Subota , 8.8.2020. | 16:43

Pretraživanje

Duhovni kutak

Objavljeno: 4.3.2018. u 9:34
Prikaza: 1914
Autor: Likaplus/laudato.hr

Šest tisuća hodočasnika na grobu Stepinca

LS Županija : Šest tisuća hodočasnika na grobu Stepinca
Šest tisuća hodočasnika ispunilo je zagrebačku katedralu do posljednjeg mjesta, a brojni su vjernici ostali ispred ulaznih vrata. Veliko nadbiskupijsko hodočašće Đakovačko-osječke nadbiskupije u Zagreb i Krašić predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, u zajedništvu s umirovljenim đakovačko-osječkim nadbiskupom Marinom Srakićem stotinjak biskupijskih i redovničkih svećenika, đakona i redovnica.

U ime zagrebačkoga nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića, hodočasnike je pozdravio zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski, istaknuvši veliku radost što Stepinčeva katedrala prima ponosne Slavonce koji su kroz stoljeća unatoč svim protivštinama ustrajali u katoličkoj vjeri i ljubavi prema Domovini.

Na početku euharistijskog slavlja biskup Hranić rekao je da se veliko hodočašće Đakovačko-osječke nadbiskupije na grob bl. Alojzija odvija pod geslom "Najsvjetliji lik si nam Crkve u Hrvata!" i to o 120. obljetnici rođenja bl. kardinala u Krašiću (1898.) i 20. obljetnici njegove beatifikacije u Mariji Bistrici (1998.). "Hvala svima vama koji se niste uplašili ledene kiše i hladnoće i koji ste jutros i krenuli na put, te dragom Bogu koji vas snaži i krijepi u prihvaćanju hodočasničkih poteškoća i žrtve", rekao je mons. Hranić.

U homiliji, tumačeći Isusove riječi o pšeničnom zrnu koje donosi obilat rod samo ako umre, biskup Hranić istaknuo je da u svjetlu te evanđeoske mudrosti valja promatrati život i mučeništvo bl. Alojzija, ali i mnogih drugih hrvatskih mučenika komunističkog režima od kojih Đakovačko-osječka nadbiskupija broji i tridesetak svećenika te više od dvadeset tisuća vjernika laika.

- Želim li sačuvati svoj život, svoju komotnost i slobodu, svoj izgled i zdravlje, te ne želim prihvatiti obaveze; ne želim djecu, pa čak niti muža, odnosno ženu; i čuvam svoju neovisnost; pazim da se ne istrošim; pazim na svoj fizički izgled – na kraju ostajem sam - naglasio je mons. Hranić.