošli za njim. Prihvatili su radikalno nasljedovanje. Kada je Crkva proglasila Godinu posvećenog života, znači da je svjesna kako je potrebno u ovom svijetu - još više nego do sada - svjedočiti za vječne vrijednosti, za kraljevstvo nebesko. Redovništvo je radikalno svjedočenje za to kraljevstvo. Ono je, poput prsta, koji pred našim očima neprestano pokazuje prema gore."

Biskup je dalje spomenuo klauzurne redove te posvećene laike. I nastavio: „Svi oni prihvatili su zavjete siromaštva, čistoće i poslušnosti. Odrekli su se puta prema bogaćenju, odrekli su se tjelesne ljubavi, odrekli su se karijere u ovom svijetu. Drugim riječima, odrekli su se dobara ovoga svijeta jer su ona doista relativna dobra, radi toga da bi istaknuli apsolutno, neosporno dobro kraljevstva Božjega." U svijetu je prisutna desakralizacija. Ništa nije sveto. Čovjek se može poigravati i izrugivati sa svime. Nema nitko pravo ograničavati njegovu slobodu. Što je nešto slobodnije to je vrijednije."

Nakon propovijedi po jedan redovnik i redovnica predstavili su svoju provinciju, odnosno Družbu. Iz Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu, djeluju 2 redovnika te iz samostana u Gračacu upravljaju župama: Gračac, Lovinac, Palanka, Ričice, Rudopolje, Sveti Rok. Franjevci trećoredci imaju u Ogulinu samostan i djeluju u novoosnovanoj župi Bl. Alojzija Stepinca u Ogulinu, također 2 redovnika. Iz Hercegovačke franjevačke provincijeMostar jedan redovnik upravlja župama Plaški i Saborsko, drugi župama Tounj i Tržić Kamenica. U Karlobagu su franjevci kapucini u svome samostanu od 1713. Djeluju 2 redovnika i jedan časni brat. Upravljaju župama: Karlobag, Cesarica, Lukovo Šugarje i Prizna. U Općoj bolnici Ogulin rade dvije sestre milosrdnice Sv. Vinka Paulskog, a iz Družbe sestara Presv. Srca Isusova: 2 sestre djeluju u župi Ogulin, 4 žive u svom samostanu u Otočcu od njih 2 rade u župi i 3 su u Biskupskom domu u Gospiću.

Na sv. misi pjevao je katedralni zbor pod ravnanjem vlč. Josipa Šimatovića, župnog vikara. Zajedničko druženje nastavili su uz objed u Biskupskom domu, gdje im je Biskup poklonio i svoju najnoviju knjigu „ Lika i njezina Crkva u prošlosti i sadašnjosti".


Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : 20.obljetnica biskupije Gospićko-senjske

20.obljetnica biskupije Gospićko-senjske

25.5.2020. | 7:12
GOSPIĆ-20. obljetnica biskupije Gospićko-senjske i 4. obljetnica biskupstva Zdenka Križića proslavljena u Gospićkoj katedrali, u nedjelju 24. svibnja 2020.
GOSPIĆ-20. obljetnica biskupije Gospićko-senjske i 4. obljetnica biskupstva Zden
Likaplus.hr : Vazmeno bdijenje u gospićkoj katedrali

BEZ NARODA

Vazmeno bdijenje u gospićkoj katedrali

12.4.2020. | 8:10
Likaplus.hr : Bog ne će dopustiti da nas ovo zlo uništi

Biskup Križić

Bog ne će dopustiti da nas ovo zlo uništi

25.3.2020. | 7:39
Bog ne će dopustiti da nas ovo zlo uništi
Bog ne će dopustiti da nas ovo zlo uništi
Likaplus.hr : Biskup služio misu u gospićkoj bolnici

Biskup služio misu u gospićkoj bolnici

14.2.2018. | 8:55
Biskup Križić slavio Misu u gospićkoj bolnici Povodom Svjetskog dana bolesnika.
Likaplus.hr : Svetost pobjeđuje halloween

Svetost pobjeđuje halloween

30.10.2017. | 10:12
Likaplus.hr : Poruka biskupa Križića

Dan hrvatskih mučenika

Poruka biskupa Križića

27.8.2017. | 15:56
Likaplus.hr : Zaređen biskup Križić

Novi biskup

Zaređen biskup Križić

25.5.2016. | 17:32
Likaplus.hr : Velika Gospa na Krasnom

Proslavljena

Velika Gospa na Krasnom

15.8.2015. | 18:12
Likaplus.hr : Blagovijest u gospićkoj katedrali

Najava:

Blagovijest u gospićkoj katedrali

20.3.2015. | 10:56
Likaplus.hr : Slavlje prve pričesti

Gospić

Slavlje prve pričesti

26.5.2013. | 16:34
Obavijesti iz HEP-a ,ELEKTROLIKA
Likaplus.hr :

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže bez opskrbe električnom energijom biti naselje Krbavica.

 

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana u vremenu

29.06.2022. 09:00 do 15:00 sati

30.06.2022. 09:00 do 15:00 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419

 

 

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnikes područja naselja Gračac da će dana 30.06.2022. godine zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za slijedeće ulice:

Od 08:00 d0 11:00 sati - Kraljice Katarine od kbr. 1 do kbr. 13

- Ulica Kotromanića od kbr. 1 do kbr. 16

Od 10:00 d0 14:00 sati -Vlašićka od kbr. 1 do kbr. 13

- Krešimira Ćosića od kbr. 1 do kbr. 7

- Kraljeve Sutjeske od kbr. 2 do kbr. 10

- Lašvanska od kbr. 1 do kbr. 16

- Kupreška od kbr. 1 do kbr. 13

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419


 

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže s područja naselja Gračac da će zbog planiranih radova na našim elektroenergetskim postrojenjima bez opskrbe električnom energijom biti slijedeće ulice: Obala Otuče (kbr.16, 17 i 18), Ilirskog preporoda (kbr. 6, 8 i 15), Hrvatske mladeži (od kbr. 30 do kbr. 83) i Hrvatske bratske zajednice (od kbr. 32 do kbr. 89).

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

29.06.2022.

08:00 do 15:00 sati

30.06.2022.

08:00 do 15:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419

 

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike s područja naselja Korenica da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za slijedeće ulice: Zagrebačka i Zdravka Rajkovića.

 

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

30.06.2022.

09:00 do 11:30 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419


 

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Smiljansko Polje (kbr. 71/2, 71/3 i 71/4).

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

30.06.2022.

08:00 do 13:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419.


 

 

 


 

 

 

Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :