Subota , 26.11.2022. | 09:20

Pretraživanje

Život

Objavljeno: 2.5.2012. u 23:03
Prikaza: 3937
Autor: Ivica Franić, ivica.franic@likaplus.hr

Bolje će gasiti požare

Lovinački vatrogasci dobili novo vozilo

Lovinac : Lovinački vatrogasci dobili novo voziloZajednička fotografija poslije svečanosti(Foto: Ivica Franić, Likaplus)

Nabava vozila rezultat je financijske pomoći Državne uprave za zaštitu i spašavanje DVD-u Lovinac, koja je omogućena uštedom zbog ovogodišnjeg ukidanja dislokacije vatrogasaca s kontinenta u Lovinac tijekom ljetne požarne sezone. DVD Lovinac prvi je primjer ovakve prakse jačanja lokalnih dobrovoljnih vatrogasnih društava

Lovinac-Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje dr.sc. Jadran Perinić predao je ključeve novog navalnog vatrogasnog vozila Unimog Andriji Ostoviću, predsjedniku Dobrovoljnog vatrogasnog društva Velebit iz Lovinca.
-Ove statistike nam daju pravo za reći da onako kako smo kao branitelji bili u ratu, da smo kao vatrogasci nastavili u miru. Od navedenih 221 vatrogasne intervencije, imalo smo do sada ukupno 7 požara objekata, od kojih je jedan požar sa smrtno stradalom osobom. Gasili smo i jedno zapaljeno vozilo na državnoj cesti Gospić-Gračac, kao  i požar u kompoziciji vlaka u kojem su se zapalila tri vagona sa zapaljivim materijalom. Imali smo šest požara borove i hrastove šume te 206 požara otvorenog prostora.U lovinačkoj općini dosta je minski sumnjivog prostora zbog čega su u par navrata kao ispomoć snagama na zemlji pozivani helikopteri i kanaderi-nagalasio je Andrija Ostović, zapovjednik DVD Velebit iz Lovinca.

Nabava vozila rezultat je financijske pomoći Državne uprave za zaštitu i spašavanje DVD-u Velebiz iz Lovinca, koja je omogućena uštedom zbog ovogodišnjeg ukidanja dislokacije vatrogasaca s kontinenta u Lovinac tijekom ljetne požarne sezone. DVD Lovinac prvi je primjer ovakve prakse jačanja lokalnih dobrovoljnih vatrogasnih društava.

DVD Velebit Lovinac osnovan je 2001.godine kao udruga, da bi tek 7.srpnja 2009 godine u sklopu Općinskih planova procjene ugroženosti od požara i tehnološke eksplozije i Planom zaštite od požara bio ustrojen kao grupa od 20 operativnih vatrogasaca koji su educirani prema propisima. Svi su vatrogasci osigurani u slučaju nesretnog događaja tijekom vatrogasne intervencije. Problem lovinačkih vatrogasaca je vozni park koji se sastoji od 43 godine starog navalnog vozila TAM 5500 i wolkswagenovog kombija za prijevoz vatrogasaca. Nakon pola godine rada DVD Velebit dobio je od Vatrogasne zajednice Ličko-senjske županije suglasnost za rad DVD-a s ciljem sveopće zaštite od požara. Od srpnja 2009.godine do danas  evidentirana je 221 vatrogasna intervencija, plus 47 tehničkih intervencija koje se odnose na probleme v vodom u spremištima i konobama, te 79 intervencija dostave vode kućanstvima.
Načelnik općine Lovinac Danijel Jurjević istaknuo je značaj vatrogastva za lokalnu upravu te naglasio uspješnu suradnju s pročelnikom PUZS-a Gospić Josom Živkovićem, koja je urodila osnivanjem DVD-a Lovinac. Zahvalio je ravnatelju Periniću što je prepoznao značaj i potrebu jačanja lokalnih dobrovoljnih društava kako bi mogli učinkovito štititi živote i imovinu tokom cijele godine.

Vatrogastvo je 2000.godine kao takvo decentralizirano i time je lokalna samouprava na sebe primila ogromne obaveze za vatrogastvo što nisu bila neka sretna vremena, istaknuo je ravnatelj DUZS dr.sc. Jadran Perinić.Vatrogastvo je danas jedina operativna snaga sustava zaštite i spašavanja. Oni izlažu svoje živote  u zaštitu drugih i tuđu imovinu ne pitajući  tko je taj.Poručio je kako će DUZS i dalje pomagati jačanje lokalnih snaga zaštite i spašavanja  te iskazao nadu kako će DVD  Lovinac ovu pomoć države znati dobro iskoristiti, kako bi ovo društvo još više napredovalo.
Novo navalno vozilo nakon uručenja ključeva blagoslovio je fra Božo Aničić.

Jadran Perinić DUZS

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Završila najveća izviđačka avantura

U Lovincu

Završila najveća izviđačka avantura

10.8.2022. | 7:21
Likaplus.hr : Izrađivao i posjedovao oružje

78-godišnjak iz Lovinca

Izrađivao i posjedovao oružje

18.2.2013. | 11:39
Likaplus.hr : Nastradao medvjed na autocesti

Crna kronika

Nastradao medvjed na autocesti

19.7.2012. | 16:27
Likaplus.hr : Prometna nesreća kod Lovinca

Crna kronika

Prometna nesreća kod Lovinca

27.6.2012. | 22:08
Obavijesti iz HEP-a ,ELEKTROLIKA
Likaplus.hr :

 


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže s područja grada Gospića da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti povremeno u prekidu opskrba električnom energijom za Vukšićku ulicu i dio Budačke ulice od kbr. 79 do kbr. 221.

Povremeni prekid u opskrbi:

dana

u vremenu

28.11.2022.

08:30 do 13:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže bez opskrbe električnom energijom biti naselje Vranovača od kbr. 19 do kbr. 79.

 

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana u vremenu

25.11.2022. 08:00 do 13:30 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


 


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže s područja Plitvičkih Jezera da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Korana od kbr. 1 do kbr. 40, Poljanak (kbr: 5,6, 10, 12/1 i 12/2) i Drežničko Selište od kbr. 12 do kbr. 25 i od kbr. 101 do kbr.106.

Prekid u opskrbi je predviđen:

Dana

u vremenu

 

25.11.2022.

08:00 do 13:30 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


 


 

Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :