Utorak , 5.7.2022. | 21:02

Pretraživanje

Vremeplov

Objavljeno: 24.11.2012. u 11:00
Prikaza: 4117
Autor: Likaplus/Milan M

Ivan Vukić

Lika i Podgorje na braniku Doma i naroda

Gospić : Lika i Podgorje na braniku Doma i narodaPoprilično ispunjena dvorana (Foto: Milan Mataija)

U samo 48 sati pobijeno je tisuću Gospićana 1945.godine

GOSPIĆ- Predstavljanje knjige Lika i Podgorje na braniku Doma i naroda Gospićanina Ivana Vukića u Pučkom otvorenom učilištu „Dr.Ante Starčević" zainteresiralo je mnogobrojne Gospićane, podgorce ali i dio Zadrana koji je došao odati poštovanje njihovom donedavnom sugrađaninu. Naime dio svog životnog vijeka Ivan Vukić je proveo, silom prilika, nakon protjerivanja iz Gospića u Zadru, gdje je aktivno sudjelovao u obrani grada u vrijeme Domovinskog rata nakon kojega se vratio u svoj rodni Gospić.

O knjizi Ivana Vukića govorili su prof. Andrija Benković, odvjetnik mr.sc. Tomislav Jonjić i Branimir Petener, bivši politički zatvorenik i pročelnik HOR-a .

Knjiga je vrijedan prilog čuvanju uspomena na teške dane koji su zadesili naš narod na ovim prostorima a koje se olako prešućuju ili čak guraju namjerno u zaborav, rekao je prof. Benković koji je govorio o stradanju Hrvata na ovim područjima tijekom posljednjeg stoljeća. Podgorje i Lika su sistematski i brutalno opustošeni tako da danas cijelo njihovo stanovništvo stane u okvire zagrebačke Trešnjevke zaključio je Benković te istaknuo potrebu očuvanja sjećanja na žrtve kako se povijest ne bi ponovila.

Knjiga je iznimno postignuće i po sadržaju, i po opsegu i po opremi a posebna mi je čast što je autor Ivan Vukić jedan od najpouzdanijih i najmarljiviji suradnika mjesečnika Politički zatvorenik koji izlazi već petnaest godina zahvaljujući volonterskom radu, među ostalima, i Ivana Vukića, rekao je odvjetnik Tomislav Jonjić. Javno se zapitao kakva je to današnja Hrvatska u kojoj nema sredstava za financiranje udruge čiji su se članovi borili za Hrvatsku u vrijeme kad je bilo najteže, za ljude koji su svoju mladost, čitav svoj život stavili na kocku jer u vrijeme kad su oni krenuli u borbu za Hrvatsku samostalnost i slobodu nisu očekivali plaću u vidu ministarskih stolica niti javnih poduzeća već ih je čekao streljački vod, godine zatvora u Staroj Gradišci, Golom Otoku i Lepoglavi, naglasio je Jonjić.

O stanju u našoj Domovini i o tome ima li Hrvatska država ujedno i hrvatski sadržaj ili u njoj još uvijek prevladava jugoslavenski , dijelom i komunistički, protuhrvatski duh, govorio je Jonjić, koji je naglasio prisutnost jugoslavenstva kao ideologije i u današnje vrijeme te je povukao paralelu s prošlotjednom pobjedom hrvatskog naroda u Haagu.

"Samo na prvi pogled se čini da oslobađajuća presuda generala Gotovine i Markača nema nikakve neposredne veze s temom Vukićeve knjige. Sudbina generala, hrvatskih vojnika, branitelja iz Domovinskog rata ,neposredni je izdanak hrvatskog stradanja koje je eskaliralo 1918. godine ulaskom u nesretnu jugoslavensku državu. Radi toga g. Vukiću iskazati iznimnu zahvalnost i priznanje na predstavljenoj knjizi čija je pouka da su Gospić i Lika pružili iznimno velike žrtve za hrvatsku državu i da prevladavajuće je uvjerenje u današnjoj Hrvatskoj u kojoj tzv. antifašisti, za koje znamo da su u stvarnosti jugoslavenski unitaristi i komunisti , tvrde da je stradanje hrvata na Bleiburgu i Križnom putevima nakon svibnja 1945.godine osveta za Jasenovac i da je plod oružanih sukoba koji su se odvijali u svibnju 1945.god. pri povlačenju vojske. To je jednostavno izmišljotina jer svugdje gdje je došla jugoslavenska vojska , bila ona četnička ili partizanska, od prvog dana rata 1941.g. obilježena je zločinima, stradanjem i progonom Hrvata"-rekao je Jonjić.

"Činjenica da smo bili bez države dokazuje koliko je naša sudbina bila teška i pokazuje zašto je ova knjiga specifična , ne predstavlja jednu cjelinu već je zbirka mnogobrojnih dokumenta, iskaza i svjedočenja", nastavio jeJonjić, te naglasio da je sudbina Gospića jedna od najtragičnijih stranica te povijesti upravo zato jer je na vrlo malom prostoru u sasvim kratkom razdoblju kad je jugoslavenska armija ušla u grad i poubijala veliki broj ljudi uglavnom bez ikakvog suda.

 S Jonjićem se složio i Branimir Petener koji je posebno istaknuo vrijednost Vukićeve knjige u kojoj se došlo da zaključka o uzrocima, zločincima i žrtvama Gospića i Podgorja i u kojoj su po prvi puta javno objavljena imena zloduha,zločinaca, ubojica, krvnika i njihovih nalogodavaca.

"Posebnost ove knjige je što su bezbrojne žrtve osobito od 4. i 5. travnja 1945. kada je 48 sati trajao opći pokolj Hrvata u Gospiću, nakon ulaska četničko-komunističke armije, da su od Gospića pa dalje, po svim ličkim i podgorskim mjestima popisane žrtve i to s osobnim podacima, s godinom rođenja i smrti. Zločinstva koja su po iskazima svjedoka i zahvaljujući beskrajnom trudu Vukića, koji je jedno desetljeće skupljao podatke, svjedočenja još živih sve malobrojnih svjedoka, popisane su žrtve ali po iskazu svjedoka po prvi puta i zločinci,čija se imena nismo libili objavit"i-rekao jePetener

Ivan Vukić je uložio cijeli život u obrani Doma i naroda, potječe iz progonjene hrvatske obitelji, zbog hrvatstva je stradavao, sudjelovao u mladenačkim pokušajima otpora jugoslavenstvu kao srednjoškolac, sudjelovao u Domovinskom ratu nakon kojega se vratio u Gospić gdje je aktivirao Društvo političkih zatvorenika. Posljednjih deset godina proveo je proučavajući povijest i izbivanja u Gospiću u vrijeme komunizma i tzv. poraća. U svom istraživanju susreo se s mnogobrojnim policijskim i sudskim dokumentima i razgovarao s mnogobrojnim svjedocima čija je svjedočenja zapisao i objavljivao u mjesečniku Politički zatvorenik. Iako je i sam žrtva komunističkog sustava, kako je rekao na predstavljanju svoje knjige, iznenadila ga je i zgrozila sva bestijalnost Titovog režima posebno nad „malim ljudima", djevojkama i ženama. Govoreći o saznanjima koja je objavio u knjizi posebno se osvrnuo na razdoblje nakon 4.travnja 1945.g.i „oslobođenja" Gospića kada je u samo 48 sati pogubljeno oko tisuću Gospićana čiji grobovi do današnjeg dana nisu dostojno obilježeni. U svojoj knjizi po prvi puta je objavio i imena najodgovornijih zločinaca.

 

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Robert

Robert

Komentirano: 24.11.2012. | 15:11

1

ja razumijem zašto nitko nije bio iz grada i županije. Nisu u ljubavi baš sa ovakvim temama
JAVOR

JAVOR

Komentirano: 24.11.2012. | 12:14

2

Zar je moguće da nitko iz vlasti Grada ili Županije nije bio na ovako vrijednoj tribini gdje se govori o žrtvama komunističkih zločina???

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : 30 g. od velikosrpskog zločina u Širokoj Kuli

Zašto nije došao Pupovac?

30 g. od velikosrpskog zločina u Širokoj Kuli

14.10.2021. | 7:06
30 GODINA OD SRPSKOG ZLOČINA U ŠIROKOJ KULI PORED GOSPIĆA
Likaplus.hr : Obilježena operacija  Medački džep

U Gospiću

Obilježena operacija Medački džep

9.9.2021. | 14:01
Likaplus.hr : O partizanskim zločinima u Gospiću

O partizanskim zločinima u Gospiću

5.9.2020. | 9:34
Gospić je prije Drugog svjetskog rata bio grad obrtnika i službenika. Po pričanju mojih roditelja Hrvati, iako većina, bili su obespravljeni i izvrgnuti nasilju vlaške, tzv. srpske manjine. Državni teror bio je nepodnošljiv. U takvim uvjetima stvorena je NDH, dugo očekivana i kon
Likaplus.hr : 28 godina od masakra civila

28 godina od masakra civila

13.10.2019. | 18:27
Likaplus.hr : Strašan srpski zločin u Širokoj Kuli

Strašan srpski zločin u Širokoj Kuli

15.10.2018. | 23:08
Zbog sumnje da su ubili 22 hrvatska civila, ličko-senjska policija tek je prije 2-3 godine osumnjičila osmoricu članova srpskih paravojnih postrojbi. Među njima su i tri zapovjednika. Prvoosumnjičeni, drugoosumnjičeni i trećeosumnjičeni (68-godišnjak, 52-godišnjak, 50-godi
Likaplus.hr : Na Ljubovu spomenik "Pobjednik"

Na Ljubovu spomenik "Pobjednik"

4.8.2018. | 16:23
omenik “Pobjednik”- hrvatski vojnik koji zabija stijeg u zemlju Tri metra visok spomenik na Ljubovu autora Josipa Cvrtile nazvan je ‘Pobjednik’ i pred
Likaplus.hr : Sjećanje na Ivana Bićanića iz Gospića

Žrtve komunizma

Sjećanje na Ivana Bićanića iz Gospića

21.11.2017. | 22:39
Likaplus.hr : Srpski monstruozni zločini u Širokoj Kuli

Nitko odgovoran!

Srpski monstruozni zločini u Širokoj Kuli

22.10.2017. | 22:57
Likaplus.hr : Na Ljubovu će zapaliti svijeće poginulima

Slava hrabrim braniteljima

Na Ljubovu će zapaliti svijeće poginulima

29.7.2015. | 14:42
Likaplus.hr : Godišnjica smrti OCA DOMOVINE dr.A.Starčevića

Obilježena 119.

Godišnjica smrti OCA DOMOVINE dr.A.Starčevića

27.2.2015. | 19:17
Obavijesti iz HEP-a ,ELEKTROLIKA
Likaplus.hr :

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže bez opskrbe električnom energijom biti naselje Krbavica.

 

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana u vremenu

29.06.2022. 09:00 do 15:00 sati

30.06.2022. 09:00 do 15:00 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419

 

 

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnikes područja naselja Gračac da će dana 30.06.2022. godine zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za slijedeće ulice:

Od 08:00 d0 11:00 sati - Kraljice Katarine od kbr. 1 do kbr. 13

- Ulica Kotromanića od kbr. 1 do kbr. 16

Od 10:00 d0 14:00 sati -Vlašićka od kbr. 1 do kbr. 13

- Krešimira Ćosića od kbr. 1 do kbr. 7

- Kraljeve Sutjeske od kbr. 2 do kbr. 10

- Lašvanska od kbr. 1 do kbr. 16

- Kupreška od kbr. 1 do kbr. 13

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419


 

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže s područja naselja Gračac da će zbog planiranih radova na našim elektroenergetskim postrojenjima bez opskrbe električnom energijom biti slijedeće ulice: Obala Otuče (kbr.16, 17 i 18), Ilirskog preporoda (kbr. 6, 8 i 15), Hrvatske mladeži (od kbr. 30 do kbr. 83) i Hrvatske bratske zajednice (od kbr. 32 do kbr. 89).

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

29.06.2022.

08:00 do 15:00 sati

30.06.2022.

08:00 do 15:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419

 

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike s područja naselja Korenica da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za slijedeće ulice: Zagrebačka i Zdravka Rajkovića.

 

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

30.06.2022.

09:00 do 11:30 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419


 

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Smiljansko Polje (kbr. 71/2, 71/3 i 71/4).

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

30.06.2022.

08:00 do 13:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419.


 

 

 


 

 

 

Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :