Ponedjeljak , 18.11.2019. | 02:20

Pretraživanje

Duhovni kutak

Objavljeno: 15.8.2018. u 16:02
Prikaza: 783
Autor: Likaplus/narod.hr

Zdravo Djevo, kraljice Hrvata

LS Županija : Zdravo Djevo, kraljice Hrvata

Malo njih zna kako je za blagdan Velike Gospe i u vremenu oko njega, najomiljenija i najizvođenija pjesma Zdravo Djevo, Kraljice Hrvata, koju je za života 1904. napisao otac Petar Perica.

Ova koreografija popraćena je pjesmom koja je našla najdublji korijen u hrvatskom korijenu, među narodom Hrvata:

Zdravo djevo, kraljice Hrvata!

Gospa je uvijek zauzimala posebno mjesto u srcima hrvatskog puka, te stoga Isusova majka nije slučajno u ova teška vremena za mjesto ukazanja odredila – najmanje od svih mjesta u jednoj od najmanjih katoličkih zemalja svijeta. Doista, ukazanja u Međugorju stavila su ime Hrvatske i Hrvata kao katoličkog naroda u sam svjetski vrh interesa ljudi, daleko ispred Dubrovnika ili bilo kojeg drugog hrvatskog mjesta.

A već gotovo 40 godina rijeke hodočasnika slijevaju se u ovo hercegovačko selo, maleni zaselak Bijakoviće. Da u tom hrvatskom kršu potraže mrvu vjere i stijenu utjehe kod one koja porodi Spasa na ovaj svijet.

I svaki je Hrvat, na određeni način po baštini otaca, Gospino dijete i posinak Kraljice.

Duboko ganut i slomljen svojim životnim lutanjima, veliki sin hrvatskog naroda Ivan Meštrović je pri kraju života, kao Gospino dijete, mogao napisati:

Zahvalimo

Njoj– nepresušnom vrelu, čiji tok sve suše i
potresi ne prekinuše.

Njoj– stablu jakomu, koga sve bure ne iščupaše,

svi požari ne izgoriše, koje zla kob kroz vjekove
po njoj prosu.

Njoj– čije žile ne uginuše, čiji sokovi ne

presahnuše.

Njoj– njedru i utrobi, komu Gospod klicu našega
života povjeri.

Njoj– koja niti našega života sačuva od svih kosa,
noževa i oštrica.

Njoj– neka je za sve vjekove hvala i ljubav naša.

Njoj– iz čijeg krila sunce ugledasmo i Gospoda
osjetismo, neka je prvo mjesto do trona Njegova.

Njoj– koju Tvorac za pomagačicu odabra u skrbi
oko roda našega.

Njoj– koju Gospod tako čednu ispod svog trona
postavi, da i dalje bdije nad svetištem otaca
naših u slavu Gospoda, a za mir i spas roda
našega.

Naša je zemlja sačuvala uspomene naše, a naša
Gospa lozu našu.

U 19. stoljeću veliki papa Leon XIII. dao je mandat Josipu Stadleru, prvom vrhbosanskom nadbiskupu da utemelji isusovačko sjemenište za napaćeni katolički narod Bosne. Izabrao je Travnik, srce Bosne, i dao ga na upravljanje isusovačkom redu koji su gimnaziju i sjemenište učinili svjetskim poznatim, a u ovoj su školi obrazovali brojni uglednici iz crkvenog i svjetovnog miljea.

U Travniku su isusovci pokrenuli pastoralnu inicijativu za mladež kada je oko 160.000 mladih Hrvata katolika pristupilo toj Bratovštini!

Jedan od onih koji se školovao u tom sjemeništu bio je Petar Perica koji je Travniku napisao pjesmu "Zdravo Djevo, kraljice Hrvata” – pjesmu koja se danas pjeva u svim crkvama gdje god ima Hrvata katolika u svijetu.

Bijaše pater Perica na glasu svetosti, što ga je počeo pratiti još kao mladića u travničkome sjemeništu, a umro je svetačkom, mučeničkom smrću na Daksi, otočiću nadomak dubrovačke luke Gruž, gdje su ga u noći s 25. na 26. listopada 1944. strijeljali partizani, bez suđenja i bez ikakvih dokaza krivnje. Zajedno s patrom Pericom tada je mučki pogubljeno najmanje 35 Dubrovčana, među kojima 7 svećenika. U knjizi isusovca Roka Prkačina: „O. Petar Perica, DI: Pjesnik i mučenik” možemo o dostojanstvenoj i mučeničkoj smrti Petra Perice pročitati:

"Mobilizirani partizanski vojnik, nakon ulaska partizana u Dubrovnik, nalazeći se u partizanskoj jedinici na Brgatu, čuo je kako su partizani, vrativši se baš s Dakse u bazu na Brgatu, među sobom pričali da su mitraljezom pokosili mnoge Dubrovčane. Jedan od njih je rekao kako ne može zaboraviti sliku 'padra Perice' oko kojega su se okupili osuđenici s rukama preko očiju, a on raskrilio ruke i pjevao crkvenu pjesmu Tebe Boga hvalimo i gledao ravno u mitraljesku cijev.”

Nakon ekshumacije tijela ubijenih nakon više od pola stoljeća, DNK analizom su identificirani posmrtni ostaci Petra Perice, pa je 26. lipnja 2010. dostojno pokopan uz svoju redovničku subraću na dubrovačkom gradskom groblju Boninovo. Osnovna škola oca Petra Perice u Makarskoj, rođenog u obližnjem selu Kotišina, nosi ime njemu u čast.

Dubrovački biskup Mate Uzinić je 31. listopada 2012. predložio da se za Petra Pericu, uz još neke svećenike, pokrene dijecezanski proces za utvrđivanje njihova mučeništva i proglašenja blaženima.

Mučenička smrt i vjera o. Petra Perice nepresušan je izvor nadahnuća za nove generacije hrabrost, a njegova zvijezda danas sja na hrvatskom nebu punim sjajem.

I u najvećim vremenima mraka, kada Hrvat nije smio slobodno reći da je Hrvat, i kada mu je svaka pjesma bila zabranjena, njegova Rajska djeva pjevala se s ponosom u Kristovim crkvama svugdje gdje su živjeli Hrvati.

Pjesmu su pjevala djeca, mladići i djevojke, muškarci i žene, starci i starice, s posebnim ganućem i suzom u oku, bila je to njihova emotivna veza s napaćenom hrvatskom grudom i njihovom Katoličkom crkvom. Mnogi nisu niti znali tko je napisao ovu omiljeniju pjesmu niti su znali za strašnu sudbinu patera Perice. Ali kroz pjesmu, ponos i vjeru koju je ona budila u srcima ljudi, sudbina Petra Perica utkala se u tkivo naroda.

Pjesma je ostala, od trenutka kada je napisana, pa evo sve do današnjih dana, već više od sto godina, dio živog srca, živog čovjeka i jednog živog naroda, kao da mu je utkala neslomljivu sigurnost da njegova Kraljica bdije nad svojim narodom, nad vjernim Hrvatima.

Velika Gospo, kraljice i majko Hrvata, moli za nas!

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Svi sveti i  Dušni dan

Svi sveti i Dušni dan

1.11.2019. | 7:22
Što slavimo na blagdan Svih svetih, a što na Dušni dan? Što zapravo znači kada kažemo da vjerujemo u »općinstvo svetih«?
Likaplus.hr : Uskratio pričest bivšem potpredsjedniku SAD

Svećenik objavio

Uskratio pričest bivšem potpredsjedniku SAD

29.10.2019. | 19:32
Vlč. Robert Morey, svećenik iz savezne američke države Južne Karoline, na svetoj misi prošle nedjelje uskratio je pričest predsjedničkom kandidatu Joeu Bidenu zbog njegove podrške legalnom pobačaju
Likaplus.hr : Marijanskim procesijama za život

Marijanskim procesijama za život

29.9.2019. | 9:31
Udruga „Hrvatska za život" te inicijativa „40 dana za život" organizatori su Marijanskih procesija kojima je najavljena jesenska kampanja inicijative „40 dana za život".
Likaplus.hr : Prvi puta duhovna obnova u Srbu

Prvi puta duhovna obnova u Srbu

3.9.2019. | 7:33
Srb- Dana 1.rujna 2019. na 22.nedjelju kroz godinu u Srbu filijali župe rodenja BDM Boričevac održana je po prvi puta duhovna obnova koju je predvodio fra Božo Mandarić župnik u Lisanima kod Benkovca.Fra Božo je 6 godina bio župni vikar u Gračacu te je u tom razdoblju dolazio is
Likaplus.hr : Naša braća po vjeri  u dalekom Iraku

Naša braća po vjeri u dalekom Iraku

14.7.2019. | 16:22
SLAVLJE U DOLINI NINIVE FOTO Veličanstveni prizori iz Iraka: 77-ero djece primilo sakrament prve pričesti!
Likaplus.hr : Tijelovo-čudo Euharistije

Blagdan

Tijelovo-čudo Euharistije

19.6.2019. | 23:01
Likaplus.hr : Marijanski zavjet za Domovinu

Marijanski zavjet za Domovinu

21.5.2019. | 9:31
Marijanski zavjet za Domovinu – projekt istoimene Bratovštine, koja već petu godinu za redom organizira Zavjetno hodočašće, put u trajanju od 75 dana i 2142 km prolazi svim većim Marijanskim svetištima od istoka do juga Hrvatske, ali i dijelom BiH.
Likaplus.hr : Svetište u Međugorju se dograđuje

Biskup Hoser

Svetište u Međugorju se dograđuje

5.1.2019. | 22:14
“Onima koji su željeli vidjeti Krista rečeno je: Dođite i vidite. Moja nazočnost ovdje nadasve je odluka Svetoga Oca, koji me je kao apostolskog vizitatora s posebnom ulogom za župu Međugorje poslao i time naglasio važnost Međugorja i njegovo značenje.
Likaplus.hr : Božićna poruka biskupa Gospićko-senjskog

Božićna poruka biskupa Gospićko-senjskog

24.12.2018. | 15:46
Kod Isusova rođenja otvorilo se nebo s pjesmom: „Slava Bogu na visini, a na zemlji mir ljudima koje ljubi!“ (Lk 2,14). To je bio anđeoski poziv čovjeku da se pridruži radosti neba. U ovoj pjesmi sadržana je duboka poruka u kojoj su bitni elementi životnog programa za svakog čovje
Likaplus.hr : Groblja u Hrvatskoj puna svijeća i cvijeća

Sjećanje na umrle

Groblja u Hrvatskoj puna svijeća i cvijeća

1.11.2018. | 9:18
Likaplus.hr : Biskup za portal otvoreno "o slučaju Lončar"

Biskup za portal otvoreno "o slučaju Lončar"

19.10.2018. | 22:30
Biskup Zdenko Križić otvoreno za likaplus portal o slučaju seminara i djelovanja karizmatika Josipa Lončara
Likaplus.hr : Potres  i pilot koji je čuo Božji glas

Spasio putnike

Potres i pilot koji je čuo Božji glas

4.10.2018. | 23:39
Likaplus.hr : Muslimanka iz Bosne susrela Isusa

Dirljivo svjedočanstvo

Muslimanka iz Bosne susrela Isusa

21.9.2018. | 23:52
Kako sam od muslimanke izravnom Božjom intervencijom postala kršćankom? Kako je meni, bivšoj muslimanki iz BiH, Isus Krist stavio na srce službu u kojoj radim s odbačenim trudnicama, sa ženama koje su zbog odluke da sačuvaju život u svojoj utrobi došle na društveni zid srama, koj
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :