Subota , 28.11.2020. | 09:49

Pretraživanje

Gospodarstvo

Objavljeno: 5.11.2018. u 9:25
Prikaza: 739
Autor: Likaplus

Za dobru energiju

LS Županija : Za dobru energiju

PLATFORMA ZA DOBRU ENERGIJU

- priopćenje povodom godišnjice stupanja na snagu Pariškog klimatskog sporazuma -

Prvi put u povijesti lideri zemalja diljem svijeta ratificirali su jedan opći pravno obvezujući sporazum posvećen ublažavanju i sprečavanju klimatskih promjena. Time je Pariški sporazum postao prekretnica u globalnom osvješćivanju i djelovanju, a povodom godišnjice njegovog stupanja na snagu, 4. studenog, Platforma za dobru energiju podsjeća da je i Republika Hrvatska njegova potpisnica.

Kao takva obvezala se slijediti dogovoreni smjer ograničavanja globalnog zatopljenja smanjivanjem emisija stakleničkih plinova za što je nužna tranzicija ka zelenoj energiji. Na svom dosadašnjem putu energetske tranzicije Hrvatska je, iz početne turbulentne faze, napredovala povećavajući instaliranu snagu obnovljivih izvora energije i značajno dižući svijest javnosti o njihovom značaju.

Na brže promjene nas obvezuje i EU – do kraja ove godine Hrvatska treba predati prijedlog svog nacionalnog energetskog i klimatskog plana za razdoblje do 2030. godine, a do kraja sljedeće treba predati i svoj finalni plan. On mora pokazati koliko ćemo kapaciteta obnovljivih izvora energije instalirati do 2030. te mjere kojima ćemo olakšati administrativne prepreke potencijalnim investitorima.

Nisu projekti obnovljivih izvora energije samo želja velikih investitora. Sve više građana, malih i srednjih poduzetnika danas vidi svoje mjesto na tržištu održive energetike. Pojedinci, zadruge, nevladine organizacije, privatni sektor i lokalna samouprava nezaustavljivo idu ka sve većoj primjeni obnovljivih izvora energije. Za to koriste različite načine financiranja - modele udruživanja kroz energetske zadruge, financiranje projekata obnovljivih izvora energije sredstvima EU, financiranje grupnim ulaganjem, primjenu modela blockchain tehnologije...

Ipak, da bismo ostvarili ciljeve Pariškog sporazuma, te izgradili suvremen energetski sustav, potrebno je snažnije djelovati - donijeti kvalitetne dugoročne strategije i značajnije uključiti obnovljive izvore energije u nacionalnu energetsku sliku. Hrvatski potencijal obnovljivih izvora energije mnogo je veći od njihove dosadašnje primjene te, osim izazova, predstavlja i veliku priliku za gospodarski rast - proizvodnju električne energije iz domaćih resursa, a time i dugoročno smanjenje njezina uvoza, otvaranje novih radnih mjesta, razvoj zajednice, rast standarda građana.

Trenutni investicijski potencijali u obnovljive izvore energije procjenjuju se na oko milijardu eura, no da bismo ih realizirali, Republika Hrvatska mora svladati ključne izazove:

-izraditi Strategiju energetskog razvoja koja će zacrtati jasne i realne ciljeve u segmentu obnovljivih izvora energije

-donijeti nužne podzakonske akte

-brže i učinkovitije stvarati zakonodavni okvir

-osigurati predvidiv poduzetnički i ulagački okvir

-smanjiti troškove kapitala (Hrvatska ima jedan od najvećih troškova kapitala za solarne i vjetroelektrane u Europi)

-provesti tranziciju sustava poticanja prema premijskom sustavu što će uvesti transparentnost i stvoriti pozitivno ozračje za razvoj energetskog poduzetništva i poticanja proizvodnje na mjestu potrošnje

Bez svega toga će investicije u projekte obnovljivih izvora u Hrvatskoj stagnirati, dok u našem okruženju zamjetno rastu.

 

Platforma za dobru energiju okuplja predstavnike civilnog sektora, akademske zajednice i gospodarskih udruženja, s ciljem promicanja suvremenih trendova i provođenja kvalitetnih javnih politika iz područja obnovljivih izvora energije.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr :  Milinović potpisao ugovore za sufinanciranje

Projekti idu dalje

Milinović potpisao ugovore za sufinanciranje

20.11.2020. | 18:58
Likaplus.hr : Počinje manifestacija "Jesen u Lici "

Dolazi i predsjednik RH

Počinje manifestacija "Jesen u Lici "

1.10.2020. | 22:31
Likaplus.hr : Proizvođači mlijeka prepušteni sami sebi

Domovinski pokret

Proizvođači mlijeka prepušteni sami sebi

11.8.2020. | 18:31
Domovinski pokret:Proizvođači mlijeka prepušteni sami sebi
Likaplus.hr : Kreće energetska obnova kuća

Objavljen poziv

Kreće energetska obnova kuća

26.6.2020. | 7:50
Likaplus.hr : Grad na istoku Hrvatske-biser na Dunavu

Šarengradska šetnica

Grad na istoku Hrvatske-biser na Dunavu

5.5.2020. | 17:34
Šarengradska šetnica-maleni biser na Dunavu Šarengrad je naselje koje pripada Gradu Iloku. Cijelim povijesnim razvojem je povezan s Dunavom. Jučer,29.4.2020. je svečano otvorena javna rasvjeta na obaloutvrdi u Šarengradu.
Likaplus.hr : HDZ korona krizu koristi da opstane na vlasti

Miroslav Škoro

HDZ korona krizu koristi da opstane na vlasti

27.4.2020. | 21:43
HDZ korona krizu koristi da opstane na vlasti
HDZ korona krizu koristi da opstane na vlasti
Likaplus.hr : Otvoreno pismo odgovornima

Luka Krilić

Otvoreno pismo odgovornima

29.3.2020. | 8:54
* Luka Krilić, dipl. politolog, konzultant, dugogodišnji predsjednik Hrvatsko-talijanske udruge u Rimu i glavni tajnik Saveza hrvatskih zajednica u Italiji. Vodio je turističku firmu, mali hotel u Rimu, a u Hrvatsku se vratio u srpnju 2016. godine. Trenutno živi u Zagrebu, otac j
Likaplus.hr : Sami očitajte potrošnju struje

HEP poručuje

Sami očitajte potrošnju struje

21.3.2020. | 12:34
Sami očitajte potrošnju struje
Likaplus.hr : Potpora poljoprivrednicima

Potpora poljoprivrednicima

24.10.2019. | 7:15
Likaplus.hr : Tržište rada u Lici

Tržište rada u Lici

17.10.2019. | 7:49
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :