Utorak , 27.9.2022. | 23:14

Pretraživanje

Politika

Objavljeno: 27.7.2016. u 13:03
Prikaza: 3096
Autor: Likaplus

Slave pokolj nad Hrvatima

Gračac : Slave pokolj nad Hrvatima

Uz ostale na svečanosti će govoriti bivši predsjednik Republike i počasni predsjednik SABH-a Stjepan Mesić, predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac.

Članovi Autohtone Hrvatske stranke prava (AHSP), kako su i najavili prethodnih dana, autobusima su stigli u Bruvno, otkud su se zaputili prema Donjem Srbu gdje u 12 sati, u organizaciji Srpskog narodnog vijeća (SNV) i Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABH), treba početi središnja svečanost obilježavanja 75. godišnjice antifašističkog ustanka.

Među okupljenim pravašima nalazi se i čelnik stranke Dražen Keleminec, kojemu je sud zabranio dolazak u Srb na šest mjeseci, a koji bi zbog kršenja te zabrane mogao biti uhićen. Pravaši antifašistički ustanak u Srbu nazivaju četničkim zločinom te se već godinama okupljaju prosvjeduju, no policija svake godine spriječi eskalaciju u fizičko nasilje.

Keleminec je i sam izjavio, kako na twitteru prenosi novinar Nove TV Šime Vičević, kako očekuje da će biti uhićen.

Ipak,Keleminca policija ne pušta u Srb zbog spomenute šestomjesečne zabrane ulaska u Srb zbog remećenja javnog reda i mira, a Nova TV javlja da je nakon pregovora s policijom Keleminec sjeo na cestu i pruža pasivan otpor.

Keleminec je novinarima kazao kako očekuje da će ga pred Srbom uhititi i to po nalogu, kako je rekao, 'ministra unutarnjih poslovaMilorada Pupovca'. Upitan je li to lapsus, odgovorio je da nije jer da je u Hrvatskoj 'Pupovac i ministar MUP-a i predsjednica Republike i Hrvatske i predsjednik Vlade RH, ali i ministar financija jer dobiva veliki novac kad plaća po 200 kuna svakom od sudionika proslave u Srbu i trošak puta iz Srbije i BiH i to svima onima koji su vršili agresiju na Republiku Hrvatsku.

Podsjetimo, u znak prosvjeda zbog proslave obljetnice članovi A-HSP-a podno spomenika ustanku postavili su šator koji je uklonjen i zbog kojeg je Keleminec završio u policiji.

Na svečanosti obilježavanja 75. obljetnice antifašističkog ustanka ćegovoriti bivši predsjednik Republike i počasni predsjednik SABH-a Stjepan Mesić, predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac.

SNV u najavi skupa konstatira kako je "sasvim jasno da su partizani bili pokretači i glavna snaga ustanka”, koji je bio "jedini izlaz za srpsko stanovništvo Like, kojem je prijetilo potpuno fizičko uništenje”.

"Unatoč nespornim zločinima koje su počinile četničke formacije i dio partizanskih snaga, ne može se osporiti činjenica da je ustanak u Srbu 27.7.1941. postavio temelje antifašističke borbe u Hrvatskoj”, navodi se u najavi skupa.

Evo razloga zašto trebate zabraniti slavlje četničkih zločina koji su započeti iz Donjeg Srba :
Tijekom ustanka u Srbu koji je započeo 27. srpnja 1941. godine, četnički ustanici ušli su u Brotnju, zaselak između Donjeg Lapca i Srba te okrutno pobili sve članove 6 obitelji Ivezić, ukupno 37 osoba, među kojima je bilo 12-ero djece u dobi od tri do 14 godina. Žrtve su žive bačene u obližnje jame – u jamu na Dabinom vrhu, u Srpskome Klancu te u jamu Golubinku. Od gornjih žrtava, 19 ih je poslije upornih zahtjeva rodbine i suseljana tek u svibnju 2014. uz pomoć speleologa ekshumirano iz jame na Dabinom vrhu dok ostale lokacije još čekaju na ekshumaciju koja se nije dogodila usprkos najavama nadležnog ministarstva (Uprava za zatočene i nestale Ministarstva branitelja). Ekshumirane žrtve nisu, usprkos obavljenoj DNK analizi, do danas pokopane.

U istoj akciji počinjeni su i zločini nad Hrvatima u ostalim selima župe – Poljica, Mišljenovac, Jasenovača, donji i Gornji Lapac, Oraovac, Bubanj Veliki i Mali. U rujnu iste godine četnici su napali Kulen Vakuf te pobili više stotina Hrvata iz Boričevca. Za vrijeme „ustanka" stradavali su i Hrvati iz ostalih dijelova i naselja na tromeđi Like, Dalmacije i Bosne – iz Drvara i okolice (Vrtoče i druga sela), iz Bosanskog Grahova i okolice (naselja Luka, Korita, Ugarci, Obljaj i druga) kao i Hrvati iz područja između Bihaća i Bosanskog Petrovca (Krnjeuša, Lastve i ostala sela). „Ustanici" su u Drvaru ubili 300 Hrvata i nepoznat broj muslimana, u Bosanskom Grahovu 62 Hrvata, u ukupnoj župi usmrćeno je 568 osoba a u Krnjeuši 130 Hrvata. Poznata je sudbina hodočasnika ubijenih kod Drvara na povratku s blagdana sv. Ane, zajedno s njihovim svećenikom Waldemarom Maximilianom Nestorom, kada su četnici iz kompozicije vlaka u postaji Vaganj izveli sve katolike uključujući i svećenika Nestora, pobili ih i bacili u jamu Golubnjaču kod Drvara.

Morate znati da je na mjestu četničkog spomenika nekada bila Hrvatska kapelica i katoličko groblje. Da se 1947. godine Hrvatska kapelica i groblje sravnilo sa zemljom, da je tu nekad bila ravnica, da se navozila zemlja i napravilo umjetno brdo i da na tom brdu danas stoji četnički spomenik.
Osim toga u Donjem Srbu 25. srpnja 1990. godine održan je miting sa idejom Velike Srbije, miting na kojem su govorili Rašković i zločinac Šešelj, miting s kojega je krenula agresija na Hrvatsku, miting sa kojega se krenulo na Vukovar, Dubrovnik, Zadar i druge dijelove Hrvatske, miting sa kojeg su krenulo na Kijevu i Škabrnji , miting sa kojeg je nastala Ovčara.
Morate znati da 27. srpnja 2016. godine u Donji Srb dolaze iz Srbije i Bih, upravo oni koji su vršili agresiju na Hrvatsku. Da im Milorad Pupovac plaća 200,00 kuna za svoj dolazak.

Milorad Pupovac kaže da je to antifašistički ustanak u Hrvatskoj ? To nije istina ? Antifašistički ustanak odlukom Sabora RH je 22. lipnja. Ne može se svatko sjetiti i izmisliti svoj praznik, tako vrijeđati i ponižavati cijeli Hrvatski narod. To nije dopustivo. Zar to nije samovolja ?
Ako ste zabranili predavanja o Domovinskom ratu i naše okupljanje kod četničkog spomenika u Donjem Srbu , nema razloga da i Miloradu Pupovcu i Srpkom narodnom vijeću zabranite javno okupljanje jer on svojim činom, poziva na rasnu i vjersku mržnju.-stoji u priopćenju A-HSP-a
Likaplus.hr :

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Lika i Vukovar opet glasači iz Srbije

HDZ i SDSS opet

Lika i Vukovar opet glasači iz Srbije

23.5.2021. | 23:18
Likaplus.hr : Talijanski fašisti i četnici iz Srba zajedno

Protiv Hrvatske

Talijanski fašisti i četnici iz Srba zajedno

11.8.2018. | 11:35
TZV ustanici iz Srba dobro su surađivali sa fašističkom vojskom Italije na uništenju Hrvatske
Likaplus.hr : "Ovo je Srbija! Zaklat ćemo Tuđmana!"

Skandiralo se 1990. u Srbu

"Ovo je Srbija! Zaklat ćemo Tuđmana!"

29.7.2017. | 11:25
Likaplus.hr : Pjevanjem prekinuli Mesićev govor

Napeto u Srbu

Pjevanjem prekinuli Mesićev govor

27.7.2016. | 14:14
Likaplus.hr : SDP oštro napao HDZ

SDP oštro napao HDZ

9.10.2015. | 15:25
Likaplus.hr : Josipović u Gračacu

Po glasove

Josipović u Gračacu

3.12.2014. | 20:21
Likaplus.hr : Protivimo se uvođenju ćirilice u Gračac

Udruga Zavjet

Protivimo se uvođenju ćirilice u Gračac

22.9.2013. | 10:05
Likaplus.hr : Most podijelio Gračac

Most podijelio Gračac

4.1.2013. | 14:29
Likaplus.hr : Načelnik Općine 142 : Dječji vrtić 100

Načelnik Općine 142 : Dječji vrtić 100

28.8.2012. | 6:30
Načelnik Općine Gračac je od planiranih 130 tisuća kuna za reprezentaciju "uspio" potrošiti čak 142 tisuće kuna.
Likaplus.hr : Prekinuta sjednica Općinskog vijeća Gračac

Burno u Gračacu

Prekinuta sjednica Općinskog vijeća Gračac

12.8.2012. | 12:31
Optički kabel
Likaplus.hr :

Obavijesti iz HEP-a ,ELEKTROLIKA
Likaplus.hr :


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže s područja grada Otočca da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za naselje Orovac.

 

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

28.09.2022.

12:00 do 15:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže bez opskrbe električnom energijom biti naselja: Krbavica i Vrpile.

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana u vremenu

28.09.2022. 09:00 do 14:30 sati

29.09.2022. 09:00 do 14:30 sati

30.09.2022. 09:00 do 14:30 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za naselja: Ramljani i Čanak.

 

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana u vremenu

26.09.2022. 09:00 do 14:00 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


 

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže s područja Plitvičkih Jezera da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom naselja: Sertić Poljana, Rodić Poljana, Bigina Poljana i Labudovac.

Prekid u opskrbi je predviđen:

Dana

u vremenu

 

26.09.2022.

08:00 do 16:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :