Utorak , 16.8.2022. | 15:16

Pretraživanje

Život

Objavljeno: 14.5.2013. u 17:50
Prikaza: 1999
Autor: Ivana Kaleb Asić

Nova prilika za Terezijanu

Gospić : Nova prilika za Terezijanu

Gospić - Dolaskom toplijih dana i u Liku, tradicionalno je vrijeme za radne akcije agilnih članova gospićkog Planinarskog društva Željezničar. Uz uobičajne akcije u planinarskim kućama, došlo je vrijeme i za akcije koje nisu direktno vezane uz planinare, ali svakako su nužnost i određeni dug prijašnjim generacijama. Riječ je o čišćenju i uređenju starih ličkih cesta. Upravo takvu akciju čišćenja Terezijane organizirao je član PD Željezničar Mile Klobučar. Okupio je deset planinara kojima se pridružilo i pet članova Ličke ekološke udruge (LEA). Zajedno sukrenuli u akciju čišćenja i uređenja 4 kilometra Terezijane.

„Zasigurno, uz senjsku Jozefinu, najznačajnija lička cesta koja je sagrađena i puštena u promet prije 227 godina jest  Terezijana. Ona je krajem 18. i početkom 19. stoljeća povezivala važnu austrijsku luku Karlobag s Gospićem kao novim vojnokrajiškim središtem, služeći uglavnom kao trgovačka ruta između osmanlijske Bosne i austrijskog primorja.          Terezijana je u ono vrijeme bila pravo malo građevinsko prometno čudo čije ostatke primjećujemo i danas. Jedan lijepi dio ove ceste (od sela Konjsko do Baških Oštarija) je uređen te je radi prirodne ljepote i panoramskih vidika svojevrsna turistička atrakcija. Niže od Baških Oštarija nastupa zapuštena dionica Terezijane, sada „ukrašena" građevinskim materijalom i glomaznim otpadom kao nuspojavama užurbane gradnje današnje državne ceste, kao i nesavjesnih građana. Osim navedenih poteškoća, ovu donju dionicu Terezijane očigledno nije određeno vrijeme pohodila ljudska noga, pa je stoga bilo nužno da se ranonedjeljni entuzijasti opreme šumarskim alatima i upute na čišćenje i uređenje zahtjevne dionice Terezijane. Sjajna timska atmosfera, naklonjena vremenska prognoza, ali i roštiljske delicije koje su nas u Baškim Oštarijama, kao nagrada, čekale za nesebičan trud, bile su čvrste garancije za uspješan posao.  Naše predano čišćenje i otkrivanje već zaboravljenih austrijskih kamenih serpentina remetio je samo žubor obližnjeg potoka Suvaje. I tako smo se blago uspinjali prema cilju, puštajući iza sebe neku novu Terezijanu, koja sada pruža priliku i drugim zaljubljenicima u prirodu da se susretnu s njezinom zadivljujućom gradnjom, jednako kao i s prirodnim posebnostima koje nam otkriva ova cesta." – kazao je sudionik akcije i član Planinarskog društva Željezničar profesor Ivan Brlić.

„Ovakvo kvalitetno uređenje jedne dionice Terezijane, ne znači da je posao gotov, dapače, važno je u novoj akciji eliminirati krupni otpad i urediti prilazni put s magistralne ceste. Nadamo se da će ova nova prilika za Terezijanu biti kreativna inspiracija za lokalno stanovništvo i nadležne institucije. Terezijana  bi se trebala prepoznati kao jedan od  brojnih revitalizacijskih i turističkih resursa koje na pragu ulaska u Europsku uniju, pruža Lika"dodao je Brlić. 

Ono što je važno napomenuti je i činjenica da je Ministarstvo kulture još 2007.godine utvrdilo da povijesna cesta Terezijana ima svojstvo kulturnog dobra.

 

 

Likaplus.hr :

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Optički kabel
Likaplus.hr :

Obavijesti iz HEP-a ,ELEKTROLIKA
Likaplus.hr :
OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Čovići i Prozor.Prekid u opskrbi je predviđen:
danau vremenu
11.08.2022. 08:00 do 14:00 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže s područja općine Rakovica da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za naselje Drakulić Rijeka .

Prekid u opskrbi je predviđen:
danau vremenu
11.08.2022.
09:00 do 14:00 sati
 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU


Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na našim elektroenergetskim postrojenjima biti u prekidu opskrba električnom energijom naselja Visuć.

Prekid u opskrbi je predviđen:
danau vremenu
10.08.2022. 09:00 do 11:30 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :