Srijeda , 28.10.2020. | 10:20

Pretraživanje

Iz medija

Objavljeno: 6.10.2020. u 10:05
Prikaza: 182

Zločini nad civilima Hrvatima manje važni?

LS Županija : Zločini nad civilima Hrvatima manje važni?

Plenković i Pupovac, kako su najavili, otišli su u Varivode komemorirati nevine srpske žrtve, zločine pojedinaca (!), pljačkaša koji nemaju nikakve veze s hrvatskom državom, i to kada je Hrvatska vojska već odavno oslobodila hrvatski teritorij. Budući da institucije hrvatske države s tim zločinom nisu imale nikakve veze, niti su ga naredile niti provele, smatrao sam i smatram da predsjedniku Vlade, države ili bilo kojem visokom državnom dužnosniku tamo nije mjesto jer se na simboličkoj razini time sugerira – a to je bio i sukus optužnice u Haagu – da je iza tih zločina stajala hrvatska država,Tuđman, ministarŠušak, generaliGotovina,ČermakiMarkač. Ta optužnica je pala.

"Oluja" je bila legalna i legitimna oslobodilačka akcija hrvatske države koja je pobrala čestitke u cijelom svijetu. Ali tek zakratko. Svijetom su odjeknuli zločini u Gruborima i Varivodama, a KOS JNA i NGO aktivista poput Save Štrpca, za razliku od meni neobjašnjive aljkavosti hrvatskih institucija, DORH-a, krenuli su istraživati te pojedinačne (!) zločine i pomagati Haagu da se Hrvatsku prikaže kao zločinačku tvorevinu i da joj se presudi.

Mučki ubijeni srpski civili nakon "Oluje", zločin vrijedan dubokog žaljenja, postali su sredstvo kriminaliziranja hrvatske države kao takve. Savo Štrbac otvoreno je govorio u srbijanskim medijima, najavljujući da mu je krajnji cilj da nakon srpskog vojnog poraza kriminalizacijom hrvatskih ratnih operacija promijeni narav rata, kriminalizira hrvatsku državu kao takvu, zamuti karakter rata i velikosrpske agresije. Nevine srpske žrtve u Gruborima i Varivodama postale su mu glavno sredstvo te agende Memoranduma (2) SANU-a.

SVIMA DO POMIRENJA, ALI...

Među inim, i zbog toga smatram da visokim predstavnicima hrvatskih vlasti nije mjesto na tim stravičnim stratištima nedužnih srpskih civila, ali ne zato što ne bi trebalo izražavati duboko žaljenje zbog toga, nego zato što se time na simbolički način djelomično vraćamo na pozicije Save Štrpca i Memoranduma 2, prema kojem ono što je izgubljeno u ratu treba vratiti u miru. Tu strategiju zorno vidimo u Crnoj Gori, na drugačiji način.

Svima nam je do pomirenja, ali bez priznanja i osude velikosrpske agresije od strane srpske strane to nije pomirenje, nego "nešto drugo"...

Naime, budući da su, od Pupovca do predstavnika srpskih vlasti, ovih dana i mjeseci puna usta stradanja srpskih civila, želio bih i sam dati svoj dobronamjerni doprinos i skrenuti pozornost na srpske civile koje je tijekom agresije na RH ubijala – srpska vojska, JNA i četnici (tako sebe zovu), kokarda i petokraka ruku pod ruku.

Selo Antunovac, danas općina, nalazi se blizu Osijeka. Dana 5. prosinca 1991. okupirano je. Kako su napadi na selo bili svakodnevna pojava od 20. studenog, nakon što je okupirano Ernestinovo i pustara Seleš, koja je dio Antunovca, pa su mnogi počeli napuštati selo, jedino su ostali oni koji su mislili da nikome nisu ništa skrivili, kako je Pupovac rekao i za Varivode, "vjerojatno su ostali (srpski civili, I. Š.) u svojem uvjerenju da se nikome neće ništa dogoditi".

Napad JNA, potpomognut četničkim formacijama, započeo je u rano jutro i žestoko, a branitelji Antunovca nisu mogli ništa učiniti u sprječavanju tog ataka, nego se povlače iz sela. Srpski civili, odreda starci, njih nekoliko, ostaju kod svojih kuća nadajući se da im se neće ništa dogoditi. Na drugoj strani srpska vojska, po iskazu jednog njihova pripadnika, dobija "naredbu" za "čišćenje sela". Dakle, ovaj je zločin nad srpskim civilima, za razliku od Varivoda i Grubora, bio institucionaliziran od srpske vojske, izdana je zapovijed, "naredba".

Rezultat ove krvoločne akcije JNA i četnika bilo je ubojstvo pet civila srpske nacionalnosti. Imenom i prezimenom:Stana Novaković(1911.),Inđija Plavšić(1910.),Danica Borota(1901.),IlijaBorota(1925.) iMitra Mačković(1925.). Preostali branitelji koji su pokušali zaštititi i selo i srpske civile od srpske vojske ubijeni su na okrutan način.

Stana Novaković i Inđija Plavšić bile su sestre i zajedno su bile u podrumu obiteljske kuće Novakovićevih, gdje su ubijene u krevetu, ispod perine.

Danica Borota i Ilija su majka i sin, a ubijeni su u svojoj kući. Za Iliju su mi neki mještani rekli da je ubijen u pušnici za meso, gdje se pokušao sakriti. Netko bi mogao reći da JNA i četnici nisu znali da ubijaju srpske civile, no Mitra Mačković, inače teško bolesna, ubijena je iako su znali da je Srpkinja samo zato što je rečeno da joj je sin pobjegao u Osijek kod "ustaša".

Zašto je ovaj zločin nad srpskim civilima u Antunovcu manje važan i (ne)vrijedan komemoracije, a jednako je okrutan kao onaj u Gruborima ili Varivodama, i koji, za razliku od njih, nije stvar pojedinaca niti institucija hrvatske države, dok ovaj jest institucionaliziran, naređen od JNA, točnije srpske vojske upravljane iz Beograda?

Pametan će lako zaključiti.

Bitno je samo, kako je prozvala Vesna Teršeliču Varivodama, da Hrvatska još nije isplatila odštetu obiteljima nedužno stradalih srpskih civila, pa i ovima u Antunovcu koje je ubila srpska vojska.

I eto ti pomirenja kakvo ni Savo Štrbac ne bi bolje zamislio...-piše Šola u Slobodnoj Dalmaciji

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Neki su bili anemični 1991.

Neki su bili anemični 1991.

27.10.2020. | 8:52
GENERAL IVAN TOLJ ŽESTOKO O PLENKOVIĆEVOJ KOALICIJI SA SDSS-om: “Neki su bili anemični i nisu sudjelovali ni u čemu… Pupovac i Stanimirović slušaju ono što im se kaže preko Drine i Dunava!“
Likaplus.hr : Domovinski pokret podržava Trumpa

Domovinski pokret podržava Trumpa

26.10.2020. | 7:30
DR. STJEPO BARTULICA U BUJICI: "Domovinski pokret je za Trumpa, a Plenković za komunističku Kinu!"
DR. STJEPO BARTULICA U BUJICI: "Domovinski pokret je za Trumpa, a Plenkov
Likaplus.hr : Plenkovićeve prijetnje su zastrašujuće

Dujmović Tihomir

Plenkovićeve prijetnje su zastrašujuće

23.10.2020. | 8:24
Likaplus.hr : Plenkovića na vlasti drži Stanimirović

dr Markić

Plenkovića na vlasti drži Stanimirović

20.10.2020. | 23:00
Dr. Markić: ‘Plenkovića na vlasti drži Stanimirović, gradonačelnik okupiranog Vukovara, koji se uklapa u premijerovu tezu o domaćem terorizmu’
Likaplus.hr : Srbi u Hrvatskoj su "država u državi"

Srbi u Hrvatskoj su "država u državi"

30.9.2020. | 8:59
Matoševe riječi da su Srbi u Hrvatskoj 'država u državi' i 'društvo u društvu' kao da su pisane za Pupovca i njegovu politiku
Matoševe riječi da su Srbi u Hrvatskoj 'država u državi' i 'društvo u društvu' k
Likaplus.hr : Radić(DP) o Milanoviću i Plenkoviću

Radić(DP) o Milanoviću i Plenkoviću

24.9.2020. | 17:21
Radić (DP) o Janafu, Milanoviću i Plenkoviću: ‘Jedan zna sve, a drugi ne zna ništa’
Likaplus.hr : Predsjednik Vlade treba znati puno više

Predsjednik Vlade treba znati puno više

23.9.2020. | 9:34
U Hrvatskoj se događa jedna velika beskrupulozna pljačka! Zaključno, Škoro je rekao kako je sramotno da predsjednik Vlade na taj način minorizira, zajedno s nekim predstavnicima medija, ono što se uistinu događa u Hrvatskoj, a događa se i dalje jedna velika beskrupulozna pljačka
Likaplus.hr : Festival slobode okupio nekoliko tisuća

Festival slobode okupio nekoliko tisuća

5.9.2020. | 22:21
(VIDEO, FOTO) Festival Slobode u Zagrebu: Nastupio Cetinski, došli Hasanbegović, Bujanec…
Likaplus.hr : Koruška ima srce za hrvatske žrtve

Koruška ima srce za hrvatske žrtve

31.8.2020. | 8:40
Koruška ima srce za hrvatske žrtve Bleiburga
Likaplus.hr : Portal o Domovinskom ratu

Portal o Domovinskom ratu

20.8.2020. | 8:03
Likaplus.hr : Pozvao Pupovca na sva stratišta Hrvata 1991.

Milan Vrkljan, Domovinski p

Pozvao Pupovca na sva stratišta Hrvata 1991.

31.7.2020. | 10:46
Domovinski pokret, dr Milan Vrkljan pozvao Pupovca da posjeti sa SDSS-om sva stratišta Hrvata iz 1991.
Likaplus.hr : Ne pomažu maske, do morate nositi maske...

Čudne odluke Stožera

Ne pomažu maske, do morate nositi maske...

31.7.2020. | 10:38
Likaplus.hr : Zločini u banjalučkoj regiji nad Hrvatima

Zločini u banjalučkoj regiji nad Hrvatima

26.7.2020. | 12:48
Banjolučki biskup Franjo Komarica predvodio je u subotu misu za 67 hrvatskih civila koje su pripadnici srpskih snaga pobili na početku rata 1992. u mjestu Briševu u prijedorskoj općini u BiH, što je najveći pojedinačni zločin počinjen nad Hrvatima u posljednjem ratu.
Likaplus.hr : Bilo bi dobro da SDSS bude u Kninu

Milanović

Bilo bi dobro da SDSS bude u Kninu

26.7.2020. | 12:44
Milanović: Do devastacije srpskog naroda u Hrvatskoj došlo je zbog Beograda
Likaplus.hr : Djeca komunista preuzela vlast u Hrvatskoj

Djeca komunista preuzela vlast u Hrvatskoj

17.7.2020. | 18:32
Djeca komunista preuzeli vlast u Hrvatskoj...Plenković, Pupovac, Čačić..Svi su sinovi komunističkih roditelja.
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :