Utorak , 20.4.2021. | 19:52

Pretraživanje

Gospodarstvo

Objavljeno: 11.1.2021. u 8:56
Prikaza: 344

Stambeni kontejneri se proizvode u Hrvatskoj

LS Županija : Stambeni kontejneri se proizvode u Hrvatskoj

Stambene kontejnere za dvije osobe, duge šest i široke dva i pol metra, površine oko 15 kvadrata i volumena 37 kubnih metara, koji proizvodi tvrtka Tehnix iz Donjeg Kraljevca u Međimurskoj županiji trenutno se najčešće može vidjeti na području pogođenim potresom gdje su mnogi stanovnici ostali bez krova nad glavom.

Ti kontejneri posjeduju dva kreveta, stol i dva stolca, kuhinju s hladnjakom i kuhalom, tuš-kabinu, električni bojler kapaciteta 50 litara, umivaonik, WC školjku, električne grijalice, stropnu LED rasvjetu, klima-uređaj za grijanje i hlađenje kapaciteta 2,7 kW, kompletne vodovodne i električne instalacije…

Više nego ikad, pokazala se potreba za takvim brzim rješenjem za tisuće stradalnika kojima su srušene kuće, pa hitno trebaju krov nad glavom i krevet u kojem neće strepiti od novih podrhtavanja tla. Hrvatske tvrtke spremne su proizvesti ih i isporučiti pogođenim gradovima i selima.

"Premijer Andrej Plenković jasno je rekao da bi trebalo isporučiti što više stambenih modula kontejnera. Molio je da ih napravimo što više. Mi smo spremni. Imamo već gotov projekt koji smo radili za Hrvatski Caritas, s kojim smo ugovorili stotinu komada, ali i nešto većih stambeno-modularnih kontejnera s četiri ležaja, površine 18 kvadrata. Nakon potresa na Banovini, nekoliko tvrtki koje se bave tom proizvodnjom dogovara standard za područja pogođena potresom. Konkurenciju ne doživljavamo kao neprijatelje, nego kao prijatelje. To će biti tipski kontejneri za stradalnike”, govori za Večernji list Đuro Horvat, direktor Tehnixa, vodeći nas golemim pogonom u kojem se proizvode moduli.

"Obećali smo da ćemo 200 komada proizvesti i isporučiti već u siječnju, a još 300 u veljači. Smanjit ćemo isporuke koje imamo planirane za izvoz, povećali smo broj radnih dana, pa ćemo raditi od 7 do 16, a i subote će biti radne, sve kako bismo stigli proizvesti dogovorene količine i kako bismo pomogli tim ljudima”, dodaje Horvat.

U proizvodnji već danima radi 150 ljudi, a od sutra se s kolektivnog godišnjeg odmora vraća svih 500 zaposlenih. Svim radnicima koji rade na tim modulima tvrtka će, najavljuje, dati deset posto stimulacije kako bi se povećala produktivnost i isporučilo što više stambenih kontejnera. Stiže im i 20 radnika iz Bosne i Hercegovine koji će također biti smješteni u stambenim modulima. Tehnix kontejnere izrađuje već više od deset godina, ali uglavnom za izvoz. Domaće tržište, kaže Horvat, nije prihvatilo visoke standarde koji su postali norma u Europi. Proizvodili su ih za smještaj izbjeglica i stranih radnika u kampovima.

"Da imamo još dvije tvornice, ne bismo stigli zadovoljiti potrebe tržišta. Imamo deset pogona, pet ih radi za takozvanu socijalnu ekologiju, dakle za zbrinjavanje ljudi, a pet radi za ekologiju, poput proizvodnje MBO postrojenja za zbrinjavanje otpada i drugoga vezanog uz održivo gospodarenje otpadom. O ovom dijelu socijalne ekologije nismo dosad puno govorili, no pojavom izbjegličke krize takvi moduli postali su traženi, a posebno nakon prirodnih nepogoda poput potresa”, pojašnjava Horvat.

"Prošle godine imali smo povećanje ukupne proizvodnje za 16 posto. Tako smo se organizirali, poticali smo ljude da se paze”, dodaje. Zanimljivo je da je Tehnix gradio i vrtiće, škole i bolnice od kontejnera, od Koprivnice do Varaždina i Ozlja.

"U svijetu je hit da se vrtići rade od modularnih sustava jer su antipotresni, negorivi i lako se premještaju. Imate sela i gradove koji neke godine imaju manje ili više djece, pa se objekti prilagođavaju potrebama i broju djece. Doda se ili oduzme modul, koji se može i iznajmljivati. Sagradili smo i školu u Düsseldorfu u Njemačkoj, a u Luksemburgu smo podigli bolnicu za ovisnike o drogama, koji imaju potpunu slobodu, a izbjegnuta je mogućnost njihova samoozljeđivanja. Predložili smo našem premijeru da u Petrinji podignemo vrtić u vrlo kratkom roku, kao i upravnu zgradu tamošnjeg komunalnog poduzeća koja je srušena. Radimo i na razvoju modula dimenzija četiri puta osam metara, što je već mala kuća. Dva takva modula čine veću kuću. Dajemo garanciju na 50 godina jer imamo odlične zaštitne sustave, potpunu izolaciju poda i krova. Takve smo standarde primijenili i na ove manje kontejnere”, ističe Horvat.

Za Hrvatsku manja cijena

Cijena jednog stambenog kontejnera za četiri osobe je, kaže, za inozemno tržište oko 10.000 eura, za domaće tržište spustili su cijenu na 8000, a s Caritasom dogovorili su cijenu od 7000 eura po opremljenom kontejneru. Za postavljanje ne trebaju dozvole. Nude i sustav za montažu, četiri temeljne betonske ploče koje se postave na tlo i niveliraju, zatim se objekt spoji na struju i vodu.

Jedan od zaključaka Vlade prošlog tjedna je bio da će se morati kombinirati sve tehnologije i sve što građevinari mogu staviti na raspolaganje. Vezano uz privremeni smještaj, u Hrvatskoj, kako je rečeno, postoje tri proizvođača kontejnera – Tehnix iz Donjeg Kraljevca, Jedinstvo iz Krapine i Kova iz Mraclina u Velikoj Gorici u Zagrebačkoj županiji. Kova postoji od 1983. godine, kad je osnovana kao obrtna djelatnost, a potom se razvila u društvo s ograničenom odgovornošću.

Jedinstvo se bavi graditeljstvom od 1952. godine i može proizvesti stambene kontejnere, sanitarne, specijalne kontejnere za tehničku opremu te kompletne montažne objekte i naselja s objektima za stanovanje, dječje vrtiće, škole, urede, ambulante, bolnice, studentske domove, domove za smještaj starijih i nemoćnih osoba i objekte drugih namjena.

"Objekti imaju toplinsku izolaciju u skladu s energetskim zahtjevima, stabilni su na potres, imaju dugi rok trajanja, mogu se demontirati i premještati na drugo mjesto. Gotove modularne jedinice se u visokoj fazi završenosti dopremaju na mjesto montaže gdje se međusobno spajaju, priključuju na vanjsku infrastrukturu i opremaju opremom u skladu s namjenom objekta”, govori direktor Josip Mihalić.

 I u Jedinstvu se povećava broj radnih sati kako bi stigli proizvesti što više kontejnera. Broj osoba koje će se smjestiti u kontejner ovisi o njegovim dimenzijama. U osnovni kontejner dužine šest metara mogu se smjestiti dvije do četiri osobe. Ova tvrtka je dosad isporučivala svoje module na mnoga tržišta, od Austrije i Njemačke do Norveške, Švedske, Velike Britanije i Islanda. Jedan od njihovih objekata nalazi se i na Antarktici!

Najviše kontejnera i modularnih objekata trenutačno isporučuju na austrijsko i njemačko tržište, gdje ih godišnje izvezu u vrijednosti od oko 30 milijuna eura. Radi se najvećim dijelom o modularnim objektima stambene, poslovne, društvene i javne namjene, poput škola, dječjih vrtića i ureda. Cijena ovisi o složenosti izvedbe, a iznosi od 2000 kuna po kvadratu (plus PDV) naviše.

Tvrtka Jedinstvo je do petka na Banovinu isporučila 250 stambenih jedinica, od čega ih je pola imalo sanitarne čvorove. Planiraju proizvoditi oko 300 komada mjesečno, sve dok bude potrebe.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Naša Županija prva po EU sredstvima

Povlačenje sredstava iz EU

Naša Županija prva po EU sredstvima

7.4.2021. | 9:41
Likaplus.hr : ŽUPAN MILINOVIĆ PODRŽAO ZAHTJEVE UGOSTITELJA

ŽUPAN MILINOVIĆ PODRŽAO ZAHTJEVE UGOSTITELJA

23.2.2021. | 23:00
ŽUPAN MILINOVIĆ PODRŽAO ZAHTJEVE UGOSTITELJA LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE
ŽUPAN MILINOVIĆ PODRŽAO ZAHTJEVE UGOSTITELJA LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE
Likaplus.hr : Zamjena ribolovnih uvjerenja

Zamjena ribolovnih uvjerenja

8.2.2021. | 6:16
Zamjena ribolovnih uvjerenja
Likaplus.hr : Pavuna o cjepljenju

Pavuna o cjepljenju

25.1.2021. | 11:15
Likaplus.hr :  Milinović potpisao ugovore za sufinanciranje

Projekti idu dalje

Milinović potpisao ugovore za sufinanciranje

20.11.2020. | 18:58
Likaplus.hr : Počinje manifestacija "Jesen u Lici "

Dolazi i predsjednik RH

Počinje manifestacija "Jesen u Lici "

1.10.2020. | 22:31
Likaplus.hr : Proizvođači mlijeka prepušteni sami sebi

Domovinski pokret

Proizvođači mlijeka prepušteni sami sebi

11.8.2020. | 18:31
Domovinski pokret:Proizvođači mlijeka prepušteni sami sebi
Likaplus.hr : Kreće energetska obnova kuća

Objavljen poziv

Kreće energetska obnova kuća

26.6.2020. | 7:50
Likaplus.hr : Grad na istoku Hrvatske-biser na Dunavu

Šarengradska šetnica

Grad na istoku Hrvatske-biser na Dunavu

5.5.2020. | 17:34
Šarengradska šetnica-maleni biser na Dunavu Šarengrad je naselje koje pripada Gradu Iloku. Cijelim povijesnim razvojem je povezan s Dunavom. Jučer,29.4.2020. je svečano otvorena javna rasvjeta na obaloutvrdi u Šarengradu.
Likaplus.hr : HDZ korona krizu koristi da opstane na vlasti

Miroslav Škoro

HDZ korona krizu koristi da opstane na vlasti

27.4.2020. | 21:43
HDZ korona krizu koristi da opstane na vlasti
HDZ korona krizu koristi da opstane na vlasti
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :