Nedjelja , 26.6.2022. | 06:38

Pretraživanje

Gospodarstvo

Objavljeno: 14.4.2022. u 18:33
Prikaza: 155

Župan posjetio Istarsku županiji

LS Županija : Župan posjetio  Istarsku županiji
Delegacija Ličko-senjske županije u posjetu Istarskoj županiji
Delegacija Ličko-senjske županije, na čelu sa županom Ernestom Petryem, danas je službeno posjetila Istru, a u sjedištu Istarske županije, u Pazinu, primio ih je istarski župan Boris Miletić. Na radnom sastanku sudjelovali su i zamjenik župana Tulio Demetlika, pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Ezio Pinzan, pročelnica UO za gospodarstvo Ličko-senjske županije Ana Rukavina-Stilinović te predstavnici Udruge uzgajivača buše - predsjednik Marko Živković, dopredsjednik Bariša Dejanović i član Robert Čačić, vlasnik obrta za preradu i konzerviranje mesa Cesarica.
Župan Miletić zaželio je dobrodošlicu gostima i izrazio zadovoljstvo što će imati priliku razgovarati o primjerima dobre prakse Istarske županije na području poljoprivrede i stočarstva.
Župan Petry je predstavio Ličko-senjsku županiju naglasivši da je najveći izazov zaustavljanje negativnih demografskih trendova, na koje Županija želi odgovoriti nizom mjera. Županija, prema zadnjem popisu stanovništva, broji ispod 43 tisuća stanovnika, ima 4 grada u 8 općina, 3 nacionalna parka i 1 park prirode. Jedan od prioriteta je razvoj brdsko-planinskog područja u smislu razvoja poljoprivrede, stočarstva, gastronomije i kulinarstva, zaštite ugroženih pasmina te stvaranje pametnih sela. Upravo o tome, kazao je župan Petry, žele učiti od Istre, jedne od najrazvijenijih hrvatskih županija.
"I Istra je osamdesetih i početkom devedesetih godina imala izražen trend depopulacije ruralnih sredina, a posebno su mladi ljudi napuštali sela i zato je Županija pokrenula konkretne projekte, koji su donijeli rezultate. Primjerice, krenuli smo s programima poticanja sadnje vinove loze i maslina, sufinancirajući troškove sadnica, potom razvijali agroturizme, pokrenuli Fond za razvoj poljoprivrede i agroturizama Istre i osnovali Agenciju za ruralni razvoj Istre, kojoj je primarna zadaća bila spašavanje boškarina od izumiranja. Naime, tada je bilo samo 30-ak grla ove autohtone pasmine, a sada imamo 2000 grla. Danas možemo reći da je to bio odličan smjer razvoja, a od Istre smo stvorili jak i prepoznatljiv brend”, istaknuo je župan Miletić dodajući da suvremeni turist traži izvornost, što je velika prednost i Ličko-senjske županije.
Govora je bilo i o zelenoj tranziciji, odnosno kako odgovoriti na klimatske promjene, te okrenuti se obnovljivim izvorima energije. Župani su se dotakli i teme prihvata raseljenih osoba iz Ukrajine. U Ličko-senjskoj županiji nalazi se jedan od prihvatnih centara u kojem je trenutno preko 600 ljudi, u osnovne škole upisano je preko 60 ukrajinskih učenika, kojima je omogućeno i učenje hrvatskog jezika s ciljem lakše prilagodbe novoj sredini. U Istarskoj županiji, rekao je pak župan Miletić, raseljene osobe se nalaze u privatnom aranžmanu, a trenutno ih je oko 1500, a oko šezdesetak djece pohađa osnovnu ili srednju školu u našoj županiji.
Nakon radnog sastanka, obišlo se Edukacijski gastronomski centar i štale za istarska goveda, na Gortanovom brijegu, u Pazinu. Bilo je govora o radu AZRRI-ja, a predstavljeni su i programi stočarstva i prerade, EU projekti, te Banka gena. Pročelnik Pinzan se, pak, osvrnuo na Fond za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre. Boravak delegacije je završen posjetom Mljekari Latus i kušaoni Istarskog sira, u Žminju.


Obavijesti iz HEP-a ,ELEKTROLIKA
Likaplus.hr :

 

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike s područja općine Brinje da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže bez opskrbe električnom energijom biti naselja Žuta Lokva i Blažani.

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

23.06.2022.

08:00 do 17:00 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže bez opskrbe električnom energijom biti naselje Krbavica.

 

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

24.06.2022.

09:00 do 14:30 sati

27.06.2022.

09:00 do 14:30 sati

28.06.2022.

09:00 do 14:30 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419


 

Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :