Utorak , 16.8.2022. | 14:45

Pretraživanje

Duhovni kutak

Objavljeno: 25.5.2016. u 17:32
Prikaza: 3351
Autor: Likaplus/Sabit Gaši/P.A.

Novi biskup

Zaređen biskup Križić

Gospić : Zaređen biskup KrižićMnoštvo vjernika oko crkve u Gospiću(Foto: Sabit Gaši)
Gospić– Misa biskupskog ređenja novoga gospićko-senjskog biskupa o. Zdenka Križićažala se danas u katedrali u Gospiću. To je prvo biskupsko ređenje u katedrali Navještenja Gospodinova. Glavni zareditelj je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Suzareditelji su riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić i apostolski administrator i dosadašnji gospićko-senjski biskup Mile Bogović. Prezbiteri pratitelji su o. Jakov Mamić i mons. Mile Čančar, rektor gospićke katedrale. Na misi koncelebriraju vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljć, apostolski nuncij u Hrvatskoj Alessandro D'Errico, hrvatski nad/biskupi na čelu s predsjednikom HBK zadarskim nadbiskupom Želimirom Puljićem, biskupi iz BiH, biskupi iz inozemstva, generalni tajnik HBK mons. Enco Rodinis, rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta dr. Željko Tanjić, karmelićanski provincijali iz Europe, hrvatski provincijali i brojni svećenici iz Gospićko-senjske biskupije i drugih biskupija. Liturgijsko pjevanje predvodi katedralni zbor Sv. Cecilije, a voditelj je vlč. Josip Šimatović uz orguljsku pratnju Karle Tripalo. Prvo čitanje pročitala je Ankica Pavlešić iz Slunja, psalam otpjevala Gabrijela Degoricija iz Otočca, drugo čitanje pročitao je Marijan Jelić iz Gospića. Evanđelje je navijestio trajni đakon Krunoslav Kičinbači. Kroz liturgiju vodi mons. Tomislav Rogić. Među uzvanicima su predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner i drugi predstavnici državne i lokalne vlasti te predstavnici kulturnoga i društvenog života. Na misnome slavlju sudjeluje više od dvije tisuće vjernika.
Nakon što je otpjevana himna Tebe Boga hvalimo i nakon što je novozaređeni biskup prošao kroz katedralu i oko nje, blagoslivljajući nazočne, uslijedili su završni govori. "Od srca čestitam na iskazanom povjerenju koje Vam je očitovao papa Franjo u Godini milosrđa, na kraju Godine posvećenog života i 500. obljetnice rođenja prve naučiteljice Crkve, svete Terezije Avilske", rekao je u svojoj čestitki predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić, protumačivši znakovitost grba novoga biskupa u kojemu se isprepliće značaj Crkve u toj biskupiji i karmelska karizma iz koje je novi biskup potekao. "Vaše služenje i poslanje usmjereno je u prvom redu prema Gospićko-senjskoj biskupiji i Riječkoj metropoliji. Ali, svetim Redom ono je na otajstven način umreženo i u zajedništvo s drugim biskupima i biskupijama našeg naroda, a i šire. Zajedništvo apostolskih nasljednika i djelitelja svetih tajna, naime, nije obično nego sakramentalno. I utkano je u otajstvo biskupske službe. Neka Vam svijest o tom sakramentalnom zajedništvu dadne dostatnu snagu i hrabrost. I imajte na pameti kako je puno onih koji Vas prate svojim molitvama: Od Vašeg časnog i zaslužnog predšasnika mons. Mile Bogovića kojem izričem veliku zahvalnost za sve što je učinio i što će još učiniti, do svećenika, redovnica i redovnika i zauzetih i odanih vjernika laika koji će Vam pomagati u Vašem radu i nastojanju", istaknuo je u čestitki nadbiskup Puljić i poželio novome biskupu blagoslovljeno služenje na tom povijesnom dijelu Like, Gorskog Kotara, Krbave i Primorja.

U ime svećenika, redovnika i redovnica Gospićko-senjske biskupije riječi zahvale biskupu Bogoviću i čestitke novome biskupu Križiću izrekao je generalni vikar mons. mr. Tomislav Šporčić. On se spomenuo utemeljenja biskupije i imenovanja novog biskupa, osvrnuvši se na mnogovrsno i plodonosno djelovanje biskupa Bogovića u 16 godina biskupske službe. Posebno je spomenuo brojne inicijative i poticaje kako na materijalnom tako još više na duhovnome području biskupije. Novome biskupu mons. Šporčić je uime svećenika, redovnika i redovnica izrazio radosnu raspoloživost i prihvaćanje otvorenoga srca, te izrazio molitvu Gospodinu da pod vodstvom novoga biskupa u biskupiji se poveća broja svećenika i osposobi veći broj suradnika laika.Zatim su biskupima Bogoviću i Križiću uručeni simbolični darovi. Katalog tiskovina o Gospićko-senjskoj biskupiji i o prvom biskupu dr. Mili Bogoviću, te Deset godina kroz župna događanja, Gospićko-senjske biskupije, predala je Antonija Jugović. Sliku na drvetu - pirografiju, na kojoj se nalazi Crkva hrvatskih mučenika sa slikom biskupa dr. Mile Bogovića, rad Franje Tržila, mons. Bogoviću predala je Antonija Marić, članica zbora mladih u Otočcu. Ekonom biskupije mons. Mile Pecić predao je biskupu Bogoviću fotografiju njegova novog prebivališta.

Novom biskupu mons. Križiću svećenici Gospićko-senjske biskupije darovali su misnicu i mitru; svezak časopisa "Hrvatska vjernost" predao je dr. Ante Bežen, glavni urednik; svezak Kalendara Crkve hrvatskih mučenika predao je Marinko Miličević, urednik; Spomenicu Gospićko-Senjske biskupije predao je biskupu Križiću mons. Mile Čančar, katedralni župnik. Također je izrađen grb novoga biskupa koji se nalazi na krstionici u katedrali, rad Dubravka Radmana, a dar je Hrvatske akademije u dijaspori.Na kraju mise ređenja sve je pozdravio i svima je zahvalio prvi gospićko-senjski biskup Mile Bogović.

"Bio sam kod porođajnih muka naše biskupije, pomagao teško podizanje na noge, ali se i radovao uspješnom hodu mlade biskupije. Olakotna okolnost je bila što sam znao kamo i s kime idem i što me čeka. Izrastao sam iz ove sredine i živio u njoj", rekao je biskup, izrazivši radost što je biskupija postavljena na noge. Spomenuo je i projekte koje je poticao, posebno gradnju Crkve hrvatskih mučenika na Udbini i svoju službu u Komisiji za hrvatski martirologij. Obraćajući se svome nasljedniku rekao je: „Imat ćeš suradnike u kleru koji ima svojih odlika i slabosti, ali u njemu nema nekih podijeljenosti i grupašenja. Osjetio sam da je taj kler otporan na loše inicijative a osjetljiv za dobre. Svi te oni rado prihvaćaju kao svoga biskupa, a u tom kleru ostajem i ja jer si od danas moj biskup i pastir; od danas ćemo svi moliti za biskupa našega Zdenka. Nije svećenicima bilo uvijek sa mnom lako jer sam mnogo tražio a nisam bio u stanju dati im dovoljnu motivaciju. Previše sam bio u knjigama a premalo u njihovom društvu. Kod tebe je jaka odgojna nota, što uvelike olakšava prihvaćanje i vodstvo". Biskup Bogović zahvalio se svima za potporu i suradnju, pozdravivši posebno iseljenu Hrvatsku. Svoje je obraćanje završio stihovima Jovana Jovanovića Zmaja, „Što ja počeh – Ti dovrši", te riječima popa Marka Mesića o živosti Crkve u Lici i važnosti djelovanja za dobro duša na tome području.

„Ovi prelijepi krajevi na kojima se prostire naša biskupija ne smiju biti prostori s kojih se narod iseljava, prostori koji ne nude perspektivu mlađim naraštajima. To treba promijeniti. Oslonimo se jedni na druge, a svi zajedno na Boga koji nas ljubi"-rekao je novozaređeni biskup Križić.

U zahvalnom govoru na kraju mise ređenja, novi gospićko-senjski biskup Zdenko Križić je rekao: „Vidim se poštovana Crkvo Gospićko-senjska kao osoba koju Gospodin poziva da ide zajedno s vama, s nadom da steknemo veće iskustvo njegove ljubavi, njegova dara nutarnje slobode, ljepotu crkvenosti, bogatstvo svetih otajstava, sklad zajedništva, novost evanđelja. S vama sam jer vi ste smisao moga biskupstva i činiti nam je sve da se po nama dogodi blagoslov za narod ove naše drage biskupije". „Učinit ćemo ono što možemo snagom našeg vjerničkog i sakramentalnog poslanja svi zajedno, vjernički puk Božji, katehistice i katehete, djelatnici Caritasa, osobe Bogu posvećenog života, svećenici - moji dragi najbliži suradnici, da nam se obnove obitelji, da nam se biskupija napuči, da se kolijevke ne prestanu njihati i da nam crkve još više znače u stvaranju našeg sveukupnog zajedništva i učvršćenja našeg bogoljubnog i narodnog identiteta", rekao je mons. Križić. „Trebat će nam očvrsnuti uvjerenje da možemo mnogo toga promijeniti nabolje, da smo na to pozvani i da smo zato poslani. Ovi prelijepi krajevi na kojima se prostire naša biskupija ne smiju biti prostori s kojih se narod iseljava, prostori koji ne nude perspektivu mlađim naraštajima. To treba promijeniti. Oslonimo se jedni na druge, a svi zajedno na Boga koji nas ljubi", potaknuo je novi gospićko-senjski biskup.
Likaplus.hr :

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : 20.obljetnica biskupije Gospićko-senjske

20.obljetnica biskupije Gospićko-senjske

25.5.2020. | 7:12
GOSPIĆ-20. obljetnica biskupije Gospićko-senjske i 4. obljetnica biskupstva Zdenka Križića proslavljena u Gospićkoj katedrali, u nedjelju 24. svibnja 2020.
GOSPIĆ-20. obljetnica biskupije Gospićko-senjske i 4. obljetnica biskupstva Zden
Likaplus.hr : Vazmeno bdijenje u gospićkoj katedrali

BEZ NARODA

Vazmeno bdijenje u gospićkoj katedrali

12.4.2020. | 8:10
Likaplus.hr : Bog ne će dopustiti da nas ovo zlo uništi

Biskup Križić

Bog ne će dopustiti da nas ovo zlo uništi

25.3.2020. | 7:39
Bog ne će dopustiti da nas ovo zlo uništi
Bog ne će dopustiti da nas ovo zlo uništi
Likaplus.hr : Biskup služio misu u gospićkoj bolnici

Biskup služio misu u gospićkoj bolnici

14.2.2018. | 8:55
Biskup Križić slavio Misu u gospićkoj bolnici Povodom Svjetskog dana bolesnika.
Likaplus.hr : Svetost pobjeđuje halloween

Svetost pobjeđuje halloween

30.10.2017. | 10:12
Likaplus.hr : Poruka biskupa Križića

Dan hrvatskih mučenika

Poruka biskupa Križića

27.8.2017. | 15:56
Likaplus.hr : Velika Gospa na Krasnom

Proslavljena

Velika Gospa na Krasnom

15.8.2015. | 18:12
Likaplus.hr : Blagovijest u gospićkoj katedrali

Najava:

Blagovijest u gospićkoj katedrali

20.3.2015. | 10:56
Likaplus.hr : Proslava Godine i Dana posvećenog života

GOSPIĆKO-SENJSKA BISKUPIJA

Proslava Godine i Dana posvećenog života

3.2.2015. | 8:48
Likaplus.hr : Slavlje prve pričesti

Gospić

Slavlje prve pričesti

26.5.2013. | 16:34
Optički kabel
Likaplus.hr :

Obavijesti iz HEP-a ,ELEKTROLIKA
Likaplus.hr :
OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Čovići i Prozor.Prekid u opskrbi je predviđen:
danau vremenu
11.08.2022. 08:00 do 14:00 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže s područja općine Rakovica da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za naselje Drakulić Rijeka .

Prekid u opskrbi je predviđen:
danau vremenu
11.08.2022.
09:00 do 14:00 sati
 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU


Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na našim elektroenergetskim postrojenjima biti u prekidu opskrba električnom energijom naselja Visuć.

Prekid u opskrbi je predviđen:
danau vremenu
10.08.2022. 09:00 do 11:30 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :