Utorak , 4.8.2020. | 01:21

Pretraživanje

Gospodarstvo

Objavljeno: 2.1.2017. u 22:28
Prikaza: 1765

Od 2017.

Brži internet, usluga "Ne zovi"...

LS Županija : Brži internet, usluga "Ne zovi"...

Nova godina donijela je i neke promjene na tržištu elektroničkih usluga. Što točno i na koji način, uStudiju 4objasnio je Ivo Majerski, rukovoditelj Odjela informiranja i zaštite korisnika Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti, HAKOM-a.

"Ukoliko korisnik prijavi kvar bilo koje elektroničke telekomunikacijske usluge i on u roku 24 sata ne bude uklonjen, pružatelj usluge dužan je sam ponuditi obeštećenje ili smanjenje idućeg računa”, podsjetio je Majerski.

Za sve nove korisnike i one koji obnavljaju ugovore, ujednačava se minimalna brzina interneta – diže se s 50 na 70 posto. Znači, ako smo do sada imali ugovoreno 20 Mbita po sekundi – oni su nam morali isporučiti minimalno 10 Mbita, a sad će morati 14.

"Postojeći ugovori ostaju ugovoreni s tadašnjim brzinama jer Zakon ne može vrijediti retroaktivno, ali omogućuje korisniku da nakon isteka ugovorne obveze raskinu ugovore i potpišu nove, s novim propisanim brzinama”, dodao je Majerski.

"Dobra je novost i usluga 'Ne zovi' – registar u koji će svi potrošači moći upisati svoje telefonske brojeve ukoliko ne žele da ih trgovci zovu u svrhu promidžbe i prodaje”, objasnio je. Upis će se obavljati kod operatera korisnika, a u budućnosti putem usluge E-građani.

"Od 15. lipnja ove godine, u cijeloj Europskoj uniji ukida se naknada za roaming, dakle u inozemstvu ćemo razgovarati po tarifi koja vrijedi unutar RH za domaće pozive. To se odnosi i na podatkovni roaming”, dodao je Majerski.

"Naša je mreža mobilnih komunikacija u samome vrhu EU, pokrivenost 4G mrežom je dobra, ali operateri planiraju svoje mreže s obzirom na potrebne kapacitete, pa uvijek može doći do prekida signala”, upozorio je. "Signal se kreće zrakom pa je normalno da se lovi signal iz roaminga u graničnim područjima”, rekao je.

"Talijani su pogase svih 260 odašiljača kojima ometaju prijem naših televizijskih programa u Istri na na Kvarneru, a očekuje se i gašenje ostalih. Uvođenje DVBT2 tehnologije omogućava više HD programa i otpornost na smetnje pa će se dio spektra koji se koristio za TV sada moći koristiti primjerice za mobilnu telefoniju. To se neće dogoditi prije 2019., ovisno o strategiji, pa će u budućnosti biti potrebni novi uređaju za prijem”, zaključio je Majerski.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Kreće energetska obnova kuća

Objavljen poziv

Kreće energetska obnova kuća

26.6.2020. | 7:50
Likaplus.hr : Grad na istoku Hrvatske-biser na Dunavu

Šarengradska šetnica

Grad na istoku Hrvatske-biser na Dunavu

5.5.2020. | 17:34
Šarengradska šetnica-maleni biser na Dunavu Šarengrad je naselje koje pripada Gradu Iloku. Cijelim povijesnim razvojem je povezan s Dunavom. Jučer,29.4.2020. je svečano otvorena javna rasvjeta na obaloutvrdi u Šarengradu.
Likaplus.hr : HDZ korona krizu koristi da opstane na vlasti

Miroslav Škoro

HDZ korona krizu koristi da opstane na vlasti

27.4.2020. | 21:43
HDZ korona krizu koristi da opstane na vlasti
HDZ korona krizu koristi da opstane na vlasti
Likaplus.hr : Otvoreno pismo odgovornima

Luka Krilić

Otvoreno pismo odgovornima

29.3.2020. | 8:54
* Luka Krilić, dipl. politolog, konzultant, dugogodišnji predsjednik Hrvatsko-talijanske udruge u Rimu i glavni tajnik Saveza hrvatskih zajednica u Italiji. Vodio je turističku firmu, mali hotel u Rimu, a u Hrvatsku se vratio u srpnju 2016. godine. Trenutno živi u Zagrebu, otac j
Likaplus.hr : Sami očitajte potrošnju struje

HEP poručuje

Sami očitajte potrošnju struje

21.3.2020. | 12:34
Sami očitajte potrošnju struje
Likaplus.hr : Potpora poljoprivrednicima

Potpora poljoprivrednicima

24.10.2019. | 7:15
Likaplus.hr : Tržište rada u Lici

Tržište rada u Lici

17.10.2019. | 7:49
Likaplus.hr : Više od 2200 mladih za subvencionirani kredit

Više od 2200 mladih za subvencionirani kredit

26.9.2019. | 12:53
Štromar: Više od 2200 mladih predalo zahtjeve za subvencije, poziv otvoren do 4. listopada
Likaplus.hr : 1119 zahtjeva za subvencioniranje kredita

1119 zahtjeva za subvencioniranje kredita

19.9.2019. | 11:39
Likaplus: Subvencije za kupnju stan ili kuće, velik interes
Likaplus.hr : Novi CD "Pogledaj srcem" 2018

Novi CD "Pogledaj srcem" 2018

26.4.2019. | 13:14
Laudato TV svim zaljubljenicima u duhovnu glazbu predstavlja novi CD "Progledaj srcem VOLUME 03". Na CD-u nalaze se brojne duhovne skladbe s prošlogodišnjeg koncerta održanog u Ciboni, 21. travnja 2018. Ovaj CD moći ćete nabaviti na samom koncertu ''Progledaj srcem'' u Areni
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :