Subota , 21.9.2019. | 21:41

Pretraživanje

Gospodarstvo

Objavljeno: 25.8.2016. u 17:44
Prikaza: 1737
Autor: Likaplus

500 mili kuna ulaganja

LS Županija : 500 mili kuna ulaganja

VIŠE OD 500 MILIJUNA KUNA ULAGANJA ZA SIGURNIJU OPSKRBU ELEKTRIČNOM ENERGIJOM NA HRVATSKOM JADRANU


ZAGREB, 25. KOLOVOZA 2016. HEP-Operator distribucijskog sustava (HEP ODS) značajan dio sredstava predviđenih za investicije ulaže u priobalju, čime izravno doprinosi uspješnosti hrvatskog turizma. Više od 500 milijuna kuna vrijedna ulaganja HEP ODS-a tako će omogućiti znatno sigurniju opskrbu potrošača na Jadranu, čiji broj već godinama tijekom ljetnih mjeseci neprestano raste.

Elektroistra Pula je ove godine završila glavni investicijski projekt Pazin, vrijedan gotovo 35 milijuna kuna, kojim je cijeli pogon Pazin prešao na 20 kV mrežu, dok se godišnje ulaže približno 20 milijuna kuna na zamjenu dotrajale opreme u svrhu ostvarenja veće sigurnosti napajanja i smanjenja gubitaka. Tome treba dodati ulaganje od 20 milijuna kuna u opremanje, uređenje i sanaciju obračunskih mjernih mjesta te zamjenu dotrajalih kabela. Na distribucijskom području Elektroprimorja Rijeka kontinuirano se provodi višegodišnji Program Rijeka, vrijedan više od 150 milijuna kuna, koji uskoro ulazi u četvrtu fazu. Tako su, nakon gotovo tri milijuna kuna vrijedne investicije podmorskog kabela Mali Lošinj – Ilovik, stvoreni uvjeti da cresko-lošinjsko otočje prijeđe na 20 kV napon, čime će se cijelo područje Elektroprimorja Rijeka, izuzev samog centra Rijeke, napajati 20 kV naponom. Također, završetkom rekonstrukcije niskonaponske mreže sa zamjenom neizoliranih vodiča, sada se na području Elektroprimorja u čitavoj niskonaponskoj mreži nalaze izolirani vodiči. Ukupno, investicijska ulaganja Elektroprimorje Rijeka u elektroenergetsku mrežu u 2016. godini iznose 100 milijuna kuna, dok se s ciljem osiguravanja sigurnije opskrbe na otocima dodatno ulaže više od 20 milijuna kuna.

Na području podvelebitskog primorja Elektrolika Gospić se gotovo svake godine susreće s elementarnim nepogodama te je u prošloj i ovoj godini uloženo gotovo 40 milijuna kuna kako bi se poboljšala kvaliteta opskrbe kupaca. Osim ulaganja u kabele, Elektrolika ulaže i u elektroenergetske objekte u Senju i Novalji izgradnjom te rekonstrukcijom trafostanica Biluća i Novalja, vrijednom gotovo 13 milijuna kuna. S ciljem praćenja porasta opterećenja te stvaranja tehničkih uvjeta za nove kupce i povećanja pouzdanosti napajanja, Elektra Zadar će u ovoj godini uložiti gotovo 60 milijuna kuna. Prije ljetne sezone tako su izvršene interpolacije novih transformatorskih stanica u Povljani, Viru, Privlaci, Ninu, Diklu, Bibinjama, Sv. Filipu i Jakovu, Novigradu, Ražancu, na Dugom otoku i u Zadru, kao i rekonstrukcije trafostanica u Obrovcu, Zadru i Privlaci. Položeni su, također, novi 20 (10) kV kabeli na području Paga, Nina, Ugljana, Pašmana, Biograda, Pakoštana i Zadra. Jedna od velikih investicija Elektre Zadar, čija će realizacija započeti ove godine, transformatorska je stanica Zadar Istok koja će se graditi iznad luke Gaženica.Elektra Šibenik je u pripremu ovogodišnje turističke sezone uložila gotovo 17 milijuna kuna. Osnovna pažnja posvećena je elektroenergetskoj mreži kako bi se osigurala nesmetana opskrba dijelova županije u kojima se u ljetnim mjesecima javlja povećan broj turista. Uz brojne radove koji bi trebali omogućiti prijelaz mreže na napon od 20 kV, tako posebno treba istaknuti planiranu izgradnju tri nove 110 kV trafostanica (Kapela, Primošten i Vodice), koje će značajno unaprijediti kvalitetu opskrbe te osigurati uvjete za daljnji rast konzuma električne energije na širem šibenskom području.

Splitska regija, odnosno Elektrodalmacija Split,koja pokriva područje Splitsko–dalmatinske i dijela Dubrovačko–neretvanske županije sjeverno od granice s Bosnom i Hercegovinom u mrežu zbog poboljšanja opskrbe električnom energijom ulaže ove godine gotovo 36 milijuna kuna. Izgrađene su trafostanice na području Drvenika Velog i Šolte, rekonstruirane Grad 4, Baška Voda, Bol i Čiovo, te su položeni, odnosno zamijenjeni kabeli na području Nerežišća i Postira na otoku Braču, Trogira, Čiova te između Starigrada i Jelse na otoku Hvaru. U planu je ulaganje od gotovo 40 milijuna kuna kojim bi se osigurala nesmetana opskrba, izgradili novi elektroenergetski objekti i položili novi kabeli, a sve u svrhu osiguranja pouzdane opskrbe tijekom turističke sezone. Na krajnjem jugu, u distribucijskom području Elektrojug Dubrovnik još 2010. godine pokrenut je Program Dubrovnik, jedan od najvećih zajedničkih investicija u elektroenergetski sustava HEP ODS-a i Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS) u posljednjih 10-tak godina, ukupne vrijednosti gotovo 500 milijuna kuna. Tim projektom izgrađene su dvije velike 110 kV trafostanice, Plat i Srđ, kojima je ostvarena sigurnost u opskrbi električnom energijom krajnjeg juga Hrvatske. Izuzev toga, u staroj gradskoj jezgri, izgrađena je nova transformatorska stanica vrijedna više od milijun kuna koja će omogućiti prijelaz cjelokupne starogradske jezgre Dubrovnika na 20 kV naponsku razinu, što će pridonijeti sigurnijoj opskrbi Starog Grada.

 

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : 1119 zahtjeva za subvencioniranje kredita

1119 zahtjeva za subvencioniranje kredita

19.9.2019. | 11:39
Likaplus: Subvencije za kupnju stan ili kuće, velik interes
Likaplus.hr : Novi CD "Pogledaj srcem" 2018

Novi CD "Pogledaj srcem" 2018

26.4.2019. | 13:14
Laudato TV svim zaljubljenicima u duhovnu glazbu predstavlja novi CD "Progledaj srcem VOLUME 03". Na CD-u nalaze se brojne duhovne skladbe s prošlogodišnjeg koncerta održanog u Ciboni, 21. travnja 2018. Ovaj CD moći ćete nabaviti na samom koncertu ''Progledaj srcem'' u Areni
Likaplus.hr : Županija financijski stabilna i odgovorna

Županija financijski stabilna i odgovorna

20.12.2018. | 20:03
Pokazatelj financijske stabilnosti Ličko-senjske županije je i podmirivanje cjelokupne preuzete financijske obveze za projekte „Razvoja cikloturizma u Ličko-senjskoj županiji„ čime je osigurana provedba projekata ukupne vrijednosti od 631.500,00 kn.
Likaplus.hr : Za dobru energiju

Za dobru energiju

5.11.2018. | 9:25
Likaplus.hr : Hrvatska je "Olujom" spasila i Bihać

Hrvatska je "Olujom" spasila i Bihać

13.8.2018. | 22:43
prof. dr. sc. Miroslav Tuđman: Hrvatska je spasila Bihać kojem je bio namijenjen srebrenički scenarij
Likaplus.hr : Profesionalci kradu na Plitvicama?

Učestale krađe

Profesionalci kradu na Plitvicama?

23.7.2018. | 18:01
Likaplus.hr : Narod odlučuje-500.000 potpisa za referendum

dr Željka Markić

Narod odlučuje-500.000 potpisa za referendum

11.5.2018. | 22:45
DR. ŽELJKA MARKIĆ – HDZ I SDP zajednički protiv referenduma Narod odlučuje-500.000 potpisa za referendum
Likaplus.hr : SDP I HDZ ne žele neradnu nedjelju

Izrabljivanje u trgovini

SDP I HDZ ne žele neradnu nedjelju

2.4.2018. | 12:06
SDP i HDZ štite izrabljivanje radnika u trgovini: Koče zakon koji bi osigurao neradnu ili pošteno plaćenu nedjelju
Likaplus.hr : Zabrana prodaje turbo-plinskih bojlera

EU ne dozvoljava

Zabrana prodaje turbo-plinskih bojlera

8.2.2018. | 11:08
Likaplus.hr : Maras i Miljenić u sukobu interesa

Nalaze se u Povjerenstvu

Maras i Miljenić u sukobu interesa

11.10.2017. | 21:35
Likaplus.hr : TOVARNIČKI LJETNI FESTIVAL

TOVARNIČKI LJETNI FESTIVAL

30.9.2017. | 10:17
SK3 SEPTIK- za SEPTIČKE JAME
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :