Subota , 28.11.2020. | 06:57

Pretraživanje

Duhovni kutak

Objavljeno: 26.3.2020. u 8:04
Prikaza: 301
Autor: Likaplus

Biskup Križić

Na Blagovijest u gospićkoj katedrali

LS Županija : Na Blagovijest u gospićkoj katedrali

BISKUP KRIŽIĆ NA BLAGOVIJEST PREDVODIO MISU U GOSPIĆKOJ KATEDRALI

Na svetkovinu Navještenja BDM, zaštitnice gospićke katedrale i župe, svetu misu bez naroda predvodio je i propovijedao gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić. Misno slavlje vjernici su mogli pratiti putem izravnog prijenosa na facebook stranici Gospićko-senjske biskupije. 

Na početku svete mise biskup Križić rekao je kako prije mjesec dana nije mogao niti zamisliti da ćemo Blagovijest proslaviti na ovaj način. „Danas je u našoj katedrali trebalo biti puno ljudi i nekoliko biskupa, a euharistiju je trebao predvoditi zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić. Danas smo trebali proslaviti i 20 godina od uspostave naše Biskupije. No, Bog je dopustio da bude drugačije. Ovo zlo koje je snašlo ne samo naš narod i našu Domovinu nego i cijeli svijet, vidimo koliko uvjetuje naš život u svemu. Ali to zlo nije razlog da ne možemo slaviti Boga, naprotiv, ono nas poziva da se Bogu još posebnije obraćamo, da ga još više molimo, da častimo Isusovu i našu Majku koja je zdravlje bolesnih, moleći ih da skrate dane ovoga zla koje sve više prijeti".

Biskup Križić u svojoj propovijedi istaknuo je: „Može izgledati čudno i zbunjujuće kako su svi veliki Božji darovi ljudima popraćeni s ne malim trpljenjem, pa tako i ovaj najveći od svih: utjelovljenje sina Božjeg. Bog naviješta Djevici Mariji taj veliki događaj pozivajući je na radost, jer je ovaj događaj najradosnija vijest koju je čovječanstvo ikada prije primilo. Marija je zbunjena i u velikom strahu pred ovom objavom pa je anđeo mora hrabriti: „Ne boj se Marijo". Sam navještaj rođenja djeteta, koje je iščekivanje svih naroda, odvija se u klimi vedrine, radosti i velikih obećanja. Anđeo veli za dijete: „On će biti velik i zvat će se Sin Previšnjega. Gospodin Bog dat će mu prijestolje Davida, oca njegova. On će vladati kućom Jakovljevom dovijeka. I kraljevstvo njegovo neće imati svršetka." (Lk 1,32-33).

Nema ni spomena o teškom stradanju koje očekuje to dijete i zbog čega će i Mariji „mač probosti dušu" (Lk 2,35). Anđeo Mariji ne kaže ništa u svezi s problemom koji ovim trenutkom započinje, a to je: kako objasniti zaručniku Josipu trudnoću? Tako nešto nije se nikada u povijesti spasenja dogodilo. Kako bi Josip uopće mogao povjerovati da se začeće dogodilo onako kako će mu Marija ispričati? Koliko je dugo Marija o tome šutjela i kada mu je otkrila tajnu? Kakva je bila njegova reakcija? Ne znamo odgovore na ova pitanja. No, ovdje je u pitanju i sâm Marijin život. Osoba koja se iznevjerila zaručniku bila je po zakonu kažnjavana smrću. I ta prijetnja visjela je nad Marijinom glavom. Javnost će to brzo doznati.

Pouzdano znamo da joj Josip nije povjerovao, jer ju je, kako se veli, „naumio potajno otpustiti". (Mt 1,19). Kako bi uopće, mogao povjerovati kada se radi o misteriju za ljudski um! Josipa je bio „pravedan", bogobojazan, ali ga taj misterij nadilazi. Što će biti dalje, Marija ne zna. Ima pouzdanje u Boga, ali to pouzdanje ne isključuje prisutnost patnje koja nije bila mala. Pati sigurno i Josip jer osjeća se izigranim, prevarenim i poniženim. I pored svega toga Josip ne želi Marijinu smrt, ne želi je „javno osramotiti", nego će je potajno otpustiti. Muž je u tom vremenu mogao ženu otpustiti „iz bilo kojeg razloga" (Mt 19,3). Međutim, zakon ženama nije davao takva prava. Prema tome, Josip može Mariju, po zakonu otpustiti a da za to nikome ne odgovara dok, s druge strane, Marija može biti pošteđena smrtne osude jer je on ne želi prijaviti.

Što je sve tada prolazilo srcem i mislima Marije i Josipa, samo Bog zna. Ali je više nego jasno da su jako trpjeli obadvoje. Marija u međuvremenu odlazi rođakinji Elizabeti provjeriti znak koji joj je anđeo dao. Otkriva da je sve istina što joj je rekao, ali to ne rješava problem u odnosu na Josipa. I tek kasnije javlja se Bog Josipu govoreći: „Josipe, sine Davidov, nemoj se bojati kući dovesti ženu svoju Mariju, jer je ono, što je ona začela, od Duha Svetoga."

Napokon mogu odahnuti, problem je riješen: „Josip učini kako mu je zapovjedio anđeo Gospodnji: dovede kući ženu svoju." (Mt 1,24). Patnje su napokon prošle, mogu odahnuti, ali ne za dugo. Uskoro dolaze novi problemi: zbog djeteta moraju bježati u tuđu zemlju gdje nikoga ne poznaju i prihvatiti život u siromaštvu i nesigurnosti.

No, tu nije kraj patnjama. Nadolazit će nove i nove. Tako sve do Kalvarije i groba. Tek će Isusovo uskrsnuće učiniti kraj svim patnjama. U životu nakon uskrsnuća „više neće biti ni tuge, ni jauka, ni boli" (Otk 21,4).

Zašto u životu mora biti tako? Ne znamo odgovor na to pitanje. Ali znamo sigurno da patnja mora imati veliku ulogu i značenje za čovjekov svekoliki, a napose duhovni život. Da nije tako zar bi je Bog davao svome Sinu i osobama koje su mu najvjernije? Patnja je objava važnih životnih misterija do kojih ne bismo nikada došli bez iskustva patnje. Čovjek bez patnje ostaje osiromašen božanskim otajstvima. I Marija je mnoge stvarnosti života razumjela baš kroz patnju. Nosila ju je s ljubavlju i strpljivošću. O njoj je razmišljala u svom srcu i tako otkrivala njezine tajne i tajne svog vlastitog poziva i poslanja. Drugog puta u ovom životu nema.

Marija je na početku rekla: „Evo sluškinje Gospodnje, neka mi bude po riječi tvojoj" (Lk 1,38). Rekla je to svjesno, iz vjere. Nije znala na što sve pristaje, ali imala je neizmjerno pouzdanje u Boga. Živjela je iz vjere i pouzdanja.

Ovo nije samo Marijino iskustvo nego i iskustvo mnogih svetih duša koje su imale jaki osjećaj Božje prisutnosti i blizine te su kroz to iskustvo i samu patnju doživljavale kao blagoslov, jer su u njoj otkrivale Božje objave i velike poruke za svoj vlastiti život.

I u našem životu nisu toliki problem patnje koliko pomanjkanje vjere i pouzdanja u Boga. „Sve je moguće onomu koji vjeruje" (Mk 9,23), rekao je Isus jednom malovjerniku pri istjerivanju zloduha. Toliko će puta svojim učenicima spočitati baš tu malovjernost koja je izazivala najrazličitije strahove i sumnje. Pouzdanje u Boga ne oslobađa potpuno straha i patnje, ali uvijek daje osobi sigurnost u patnji te mogućnost da se patnja pretvori u blagoslov.

Marija nam poručuje da vjerujemo Bogu, da imamo pouzdanje u njega bez obzira kakve okolnosti bile, jer vjera proizvodi čuda i ništa joj nije nemoguće. Neka u ovoj teškoj situaciji u kojoj se nalazimo ne oslabi vjera u našem narodu, ne oslabi pouzdanje u Boga, jer on ima rješenje za sve, pa i za ovo zlo koje nas danas opterećuje. Neka nam majka Marija, posrednica milosti, pomogne da i u ovim okolnostima poraste naše pouzdanje u Boga, i neka ona kao „zdravlje bolesnih" zagovara sve bolesne i zaustavi širenje ove epidemije". Amen.

Na kraju svete mise biskup Križić izmolio je molitvu koju je preporučio papa Franjo uz današnju molitvu Očenaša koju su vjernici diljem svijeta molili u podne.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : 1. KATOLIČKA DJEČJA TV

1. KATOLIČKA DJEČJA TV

15.11.2020. | 8:28
PRVA KATOLIČKA DJEČJA TELEVIZIJA Odličan YouTube kanal s katoličkim sadržajem za djecu Pažljivo odabrani crtani filmovi, uz sinkronizaciju na hrvatskom jeziku. Izvor: https://book.hr/odlican-youtube-kanal-s-katolickim-sadrzajem-za-djecu/
1.KATOLIČKA DJEČJA tv
Likaplus.hr : Što je ljudska, a što Božja vjera?

Što je ljudska, a što Božja vjera?

15.11.2020. | 8:17
Film odgovara na pitanje: Postoji li Bog? Što je ljudska vjera, a što Božja. Govori o krivim slikama Boga, o praznovjerju… „Vjera je sila koja pobjeđuje ovaj svijet“, kaže pater Mijo Nikić i naglašava da vjera svakog čovjeka ovisi o tome kakvu sliku Boga u sebi nosi.
Likaplus.hr : Potresno Simonino svjedočanstvo

Potresno Simonino svjedočanstvo

12.10.2020. | 7:35
Simonino svjedočanstvo: Zbog obraćenja su mi htjeli uzeti dijete i doveli psihijatricu, na kraju je i ona htjela u Tabor
Likaplus.hr : Čudo zgrušane krvi od 14.stoljeća

Znanstvenicima neobjašnjivo

Čudo zgrušane krvi od 14.stoljeća

20.9.2020. | 11:49
Likaplus.hr : Uznesenje BD Marije na nebo

Velika Gospa

Uznesenje BD Marije na nebo

15.8.2020. | 11:17
Likaplus.hr : HDZ je  davno odlučio da ne ide sa Škorom

Miljenko Manjkas potvrdio

HDZ je davno odlučio da ne ide sa Škorom

20.7.2020. | 6:27
Miljenko Manjkas, član Plenkovićeva najužeg tima zadužen za komunikacijsku strategiju HDZ-a na tek održanim parlamentarnim izborima, koji je svojedobno savjetovao Franju Tuđmana, Tomislava Karamarka i Tima Oreškovića, otkrio je za Večernji list, da je HDZ DAVNO VEĆ ODLUČIO DA NE
Likaplus.hr : Grad Rijeka guši HOD ZA ŽIVOT

SDP-ova vlast

Grad Rijeka guši HOD ZA ŽIVOT

12.6.2020. | 8:36
Likaplus.hr : Natjerat HDZ da vodi suverenističku politiku

Natjerat HDZ da vodi suverenističku politiku

9.6.2020. | 21:12
VIDEO - BUJICA! GENERAL ANTE PRKAČIN UZ ŠKORU: "Domovinski pokret ne ratuje s HDZ-om, nego s njihovim euroglobalističkim talibanima! SDP ne dolazi u obzir!
Likaplus.hr : Ne može sve biti važnije od duhovnog

Biskup Škvorčević

Ne može sve biti važnije od duhovnog

22.4.2020. | 23:50
U ograničavanju mjera nije se vodilo računa o duhovnoj dimenziji, nego samo fizičkoj naravi Mons. Antun Škvorčević za emisiju Laudato televiziju komentirao je zahtjev koji je uputio Nacionalnom stožeru civilne zaštite u kojem moli za popuštanje restrikcijskih mjera na području Po
Likaplus.hr : Održana Svehrvatska  Posvetna Molitva

Održana Svehrvatska Posvetna Molitva

20.4.2020. | 11:39
Na Drugu vazmenu nedjelju, odnosno prve nedjelje nakon Uskrsa, slavi se Nedjelja Božjeg milosrđa. Tim povodom u sarajevskoj katedrali Presvetog Srca Isusova, u 15 sati, vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić predvodio je svehrvatsku posvetnu molitvu. Tekst svehrvatsk
Likaplus.hr : Blagdan Božjeg milosrđa bez vjernika

Blagdan Božjeg milosrđa bez vjernika

20.4.2020. | 10:02
Donji Lapac-Bez obzira na epidemiju korone virusa i što se Mise još uvijek služe bez naroda župnik Dino nakon što je odslužio jutarnju Misu izložio je Presveti Sakramenat tako da ljudi mogu se pokloniti Isusu i provesti vrijeme u osobnoj molitvi. Župnik je u crkvi za štovanje izl
Likaplus.hr : Sretan Uskrs, zemljo Hrvatska!

Sretan Uskrs, zemljo Hrvatska!

12.4.2020. | 8:59
Sretan Uskrs, zemljo Hrvatska!Svim čitateljima likaplus portala Sretan i blagoslovljen Uskrs kojeg provodimo u kućnim katakombama."Ne bojte se! Otvorite vrata Kristu"-Ivan Pavao II.
Likaplus.hr : Župnik iz Lapca uz svoje župljane

Ni pandemija nije zapreka

Župnik iz Lapca uz svoje župljane

7.4.2020. | 13:45
Pred Cvjetnicu župnik je podijelio pomoć od Caritasa svim onim obiteljima koji tu pomoć primaju te im zaželio sretan i blagoslovljen uskrs. Na samu Cvjetnicu župnik se pobrinuo da osigura maslinove grančice za svoje župljane, te ih je prije mise blagoslovio, i uz pomoć vrijed
Likaplus.hr : MISE za Cvjetnicu

MISE za Cvjetnicu

5.4.2020. | 7:37
Na Nedjelju Muke Gospodnje ili Cvjetnicu 5. travnja, u spomen slavlja ulaska Gospodinova u Jeruzalem, zbog poštivanja odredbi civilnih vlasti euharistijska slavlja moći će se pratiti putem elektroničkih medija – radija, televizija, internetskih stranica biskupija i društvenih mre
Likaplus.hr : Pospite se pepelom i molite krunicu svaki dan

Pospite se pepelom i molite krunicu svaki dan

4.4.2020. | 10:33
Katolički radio WQPH EWTN izvijestio je da je primio novu poruku od sestre Agnes Sasagawa, redovnice, koja je primala poruke Gospe od Akite u Japanu, odobrene od strane Katoličke crkve – prenosi grupa Vjera/Dnevno.
Likaplus.hr : Zajednička krunica svih Hrvata svijeta

Dnas u 14,oo sati

Zajednička krunica svih Hrvata svijeta

4.4.2020. | 9:44
KAKO OKUPITI RASPRŠENE SINOVE Bitno.net danas prenosi zajedničku krunicu svih Hrvata svijeta: Pripremite se uz nadahnute riječi patera Ike Mandurića Budite danas u 14 sati na portalu Bitno.net! Link ćemo objaviti pola sata prije početka emitiranja!
Likaplus.hr : LIKA nije kompromitirana...

LIKA nije kompromitirana...

3.4.2020. | 23:02
Hvala Bogu, nije Hrvatska jedina apsurdna zemlja na planetu, ona samo drži korak s takvim svijetom o kojem je pisao francuski pisac Albert Camus (1913. – 1960.). I za to, prije pola stoljeća, 1957. godine, dobio Nobelovu nagradu. "Apsurd” više nije riječ koja je u modi, kao ni "
Likaplus.hr : Dragi Hrvati, djeco moja,ne bojte se!

Veliki karizmatik Manjckal

Dragi Hrvati, djeco moja,ne bojte se!

26.3.2020. | 17:04
Pismo Oca Jamesa Manjackala za hrvatsku 24.03.2020. Dragi moji Hrvati, djeco Moja, Isus zna vašu sadašnju krizu i patnje. Ne brinite se nego se čvrsto držite svoje vjere u Isusa
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :