Četvrtak , 28.10.2021. | 20:21

Pretraživanje

Gospodarstvo

Objavljeno: 8.8.2021. u 11:03
Prikaza: 303
Autor: grad Gospić

Teleskop proizvod ličke pameti

LS Županija : Teleskop proizvod ličke pameti

Gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević i župan ličko-senjski Ernest Petry ugostili su hrvatske inovatore Velebita Rukavinu i Davora Šutala.

Ovaj dvojac u kućnoj radinosti proizveo je digitalni teleskop koji može snimati i svemir. Njihov teleskop je jedinstven po tome što sve što zabilježi može pohranjivati na e-mail. Za svoj izum 2020. godine dobili su zlatnu medalju na Inovacijskom sajmu u Zagrebu i iste godine srebrnu medalju za inovacije u Tajvanu.

Želja im je da se ovakvi teleskopi postave upravo u Ličko-senjskoj županiji, s obzirom na njihove ličke korijene, ali i iz razloga netaknute prirode i čistog i nezagađenog zraka što čini idealne, odnosno najbolje uvjete u Hrvatskoj za promatranje. Pomoću teleskopa promovirali bi prirodne ljepote Like, a mogao bi služiti i u edukativne svrhe, gdje bi se osim razgledavanja panorama i pogleda u svemir, školske grupe mogle educirati i učiti o svemiru i planetima. Ovaj proizvod jedinstven je u cijeloj Europskoj uniji, a njegovi izumitelji sve su u potpunosti sami osmislili, od optike, aplikacije za upravljanje pa sve do kućišta kako bi mogao izdržati sve vremenske uvjete.

Ovom prigodom gradonačelnik i župan čestitali su inovatorima na ovom izrazito velikom uspjehu, te ponudili svu potrebnu pomoć u traženju pogodnog mjesta za pokretanje proizvodnje teleskopa ovdje u Lici.

Bujica o pokušaju smjene ravnateljice Škole u Korenici
Likaplus.hr :
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Udruženi ...
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Rutava mladenka ...
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :