Nedjelja , 26.6.2022. | 06:40

Pretraživanje

Gospodarstvo

Objavljeno: 19.3.2022. u 10:20
Prikaza: 234

Una poribljena potočnom pastrvom iz Gacke

LS Županija : Una poribljena potočnom pastrvom iz Gacke

RIJEKA UNA PORIBLJENA AUTOHTONOM POTOČNOM PASTRVOM IZ LIČKOG LEŠĆA


Donji Lapac, Nebljusi – U nazočnosti članova i uzvanika Ličko-senjskog župana Ernesta Pertyja, predsjednika Županijskog ribolovnog saveza Željka Mataije, direktora Nacionalnog parka Una iz Bihaća Amarilda Mulića, načelnika policijske postaje Stjepana Sabljića te Domagoja Bojke – inspektora ribarstva iz Zagreba, izvršeno je poribljavanje dijela rijeke Une, predio Loksun u Nebljusima, a potom i radni sastanak.

Prema riječima predsjednika Sportsko ribolovnog društva „Lipen" Vinka Selaka ubačeno je 600 potočnih pastrva u cilju održavanja riblje vrste odnosno autohtone pastrve koja je dopremljena iz Centra za uzgoj pastrve i rakova u Ličkom Lešću čime su bitno smanjeni nabavni troškovi i transport. Riba je zdrava i u odličnoj kondiciji, temperatura vode i vodostaj za poribljavanje su idealni što je dodatni razlog kako bi se ovo probno poribljavanje i suradnja mogli nastaviti, rekao je Selak.

- Iskreno rečeno impresioniran sam vašim radom i organizacijom, a vrata Ličko senjske županije širom će vam i ubuduće biti otvorena. Ovo poribljavanje dokaz je da Una spaja, da je jedna jedina, ali i da traži našu pomoć kao i pomoć susjeda iz BIH u očuvanju vrste i okoliša. Pohvaljujem suradnju s Centrom za uzgoj pastrve iz ličkog Lešća jer se krug proizvodnje i nabave zatvara u našoj županiji, a to je onaj segment za koji se zalažemo kroz proizvodnju, nabavu, distribuciju, razmjenu i sve drugo, rekao je župan Petry, za što je od nazočnih nagrađen pljeskom.

Predsjednik Ribolovnog saveza Ličko-senjske županije Željko Mataija dodao je da odnedavno udruga ima još dva obučena ribočuvara koji će po ugovoru volontirati za SRD „Lipen", bilježi se porast broja članova, a suradnja s NP Una i rendžerima ima efekta i na obalama zbog razmjene informacija koje pomažu sprječavanju krivolova, ali i uništavanja oznaka ribolovnih zona o čemu je obavještena i policija.

- Od naših ribolovaca koji su i vaši članovi doznajemo sve najbolje za njihova boravka u općini Donji Lapac kao i o korektnom postupku ribočuvara te granične policije što je dodatno jamstvo još bolje suradnje i uopće turističke razmjene. Nazočnost inspekcije je čin jamstva da se poribljavanje vrši sukladno zakonu i planu gospodarenja čega se i sami pridržavamo, istakao je direktor NP Una Amarildo Mulić.


Obavijesti iz HEP-a ,ELEKTROLIKA
Likaplus.hr :

 

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike s područja općine Brinje da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže bez opskrbe električnom energijom biti naselja Žuta Lokva i Blažani.

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

23.06.2022.

08:00 do 17:00 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže bez opskrbe električnom energijom biti naselje Krbavica.

 

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

24.06.2022.

09:00 do 14:30 sati

27.06.2022.

09:00 do 14:30 sati

28.06.2022.

09:00 do 14:30 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419


 

Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :