Ponedjeljak , 27.6.2022. | 22:28

Pretraživanje

Iz medija

Objavljeno: 21.7.2012. u 5:44
Prikaza: 3155
Autor: Don Blog

Don Blog

Republika Jadovno&jadna RH

Gospić : Republika Jadovno&jadna RH


Don Blog piše "Protekli događaji u Hrvatskoj, bez obzira na njihovu (ne)važnost, redovito vrlo brzo padaju u zaborav. Sve ovisi o snazi medijskog "podgrijavanja juhe” ili "prežvakavanju” već prožvakanoga… U tu kategoriju spadaju i prepucavanja o nadnevku i smislu Dana državnosti, i partizanska komemoracija u šumi Brezovici kod Siska, i održavanje "versko-nacionalnog” derneka dvojca Pupovac-Goldstein nad Šaranovom jamom u Velebitu, i… ima toga mnogo… Pritom svakako valja istaknuti (naš) famozni povijesni paralelizam, koji najbolje oslikava primjer 'dvostrukog' 22. lipnja.

Toga dana hrvatski NAROD ide nad jamu Jazovku u Žumberku, gdje se MOLITVENO sjeća zločinački pobijenih ranjenika iz zagrebačkih bolnica ter zarobljenih hrvatskih vojnika i civila 1945. godine (baš kao što su, pod istom petokrakom, pobijeni i ranjenici iz Vukovarske bolnice na Ovčari 1991.)! A istoga dana najviši DRŽAVNI VRH ide u spomenutu Brezovicu, na dan tzv. antifašističke borbe (a zapravo slave one koji su pod zvijezdom petokrakom, za interes Staljina, rušili novonastalu hrvatsku državu i terorom ubijali narod)… Ubi(t će) nas višak povijesti!

Osim toga, približava se i Dan U (nekadašnji tzv. Dan ustanka narodā i narodnosti SRH), koji 27. srpnja u Hrvatskoj neke političke 'opcije' obilježavaju i u 21. stoljeću (uostalom kao i razne druge "antifašističke” nakarade). Ali neću o tome – pisao sam prošle godine – iako mi je na srcu mala katolička zajednica Hrvata koji su u Hrb (nekadašnji Srb) doselili iz Bosne, jer sam prošle godine o njima i katolicima u Donjem Lapcu duhovno skrbio od početka Korizme do ljeta. Uz taj dan veže se i genocid koji je doživjela župa Boričevac nedaleko od Lapca. Ovih dana izlazi konačno i knjiga DOSSIER BORIČEVAC, urednika (i jednog od autora) Josipa Pavičića, koja na 688 stranica velikog formata donosi niz historiografskih, memoarskih, književnih i drugih priloga o Boričevcu i njegovoj župi Male Gospe.

Prva je to knjiga u kojoj se otvoreno, bez uvijanja, obuhvatno i činjenično, iz povijesne i ljudske perspektive, kroz priču i sjećanje, progovara o sudbini sela Boričevac, o životu u selu i okolnostima u kojima je selo, zajedno sa svojom župom, nestalo u ljeto 1941., kada su selo zapalili i sve župljane, nedužne i nenaoružane seljane, zauvijek protjerali (neke i pobili) srpski "ustanici” (kako su sami sebe nazivali) s kokardama i ponekom crvenom zvijezdom petokrakom na kapama ter bez ikakvih oznaka (ako se u oznake ne računa mržnja), dakle, četnici, komunisti i razjarena rulja.
Dakle, tom se knjigom konačno odnosno prvi put na sustavan način osvjetljava naličje događaja koji su u Jugoslaviji 45 godina prikazivani i slavljeni kao "ustanak naroda Hrvatske protiv fašizma”, premda su u svojoj srži bili antihrvatski i antiljudski. Znali smo da je bilo teško biti Boričevljanin, rekao je u Boričevcu naš biskup Mile Bogović, a sada se iz ove knjige napokon vidi kako je to uistinu bilo – prije progona, kako se i zašto progon dogodio i kako se živjelo i živi u progonstvu.
Hvala Bogu, može se slikovito reći, konačno dolazi "publicistička Oluja”!

A toj bezočnoj i drskoj manipulaciji u Pounju, tj. "obeležavanju…”, slična je ona (spomenuta) koja se svake godine događa "u srcu Like”. Upravo 24. lipnja 2012., kao i prethodnih godina, ponovno su pod vodstvom/vođstvom famoznog Pupyja predstavnici hrvatske i srpske politike izveli svoj performans odnosno apsurdnu predstavu, zajedno s predstavnicima Srpske pravoslavne Crkve i Židovske zajednice u Hrvatskoj – nad Šaranovom jamom, iznad mjesta znakovita imena Jadovno, kao u svojoj privatnoj suverenoj državici, "komemorirajući navodne srpske i židovske žrtve od 40.000 u jamama oko Jadovna, a samo u Šaranovoj jami govore o 15-ak tisuća žrtava, a koje zločine su, kako kažu, počinili ustaše 1941. godine”, istaknula je dr. Ružica Ćavar u svome osvrtu na tzv. Dan državnosti u RH, pod naslovom OD MONSTRUOZNE LAŽI, PREKO MITA, DO POLITIČKE DOGME – O logorima Jasenovac, Jadovno itd.

Prošle godine (2011.), "u isto vrijeme, na tome je mjestu, uz predsjednika Republike Hrvatske Ivu Josipovića, Vesnu Pusić i druge, bio i tadašnji predsjednik Republike Srbije Boris Tadić, koji je srcedrapateljno tvrdio da mu je u toj jami završio i djed po majci, a isto tvrdi i neizbježni Slavko Goldstein za svoga oca. Čudi me kad izražavaju tako veliki pijetet za žrtve svojih najbližih, kako se bar nisu potrudili već u vrijeme propale Jugoslavije, a i nakon nje nitko im ne bi uskraćivao sredstva, da dođu do tih tako brojnih kostura svojih najmilijih pa da ih dostojno pokopaju. Ipak, 'ne lezi vraže', oni to nikako nisu htjeli provjeriti, pa i DNK analizom utvrditi članove svojih obitelji, nego čak i 24. lipnja 2012. tobože s velikom žalošću, na Pupovčev i Goldsteinov način, kukaju i optužuju, ali ne govore o tome da bi provjerili svoje laži.

No, prava je činjenica, znanstveno utvrđena, o čemu je pisao Hrvatski list br. 353 od 30. lipnja 2011., i broj 354, od 7. srpnja iste godine, da u Šaranovoj jami nema ni jednoga kostura, dok nekoliko drugih jama oko Jadovna uopće nisu istraživane nego su zarasle šikarom, prekrivene kamenjem, pa i betonom. Oni, poput 'moralnog i poštenog' Milorada Pupovca, tobožnjeg povjesničara Đorđa Zatezala i velikog 'sveznadara' Slavka Goldsteina, koji svi bubaju brojku od 40.000 ubijenih Srba i bačenih u te jame, i ne pomišljaju da traže novac, koji bi objeručke dobili, da kopaju po tim jamama, jer sigurno znaju da bi tu našli samo kosti žrtava svojih komunističkih zločina iz 1945. godine, pa i ranije, tijekom Drugog svjetskog rata”, piše otvoreno dr. Ćavar, dodajući da bi se možda pored tisuća ubijenih Hrvata na tome mjestu našle i kosti Jure Francetića!
Bila bi to speleološko-historiografska "oluja”!, piše don Blog

Broj komentara: 14

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
omnijure

omnijure

Komentirano: 26.7.2012. | 21:42

1

dobro,ali ipak u sustini vi nemate problem sa srbima nego sa vlasima,dakle jednim romanskim narodom koji je primio pravoslavlje.Sad kao ces bas dokazati da li je netko vlah ili srbin to vec prepustam tebi. Ali indikativno je da skreces sa teme,ovo je postavljeno na blog na kojemu se jasno nipodastavaju ustaske zrtve,i ustastvo podvodi pod neku regularnu vojsku,koja je tumaceci iz konteksta tvojih razmisljanja bila na pravoj strani,dok su srbi uvjek stajali na stranu tudjinaca,pretpostavljam da su ti tudjinci u ovom slucaju englezi,amerikanci,rusi,..nasuprot strani na kojoj su bile ustase,tj nijemci i italijani.Hajde malo pokusaj da se skoncentrises i napises nesto suvislo.I da,lijepo je cuti iskreno misljenje,to cijenim.
vjeverica

vjeverica

Komentirano: 26.7.2012. | 14:38

2

Omnijure, problem kod vas pravoslavnih Vlaha što su poslije posrbljeni da ne razlikujte genocid od genocida. Srebrenica je za Vas/Dobrica Čosić/ prijevara Bošnjaka i to kaže akademik, a što tek kaže običan smrtnik omnijure? Dubrovnik su ,po Srbima-Vlasima, Hrvati sami sebe gađali, Vukovar su/po Srbima/ razorili Hrvati... Toliko o zdravorazmskoj raspravi s nekim Srbima.Vi vidite genocid i u Boričevcu i svugdje gdje ste poubijali Hrvate, ali Vi taj genocid uvijek pripisujete drugima. Akademik Čosić reče da je LAŽ spašavala Srbe kroz povijest. Jadne li nam takve povijesti i akademika! Toliko o ustašama i NDH i genocidnosti, a da zaboravili ste na četnike i Dražu Mihajlovića On je po Vama janje i neokvavljenog noža. S vama ući u raspravu je kao da pričate s gluhima i slijepima. Vas jednostavno treba vojno pobijediti kao što već jesmo i stviti vas u okvir normalnih građana srpske nacionalnosti koji su puškom branili Hrvatsku, a ove druge držati pod prismotrom da opet ne očiste neki Boričevac, Škabrnju, Čanak, Prijeboj, Vukovar,...
omnijure

omnijure

Komentirano: 24.7.2012. | 21:18

3

Ovo je sada vec mnogo zapetljanije,srbi ustvari nisu srbi nego vlasi,a vlasi kao sto znademo nisu cak ni slaveni,i odjednom ispade da tvoj problem a i problem hrvatske zapravo sukob sa vlasima ,ali ima jedna dobra stvar u svemu tome,za zemlje koje ne znaju same napisati svoju povjest ,ili im se ne svidja pa je moraju izmisljati,jednostavno cinjenice se gledaju.Tako da tu povijest nece uciti niti jedan englez ili fracuz,ali ce u njihovoj povjesti pisati i pise da je hrvatska bila saveznik njemacke italije u 2ww,da je izvrsila genicid nad srbima,jevrejima,romima,...i bojm se da cete morati uskoro zacutati malo o tim ustaskim hvalospjevima koji se jos uvjek ponegdje cuju.Mada sam uvjeren da se svaki normalan hrvat srami zbog ndh .
vjeverica

vjeverica

Komentirano: 24.7.2012. | 11:40

4

Omnijura čitaj i uči, Srbi su došli u Hrvatsku i tu su primljeni, ali su nažalost uvijek bili uz tuđince a protiv Hrvatske i hrvatskog naroda. To su Vlasi, a posrbljeni ste . I u zadnjem ratu ste ste uglavnom, svaka čast Srbima koji su branili Hrvatsku i puškom, stali iz agresora Srbiju i njima služili. Tko ne nauči iz povijesti može ju ponovo ponavljati...a vi ste to kroz povijest pokazali da ne poznajete povijest i da se uvijek stavljate na stranu tuđinca i agresora na Hrvatsku.Dajte se opametite već jednom! Ne sanjajte Veliku Srbiju kako ste znali govoriti za mnoge dijelove Hrvatske prije rata da to "mala Srbija", na kraju će Srbija stvarno postati "mala Srbija"
vjeverica

vjeverica

Komentirano: 24.7.2012. | 11:34

5

Odmah nakon 1918. je pojačan priljev Srba iz Srbije na područje Hrvatske, osobito na područje srijemske i ličko-krbavske županije. Relativni je rast Srba zabilježen u virovitičkoj (porast od 35%), srijemskoj i modruško-riječkoj županiji, ponajviše zbog snažne od vlastiju organizirane kolonizacije srpskih dobrovoljaca u Slavoniji. Tako je na područjima agrarnih ureda u Osijeku i Vukovaru podignuto po 25 naseobina za dobrovoljce na koje je naseljeno 8.000 obitelji.
vjeverica

vjeverica

Komentirano: 24.7.2012. | 11:33

6

Posrbljavanje balkanskih Vlaha u Hrvatskoj je počelo u 18. st. pod utjecajem Srpske pravoslavne Crkve, a ponajviše domaćih pravoslavnih svećenika Karlovačke mitropolije koji su se školovali u manastirima izvan Hrvatske (Ugarska) koje su vodili svećenici Srpske pravoslavne Crkve, koji su u južnougarske krajeve došli velikom seobom Srba 1690. i 1737.. 1695. je srpski patrijarh Čarnojević organizirao crkvenu hijerarhiju Srpske pravoslavne Crkve u Hrvatskoj, čime je zahvatio i pravoslavne Vlahe. Pri tome je dio (Vojna Krajina) podredio gornjokarlovačkoj episkopiji (biskupiji), a drugi dio (Varaždinski generalat i civilna Hrvatska) 1705. je podredio pakračkoj episkopiji. Srbiziranje Vlaha u južnoj Hrvatskoj je bilo posljedicom što su se pravoslavni Vlasi iz južnih hrvatskih krajeva pod mletačkom upravom hijerarhijski povezali sa Srpskom pravoslavnom Crkvom u sjevernoj Hrvatskoj, što je pojačalo obrednu i crkvenu povezanost Vlaha sa tim doseljenim Srbima. Kasnije su ti Srbi bili instrumentalizirani u rukama tuđinaca koji su upravljali Hrvatskom, kao sredstvo kojim se discipliniralo Hrvate. Posljedica svega toga je i da je porast broja Srba u doba banovanja Khuena Hedervaryja u Hrvatskoj, rastao u odnosu na porast broja Hrvata (2,5% veći).
vjeverica

vjeverica

Komentirano: 24.7.2012. | 11:30

7

Nakon odluka na Bečkoj konferenciji 1577. kojom se odlučilo ojačati hrvatsko ratište uspostavom dobro opskrbljene i plaćene Vojne krajine, pobjede u bitci kod Siska 1593. i Žitvanskim mirom 1606. kojim je postalo jasno da će njihov dotadašnji poslodavac, Osmansko Carstvo sve više gospodarski posrtati i propadati, da se "doista primiče kraj pljačkama i obilnu plijenu što su ga više od stotinu godina nemilosrdno uzimali s ove strane hrvatske obrambene linije", a nasuprot dobro novčarenoj drugoj strani, pa ostavljaju dotadašnjeg gospodara i sve više su prelazili na austrijsku stranu, koja je da bi ih još više pridobila, Vlasima dijelila "opustjelu zemlju hrvatskoga plemstva i svećenstva vežući doseljene Vlahe različitim povlasticama uz krajiške generale i Dvorsko ratno vijeće u Grazu", čime je nakon turske, došao val austrijske kolonizacije Vlaha u Hrvatsku koja je trajala u 16. i 17. stoljeću
vjeverica

vjeverica

Komentirano: 24.7.2012. | 11:28

8

Većina današnjih Srba u Hrvatskoj su potomci balkanskih Vlaha koji su doselili u Hrvatsku u kasnom srednjem vijeku za vrijeme turskih osvajanja. Pritom valja razlikovati balkanske Vlahe od starohrvatskih Vlaha, katoličke vjere, koji su živjeli na području Dalmacije, Like i na južnoj velebitskoj padini, a etnografski ih se nije moglo razlučiti od Hrvata jer su se bili vrlo rano pohrvatili i snažno se integrirali u hrvatsko društvo.
omnijure

omnijure

Komentirano: 24.7.2012. | 0:21

9

povelja Ferdinanda Prvog (1538.): „... ovom ispravom dajemo na znanje i saopćavamo svima, kojima se upućuje... kako su neki srpski ili raški kapetani i vojvode odlučili da dođu zajedno sa ljudima i licima, koja se nalaze pod njihovom vojvodskom časti, da nam služe... Stoga mi želimo da te srpske ili raške kapetane i vojvode, njihove ljude i lica ili spomenute njihove pripadnike izdašno nagradimo... mi im... dajemo, poklanjamo, ustupamo, podeljujemo i obećajemo dolje iznesenu povlasticu s oslobađanjem od izvjesnih obaveza, izvjesna prava kao i slobodu, koju, po našem mišljenju, treba obećati, dati, pokloniti i ustupiti, s ovim sadržajem: Kad sami srpski ili raški kapetani i vojvode, ljudi i naprijed spomenuta lica, koja su njihovi podanici i pripadnici, budu dali vjeru, da će nam nepokolebljivo služiti, svaka porodica, koja bude stanovala u jednoj kući, pod jednim krovom i na jednom imanju, mora, može i smije u roku od 20 godina bez prekida slobodno živjeti na našem području... bez ikakvog plaćanja poreza i bilo kakve zakupnine, obrađivati zemlju ili je dati na obradu, primati sav plod i prihod sa te zemlje, bez ikakve zapreke ili protivljenja... Obavezujemo se i obećajemo, da će mo se ove naše povlastice čvrsto držati, a zahtijevamo i naređujemo da se nje svi drže.. vjeverice, nije ovdje u pitanju moja potreba da se svadjam i prepirem sa nekim polupismenim,citaj malo,pa onda kazi,ovako je glupo.))
vjeverica

vjeverica

Komentirano: 23.7.2012. | 20:51

10

omnijure, slabo poznajete povijest. Sjetite se bježanja Srba pred Turcima u Hrvatsku/kako god da se tada zvala/ kad ste naseljeni u istočnoj Hrvatskoj i dalje uz granicu. Došli ste kao izbjeglice, a kroz povijest ste odjednom htjeli biti gazde u Hrvatskoj. Treba ipak poštivati gostoprimstvo koje smo vam dali kada ste bježali pred Turcima. Pametnome dosta!

Broj komentara: 14

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr :  Mene kažnjavaju što nisam uzeo ni lipe

Karlo Starčević

Mene kažnjavaju što nisam uzeo ni lipe

28.8.2021. | 23:47
Likaplus.hr : Lički tamburaši se oprostili od Kiće Slabinca

Lički tamburaši se oprostili od Kiće Slabinca

19.11.2020. | 14:13
Tamburaši se oprostili od Kiće Slabinca
Likaplus.hr : Plenković u Gospiću podržao Kustića

I Jandroković I..

Plenković u Gospiću podržao Kustića

23.2.2019. | 18:40
Likaplus.hr : Budimo ponosni na Medački džep

Budimo ponosni na Medački džep

9.9.2018. | 19:16
Budimo ponosni na Medački džep
Likaplus.hr : Milinović izbačen iz HDZ-a

Milinović izbačen iz HDZ-a

3.9.2018. | 14:43
Plenković se riješio još jednog "desničara" Isključen Milinović iz HDZ-a
Likaplus.hr : Plenković i vrh stranke guraju Kustića

Plenković i vrh stranke guraju Kustića

27.8.2018. | 21:35
čudi da vrh HDZ-a s jedne strane rehabilitira Božidara Kalmetu koji je suočen s dvije optužnice (objedinjene u jednu), a s druge strane želi eliminirati, doduše dugovječnog, Milinovića, ali koji je i ličko-senjski župan (pobijedio u prvom krugu) i član Predsjedništva HDZ-a (nakon
Likaplus.hr : Zastupnik Kustić iz Like :Za Istanbulsku

Plenković prijeti

Zastupnik Kustić iz Like :Za Istanbulsku

29.3.2018. | 22:43
Dr.Milinović je jasno rekao još prije da neće biti za Istanbulsku konvenciju, a njegova zamjena u Saboru Kusić iz Novalje je rekao da će glasovati ZA Istanbulsku. Strah? Je li to u skladu sa njegovom izbornom bazom ili je samo stranački poslušnik?
Likaplus.hr : Jutarnji list ne želi čuti ISTINU?

Cenzura biskupa Puljića

Jutarnji list ne želi čuti ISTINU?

13.10.2017. | 12:31
Likaplus.hr : Tesla se vraća u Gospić

Tesla se vraća u Gospić

29.5.2014. | 21:05
Likaplus.hr : Dotlić u tajnosti pušten na slobodu?

Optužen za zločin u Gospiću

Dotlić u tajnosti pušten na slobodu?

8.11.2013. | 18:51
Likaplus.hr : UDBA i KOS upravljaju HDZ-om i SDP-om

Karlo Starčević

UDBA i KOS upravljaju HDZ-om i SDP-om

14.9.2013. | 11:58
Obavijesti iz HEP-a ,ELEKTROLIKA
Likaplus.hr :

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za naselje Ponori.

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

27.06.2022.

08:00 do 17:00 sati

28.06.2022.

08:00 do 17:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže bez opskrbe električnom energijom biti naselje Krbavica.

 

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

24.06.2022.

09:00 do 14:30 sati

27.06.2022.

09:00 do 14:30 sati

28.06.2022.

09:00 do 14:30 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419


 

 

Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :