Ponedjeljak , 27.6.2022. | 23:31

Pretraživanje

Iz medija

Objavljeno: 2.10.2013. u 11:28
Prikaza: 3760
Autor: Likaplus/Vecernji list

"Medački džep" je ponos Domovinskog rata

Gospić : "Medački džep" je ponos Domovinskog rata

Nakon duga dva desetljeća iz Gospića je naposljetku odaslana poruka da Medački džep više nije operacija koje bi se hrvatski branitelji trebali sramiti, piše magazin Oluja. "Oni koji 90-ih godina nisu bili na ličkom ratištu, više ovdje ne pišu povijest, a pojedinačna krivnja više neće bacati ljagu na ono što je branjeno u Domovinskom ratu, čemu je uvelike pomogla i oslobađajuća haaška presuda našim generalima”, čulo se toga dana sa svih strana. Možda baš i stoga, među najponosnijim uzvanicima obljetnice ove operacije, ove godine upriličene u posve novom ozračju, bio je i umirovljeni general Mladen Markač koji je više puta tog 9. rujna o Gospiću govorio kao "gradu heroju”.
Važnija od Maslenice
A upravo toga dana 1993.godine postrojbe Hrvatske vojske ZP Gospić i specijalne postrojbe MUP-a počele su vojno-redarstvenu akciju kodnog naziva Džep '93. Za samo osam sati borbenog djelovanja postrojbe izvršavaju zadaću i oslobađaju 48 četvornih kilometara zauzetog hrvatskog teritorija, s kojega je neprijatelj svakodnevno topničkim i minobacačkim projektilima ugrožavao stanovništvo grada Gospića i okolice.
U ovim borbenim djelovanjima deset pripadnika vojske i specijalne policije položili su svoje živote na Oltar domovine, njih 53 su ranjena – podsjeća bojnik Milan Franić, predsjednik Udruge ratnih veterana 9. gardijske brigade "Vukovi”, koji su dali golem doprinos ovoj operaciji.
Pukovnik Ante Došen, koji je kao ratni načelnik obavještajnog sektora 9. brigade raspolagao informacijama o stanju na okupiranom području Like, prisjetio se kako je nakon uspješno izvedene operacije Maslenica zapovjedništvo vojske tzv. Republike Srpske Krajine uvidjelo svu snagu i entuzijazam Hrvatske vojske.
– Proveli su snažnu mobilizaciju kako bi branili svoje položaje i potom poduzimali diverzantske akcije i tako stvarali preduvjete za buduće operacije. Krajem kolovoza pojačali su se s jednom izvidničko-diverzantskom formacijom koja je izvršila akciju na Medovači s ciljem dovođenja svježih snaga. Bila je potrebna hitna i brza reakcija, u to su se na terenu uvjerili naši zapovjednici koji su vrhovnom zapovjedniku dr. Franji Tuđmanu potom argumentirali nužnost poduzimanja ove operacije. Pokazalo se da je akcija Džep '93 bila jedna od presudnih za rušenje cijelog sustava tzv. Republike Srpske Krajine. Ni operacija Maslenica nije imala ovakav učinak na neprijateljske snage kao ova akcija, izvođena u ekstremnim uvjetima. Bila je ključ i prijelomnica za oslobađanje okupirane Hrvatske – prisjetio se pukovnik Ante Došen.
Ni ratni zamjenik zapovjednika specijalne policije Željko Sačić nije krio zadovoljstvo što je konačno skinuta stigma s akcije koja se godinama spominjala u negativnom kontekstu.
– Državno odvjetništvo RH i hrvatska policija nisu bili na razini zadaće koja se od njih očekuje. Nedopustivo je da se hrvatske žrtve minoriziraju i da se na pritisak međunarodne zajednice kriminaliziraju isključivo hrvatski branitelji – rekao je general Sačić, koji je podsjetio da su Hrvatska vojska i specijalna policija operacijom Džep '93 preduhitrili kontraakciju neprijateljske vojske s nesagledivim posljedicama – za samo dva sata.
Njihova operacija bila je dio šire strategije vojske tzv. Republike Srpske Krajine koja je tog istog dana imala u planu napasti i Mostar, probijati liniju na južnom bojištu prema Pločama kao i na Maslenici, izbiti na more i udariti po većini bojišnica diljem Hrvatske. Operacija Džep '93 bila je nužna i opravdana, a svi na koje smo u borbi naišli, svi su bili naoružani i neprijateljski raspoloženi, tvrdeći da brane svoje, no mi smo znali da moramo zaustaviti to zlo i braniti Gospić. Svi su imali priliku predati se ili pobjeći, oni su izabrali borbu, a svaki vojnik zna što mu je u borbi činiti. Ne smijemo zaboraviti ni odmazdu koja je uslijedila kad je granatirana Ina Petrokemija, Lučko, Karlovac i Gospić, kada je 22 civila tijekom te akcije izgubilo život. I zato Džep '93 treba uvrstiti u red najsjajnijih hrvatskih akcija – rekao je Željko Sačić.
Teške političke posljedice
Složio se s njime i general Mladen Markač, sudionik i zapovjednik operacije na ličkom ratnom području.
– Ono što smo danas učinili za cilj ima skinuti stigmu s Gospića i javno reći da je Gospić grad heroj i i te kako je zaslužan za obranu suvereniteta Hrvatske. Za stol bi, kada je riječ o Medačkom džepu, ali i o drugim akcijama, trebali sjesti DORH, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i političari pa donijeti jasan stav – kazao je general Mladen Markač.
Povjesničar dr. Ante Nazor akcija operaciju Džep '93 naziva pobjedonosnom i oslobodilačkom, inzistirajući da neke događaje valja promatrati u kontekstu tog vremena.
Operacija je ostavila teške političke posljedice, ponajviše zahvaljujući srpskoj promidžbi i izvješćima kanadskih unproforaca. Međutim, u posjedu sam važnog dokumenta koji ranije nije bio predočen hrvatskoj javnosti, nedavno objavljenog dokumenta sa žigom Ujedinjenih naroda od 28. prosinca 1994. pod nazivom "Istraga Medak”. Istražitelji UN-a navode da od 82 poginulih Srba ima 59 vojnika i 23 civila, apostrofirajući problem što su mnogi civili nosili vojnu odjeću. Navodi se da nakon izvješća dr. Kirsnera nema dovoljno dokaza za smaknuća koja se sugeriraju, pa istražitelji upitnim drže svjedočenja lokalnih Srba o stradanjima civila. Pritom navode da su civili bježali naoružani i da se ciljevi akcije hrvatskih snaga ne mogu smatrati nelegalnima – kazao je dr. Nazor.
Dolaskom predstavnika Vlade, ministra branitelja Predraga Matića, na proslavu u Gospić, operacija Medački džep dobila je i potvrdu svoje legitimnosti, a ministar je kazao kako je ona u hrvatskom narodu priznata oduvijek i u istom je rangu kao i druge oslobodilačke akcije te da je bila nepravedno marginalizirana. – Hrvatska je pokazala svoju veličinu sankcioniranjem onih koji su se ogriješili o ratna prava i običaje te Ženevsku konvenciju, no to ne može umanjiti doprinos i veličinu akcije Medački džep – rekao je Matić, pa najavio kako će Ministarstvo u suradnji s predsjednikom dr. Ivom Josipovićem uskoro pripremiti i spomen-medalju s imenom Medačkog džepa za zaslužne pojedince i postrojbe-piše u časopisu Oluja, a prenosi Večernji list

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr :  Mene kažnjavaju što nisam uzeo ni lipe

Karlo Starčević

Mene kažnjavaju što nisam uzeo ni lipe

28.8.2021. | 23:47
Likaplus.hr : Lički tamburaši se oprostili od Kiće Slabinca

Lički tamburaši se oprostili od Kiće Slabinca

19.11.2020. | 14:13
Tamburaši se oprostili od Kiće Slabinca
Likaplus.hr : Plenković u Gospiću podržao Kustića

I Jandroković I..

Plenković u Gospiću podržao Kustića

23.2.2019. | 18:40
Likaplus.hr : Budimo ponosni na Medački džep

Budimo ponosni na Medački džep

9.9.2018. | 19:16
Budimo ponosni na Medački džep
Likaplus.hr : Milinović izbačen iz HDZ-a

Milinović izbačen iz HDZ-a

3.9.2018. | 14:43
Plenković se riješio još jednog "desničara" Isključen Milinović iz HDZ-a
Likaplus.hr : Plenković i vrh stranke guraju Kustića

Plenković i vrh stranke guraju Kustića

27.8.2018. | 21:35
čudi da vrh HDZ-a s jedne strane rehabilitira Božidara Kalmetu koji je suočen s dvije optužnice (objedinjene u jednu), a s druge strane želi eliminirati, doduše dugovječnog, Milinovića, ali koji je i ličko-senjski župan (pobijedio u prvom krugu) i član Predsjedništva HDZ-a (nakon
Likaplus.hr : Zastupnik Kustić iz Like :Za Istanbulsku

Plenković prijeti

Zastupnik Kustić iz Like :Za Istanbulsku

29.3.2018. | 22:43
Dr.Milinović je jasno rekao još prije da neće biti za Istanbulsku konvenciju, a njegova zamjena u Saboru Kusić iz Novalje je rekao da će glasovati ZA Istanbulsku. Strah? Je li to u skladu sa njegovom izbornom bazom ili je samo stranački poslušnik?
Likaplus.hr : Jutarnji list ne želi čuti ISTINU?

Cenzura biskupa Puljića

Jutarnji list ne želi čuti ISTINU?

13.10.2017. | 12:31
Likaplus.hr : Tesla se vraća u Gospić

Tesla se vraća u Gospić

29.5.2014. | 21:05
Likaplus.hr : Dotlić u tajnosti pušten na slobodu?

Optužen za zločin u Gospiću

Dotlić u tajnosti pušten na slobodu?

8.11.2013. | 18:51
Likaplus.hr : UDBA i KOS upravljaju HDZ-om i SDP-om

Karlo Starčević

UDBA i KOS upravljaju HDZ-om i SDP-om

14.9.2013. | 11:58
Obavijesti iz HEP-a ,ELEKTROLIKA
Likaplus.hr :

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za naselje Ponori.

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

27.06.2022.

08:00 do 17:00 sati

28.06.2022.

08:00 do 17:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže bez opskrbe električnom energijom biti naselje Krbavica.

 

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

24.06.2022.

09:00 do 14:30 sati

27.06.2022.

09:00 do 14:30 sati

28.06.2022.

09:00 do 14:30 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419


 

 

Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :