Subota , 23.10.2021. | 01:04

Pretraživanje

Iz medija

Objavljeno: 12.9.2021. u 22:29
Prikaza: 342
Autor: Likaplus

Crnogorski suverenisti shvatili što je SPC

LS Županija : Crnogorski suverenisti shvatili što je SPC

Crnogorski suverenisti dobro su shvatili pravu, osvajačku, prirodu Srpske pravoslavne crkve-piše portal direktno.hr iz pera Davora Dijanovića

"Tenzije na Cetinju

Velikosrpska politika u Crnoj Gori ne miruje. Povodom novim tenzijama predstavlja ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju. Riječ je o Mitropoliji crnogorsko-primorskoj koja predstavlja eparhiju Srpske pravoslavne crkve. Podgorica je glavni grad Crne Gore, no Cetinje je njezina kulturna i povijesna prijestolnica. Đukanovićev DPS najveću potporu ima upravo na području Cetinja. Riječ je o jedinome velikom gradu u kojemu 2020. nije bilo tzv. litija koje je organizirala SPC protiveći se Zakonu o slobodi vjeroispovijesti. Zanimljivo je za spomenuti da je Liberalni savez na Cetinju organizirao jedine prosvjede u Crnoj Gori protiv agresije na Dubrovnik 1991.Milo Đukanovićje tada, doduše, bio na drugoj stranici, u paktu s Miloševićem. Cetinje je ujedno i sjedište nekanonske Crnogorske pravoslavne crkve (CPC). CPC je bila autokefalna do ukidanja 1920., obnovljena je 1993., no još uvijek ima mali broj vjernika. 

Na Cetinju se snažno sudaraju interesi SPC-a i CPC-a, ali suverenističke i prosrpske politike. Riječ je o staroj podjeli na zelenaše i bjelaše. Prvi predstavljaju crnogorske suvereniste, a drugi žele utopiti Crnu Goru u Srbiju, tj., modernim rječnikom, u "srpski svet". Suverenistička opcija proteklih je dana inzistirala na tome da se ustoličenje održi u nekome drugom manastiru izvan Cetinja, no SPC, predvođen velikim mirotvorcem i ekumenistom (barem su ga tako prikazivali svi hrvatski mainstream mediji)Porfirijem Perićemizvršila je pravi helikopterski desant na Cetinje i, unatoč protivljenju lokalnog stanovništva, de facto nasilno izvršila Joanikijevo ustoličenje. Protiv prosvjednika su se koristili suzavac i šok bombe, a čitava je situacija u nekim trenucima podsjećala na ratno stanje.

Svetosavac Joanikije

MitropolitJoanikije Mićovićpredstavlja borbeni dio Srpske pravoslavne crkve. Jedan srpski analitičar neki je dan, pišući mu laude, zaključio kako je je ovaj od sjeverne Crne Gore, kao ranije ateističkoga kraja, stvorio "bastion" srpstva, pravoslavlja i svetosavlja. Ne čudi stoga što se crnogorski suverenisti protive Joanikijevu ustoličenju u Cetinju kao mjestu najvećega otpora utapanja Crne Gore u "srpski svet".

Tvorac kovanice svetosavlje pravoslavni je svećenik i ljotićevac,Dimitrije Najdanović, a riječ je o amalgamu vulgarnoga srpskog nacionalizma i pravoslavlja s mnogim poganskim elementima. Svetosavska ideologija, koja u svojoj biti predstavlja filetističku herezu, najbolje se izražava u sintagmi "jedan narod, jedna religija, jedna država".

Parapolitička organizacija

O ulozi Srpske pravoslavne crkve davno je pisao dr.Ivo Pilarkoji ju je označio kao socijalno-političku borbenu i osvajačku organizaciju. Riječ je o parapolitičkoj organizaciji koja predstavlja glavno provedbeno sredstvo velikosrpske politike. Pilar je smatrao da vjerski moment "djeluje u pravoslavnoj državi kao stalan poticaj za ekspanzivnu politiku. Zato vidimo, da su pravoslavne države stalno nemirne i da teže za proširivanjem". Kod svetosavske ideologije to se izražava u dijelu sintagme koji govori o jednoj državi.

Crnogorski književnikMilorad Popovićističe da je jedina misija SPC-a u Crnoj Gori propagiranje velikosrpstva i negiranje ne samo državnosti, nego i etničke, kulturne, društvene i svake druge posebnosti Crnogoraca. Slično, dakako, vrijedi i za Hrvatsku gdje su svojedobno "sveštenici" SPC-a u alkoholiziranom stanju gazili hrvatski grb ili su odbijali pokopati hrvatske branitelje pravoslavne vjeroispovijesti s hrvatskom zastavom.

O tome da je bivši patrijarh SPC-a Irinej u svojim božićnim čestitkama redovito negirao hrvatsku teritorijalnu cjelovitost suvišno je i pripovijedati. Riječ je o konstanti velikosrpske politike čiju luč nosi upravo Srpska pravoslavna crkva. Crnogorski suverenisti dobro su shvatili pravu prirodu Srpske pravoslavne crkve. S druge strane, čini se da je kod nas zaboravljeno da su osvajački pohodi na Hrvatsku devedesetih imali blagoslov srpsko-pravoslavnoga svećenstva. Možda nas stoga događanja u Crnoj Gori podsjete na ulogu SPC-a koja se ni danas ne miri s postojanjem hrvatske države."-piše direktno .hr

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Penava želi okupiti one koji žele pomoći

Za Hrvatsku

Penava želi okupiti one koji žele pomoći

13.10.2021. | 7:53
Likaplus.hr : PRKAČIN NAJAVIO UJEDINJENJE SVIH HOSOVACA

PRKAČIN NAJAVIO UJEDINJENJE SVIH HOSOVACA

6.10.2021. | 23:40
PRKAČIN NAJAVIO UJEDINJENJE SVIH HOSOVACA
Likaplus.hr : Crnogorca kritizirali što voli Thompsona

Super talent

Crnogorca kritizirali što voli Thompsona

28.9.2021. | 10:26
Likaplus.hr : Penava o pristupanju Domovinskom pokretu

Gradonačelnik Vukovara

Penava o pristupanju Domovinskom pokretu

19.9.2021. | 8:09
Likaplus.hr : Srbi -hrvatski ratnici za slobodu

Srbi -hrvatski ratnici za slobodu

30.8.2021. | 7:38
HEROJ DOMOVINSKOG RATA MILORAD DRAČA Srbin koji je nakon Oluje izgubio nogu: 'Čiji ja to vojnik mogu biti nego hrvatski?'
Likaplus.hr : Ovo nije Srbija

Crnogorci odlučni

Ovo nije Srbija

23.8.2021. | 6:23
Bujica o pokušaju smjene ravnateljice Škole u Korenici
Likaplus.hr :
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Udruženi ...
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Rutava mladenka ...
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :