Srijeda , 5.8.2020. | 04:12

Pretraživanje

Gospodarstvo

Objavljeno: 7.6.2016. u 12:41
Prikaza: 1653
Autor: Likaplus

Obnova pastirskih stanova u NP S. Velebit

LS Županija : Obnova pastirskih stanova u NP S. Velebit

U Nacionalnom parku Sjeverni Velebit realiziran je projekt obnove 10 pastirskih stanova na lokacijama Lubenovac i Alan.

Ukupna vrijednost cjelokupnog projekta: 6.370.330,45 kn

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode putem projekta integracije u EU Natura 2000 financiralo je građevinske radove na obnovi pastirskih stanova u vrijednosti od gotovo 4,4 milijuna kuna, dok je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sa gotovo 2 milijuna kuna financirao opremanje stanova, aktivnosti postavljanja signalizacije, interpretacije, edukacije i promocije.

 Ciljevi i svrha projekta

Ukupno je obnovljeno 10 pastirskih stanova.

Na Lubenovcu su obnovljena 4 objekta, dok je na Alanu obnovljeno 6 objekata.

Obnovom pastirskih stanova će se na području Parka stvoriti preduvjeti za boravak ljudi te, u perspektivi, i za uvođenje tradicionalnog stočarstva kao neophodne upravljačke mjere namijenjene očuvanju biološke raznolikosti. Važna komponenta projekta je omogućiti posjetiteljima da se, boravkom na prostoru i u obnovljenim pastirskim stanovima, upoznaju s tradicionalnim načinom života i rada na Velebitu te spoznaju koliko je takav način života bio u potpunom suglasju s prirodom i koliko se zapravo temeljio na principima održivosti.

Projektom rekonstrukcije pastirskih stanova na južnom dijelu Parka postiže se cjelokupno podizanje razine upravljanja Parkom kao područjem ekološke mreže kroz:

  • Poboljšan nadzor područja (krivolov, negativan utjecaj posjetitelja, sigurnost posjetitelja…),
  • Očuvanje ugroženih staništa (travnjaci) putem uvođenja ispaše i košnje,
  • Poboljšanje uvjeta za cjelokupnu organizaciju znanstveno-istraživačkog rada na inventarizaciji i monitoringu,
  • Očuvanje kulturne baštine Parka – obnova tradicijskog graditeljstva i uspostava prihvatljivog modela obnove pastirskih stanova,
  • Poboljšanu kvalitetu usluge posjetiteljima – bolja dostupnost informacija, uvođenje visokokvalitetnih edukacijskih i interpretacijskih programa, in-situ učenje i spoznavanje prirode, učenje o konceptu Nature 2000, te omogućavanje posjetiteljima doživljaja tradicionalnog načina života na ovom području u prošlosti, povećana sigurnost posjetitelja; u perspektivi i razvoj kvalitetnog ekoturističkog proizvoda.

 Namjena objekata

Objekti će služiti za smještaj djelatnika Parka (nadzornici, stručna služba), znanstvenika i suradnika, kao i smještaj posjetitelja te provedbu interpretacijskih i edukacijskih programa na temu „Natura vrsta i staništa" s jedne strane, i tradicionalnog života lokalnog stanovništva s druge strane, s posebnim naglaskom na njihovu međusobnu povezanost, odnosno utjecaj dugotrajnog čovjekova djelovanja na prostor, krajobraz i biološku raznolikost.

Najveći objekt na Alanu uređen je kao Edukacijsko-interpretacijski centar pod nazivom „Planinska igraonica", te sadrži niz interaktivnih izložaka na temu „Natura vrsta i staništa" Nacionalnog Parka (velike zvijeri, duboke jame, biljke kamenjarke), i tradicionalnog načina života pastira. Ispred „Planinske igraonice" postavljena su tri vanjska interpretacijska izloška (Mahovit vjetar, Voda u kršu i Život pastira). U dijelu igraonice uređen je prostor za edukaciju djece, za slučaj da se ista ne može odvijati vani. Osim kao izložbeno-edukativni prostor, ovaj će objekt služiti i kao info-punkt Parka, a u njemu je uređena i mala suvenirnica.

I objekti za smještaj su stavljeni u funkciju edukacije i interpretacije, te se u njima interpretira po jedna vrsta važna za NP Sjeverni Velebit (Kuća mrke strizibube, Kuća velebitske pijavice, Kuća tetrijeba), kao i dijelovi namještaja koji su se tradicionalno koristili u stanovima.

Na Lubenovcu je uređena kružna poučna staza pod nazivom „Pastirska staza", duž koje je postavljeno pet interpretacijskih ploča o prirodnim pojavama ili vrijednostima koje se na pojedinim mjestima mogu uočiti.

Usto, na Lubenovcu će se staviti veći naglasak na interpretaciju održivosti tradicionalnog načina života (život lišen modernih tehnoloških dosega temeljenih na fosilnim gorivima i električnoj energiji), te će posjetitelji moći iskusiti doživljaj noći bez ikakvog vanjskog izvora svjetla, sličan onom kojeg su imali pastiri koji su ljeta provodili na Lubenovcu.

Opis lokaliteta

Lubenovac je krška udolina smještena u južnom dijelu Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Na njemu se nalaze ostaci oko 50 pastirskih stanova koji su se u prošlosti upotrebljavali kao ljetni smještaj pastira i njihovih obitelji. Lubenovac je važna polazna točka za istraživanja južnog dijela Parka, uključujući i teško prohodno područje strogog rezervata Hajdučki i Rožanskikukovi.

Alan je lokalitet u južnom dijelu Parka na kojem se također nalaze brojni ostaci pastirskih stanova. Alan je važna točka ulaska posjetitelja u Nacionalni park jer preko ovoga lokaliteta vodi javna cesta, koja povezuje Jadransku magistralu s unutrašnjošću. Na Alanu postoji planinarski objekt koji u sezoni nudi i mogućnost smještaja, pa je ovo i vrlo važna polazna točka za izlete po južnim dijelovima Parka.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Kreće energetska obnova kuća

Objavljen poziv

Kreće energetska obnova kuća

26.6.2020. | 7:50
Likaplus.hr : Grad na istoku Hrvatske-biser na Dunavu

Šarengradska šetnica

Grad na istoku Hrvatske-biser na Dunavu

5.5.2020. | 17:34
Šarengradska šetnica-maleni biser na Dunavu Šarengrad je naselje koje pripada Gradu Iloku. Cijelim povijesnim razvojem je povezan s Dunavom. Jučer,29.4.2020. je svečano otvorena javna rasvjeta na obaloutvrdi u Šarengradu.
Likaplus.hr : HDZ korona krizu koristi da opstane na vlasti

Miroslav Škoro

HDZ korona krizu koristi da opstane na vlasti

27.4.2020. | 21:43
HDZ korona krizu koristi da opstane na vlasti
HDZ korona krizu koristi da opstane na vlasti
Likaplus.hr : Otvoreno pismo odgovornima

Luka Krilić

Otvoreno pismo odgovornima

29.3.2020. | 8:54
* Luka Krilić, dipl. politolog, konzultant, dugogodišnji predsjednik Hrvatsko-talijanske udruge u Rimu i glavni tajnik Saveza hrvatskih zajednica u Italiji. Vodio je turističku firmu, mali hotel u Rimu, a u Hrvatsku se vratio u srpnju 2016. godine. Trenutno živi u Zagrebu, otac j
Likaplus.hr : Sami očitajte potrošnju struje

HEP poručuje

Sami očitajte potrošnju struje

21.3.2020. | 12:34
Sami očitajte potrošnju struje
Likaplus.hr : Potpora poljoprivrednicima

Potpora poljoprivrednicima

24.10.2019. | 7:15
Likaplus.hr : Tržište rada u Lici

Tržište rada u Lici

17.10.2019. | 7:49
Likaplus.hr : Više od 2200 mladih za subvencionirani kredit

Više od 2200 mladih za subvencionirani kredit

26.9.2019. | 12:53
Štromar: Više od 2200 mladih predalo zahtjeve za subvencije, poziv otvoren do 4. listopada
Likaplus.hr : 1119 zahtjeva za subvencioniranje kredita

1119 zahtjeva za subvencioniranje kredita

19.9.2019. | 11:39
Likaplus: Subvencije za kupnju stan ili kuće, velik interes
Likaplus.hr : Novi CD "Pogledaj srcem" 2018

Novi CD "Pogledaj srcem" 2018

26.4.2019. | 13:14
Laudato TV svim zaljubljenicima u duhovnu glazbu predstavlja novi CD "Progledaj srcem VOLUME 03". Na CD-u nalaze se brojne duhovne skladbe s prošlogodišnjeg koncerta održanog u Ciboni, 21. travnja 2018. Ovaj CD moći ćete nabaviti na samom koncertu ''Progledaj srcem'' u Areni
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :