Ponedjeljak , 17.1.2022. | 01:50

Pretraživanje

Iz medija

Objavljeno: 25.11.2021. u 7:22
Prikaza: 222

Dobra emisija

Laudato TV:PANDEMIJA POD POVEĆALOM

LS Županija : Laudato TV:PANDEMIJA POD POVEĆALOM

U raznolikosti treba vladati sloboda i poštovanje tuđe savjesti

Laudato TV otvoreno je analizirao uzrok i posljedice pandemije koronavirusa. U emisiji 'Izdvojeno' uživo smo sinoć analizirali što kaže znanost, a što Crkva te zašto smo podijeljeni na cijepljene i necijepljene.

 Pandemija pod povećalom!' bila je tema večerašnje emisije 'Izdvojeno' u kojoj su gostovali: prof. dr. sc. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević', Zagreb, i članica Nacionalnog stožera za borbu protiv COVID-19; prof. dr. sc. mons. Vladimir Dugalić, tajnik Komisije 'Iustitia et pax' HBK-a, i mr. sc. vlč. Robert Šreter, teolog; dr. sc. mons. Želimir Puljić, predsjednik HBK-a i zadarski nadbiskup; prof. dr. sc. Aleksandra Korać Graovac s Katedre obiteljskog prava Pravnog fakulteta u Zagrebu te Krešimir Planinić, odvjetnik.

 

Alemka Markotić kazala je da je jasno da su ljudi zbunjeni zbog mnoštva informacija iz raznih izvora, te bi bilo dobro da svatko vjeruje onomu tko je u određenom području veći stručnjak.

 – Službeno odobrena cjepiva ispitana su brzim načinom. U ovoj situaciji dogodilo se da se cijela znanstvena organizacija ujedinila oko ove situacije kako bi se ona što prije riješila. Dakako, ne može se cjepivo pustiti a da se ne ispita na ljudima– naglasila je Markotić.

 Objasnila je da klasično odobravanje ispitivanja cjepiva traje nekoliko godina. U godinu dana cijepilo se više od tri milijarde ljudi, a slijedeći tu logiku, nikad se nije dogodilo da je jedno cjepivo ispitano na tolikom broju ljudi.

 Naglasila je također da se, unatoč visokom postotku cijepljenja, u Izraelu naglo pojavio veliki broj oboljelih, te je tako započeo četvrti val epidemije. Pokazali su da već nakon 4 – 5 mjeseci pada zaštita od virusa. Potom su započeli s trećom dozom koja ipak jest potrebna.

 

Mons. Dugalić zaključio je da možda nikad u povijesti nismo imali ovako složenu situaciju gdje su se sukobili i prava i vrijednosti.

 –Činjenica jest da ta cjepiva imaju moralne dvojbe. Rekli su da jedan vjernik može primiti to cjepivo jer se radi o nepasivnoj i materijalno udaljenoj odgovornosti. Manje je zlo zaštititi se i pomoći zdravlju nego odbiti ono što imamo na raspolaganju. To znači da farmaceutske tvrtke moraju tražiti moralno prihvatljiva cjepiva i lijekove koji neće izazivati ovakve moralne dvojbe i, s druge strane, ovakvo cijepljenje mora biti dobrovoljno– istaknuo je.

 Napomenuo je da je druga strana ove situacije da kao dio zajednice imamo odgovornost prema drugomu. Istaknuo je da je – pomiriti dobrovoljnost kao načelo vlastite savjesti i obvezu države da štiti zdravlje pojedinca – pravo pitanje.

 Vlč. Robert Šreter smatra da su stvari vrlo ozbiljne, ali trebaju se promatrati sveobuhvatno.

 – Bolest se pojavila pod čudnim okolnostima. Nije jednostavno o ovome govoriti jednoznačno. Silni su pritisci na ljude u razdoblju od dvije godine. Nažalost, samo je jedna strana zastupljena u medijima. Nažalost, svatko tko misli drukčije, nema pravo izjavljivanja suprotnog. Dakako da u jednu ruku živimo od znanosti, ali ona nije apsolutna kao što je apsolutan Bog. Ne može se znanosti dati apsolutni prioritet, jer mnogo je puta znanost svoja saznanja iskoristila za nešto što je u svojoj srži zlo. Zato sve treba kritički ispitati i sagledati –naglasio je vlč. Šreter.

 Istaknuo je da je nepošteno govoriti o pandemiji necijepljenih. Jasno da je mnogo nepoznanica i nejasnoća, ali nema smisla divinizirati ono što sada nije u potpunosti sigurno.

 U emisiju se uključio i Krešimir Planinić, pravnik, te je izjavio da je poslodavcima i radnicima potrebno omogućiti pravo izbora. Radnicima ne preporučuje izabrati mogućnost da se uopće ne testiraju.

Gošća emisije bila je i prof. dr. sc. Aleksandra Korać Graovac,koja je kazala da se na neki način ograničavaju aspekti društvenog života s razloga imunizacije pacijenata.

 – Mora postojati određena kontrola prilikom odobravanja cjepiva. HZZO je dao preporuke cijepljenja djece protiv COVID-19. Zabrinjavajuće je da se radi o cjepivima od kojih se uklanja odgovornost za posljedice primanja tih cjepiva– naglasila je.

 

Mons. Želimir Puljić jasno je rekao da doživljavamo dinamičnu stvarnost, ali Crkvi je prvenstvena briga i zadaća povjerene duše hraniti molitvom i svetim sakramentima. Zaključuje sa sv. Pavlom koji nam poručuje da u nadi budemo radosni, u nevolji strpljivi, a u molitvi postojani. U raznolikosti treba vladati sloboda i poštovanje tuđe savjesti.

 

Ako u svemu tome bude ljubav i poštovanje, ne bojim se budućnosti– zaključio je mons. Puljić.

 


Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Ne postoji NIKAKVA državna politika

396.360 manje nego 2011

Ne postoji NIKAKVA državna politika

16.1.2022. | 8:28
Likaplus.hr : Gvozdansko -hrvatska Masada, Alamo

Hrvatska hrabrost

Gvozdansko -hrvatska Masada, Alamo

10.1.2022. | 11:36
Likaplus.hr : Žalim one  koji gledaju Dnevnik

Lauc u objavi

Žalim one koji gledaju Dnevnik

2.1.2022. | 22:46
Likaplus.hr : SDA-a Bužim protiv Božića

Jel to građanska BiH?

SDA-a Bužim protiv Božića

28.12.2021. | 16:10
HNS BiH: Bužim kao glavno središte ‘moderne i građanske’ Bosne i Hercegovine po mjeri SDA
SDA-a Bužim protiv čestitanja Božića
Likaplus.hr : Don Kaćunko u Bujici

Antikorona katekizam

Don Kaćunko u Bujici

28.12.2021. | 8:11
Likaplus.hr : Lauc: Djecu nam ne dirajte

Lauc: Djecu nam ne dirajte

27.12.2021. | 8:38
Likaplus.hr : Novinar RTL-a o igraču Marinu Ćaćiću

Srušio se na treningu

Novinar RTL-a o igraču Marinu Ćaćiću

20.12.2021. | 20:30
Likaplus.hr : Skupljeno 300 tisuća potpisa

Još treba oko 70 tisuća

Skupljeno 300 tisuća potpisa

16.12.2021. | 8:31
Likaplus.hr : Otvorena stranica s popisom suradnika UDBA-e

Mate Granić je veći problem

Otvorena stranica s popisom suradnika UDBA-e

8.12.2021. | 8:04
Likaplus.hr : Dolaze na operacije u Gospić

dr Milinović

Dolaze na operacije u Gospić

1.12.2021. | 19:18
Obavijesti iz HEP-a
Likaplus.hr :


Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za naselje Biljevine (Burnjak i Lopci).

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

17.01.2022.

08:00 do 16:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za naselje Biljevine (Burnjak i Lopci).

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

14.01.2022.

08:00 do 16:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

  

 

Obavještavamo korisnike mreže s područja grada Novalje da će im zbog interventnih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže bitiobustavljena isporuka električne energije.

 

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana u vremenu

14.01.2022. 09:00 do 10:30 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


 

Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :