Subota , 20.1.2018. | 13:43

Gospic

umjereno oblačnoumjereno oblačno

Temperatura

Tlak zraka

1014.5 hPa

Vlažnost

88 %

Senj

pretežno vedropretežno vedro

Temperatura

12°

Tlak zraka

1013.2 hPa

Vlažnost

44 %

Gospic

umjereno oblačnoumjereno oblačno

Temperatura

Tlak zraka

1014.5 hPa

Vlažnost

88 %

Senj

pretežno vedropretežno vedro

Temperatura

12°

Tlak zraka

1013.2 hPa

Vlažnost

44 %

Pretraživanje

Iz medija

Objavljeno: 8.1.2018. u 20:51
Prikaza: 248
Autor: Likaplus/express

HPC

Hrvata pravoslavaca ima preko 16 tisuća

LS Županija : Hrvata pravoslavaca ima preko 16 tisuća

Zašto Država još ne priznaje Hrvatsku pravoslavnu crkvu? Je li tu pritisak Pupovca i SPC na Vladu RH? Prema popisu stanovništva RH iz 2011. bilo je preko 16 tisuća Hrvata-pravoslavne vjeroispovijesti što je skoro duplo više nego na popisu stanovništva iz 2001.

Početkom ožujka prošle godine hrvatski arhiepiskop Aleksandar u mirogojskim je arkadama služio parastos, misu zadušnicu za pravoslavne Hrvate poginule tijekom Domovinskog rata. Na grobu Petra Preradovića položena je pogača i boca plavca, a pokraj groba stoji Aleksandar, poglavar Hrvatske pravoslavne crkve (HPC) i moli za pokoj vječni poginulih hrvatskih vojnika pravoslavne vjere. Čita imena njih desetorice, od kojih su se njih pet borili u HOS-u. Spominje i dvojicu pripadnika 113. šibenske brigade, kojima svećenici SPC-a zadnjih godina nisu dopustili ukop s vojnim počastima i hrvatskom zastavom na lijesu. Aleksandar nabraja imena pokojnika: "Mihajlo, Vojislav, Stevan...hrabro su poginuli za svoju hrvatsku domovinu”. Među okupljenima je nekoliko vjernika koji u rukama drže tanke, dugačke svijeće karakteristične za Pravoslavnu crkvu, a jedna od vjernica je kći svećenika one nekadašnje HPC, osnovane u NDH, čiji je kler pobijen 1945. godine. 

 Aleksandar se preziva Ivanov i ima 30 godina svećeničkog staža u Bugarskoj pravoslavnoj crkvi, koju je napustio kad se preselio u Hrvatsku želeći sudjelovati u obnovi HPC-a. Prva je liturgija za obnovu HPC-a održana u listopadu te godine u Pakoštanima", prisjeća se Ivanov, koji od tada živi u Hrvatskoj i odlično govori hrvatski. Na fotografijama iz 2013. može se vidjeti Ivanov kako vodi parastos na zagrebačkome Miroševcu kod kenotafa (simboličnoga groba bez pokojnika) patrijarha Germogena i ostalih svećenika HPC-a. Kenotaf je dao podići Michael Shardt – Kupčevskyj, nekoć mladi bogoslov HPC-a i unuk jednog od brojnih svećenika te Crkve ubijenih 1945. 

 Od Nicolasa, patrijarha Europske pravoslavne crkve (EPC) sa sjedištem u Parizu, u prosincu 2013. dobio sam sve dokumente za obnovu HPC-a kao podružnice EPC-a i tomos, tj. ukaz kojim se dodjeljuje autokefalnost HPC-u", kaže Ivanov. U svibnju 2014. u Italiji je rukopoložen za episkopa hrvatskog, a na njegovu je inicijativu Sveti Sinod EPC-a tom prilikom patrijarha Germogena proglasio svetim. Pokušaji uspostave autokefalne HPC imaju dugačku povijest i sežu do Eugena Kvaternika. Nesretni je Kvaternik 1871. poginuo u Rakovičkom ustanku, gdje je većina hrvatskih ustanika bila pravoslavne vjere. "SPC se proširila na Hrvatsku tek 1920., ranije je domaće pravoslavce okupljala Karlovačka mitropolija sa sjedištem u Srijemskim Karlovcima, tada u sastavu Austro-Ugarske.

 HPC je autohtona domaća Crkva, sljednica Karlovačke mitropolije. Nekoć su se crkve nazivale po glavnom gradu crkvenog poglavara - Carigradska patrijaršija, Kijevska mitropolija, Ohridska arhiepiskopija... Prva crkva nazvana nacionalnim imenom bila je Grčka pravoslavna crkva 1833., pa prije toga nema ni Hrvatske ni Srpske pravoslavne crkve", objašnjava nam Ivanov. U novije vrijeme HPC je pokušao obnoviti Radoslav Metodije Viličić, hrvatski katolik koji je 1993. godine na Svetoj gori prešao na pravoslavnu vjeru, a kasnije je zaređen za jeromonaha. Na zadnjem popisu stanovništva, onom iz 2011., čak 16.647 građana Hrvatske nacionalno se izjasnilo Hrvatima, a vjerski pravoslavcima, što je dovelo do ideje o obnovi HPC-a. 

Novoosnovana vjerska zajednica se može upisati i kao postojeća crkva sa sjedištem u inozemstvu. Ivanov tvrdi da ima apostolsko naslijeđe, što je uvjet za svaku priznatu Pravoslavnu crkvu, preko pariške EPC. Ministarstvo uprave ipak ga je odbilo upisati u registar pa se žalio Upravnom sudu. "HPC bi se trebao upisati po istom stavku Zakona o vjerskim zajednicama kao što je učinila Crnogorska pravoslavna crkva u RH 2006. Osim toga, postoji golemi kanonski problem. Kad bi se htjeli registrirati kao udruga, naši svećenici pet godina ne bi smjeli obavljati bogoslužje, a po pravoslavnom kanonu, kad svećenik više od tri godine ne služi liturgiju, prestaje biti svećenik", napominje Ivanov. U odbijenici donedavnog ministra Arsena Bauka vidi politiku. 

 Bugarin se ne može načuditi takvoj logici: "Sve do dolaska u Hrvatsku nisam znao da je ovo zadnja država u Europi gdje 2. svjetski rat još nije završio. Pa kako bi se zvala drugačije, ako živimo u Hrvatskoj, nego Hrvatska pravoslavna crkva? Autokefalne Pravoslavne crkve postoje i u Poljskoj, Albaniji... Ne znam zašto je HPC na tako lošem glasu. Znate li zašto su ubijeni patrijarh Germogen i deseci svećenika HPC-a? Zbog razbijanja jedinstva srpskog naroda u Hrvatskoj! Kao i naša predsjednica, i ja mislim da u Hrvatskoj žive politički Hrvati. O kakvom razbijanju govorimo?.

 Uz naslijeđe NDH, HPC ima i drugih problema. Bogoslužja Ivanov vodi u privatnim prostorima, na grobljima, u bolnicama, po konferencijskim dvoranama... Neko vrijeme je HPC u Zadru u jednoj kući uredila Crkvu proroka Ilije, no zbog skupog najma morali su se iseliti. U Zadru je potom dobio na korištenje bolničku kapelicu, dok je Božićnu misu, na kojoj se okupilo 50-ak vjernika, održao u zagrebačkoj Crkvi Isusa Krista svetaca posljednjih dana, odnosno kod mormona. Postoji li opasnost da HPC nakon priznanja zarati sa SPC-om oko imovine, kao što se događa između etnički podijeljenih pravoslavaca u Ukrajini i Crnoj Gori? Ivanov tvrdi da kad dobije registraciju, neće tražiti sadašnju imovinu SPC. "SPC je jedna strana Crkva koja se bavi svojim poslovima u koje ne bih ulazio. 

Možda država odluči da nam dodijeli neke zgrade i crkve koje su za Austro-Ugarske sagrađene temeljem odluka i donacija Hrvatskog sabora te su pripadale nekadašnoj Karlovačkoj mitropoliji dok SPC još nije postojala, nego joj je to naknadno poklonjeno, u doba Kraljevine Jugoslavije", kaže Ivanov. Nije isključena ni nova gradnja. Prije mjesec dana je hrvatski iseljenik u Australiji Marko Franović javio Ivanovu da će donirati milijun kuna za gradnju crkve HPC-a u Kninu. 

 Komentar o uspostavi HPC pokušali smo dobiti u SPC-ovoj Mitropoliji zagrebačkoljubljanskoj, a kako u tome nismo uspjeli možemo jedino podsjetiti na priopćenje iz 2009., kad je SPC apelirala na hrvatske vlasti da ne dozvole osnutak udruge pravoslavnih Hrvata. "Poznato je da je HPC formirana 1942. u vrijeme fašističkog i ustaškog režima Ante Pavelića u NDH. Tadašnji Pavelićev režim izvršio je genocid nad srpskim, jevrejskim i romskim narodom u NDH, a cilj fantomske HPC je bio da uništi svaki trag postojanja pravoslavlja i pravoslavnih Srba na ovim prostorima”, pisalo je u tom priopćenju, iako postoje i drugačija mišljenja- da je upravo uspostava HPC spriječila nastavak ustaških zločina nad Srbima.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Za Pupovčeve Novosti-ministar je ustaša

Penković šuti

Za Pupovčeve Novosti-ministar je ustaša

7.1.2018. | 13:44
Nije samo naš načelnik u Korenici sklon sve proglašavati ustašlukom(škola ustaška, portal je ustaški, ...) nego i njegov koalicijski partner Pupovac i SDSS to redovito radi kroz Novosti koje financira Država RH. Svi šute, jer u modi je sve zvati "ustašama" pa i ministra hrvatskih
Likaplus.hr : U Iraku svijetli križ..

Na zapadu skidaju, a

U Iraku svijetli križ..

27.12.2017. | 10:04
Likaplus.hr : Protuhrvatski i protukatolički mediji u RH

Koja je pozadina djelovanja

Protuhrvatski i protukatolički mediji u RH

23.12.2017. | 18:44
Likaplus.hr : Izabrao radije smrt, nego slobodu s optužbom

general Praljak

Izabrao radije smrt, nego slobodu s optužbom

4.12.2017. | 7:12
Likaplus.hr : Pupovac i SDSS opet ucijenili ...

Ništa novo-sve za vlast

Pupovac i SDSS opet ucijenili ...

22.11.2017. | 12:18
Likaplus.hr : Srbin koji je branio herojski grad Vukovar

Takvim Srbima klanjamo se..

Srbin koji je branio herojski grad Vukovar

19.11.2017. | 16:33
Likaplus.hr : Zaspao sam dok su ih ubijali...

13-godišnji Vukovarac

Zaspao sam dok su ih ubijali...

18.11.2017. | 18:20
Likaplus.hr : Volio je  nositi hrvatsku zastavu...

Ubili ga Srbi 1991.

Volio je nositi hrvatsku zastavu...

29.10.2017. | 18:49
Likaplus.hr : Pupovcu ne smetaju kune iz NDH-a

Krešimir Kartelo

Pupovcu ne smetaju kune iz NDH-a

20.10.2017. | 8:34
Likaplus.hr : Neće nam lezbejke i pederi odgajati djecu!

Srpski zastupnik

Neće nam lezbejke i pederi odgajati djecu!

20.9.2017. | 22:06
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :