Nedjelja , 28.2.2021. | 19:33

Gospodarstvo

Objavljeno: 11.8.2020. u 18:31
Prikaza: 811

Domovinski pokret

Proizvođači mlijeka prepušteni sami sebi

LS Županija : Proizvođači mlijeka prepušteni sami sebiDomovinski pokret:Proizvođači mlijeka prepušteni sami sebi

Hrvatska poljoprivredna gospodarstva posljednjih se desetak godina svom silom bore za opstanak, a proizvođači mlijeka prepušteni su sami sebi unatoč silnim najavama politike kako će im se pomoći, poručile su danas na konferenciji za medije u Osijeku saborske zastupnice Domovinskog pokreta Vesna Vučemilović i Ružica Vukovac.

„Iako punih desetak godina bilježimo konstantan, rapidan, zabrinjavajući pad broja OPG-ova koji se bave proizvodnjom mlijeka, Hrvatska ne poduzima ništa kako ne bi došlo do potpune propasti proizvodnje hrane odnosno proizvodnjedvije najvažnije namirnice, mlijeka i mesa. Tu govorimo o nepovratno izgubljenih pedeset tisuća gospodarstva koja su proizvodila mlijeko ili, ako govorimo samo o mandatu premijera AndrejaPlenkovića, o smanjenju proizvodnje mlijeka za 11%(dakle, najviše od svih članica EU),dok su paralelno u 10 godina primjerice Irska povećala otkup i proizvodnju za 41,45 % ili Bugarska za 29,22 % ili primjerice Češka za 27%.
 Nigdje u Europskoj uniji poljoprivreda nije prepuštena direktno tržištu. Svaka civilizirana zemlja koja vodi brigu o prehrambenoj neovisnosti svoje nacije, izdvojila je taj sektor kao područje s pravom na zaobilaženje određenih protržišnih naloga. Za to je velik broj razloga, od socijalnih do gospodarskih, razvojnih, okolišnih…", istaknula je potpredsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Ružica Vukovac. Politike koje se zadnjih desetak godina vode u Hrvatskoj usmjerene su direktno na uništavanje ovog sektora, a posljedično tome i na iseljavanje stanovništva iz ruralnih prostora, upozorila je Vukovac, dodavši kako je jedan od ključnih problema izostanak komunikacije između proizvođača hrane i kreatora zakona.

„Govorim o nepoštivanju Zakona o procjeni učinaka propisa gdje su iz procesa donošenja zakona u Hrvatskoj u potpunosti isključeni oni na koje se zakoni odnose. Tako je i Zakon o poljoprivrednom zemljištu donesen bez da se u njegovo donošenje uključilo same poljoprivrednike. S druge strane, farmere se svim silama tjeralo na višemilijunska zaduženja za izgradnju farmi, nakon čega im je upravo država preko svojih načelnika općina oduzimala poljoprivredno zemljište koje je presudno za ishranu stoke", rekla je Vukovac. Tek kada Hrvatska osvijesti što znači imati vlastitu prehrambenu neovisnost, kada nam to prestanu podmetatisamo zato jer lijepo zvuči, a paralelno povlačepoteze koji direktno uništavaju domaću sirovinsku bazu, tek tada možemo govoriti kako smo suvereno, demokratsko društvo, smatra Vukovac.

Članica saborskih Odbora za gospodarstvo te Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske Unije doc.dr.sc. Vesna Vučemilović osvrnula se na odluku tvrtke Meggle da se povuče iz Hrvatske i prestane s proizvodnjom u Osijeku.

„Posve je logično zapitati se kako to da je tvrtka koja uspješno posluje u više zemalja, u zadnjih deset godina čak sedam godina poslovala s gubitkom ovdje u Hrvatskoj. Brojna parafiskalna davanja, čak preko 400 uz poreze predstavljaju teret za naše poduzetnike koji ističe i Europska komisija u svojim izvješćima i preporukama. Taj ceh skupe države na kraju plaćaju radnici koji ostaju bez posla te poljoprivrednici koji su usko vezani uz prehrambeno prerađivačku industriju. Ne mogu naši poljoprivrednici biti uspješni bez nadgradnje u jakoj prehrambenoj industriji. Uz nekoliko svijetlih primjera moram istaknuti nedostatak proizvodnih kapaciteta u Slavoniji koji bi proizvodili finalne proizvode više dodane vrijednosti. Dok toga nema, Slavonija će biti sirovinska baza za tuđu prehrambenu industriju koja će na našim sirovinama ostvarivati višestruku dobit", objasnila je Vučemilović.

Hrvatska nema razvojnu strategiju za narednih deset godina, a ni plan kako povući europska sredstva koja su nam na raspolaganju.

„Na raspolaganju su nam i nepovratna sredstva koja moramo povući u naredne dvije-tri godine, a 70% tih sredstava treba ugovoriti do kraja 2022. godine. Ministar Marić je već najavio da će veći dio tih sredstava završiti ponovo u javnom sektoru. Ministrica Tramišak navodi neka područja u gospodarstvu, ali poljoprivrede i prehrambene industrije nema ni u tragovima. Porazno za nekog tko dolazi iz Slavonije, a nema sluha za probleme ovog područja. Za njih su najveći problemi vodoopskrba, odvodnja, ceste. Umjesto toga potrebno je podupirati ulaganja koja će omogućiti uvođenje suvremenih tehnologija i inovacija u poljoprivredu, lokalnu i ekološku proizvodnju hrane, jačanje otpornosti poljoprivrednih kultura na ekstremne vremenske uvjete, proizvodnju hrane i jačanje malih poljoprivrednika. Sve dok se ne okrenemo sebi i jačanju naših strateških gospodarskih grana, a poljoprivreda i prehrambena industrija su zasigurno strateške grane, ovisit ćemo o pomoći i sredstvima koja dolaze iz EU", ustvrdila je Vučemilović zaključivši kako se nalazimo u trenutku koji je presudan za naše gospodarstvo i koji trebamo pametno iskoristiti.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : ŽUPAN MILINOVIĆ PODRŽAO ZAHTJEVE UGOSTITELJA

ŽUPAN MILINOVIĆ PODRŽAO ZAHTJEVE UGOSTITELJA

23.2.2021. | 23:00
ŽUPAN MILINOVIĆ PODRŽAO ZAHTJEVE UGOSTITELJA LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE
ŽUPAN MILINOVIĆ PODRŽAO ZAHTJEVE UGOSTITELJA LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE
Likaplus.hr : Zamjena ribolovnih uvjerenja

Zamjena ribolovnih uvjerenja

8.2.2021. | 6:16
Zamjena ribolovnih uvjerenja
Likaplus.hr : Pavuna o cjepljenju

Pavuna o cjepljenju

25.1.2021. | 11:15
Likaplus.hr :  Milinović potpisao ugovore za sufinanciranje

Projekti idu dalje

Milinović potpisao ugovore za sufinanciranje

20.11.2020. | 18:58
Likaplus.hr : Počinje manifestacija "Jesen u Lici "

Dolazi i predsjednik RH

Počinje manifestacija "Jesen u Lici "

1.10.2020. | 22:31
Likaplus.hr : Kreće energetska obnova kuća

Objavljen poziv

Kreće energetska obnova kuća

26.6.2020. | 7:50
Likaplus.hr : Grad na istoku Hrvatske-biser na Dunavu

Šarengradska šetnica

Grad na istoku Hrvatske-biser na Dunavu

5.5.2020. | 17:34
Šarengradska šetnica-maleni biser na Dunavu Šarengrad je naselje koje pripada Gradu Iloku. Cijelim povijesnim razvojem je povezan s Dunavom. Jučer,29.4.2020. je svečano otvorena javna rasvjeta na obaloutvrdi u Šarengradu.
Likaplus.hr : HDZ korona krizu koristi da opstane na vlasti

Miroslav Škoro

HDZ korona krizu koristi da opstane na vlasti

27.4.2020. | 21:43
HDZ korona krizu koristi da opstane na vlasti
HDZ korona krizu koristi da opstane na vlasti
Likaplus.hr : Otvoreno pismo odgovornima

Luka Krilić

Otvoreno pismo odgovornima

29.3.2020. | 8:54
* Luka Krilić, dipl. politolog, konzultant, dugogodišnji predsjednik Hrvatsko-talijanske udruge u Rimu i glavni tajnik Saveza hrvatskih zajednica u Italiji. Vodio je turističku firmu, mali hotel u Rimu, a u Hrvatsku se vratio u srpnju 2016. godine. Trenutno živi u Zagrebu, otac j
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :