Ponedjeljak , 27.6.2022. | 22:46

Pretraživanje

Iz medija

Objavljeno: 8.6.2013. u 20:44
Prikaza: 4453
Autor: Likaplus/Hrvatski tjednik

Hrvatski tjednik

Partizanski zločini u Gospiću-svjedočenje

Gospić : Partizanski zločini u Gospiću-svjedočenje

Nikola Nidžan Milković o partizanskim i komunističkim zločinima u Gospiću između Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata svjedoči za Hrvatski tjednik. Članak djelomično prenosimo.

Do raspada Titove Jugoslavije nije došlo neplanirano. Čelnici Komunističke partije Jugoslavije spoznali su da su izgubili moć vladanja narodima Jugoslavije i da su promjene u ustroju države nužne. Za opstanak na vlasti nije više pomagala represija ni bizantinska slatkorječivost i laži o raju radničke države. Partijske stručne službe izvršile su analizu stanja u Jugoslaviji i predložile da je uputno izvršiti barem neznatne promjene u demokratizaciji društva te tako privremeno spriječiti izlazak naroda na ulice i obračun ponižene i obespravljene većine s Partijom.

 

Zaključile su da je konfederativni ustroj države najprimjereniji, umirio bi se puk i komunisti bi i dalje ostali na vlasti. Po republikama odredili su i članove partije koji su trebali naum provesti u djelo. Partijski vrh pomno je izvršio pripreme za preustroj. Prvi im je korak bio uništenje arhivnog gradiva, da zametnu tragove komunističke zloće i brojnost žrtava njene represije.

No srbijanski predstavnik Slobodan Milošević iskočio je iz dogovora. Procijenio je da je prava prilika za stvaranje Velike Srbije. Svojim primitivnim političkim djelovanjem izazvao je protiv sebe i Srbije dojučerašnje partijske istomišljenike i druge nesrpske narode Jugoslavije.

O zbivanjima u Lici između Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata svjedoči Nikola Nidžan Milković. U njegovu vrijednom svjedočenju posebno se ističe podatak o spaljivanju arhivne građe Službe državne sigurnosti u kotlovnici suda i zatvora u Gospiću i odvoz pepela spaljene arhive na zatvorsko poljoprivredno dobro, u tzv. Maksimovićeve štale. U Gospiću ima još živih bivših zaposlenika Službe državne sigurnosti, kojima je više toga poznato o tomu koja je arhivna građa spaljivana. Pozivaju se neka rasterete svoju savjest i otklone mrlje sa svoga imena, radi sebe i svojega potomstva te neka svjedoče o svemu što im je poznato o spaljivanju arhivnog gradiva.

Svjedočenje Nikole Nidžana Milkovića

Gospić je prije Drugog svjetskog rata bio grad obrtnika i službenika. Po pričanju mojih roditelja Hrvati, iako većina, bili su obespravljeni i izvrgnuti nasilju vlaške, tzv. srpske manjine. Državni teror bio je nepodnošljiv. U takvim uvjetima stvorena je NDH, dugo očekivana i konačno ostvarena težnja hrvatskog naroda, riječi su Nikole Nidžana Milkovića..

Milković'Jugoslavenski partizani ubili su mu oca i ukrali nam djetinjstvo. Pitam se zašto, otkud im pravo? Zar za onu nakaznu Jugoslaviju, kojoj su sami tepali da je 'narodna, bratska i antifašistička država'? Od bratstva, jedinstva, antifašizma i narodne države nije bilo ni traga. Bila je to Velika Srbija nastala na prijevari i krvi podjarmljenih naroda. Da je bila takva kakvom je prikazivana, zar bi nastala i nestala u krvi?! 'dodaje Milković.'Rođen sam 1940. u Gospiću u Smiljanskoj ulici u obrtničkoj obitelji. Moj pokojni otac Luka bio je ajmar, izrađivao je konjsku zaprežnu opremu, a majka Luca, rođ. Pezelj, kućanica. Imali su petero djece: Anu od 10, Tomu od 6, Mariju od 4 godine, Milu od 9 mjeseci te mene Nikolu od 5 godina. Tata je u doba NDH bio hrvatski vojnik, domobran. Zarobljen je u Pazarištu nakon preokreta, pada Gospića 4. travnja 1945. Pješice, vezanih ruku u gospićki zatvor sprovela su ga dvojica nepoznatih partizana. Kada su došli do naše kuće u Smiljanskoj ulici, svratili su u nju.

Ne znam je li ih tata zamolio za tu uslugu, ili su to svojevoljno uradili. Mama i mi djeca bili smo u šoku i izvan sebe od straha. Prizor je bio zastrašujući. Tata je mirno stajao vezanih ruku žicom iza leđa, neobrijan, razbarušene kose i razdrljene košulje, a mama i mi djeca gledali smo ga skamenjeni i nijemi od straha. Ona dva partizanska čudovišta oboružana puškama uživali su u svojoj nadmoćnosti.

Nisam imao ni pet godina, a taj mi se jezivi prizor duboko urezao u pamćenje i prati me cijeli život', kazuje Milković. 'Jugoslavenski partizani ubili su mu oca i ukrali nam djetinjstvo. Pitam se zašto, otkud im pravo? Zar za onu nakaznu Jugoslaviju, kojoj su sami tepali da je 'narodna, bratska i antifašistička država'? Od bratstva, jedinstva, antifašizma i narodne države nije bilo ni traga. Bila je to Velika Srbija nastala na prijevari i krvi podjarmljenih naroda. Da je bila takva kakvom je prikazivana, zar bi nastala i nestala u krvi?! 'dodaje Milković.

'Mama je sva smetena ispekla nekoliko jaja pa kako je tata ostao vezan, hranila ga je kao malo dijete. Kada je pojeo, odveli su ga u gospićki zatvor, a mi smo ostali ucviljeni i uspaničeni. Znali smo, jer to se svakodnevno događalo, da rodbina nosi hranu svojima koji su bili zatočeni u gospićkom zatvoru, te u zgradi današnjeg biskupskog dvora i u okolnim kućama. Nakon trećeg ili četvrtog dana stražari bi mnogima rekli da hranu ne donose jer im više nije potrebna, ubili bi uhićenike bez suda i prava na obranu.

I mi smo tati nosili hranu, nadajući se da će ju stražari preuzeti, da ne će reći ono zlokobno da mu više ne treba. Na žalost, četvrti dan rekli su nam da hranu više ne donosimo jer tati nije potrebna', govori Milković o tome kako je saznao da su mu ubili oca. Ubili su ga i pokopali na nekom od brojnih gospićkih grobišta. Da barem znam gdje mu je grob da mu na njemu mogu upaliti svijeću i pomoliti se za spas njegove duše.'

'Uz ajmarski posao', nastavlja svoju priču', tata je uz maminu pomoć obrađivao našu zemlju. Imali smo krave, konja, kola, plug, drljaču i ostali alat potreban za obradu zemlje. Partizanski 'osloboditelji' zaplijenili su sav tatin ajmarski alat te konja, kola i alat za obradu zemlje. Ogolili su nas do kože, ostala je samo jedna krava stara 20 godina. Mama je teško radila da bi nas prehranila, a i mi djeca pomagali smo joj, svatko onoliko koliko je mogao prema svome uzrastu. Kada bi nam netko uzorao njivu ili dovezao sijeno, platili bismo uslugu radeći na njegovu imanju.

Ja sam za plaću čuvao i gonio na ispašu 20 krava iz Smiljanske ulice. Za čuvanje krave naplaćivao sam 100 din, za ovcu 10 din mjesečno. Imao sam veliko ispašište, u komadu 36 jutara stričeve zemlje i obližnju državnu plantažu. Gotovo svaka kuća imala je kravu, uglavnom pasmine buš, koje su u ono vrlo teško doba bile hraniteljice obitelji. U tim teškim danima mukotrpne borbe za golo preživljavanje, uvijek se dobrotom ističu neki ljudi. Tako je susjeda teta Pavelićka, majka prof. Ivke Kosović bila prema nama dobra i plemenita. Pomagala nas je u svako doba dana i noći.

Vraćao sam joj dobro dobrim, njoj nisam naplaćivao čuvanje dviju kava i na drugi način joj pomagao. No ona je uvijek za uzvrat dala više nego što bi primila. Pokojni Stipe Brkljačić Opančar iz Pazariške ulice bio je također prema nama vrlo plemenit. Kada sam ojačao, a on ili netko od njegovih nije imao vremena napraviti nam uslugu svojim konjem, dao bi mi svojeg konja i kola, kao da su moji, da obavim posao. Naravno, i ja sam njemu rado pomagao obavljajući različite poslove. Kada je umro, osjećao sam se kao da mi je umro netko od najbliže rodbine.

Osveta Ivi Uzelcu Panduru koji me je kandžijom prebio kad sam imao šest godina

Jedan nemio događaj iz djetinjstva posebno mi se usjekao u sjećanje. Bio je petak, nas trojica dečkića sjedili smo ispod lipe uz cestu, a skupina starijih dječaraca igrala se blizu nas. Ive Uzelac Pandur, bahati partizan iz Smiljana, vrlo loš čovjek, provezao se uz nas u zaprežnim kolima. Jedan od onih starijih dječaraca u igri istrčao je na cestu pred kola. Ive Uzelac Pandur iskočio je iz kola i vitlajući kandžijom (bičem) potrčao za njima. Njegovo i moje društvo pred njim se razbježalo. Mene najsporijeg sustigao je i počeo krvnički mlatiti kandžijom po golim nogama. Kandžijom mi je sasjekao kožu na nogama, a kandžilukom (drškom biča) prebio ruku u laktu.

Ja sam stasao i ojačao i, naravno, dobro upamtio što mi je uradio....Cijeli članak možete pročitati ovdje.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
omnijure

omnijure

Komentirano: 13.6.2013. | 0:49

1

Jako interesantan tekst, dalo bi se zakljuciti da je ndh bila vrlo lijepa drzavica sa punim pravom postojanja, kao i argumentacija da su komunisti bili cetnici ustvari malo kamuflirani,s jednim problemom ,posto doticni tekstopisac vlahe smatra cetnicima a ne srbe.I nije mi jasno otkuda ideja da se danasnja hrvatska temelji na ustroju antifasizma ako je to tako kako kaze ovaj gospodin,stavise svjedoci.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr :  Mene kažnjavaju što nisam uzeo ni lipe

Karlo Starčević

Mene kažnjavaju što nisam uzeo ni lipe

28.8.2021. | 23:47
Likaplus.hr : Lički tamburaši se oprostili od Kiće Slabinca

Lički tamburaši se oprostili od Kiće Slabinca

19.11.2020. | 14:13
Tamburaši se oprostili od Kiće Slabinca
Likaplus.hr : Plenković u Gospiću podržao Kustića

I Jandroković I..

Plenković u Gospiću podržao Kustića

23.2.2019. | 18:40
Likaplus.hr : Budimo ponosni na Medački džep

Budimo ponosni na Medački džep

9.9.2018. | 19:16
Budimo ponosni na Medački džep
Likaplus.hr : Milinović izbačen iz HDZ-a

Milinović izbačen iz HDZ-a

3.9.2018. | 14:43
Plenković se riješio još jednog "desničara" Isključen Milinović iz HDZ-a
Likaplus.hr : Plenković i vrh stranke guraju Kustića

Plenković i vrh stranke guraju Kustića

27.8.2018. | 21:35
čudi da vrh HDZ-a s jedne strane rehabilitira Božidara Kalmetu koji je suočen s dvije optužnice (objedinjene u jednu), a s druge strane želi eliminirati, doduše dugovječnog, Milinovića, ali koji je i ličko-senjski župan (pobijedio u prvom krugu) i član Predsjedništva HDZ-a (nakon
Likaplus.hr : Zastupnik Kustić iz Like :Za Istanbulsku

Plenković prijeti

Zastupnik Kustić iz Like :Za Istanbulsku

29.3.2018. | 22:43
Dr.Milinović je jasno rekao još prije da neće biti za Istanbulsku konvenciju, a njegova zamjena u Saboru Kusić iz Novalje je rekao da će glasovati ZA Istanbulsku. Strah? Je li to u skladu sa njegovom izbornom bazom ili je samo stranački poslušnik?
Likaplus.hr : Jutarnji list ne želi čuti ISTINU?

Cenzura biskupa Puljića

Jutarnji list ne želi čuti ISTINU?

13.10.2017. | 12:31
Likaplus.hr : Tesla se vraća u Gospić

Tesla se vraća u Gospić

29.5.2014. | 21:05
Likaplus.hr : Dotlić u tajnosti pušten na slobodu?

Optužen za zločin u Gospiću

Dotlić u tajnosti pušten na slobodu?

8.11.2013. | 18:51
Likaplus.hr : UDBA i KOS upravljaju HDZ-om i SDP-om

Karlo Starčević

UDBA i KOS upravljaju HDZ-om i SDP-om

14.9.2013. | 11:58
Obavijesti iz HEP-a ,ELEKTROLIKA
Likaplus.hr :

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za naselje Ponori.

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

27.06.2022.

08:00 do 17:00 sati

28.06.2022.

08:00 do 17:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže bez opskrbe električnom energijom biti naselje Krbavica.

 

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

24.06.2022.

09:00 do 14:30 sati

27.06.2022.

09:00 do 14:30 sati

28.06.2022.

09:00 do 14:30 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419


 

 

Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :