Srijeda , 10.8.2022. | 15:49

Pretraživanje

Život

Objavljeno: 2.8.2021. u 12:32
Prikaza: 528
Autor: Likaplus.hr

HGSS imao čak tri spašavanja u danu

Gospić : HGSS imao čak tri spašavanja u danu

Tri akcije spašavanja u jednom danu

 

Gospićki spašavatelji protekli vikend imali su pune ruke posla. Za vikend dežurstvo u kojem su dežurna 4 spašavatelja više ne možemo reći da je opcija već nužna potreba s obzirom da smo u ovoj sezoni od 12. lipnja 2021. gotovo svaki vikend imali intervenciju. Vikend koji bi prošao nešto mirnije nadopunio je protekli vikend u kojem su spašavatelji intervenirali čak tri puta.

Sve je započelo je u subotu u 13.40 sati kada su preko ŽC 112 pomoć zatražilo dvoje mlađih planinara koji su na putu od Šugarske Dulibe prema Baškim Oštarijama (vrijeme hoda 6-7 sati) ostali bez vode. Iako su bili relativno blizu cilja snage niti volje za hodati više nje bilo, dehidracija je učinila svoje. Dežurni tim spašavatelja odmah izlazi na teren i u vrlo kratkom roku dolazi do dehidriranih planinara. Nakon okrijepe i kraćeg odmora nastavili su svoj put do cilja.

Odmah po povratku spašavatelja u bazu točnije u 15.50 stigao je poziv od Hitne medicinske pomoći a radilo se o izlijetanju motociklista s ceste između Brušana i Baških Oštarija. Ovaj put nesreća se nije dogodila na već poznatom zavoju gdje motociklisti izlijeću već na počeku uspona. U samo nekoliko minuta spašavatelji su došli do unesrećenog te zajedno sa timom HMP zbrinuli i transportirali do vozila motociklistu koji je pri padu zadobio teške tjelesne ozljede. Zbog teških ozljeda motociklist je nakon obrade u OB Gospić helikopterom prevezen u KBC Rijeka.

Ali to nije sve, u 17 sati zaprimili smo poziv od PP Novalja, radilo se o prijavi nestanka 81 - godišnjakinje koja se u jutarnjim satima udaljila iz obiteljske kuće u mjestu Stara Novalja.

Nakon kraće pripreme i izrade plana ove potrage spašavatelji se upućuju u Staru Novalju. U prvoj fazi pretraživano je uže ne urbano područje nedaleko od kuće. Kako potraga nije dala rezultate, nastavljena je i idući dan gdje se ponovno pretraživalo područje oko obiteljske kuće ali i šire područje naselja, morski dio te strme litice obale. U potrazi su korišteni svi raspoloživi resursi pa uz ljude koristili su se bespilotne letjelice, psi tragači i brodovi. U potrazi su sudjelovale sve žurne službe; HGSS Stanice Gospić, Split, Dubrovnik, Slavonski Brod, Požega, Vinkovci, Orahovica i Koprivnica, Vatrogasna zajednica Grada Novalje - DVD Novalja, DVD Lun, DVD Barbati, Policija i Lučka kapetanija. Svu logističku podršku osigurao je Stožer CZ Grada Novalje. Uz izniman napor svih sudionika ove potrage i sve korištene resurse i rad u vrlo teškim uvjetima potraga ni drugi dan na žalost nije dala rezultate. Suradnja svih žurnih službi i Stožera CZ Grada Novalje bila je na visokom nivou.

ŠTO reći, KOJU poruku poslati… možda mačke i imaju 9 života ali mi ljudi sigurno NE, zato pazite na sebe i svoje bližnje. Život imamo jedan i čuvajmo ga, slušajmo upozorenja, slušajmo svoje tijelo i ne precjenjujmo svoje sposobnosti, poštujmo planinu i ne podcjenjujmo je NIKADA. Ona nam pruža svu ljepotu i čar prirode i možda nezaboravne trenutke a na nama je samo da budemo ODGOVORNI i uživamo…

 

 

 

Obavijesti iz HEP-a ,ELEKTROLIKA
Likaplus.hr :
OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Čovići i Prozor.Prekid u opskrbi je predviđen:
danau vremenu
11.08.2022. 08:00 do 14:00 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže s područja općine Rakovica da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za naselje Drakulić Rijeka .

Prekid u opskrbi je predviđen:
danau vremenu
11.08.2022.
09:00 do 14:00 sati
 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU


Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na našim elektroenergetskim postrojenjima biti u prekidu opskrba električnom energijom naselja Visuć.

Prekid u opskrbi je predviđen:
danau vremenu
10.08.2022. 09:00 do 11:30 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :