Nedjelja , 26.6.2022. | 07:26

Pretraživanje

Gospodarstvo

Objavljeno: 12.6.2022. u 19:23
Prikaza: 58
Autor: Administrator

Prilika da se

I hrvatske tvrtke uključe u problem nedostat

LS Županija : I hrvatske tvrtke uključe u problem nedostat

Od sada prilika da se i hrvatske tvrtke uključe u problem nedostatka čipova

-HGK i njezina Grupacija za mikroelektroniku i poluvodiče izborili uključivanje Hrvatske u program Važni projekti od zajedničkog europskog interesa, poznatiji kao IPCEI, namijenjen mikroelektronici-

-Ovo izdanje IPCEI-ja rješenje je i za europski strukturni industrijski problem: Smanjenje ovisnosti o uvozu čipova iz Azije-

-Domaće gospodarstvo može se uključiti u visoke tehnologije s visokom dodanom vrijednosti: dizajn elektronike i uporaba naprednih materijala-

Do 8. srpnja otvoren je poziv za iskaz interesaza projekte u području mikroelektronike Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Radi se o inicijativi HGK i njezine Grupacije za mikroelektroniku i poluvodiče za uključivanjem hrvatskih tvrtki u program Važni projekti od zajedničkog europskog interesa, poznatiji kao IPCEI, koja je ostvarena zahvaljujući koordinaciji sa Stalnim predstavništvom RH pri EU i Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja.

Poziv obuhvaća dizajn, razvoj i proizvodnju procesa, čipova, poluvodičkih podloga i srodnih tehnologija i prilika je da i hrvatske tvrtke daju svoj doprinos u problemu nedostatka čipova i smanjenju ovisnosti o uvozu iz Azije, tj. ostvarenju Industrijske strategije EU.

Danas rijetko koji uređaj ne uključuje čipove, a samo se u prosječnom automobilu nalazi između 50 i 150 čipova. Kada je pandemija zatvorila pogone, zaustavljena je proizvodnja čipova. No, dvosjekli mač pandemije je istovremeno povećao potražnju za uređajima. Nakon ponovnog otvaranja pogona i znatno povećane potražnje, mnoge su se industrije suočile s nestašicom čipova. Moguća rješenja sastoje s jedne strane razvojem mikroelektronike nove generacije, ali isto tako i povratkom te jačanjem proizvodnje u Europi, tzv. re-shoring.

„Prilika za hrvatske tvrtke u sklopu IPCEI-ja leži u novim tipovima dizajna i korištenju novih vrsta naprednih materijala. Radi se o značajnim sredstvima koji mogu pomoći da Europa ne kaska za Azijom i SAD-om u ovom segmentu," rekao je predsjednik Grupacije za mikroelektroniku i poluvodiče HGK Srđan Kovačević iz tvrtke Orqa, koja je nedavno sklopila sporazum o suradnji s osječkim FERIT-om i zagrebačkim FER-om za dizajn specijaliziranog čipa za bespilotne sustave.

Jedan od temelja za rješavanje problema u dobavnim lancima za čipove je i Chips Act, gdje je HGK kontaktna točka. „Poduprli smo izradu virtualne platforme gdje bi malim i srednjim tvrtkama bili dostupni softveri za projektiranje čipova te uspostavu centara kompetentnosti za povećanje broja dobro školovanih dizajnera. Tu smo se snažno zalagali da relevantna regulativa uključi i ostale ne-digitalne tehnologije i alternativne materijale, ne samo silicij," rekla je poslovna tajnica Grupacije i samostalna savjetnica u Sektoru za industriju i održivi razvoj HGK Marija Šutina.

Inače, Hrvatska je 2020. bila među prvim potpisnicama Deklaracije o europskoj inicijativi za procesore i poluvodičke tehnologije kojom se poziva na ulaganje oko 145 milijardi eura u poticanje razvoja europskog sektora mikroelektronike i poluvodiča u sljedeće dvije do tri godine, što je i do 20 posto Europskog programa za oporavak i otpornost.

Mehanizam Važni projekti od zajedničkog europskog interesa (IPCEI) smatra se jednim od ključnih instrumenata za jačanje konkurentnosti europskog gospodarstva, a služi za rješavanje bitnih strukturnih problema na razini Europske unije. Točnije, cilj je uspostaviti nove lance vrijednosti i razviti nove proizvode koji nadilaze vrhunac trenutnog dosega tehnologije, proizvode kakve ne nailazimo na tržištu. U jednoj rundi prijava za ovaj mehanizam koji se odnosio na europske inovacije u baterijama u ime Hrvatske sudjelovali su Rimac Automobili, a početkom ove godine proveden je i poziv u području tehnologija i sustava vodika.

S poštovanjem,

Služba za komunikacije

 

 

 

Obavijesti iz HEP-a ,ELEKTROLIKA
Likaplus.hr :

 

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike s područja općine Brinje da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže bez opskrbe električnom energijom biti naselja Žuta Lokva i Blažani.

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

23.06.2022.

08:00 do 17:00 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže bez opskrbe električnom energijom biti naselje Krbavica.

 

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

24.06.2022.

09:00 do 14:30 sati

27.06.2022.

09:00 do 14:30 sati

28.06.2022.

09:00 do 14:30 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419


 

Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :