Subota , 26.11.2022. | 10:46

Pretraživanje

Kultura

Objavljeno: 23.12.2012. u 7:06
Prikaza: 2980
Autor: ZL/V.B.

Veleposlanik SAD-a u Gračacu

Gračac : Veleposlanik SAD-a u Gračacu
Gračac-Veleposlanstvo SAD-a od samih početaka surađuje s Knjižnicom i čitaonicom. Knjižnica je od Veleposlanstva SAD-a dobila moderan uređaj za elektroničku obradu knjižne građe, dok je prethodnim donacijama opremljena knjigama, policama za knjige, računalima i projektorom, rekao je Božidar Drobac, ravnatelj Knjižnice i čitaonice
Veleposlanstvo SAD-a već nekoliko godina surađuje s gračačkom Knjižnicom i čitaonicom

Oprostite što nije baš toplo, zbog štednje grijanje se automatski pali u 11.30 sati kada u zimskom razdoblju i započinje tzv. poslijepodnevno radno vrijeme koje završava u 17 sati, ispričavao se Božidar Drobac, ravnatelj Knjižnice i čitaonice Gračac, dok su se u zakazano vrijeme čekali uvaženi gosti iz Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu,
- Veleposlanstvo SAD-a od samih početaka surađuje s Knjižnicom i čitaonicom. Knjižnica je od Veleposlanstva SAD-a dobila moderan uređaj za elektronsku obradu knjižnične građe, dok je prethodnim donacijama opremljena knjigama, policama za knjige, računalima i projektorom, rekao je ravnatelj knjižnice koja broji 16.000 knjiga.
Osim donacija u opremi i pomagalima Veleposlanstvo SAD-a surađuje s hrvatskim knjižnicama postavljajući tzv. "američke kutke" s građom američkog govornog područja, te dovodeći predavače i goste radi kulturne razmjene i međusobnog upoznavanja.
- Razlog posjeta je već tradicionalan. Već nekoliko godina surađujemo radi boljeg opremanja Knjižnice i čitaonice. Jako smo zadovoljni s dosadašnjom suradnjom, naglasila je Sita Sonty.
Dogradonačelnik Milan Tankosić je zahvalio Veleposlanstvu SAD i prijateljskim Sjedinjenim Američkim Državama na donacijama, rekavši da će doprinijeti razvoju zajednice i suživota.Ugledati se na američku vladu

- Željeli bismo naći način da osnažimo našu vezu nadajući se kako će SAD i Hrvatska raditi na svekolikom promicanju međunarodne suradnje te nastavku tradicionalnog prijateljstva koje će različitošću kultura pridonositi razvoju dviju zemalja, rekao je Tankosić koji se vratio s 15-dnevne edukacije u Americi o trošku američkog veleposlanstva u sklopu "Međunarodnog programa za liderstvo".
Knjižnica i škole su u biti okosnica života u Gračacu, u kojem je veliki problem nezaposlenost. Na području Gračaca je prije rata živjelo 10.500 stanovnika, a sada ih prema rezultatima prošlogodišnjeg popisa ima 4.690, raspoređenih u 40 naselja. U površinski najvećoj općini u Hrvatskoj, prema popisu, Hrvata je 2.528 (53, 9 posto), Srba 2.118 (45,2 posto), a zajednički im je problem besposlica.
- Među radno sposobnima je čak tisuću nezaposlenih. Zaposleno je tek oko 400 osoba i dalje se živi od socijalne pomoći, tužna je statistika.
U Gračacu, području posebne skrbi, gospodarstvo je i dalje u lošem stanju. Cijelo to područje Gračaca u prostranoj udolini južne Like bilo je i prije rata gospodarski pasivno. Danas je to kraj koji živi još lošije od hrvatskoga prosjeka, najveći je poslodavac i dalje država: policija, željeznica, Pošta, Hrvatske šume.
- U Gračacu živi puno mladih ljudi, postoji osnovna i srednja škola, ali nakon završetka mladi sve manje ostaju u Gračacu. U vremenu gospodarske krize svaka investicija i otvaranje radnih mjesta značili bi izvor egzistencije. Imamo najave ulaganja, najviše za obnovljive izvore energije, rečeno je.
Božidar Drobac je podsjetio kako su u velikoj mjeri članovi Knjižnice i čitaonice učenici osnovne i srednje škole.
- I drugi donatori mogu se ugledati na američku vladu koja je u pravom trenutku prepoznala potrebu pomaganja Knjižnici i čitaonici Gračac, poručio je Drobac.
Bio je to i povod razgovora o organiziranju okruglog stola na kojem bi sudjelovali predstavnici nekoliko veleposlanstva u RH na temu "Obnova kino dvorane u Gračacu".

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Izvor Une postaje  turistička atrakcija

Staza do Une

Izvor Une postaje turistička atrakcija

28.4.2012. | 6:56
Izvor Une postaje turistička atrakcija
Obavijesti iz HEP-a ,ELEKTROLIKA
Likaplus.hr :

 


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže s područja grada Gospića da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti povremeno u prekidu opskrba električnom energijom za Vukšićku ulicu i dio Budačke ulice od kbr. 79 do kbr. 221.

Povremeni prekid u opskrbi:

dana

u vremenu

28.11.2022.

08:30 do 13:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže bez opskrbe električnom energijom biti naselje Vranovača od kbr. 19 do kbr. 79.

 

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana u vremenu

25.11.2022. 08:00 do 13:30 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


 


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže s područja Plitvičkih Jezera da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Korana od kbr. 1 do kbr. 40, Poljanak (kbr: 5,6, 10, 12/1 i 12/2) i Drežničko Selište od kbr. 12 do kbr. 25 i od kbr. 101 do kbr.106.

Prekid u opskrbi je predviđen:

Dana

u vremenu

 

25.11.2022.

08:00 do 13:30 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


 


 

Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :