Utorak , 12.11.2019. | 14:23

Gospodarstvo

Objavljeno: 19.8.2016. u 20:49
Prikaza: 1441
Autor: Likaplus

Zašto nema plana gospodarenja otpadom?

LS Županija : Zašto nema plana gospodarenja otpadom?

Tekst izjave ministra graditeljstva i prostornoga uređenja Lovre Kuščevića o razlozima neprihvaćanja Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje od 2016.-2022

MINISTAR KUŠĆEVIĆ O RAZLOZIMA NEPRIHVAĆANJA PLANA GOSPODARENJA OTPADOM RH ZA RAZDOBLJE 2016.-2022.

 Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kušćević danas, 19. kolovoza 2016. reagirao je na izjave ministra zaštite okoliša i prirode Slavena Dobrovića, objavljene ovih dana u medijima, da donošenje Plana gospodarenja otpadom RH „koče ministri HDZ-a zbog nečijih privatnih interesa". Ministar Kuščević te je izjave ocijenio neistinitima i zlonamjernima i iz njih je očito da se jedan važan dokument za Hrvatsku na nekorektan način koristi u predizborne svrhe.

Ministar je pojasnio da Nacrt prijedloga Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2016.-2022. Vlada nije prihvatila jer nije na dovoljnoj stručnoj i operativnoj razini da bi mogao odgovoriti na brojna otvorena a važna pitanja.

Dao je više konkretnih argumenata koji potkrepljuju takvu ocjenu. Naime, provedba toga Plana zahtijevala bi izmjene najmanje 70tak prostornih planova, županijske, gradske i općinske razine a što za sobom povlači obvezu izrade velikog broja studija o utjecaju na okolišistrateških procjena a na izradi kojih insistira upravo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Izrada navedenih planova i studija iziskuje milijunske troškove i dug vremenski period realizacije, za koji se procjenjuje da ne može biti kraći od 3 godine, a to bi onemogućilo da naša Država ispuni ranije preuzete obveze kojih je ili bi barem morao biti svjestan i ministar Dobrović.

Nadalje, Plan ne sadrži rješenja za postupanje sa svim kategorija otpada što znači da sam Plan nije u skladu sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom.

Uz sve navedeno, važno je naglasiti da je Nacrt prijedloga Plana bio na javnoj raspravi samo 8 dana što je u neskladu s Arhuškom konvencijom po kojoj bi taj rok morao biti najmanje 30 dana. Nepoštivanje ovog roka razlog je zbog kojeg je niz udruga najavilo podizanje ustavne tužbe u slučaju vladinog prihvaćanja Plana. Ustavna bi tužba dodatno prolongirala primjenu Plana i sasvim sigurno na duži rok onemogućila Hrvatskoj korištenje sredstava iz fondova Europske unije

Iz svega navedenog jasno je da bi prihvaćanje Plana sada i u ovakvom obliku dovelo Hrvatsku pred ozbiljnu prijetnju sankcijama, što Vlada svakako želi spriječiti.

Ministar je naglasio da se o Nacrtu prijedloga Plana javno negativno očitovala i Hrvatska udruga poslodavaca, Zajednica županija te jedan značajan dio stručne javnosti. U nedostatku kvalitetnih protuargumenata ministar Dobrović odlučio se na žalost za neutemeljene uvrede i optužbe, što nikako nije kvalitetan doprinos rješenju problema gospodarenja otpadom. Kvalitetan Plan koji bi bio donesen u zakonskim rokovima i uz konzultacije struke u državnom je interesu ali je izgleda ministar Dobrović odlučio staviti interes svoje stranke i osobni politički interes te koristiti pitanje donošenja Plana gospodarenja otpadom na nekorektan način za svoju političku promociju u izbornoj kampanji.

Ministar Kuščević na kraju je izjavio da je Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja dalo kvalitetne i stručne primjedbe na Plan, kao i druga ministarstva. Ministar Dobrović još uvijek ih može razmotriti i korigirati Plan kako bi on bio kvalitetniji i zakonit i tako pripremljen ostavljen sljedećoj Vladi na usvajanje. Sljedeća će HDZ-ova Vlada taj Plan sasvim sigurno dovršiti i donijeti u najkraćem roku, poštujući zakonsku proceduru, kako ne bi bilo nikakvih štetnih posljedica za Hrvatsku.

S poštovanjem,

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Potpora poljoprivrednicima

Potpora poljoprivrednicima

24.10.2019. | 7:15
Likaplus.hr : Tržište rada u Lici

Tržište rada u Lici

17.10.2019. | 7:49
Likaplus.hr : Više od 2200 mladih za subvencionirani kredit

Više od 2200 mladih za subvencionirani kredit

26.9.2019. | 12:53
Štromar: Više od 2200 mladih predalo zahtjeve za subvencije, poziv otvoren do 4. listopada
Likaplus.hr : 1119 zahtjeva za subvencioniranje kredita

1119 zahtjeva za subvencioniranje kredita

19.9.2019. | 11:39
Likaplus: Subvencije za kupnju stan ili kuće, velik interes
Likaplus.hr : Novi CD "Pogledaj srcem" 2018

Novi CD "Pogledaj srcem" 2018

26.4.2019. | 13:14
Laudato TV svim zaljubljenicima u duhovnu glazbu predstavlja novi CD "Progledaj srcem VOLUME 03". Na CD-u nalaze se brojne duhovne skladbe s prošlogodišnjeg koncerta održanog u Ciboni, 21. travnja 2018. Ovaj CD moći ćete nabaviti na samom koncertu ''Progledaj srcem'' u Areni
Likaplus.hr : Županija financijski stabilna i odgovorna

Županija financijski stabilna i odgovorna

20.12.2018. | 20:03
Pokazatelj financijske stabilnosti Ličko-senjske županije je i podmirivanje cjelokupne preuzete financijske obveze za projekte „Razvoja cikloturizma u Ličko-senjskoj županiji„ čime je osigurana provedba projekata ukupne vrijednosti od 631.500,00 kn.
Likaplus.hr : Za dobru energiju

Za dobru energiju

5.11.2018. | 9:25
Likaplus.hr : Hrvatska je "Olujom" spasila i Bihać

Hrvatska je "Olujom" spasila i Bihać

13.8.2018. | 22:43
prof. dr. sc. Miroslav Tuđman: Hrvatska je spasila Bihać kojem je bio namijenjen srebrenički scenarij
Likaplus.hr : Profesionalci kradu na Plitvicama?

Učestale krađe

Profesionalci kradu na Plitvicama?

23.7.2018. | 18:01
Likaplus.hr : Narod odlučuje-500.000 potpisa za referendum

dr Željka Markić

Narod odlučuje-500.000 potpisa za referendum

11.5.2018. | 22:45
DR. ŽELJKA MARKIĆ – HDZ I SDP zajednički protiv referenduma Narod odlučuje-500.000 potpisa za referendum
Likaplus.hr : SDP I HDZ ne žele neradnu nedjelju

Izrabljivanje u trgovini

SDP I HDZ ne žele neradnu nedjelju

2.4.2018. | 12:06
SDP i HDZ štite izrabljivanje radnika u trgovini: Koče zakon koji bi osigurao neradnu ili pošteno plaćenu nedjelju
Likaplus.hr : Zabrana prodaje turbo-plinskih bojlera

EU ne dozvoljava

Zabrana prodaje turbo-plinskih bojlera

8.2.2018. | 11:08
Likaplus.hr : Maras i Miljenić u sukobu interesa

Nalaze se u Povjerenstvu

Maras i Miljenić u sukobu interesa

11.10.2017. | 21:35
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :