Ponedjeljak , 27.6.2022. | 23:03

Pretraživanje

Vremeplov

Objavljeno: 6.9.2021. u 12:59
Prikaza: 460
Autor: Likaplus/Novi list

Velebitski ustanak-predznak buduće slobode

Gospić : Velebitski ustanak-predznak buduće  slobode

BRUŠANI-Oružanim napadom na žandarmerijsku poštu prije 89 godina hrvatski domoljubi najavili su novi pristup stvaranju nacionalnih država, kao odgovor na sve izraženijoj velikosrpskoj hegemoniji.Ono o čemu su tada tajno govorili mnogi građani i političke opcije u Jugoslaviji, u djelo su proveli domoljubi s područja Like i primorja.Tako se 6. rujna 1932. godine dogodio Velebitski ustanak.

Kod spomen-obilježja podignutom u Brušanima na mjestu nekadašnje žandarmerijske postaje organizirana je danas komemoracija u čast toga povijesnog događaja.Organizirali su UHDDR-a grada Rijeke i Hrvatsko nacionalno vijeće.Predsjednik udruge riječkih drgovoljaca Mile Biondić pokazao je misao-vodilju štovanja ovakvih događanja iz hrvatske povijesti.

-Ovaj povijesni događaj nije bio toliko važan po vojnom kontekstu, ali je tada silno odjeknuo u cijeloj Europi. Tada se uvidjelo koliko je mali hrvatski čovjek spreman boriti se za svoju slobodu i samostalnost. Velebit je naša posebna planina koja je oduvijek imala ogromnu simboliku kod nas Hrvata, svoju veliku težinu zato ovakve događaje moramo s pijetetom održavati i sjećati ih, rekao je novinarima Mile Biondić.Vijenac su zajednički položili župan ličko-senjski Ernest Petry i izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja Marko Ratković. Tom prilikom župan Petry je povijesni kontekst Velebitskog ustanka.

-Iznimno sam počašćen što se danas okuplja sa svima vama nalazim na ovome mjestu. Bio je ovo početak ustajanja hrvatskog naroda protiv torture beogradskog dvora. Hrvatski narod se odupro i mnogo većim iskušenjima, au Domovinskom ratu smo dokazali koliko uistinu želimo vlastitu državu i koliko je pobjedonosna Oluja bila potrebna. Kao Ličani i Hrvati možemo biti ponosni što se prvi oružani ustanak u tadašnjoj Jugoslaviji dogodio upravo u Brušanima. Zahvaljujući svima vama na dolasku, a posebno Ministarstvu hrvatskih branitelja što je danas s nama njihov predstavnik g.Marko Ratković. Ovo je zapravo početak svih hrvatskih branitelja koji su dali svoje živote za hrvatsku slobodu, rekao je da je tom prigodom župan Petry.

Vijence su položili i predstavnici Grada Gospića, kao i brojnih Udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Gradonačelnik grada Gospića Karla Starčevića istaknuo je činjenicu kako je u vrijeme Velebitskog ustanka u Lici živjelo više od 150 tisuća ljudi.

-Danas nam nema niti 45-50 tisuća. Toliko sanjali o samostalnoj državi, pale su za tu ideju mnoge žrtve.Pitam se za što su pale? Za državu u kojoj žive starci, za državu sa sve manjim brojem stanovnika. Zadnji je tren da se odgovorni uhvate u koštac s ovom problematikom koja od Like i Hrvatske stvara „zelenu pustinju", ustvrdio je Starčević.


Pred 200-tinjak domoljuba riječi molitve predvodio je don Anđelko Kaćunko.

Nakon polaganja vijenaca i prigodnih riječi štovatelji ovog povijesnog događaja ispunili su se na Jadovno, pred Krč, i još jednom se na grobu ustanika Stjepana Devčića prisjetili tih dana.

U vjeronaučnoj dvorani crkve sv.Martina u Brušanima održan je potom okrugli stol na temu „Emancipacijski potencijal Velebitskog ustanka".Na tu temu govorili su znanstvenici Ante Bežen, Ivan Brlić, Josip Jurčević i Stipe Kutleša.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : 30 g. od velikosrpskog zločina u Širokoj Kuli

Zašto nije došao Pupovac?

30 g. od velikosrpskog zločina u Širokoj Kuli

14.10.2021. | 7:06
30 GODINA OD SRPSKOG ZLOČINA U ŠIROKOJ KULI PORED GOSPIĆA
Likaplus.hr : Obilježena operacija  Medački džep

U Gospiću

Obilježena operacija Medački džep

9.9.2021. | 14:01
Likaplus.hr : O partizanskim zločinima u Gospiću

O partizanskim zločinima u Gospiću

5.9.2020. | 9:34
Gospić je prije Drugog svjetskog rata bio grad obrtnika i službenika. Po pričanju mojih roditelja Hrvati, iako većina, bili su obespravljeni i izvrgnuti nasilju vlaške, tzv. srpske manjine. Državni teror bio je nepodnošljiv. U takvim uvjetima stvorena je NDH, dugo očekivana i kon
Likaplus.hr : 28 godina od masakra civila

28 godina od masakra civila

13.10.2019. | 18:27
Likaplus.hr : Strašan srpski zločin u Širokoj Kuli

Strašan srpski zločin u Širokoj Kuli

15.10.2018. | 23:08
Zbog sumnje da su ubili 22 hrvatska civila, ličko-senjska policija tek je prije 2-3 godine osumnjičila osmoricu članova srpskih paravojnih postrojbi. Među njima su i tri zapovjednika. Prvoosumnjičeni, drugoosumnjičeni i trećeosumnjičeni (68-godišnjak, 52-godišnjak, 50-godi
Likaplus.hr : Na Ljubovu spomenik "Pobjednik"

Na Ljubovu spomenik "Pobjednik"

4.8.2018. | 16:23
omenik “Pobjednik”- hrvatski vojnik koji zabija stijeg u zemlju Tri metra visok spomenik na Ljubovu autora Josipa Cvrtile nazvan je ‘Pobjednik’ i pred
Likaplus.hr : Sjećanje na Ivana Bićanića iz Gospića

Žrtve komunizma

Sjećanje na Ivana Bićanića iz Gospića

21.11.2017. | 22:39
Likaplus.hr : Srpski monstruozni zločini u Širokoj Kuli

Nitko odgovoran!

Srpski monstruozni zločini u Širokoj Kuli

22.10.2017. | 22:57
Likaplus.hr : Na Ljubovu će zapaliti svijeće poginulima

Slava hrabrim braniteljima

Na Ljubovu će zapaliti svijeće poginulima

29.7.2015. | 14:42
Likaplus.hr : Godišnjica smrti OCA DOMOVINE dr.A.Starčevića

Obilježena 119.

Godišnjica smrti OCA DOMOVINE dr.A.Starčevića

27.2.2015. | 19:17
Likaplus.hr : SDP položio vijence

SDP položio vijence

23.6.2014. | 15:31
Obavijesti iz HEP-a ,ELEKTROLIKA
Likaplus.hr :

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za naselje Ponori.

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

27.06.2022.

08:00 do 17:00 sati

28.06.2022.

08:00 do 17:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže bez opskrbe električnom energijom biti naselje Krbavica.

 

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

24.06.2022.

09:00 do 14:30 sati

27.06.2022.

09:00 do 14:30 sati

28.06.2022.

09:00 do 14:30 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419


 

 

Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :