Srijeda , 18.9.2019. | 08:56

Gospodarstvo

Objavljeno: 24.2.2016. u 12:29
Prikaza: 1347
Autor: Likaplus

Dr Janjiček:

Proračun ne može biti “socijalni i razvojni”

LS Županija : Proračun ne može biti “socijalni i razvojni”

Prenosimo vam osvrt HSP-ova financijskog stručnjaka i Predsjednika povjerenstva za financije Dr Tihomira Janjičeka o donošenju proračuna RH za 2016. godinu: Proračun ne može biti “socijalni i razvojni”, to su budalaštine “crvenih” novinara i ekonomista

U Hrvatskoj se još uvijek raspravlja o „reformama" na kojima je insistirao „Most" i još uvijek insistira. Što doistapredstavljajute „reforme" i na što bi se odnosile o tomu do sada nije bilo niti riječi. Nikad niti „Most", a niti „Domoljubna koalicija" nisu rekli ništa u smislu kakve to „reforme" oni kane sprovesti.

TV novinari naravno uvijek govore o nekakvim „bolnim rezovima", a to bi se doslovce sve svelo na tek puko „odrezivanje" mirovina i socijalne skrbi iz proračuna. „Crveni" novinari koji dominiraju u svim hrvatskim tiskovinama, tobože navještaju „razvojni i socijalni" proračun i još mu se „nadaju"!

Takav proračun nikad Hrvatska nije ni vidjela ni čula u vrijeme vladeZoranaMilanovića, ali niti prije njega! Tobože to je upravo ono što bi vlada premijeraOreškovićatrebala napraviti. Drugim riječima, napravit nemogući proračun i na tomu se insistira upravo zato što je ne moguće!

I jedne i druge tvrdnje jednostavno su ne ozbiljne. Naime, „bolna odrezivanja" se ne mogu izvesti, jer se radi o socijalnonajugoroženijimslojevima nacije, pa bi svako takvo „odrezivanje" dovelo do masovnih uličnih prosvjeda. Sa druge strane, proračun ne postoji, niti može postojati kao „razvojni i socijalni" sa ekonomskog stajališta. Stoga bi zasigurno bilo prijeko potrebno konačno imati hrvatske novinare koji imaju barem 1% spoznaja o ekonomiji i financijama prije nego bilo štoizreknuili napišu o tomu!

Hrvatska se nalazi u iznimno teškojfinancijskojsituaciji i stoga je općenito potrebno učinit promjene u dva smjera. Prvi je pokrpati proračunski deficit koji je ostavila prijašnja vlada. Drugi je onemogućiti stvaranje novog deficita. Naravno, pitanje koje se nameće jeste kako to učiniti?

Stoga krenimo redom.

Proračunski deficit se može smanjiti ukoliko se izproračunskihrashoda izbace svi „parazitski" izdaci. Razno razne „ne vladine udruge", „društva" koja njeguju koještarije. Tvrtke koje prave gubitke, kao razno razna „trgovčka društva" od kojih nije bilo nikakve koristi ni državi ni naciji. Sve to jednostavno ili prodati, ili likvidirati! Dakle, te i takve vrste izdataka jednostavno izbaciti iz proračuna.

Isto tako, sva državna imovina koja jenesvrsihodna, koja ne služi doslovce ničemu od koje se nema niti 1 kune koristi, kao bezbroj stanova u državnom vlasništvu koji su prazni, jednostavno ili iznajmiti ili prodati. U hrvatskom slučaju je najbolje prodati, jer je deficit ogroman. Jednostavno sve nekretnine koje ne služe ničemu moraju donijeti neku financijsku korist,iznajmljivanjemili prodajom!

Tek nakon ovakvih mjera može se očekivati smanjenje rashoda u državnom proračunu i njegovouravnoteženje, ili barem pomak kauravnoteženju.

Druga stvar jespriječavanjeponavljanja deficita, ili kako se to u „novokomponiranom" hrvatskom rječniku kaže „prevencija"! Državna uprava se morapreustrojitipo čistofinancijskimkriterijima. Općine koje nemaju novca,okrupniti, napraviti od tri jednu i slično! Gradove koji nemaju novca za financijskofunkcioniranjekao institucije jednostavno, srezati sve bespotrebne rashode! Tako recimo sigurno smanjiti bezbroj „gradskih vijeća", „izvršnih vijeća", službenih vozila, tajnica, kuharica kave, zamjenika i do zamjenika, pročelnika i do čelnika i da ne nabrajam dalje!

Svi oni koji „navještaju" stvaranje „regija" kao noveadministrativnecijelinemoram reći oni ne proturječe samo ekonomskoj logici, već zdravom razumu! Ne može se smanjiti javna potrošnja, tako što će se ustrojiti novi dodatni oblik lokalne državne uprave!? To je isto kao i kada bi neka obitelj željela sniziti svoje mjesečne izdatke zaautomobilskogorivo, ali tako što će si kupiti dodatni automobil! Takve „ideje" su sulude i uglavnom dolazile od „Mosta", ali slično stajalište zastupao je isto tako iSDPpri kraju mandata.

Naravno „regionalizaciju" Hrvatske najviše žele separatisti izIDS-a. Oni tako žarko žele vidjeti svoju županiju kao „regiju" na putu ka „samostalnosti" i „suverenosti"! U tu svrhu su proglasili i svečanu pjesmu županije, ali u njoj se govori „Istro mila, dome roda Hrvatskog"!

Drugim riječima, „prevencija" od budućegdeficitnogfinanciranjadržavne potrošnje zahtjeva preustroj državne uprave. Taj preustroj jednostavno zahtjeva smanjenje broja jedinica lokalne državne uprave. Samo tako javna potrošnja može biti smanjena, jer bi se iz središnjeg državnog proračuna prestalo sasufinanciranjemlokalne državne uprave. Stoga, ta lokalna državna uprava mora biti smanjena brojčano i tek tada će javna potrošnja lokalne državne uprave na razini Županija, Gradova i Općina biti smanjena!Nesvrsishodnoje izmišljati dodatni oblik lokalne državne uprave, već treba smanjiti postojeće oblike. Isto tako, ta lokalna državna uprava preuzela bi određene nadležnosti koje je trebala imati od svog osnutka, a koje su sada praktično u šakama središnje vlasti. Naravno, preustrojfinanciranjalokalne državne uprave mora bitiučinjen, kako bi ta lokalna državna uprava izvršavala zadaće iz domena vlastite nadležnosti.

Konačno razlučimo i tu „famoznu" parolu o „razvojnom i socijalnom" proračunu. Državni proračun, bilo koje države ne može biti „razvojan"! Proračun može samo poticati gospodarski razvitak, ali samo i jedino kroz uvećanu državnu potrošnju! To znači samo u svomdeficitnomobliku! Svaki dodatni deficit u središnjem državnom proračunu za Hrvatsku bio bi doslovce financijskosamoubojstvo!


Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Novi CD "Pogledaj srcem" 2018

Novi CD "Pogledaj srcem" 2018

26.4.2019. | 13:14
Laudato TV svim zaljubljenicima u duhovnu glazbu predstavlja novi CD "Progledaj srcem VOLUME 03". Na CD-u nalaze se brojne duhovne skladbe s prošlogodišnjeg koncerta održanog u Ciboni, 21. travnja 2018. Ovaj CD moći ćete nabaviti na samom koncertu ''Progledaj srcem'' u Areni
Likaplus.hr : Županija financijski stabilna i odgovorna

Županija financijski stabilna i odgovorna

20.12.2018. | 20:03
Pokazatelj financijske stabilnosti Ličko-senjske županije je i podmirivanje cjelokupne preuzete financijske obveze za projekte „Razvoja cikloturizma u Ličko-senjskoj županiji„ čime je osigurana provedba projekata ukupne vrijednosti od 631.500,00 kn.
Likaplus.hr : Za dobru energiju

Za dobru energiju

5.11.2018. | 9:25
Likaplus.hr : Hrvatska je "Olujom" spasila i Bihać

Hrvatska je "Olujom" spasila i Bihać

13.8.2018. | 22:43
prof. dr. sc. Miroslav Tuđman: Hrvatska je spasila Bihać kojem je bio namijenjen srebrenički scenarij
Likaplus.hr : Profesionalci kradu na Plitvicama?

Učestale krađe

Profesionalci kradu na Plitvicama?

23.7.2018. | 18:01
Likaplus.hr : Narod odlučuje-500.000 potpisa za referendum

dr Željka Markić

Narod odlučuje-500.000 potpisa za referendum

11.5.2018. | 22:45
DR. ŽELJKA MARKIĆ – HDZ I SDP zajednički protiv referenduma Narod odlučuje-500.000 potpisa za referendum
Likaplus.hr : SDP I HDZ ne žele neradnu nedjelju

Izrabljivanje u trgovini

SDP I HDZ ne žele neradnu nedjelju

2.4.2018. | 12:06
SDP i HDZ štite izrabljivanje radnika u trgovini: Koče zakon koji bi osigurao neradnu ili pošteno plaćenu nedjelju
Likaplus.hr : Zabrana prodaje turbo-plinskih bojlera

EU ne dozvoljava

Zabrana prodaje turbo-plinskih bojlera

8.2.2018. | 11:08
Likaplus.hr : Maras i Miljenić u sukobu interesa

Nalaze se u Povjerenstvu

Maras i Miljenić u sukobu interesa

11.10.2017. | 21:35
Likaplus.hr : TOVARNIČKI LJETNI FESTIVAL

TOVARNIČKI LJETNI FESTIVAL

30.9.2017. | 10:17
Likaplus.hr : Natječaji za konkurentnost u turizmu

Predsjednik Vlade

Natječaji za konkurentnost u turizmu

7.3.2017. | 10:33
SK3 SEPTIK- za SEPTIČKE JAME
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :