Utorak , 19.1.2021. | 21:19

Obrazovanje

Objavljeno: 20.9.2020. u 10:58
Prikaza: 365
Autor: Likaplus/hagioterapija-split.hr

Tomislav Ivančić

Duh i um, što je to?

LS Županija : Duh i um, što je to?dr Tomislav Ivančić, osnivač hagioterapije

Filozofska antropologija pojašnjava odgovor na pitanje „što je to duh". Duh nema materijalnih odrednica, nego posjeduje svojstva slobode, odgovornosti, kreativnosti, svijesti i samosvijesti te je karakteriziran dvostrukom transcendencijom (svijest o bitnom i moralnom). Obuhvaća i ontološku strukturu čovjeka te odgovara na pitanje „što je to bitak". Zatim, pojašnjava svojstva samih transcendentala – kvaliteta ili odlika duha (unum – jedan, bonum – dobar, verum – istinit, pulchrum – lijep) te materiju i formu čovjekove duhovne duše. Također se bavi distinkcijom između tijela i duše te razjašnjava pitanje „što je to um, a što pak razum".
Pitagora je definirao filozofiju kao spoznaju svih stvari po njihovim uzrocima svjetlom razuma, što znači da filozofska znanost govori o uzrocima svega što postoji te se proučavanje duhovne duše neminovno dotiče pitanja: „od čega je duh načinjen te kako se manifestira u postojanju i djelovanju".


Budući da se hagioterapijom istražuje antropološko područje i patnje duhovne duše, na taj način se ulazi u samo središte čovjeka, odakle se osjeća njegova intima, smisao, muka i čežnje. Filozofi ističu da čovjek pati ne zbog toga što osjeća fizičku bol, nego zato što ne vidi svrhu patnje.

Čovjek je svjestan muke i pita se „zašto".
Najveća čovjekova bol je što ne zna odakle dolazi i kamo sa smrću odlazi. Temeljno neodgovoreno pitanje je: „tko sam ja i kako treba živjeti život".

Za razumijevanje sveukupne duhovne dimenzije važno je krenuti od temeljne – filozofske spoznaje da uopće nešto postoji, a postojanje dovodi do zaključka da nikada nije moglo postojati ništavilo. Vječno postojanje naziva sebitakili egzistencija (od lat. riječi exsistere). Bitak je duhovan jer je bit duha sloboda i nije materija nego osoba jer ima život. Teologija ga prepoznaje kao Stvoritelja, Životvorca.


Čovjek Stvoritelja, kao prvu stvarnost, spoznaje intuitivno – intelektom. Um ili intelekt je intuitivan, njime se spoznaje kao u bljesku. Intelektom se vjeruje, ali se zato razumom razumije.Racio traži dokaze, on spoznaje konkretan pojam. Vjera u Stvoritelja spoznaje se umom, međutim ona nije i nerazumna jer je dokaziva kroz filozofska, teološka i suvremena znanstvena saznanja i promišljanja.

Duh je prva i posljednja stvarnost, on je „tkivo" bitka. Čovjek kao stvorenje je biće u bitku. On je neograničeno stvorenje u Apsolutnom te je u postojanju ovisan o njemu. Zato je temeljna čovjekova patnja udaljenost od bitka, kada doživljava gubitak središta. Taj se gubitak očituje kao čovjekova rastresenost ili rasutost i nemoć da nađe sklad i smisao vlastitog života. Bitak je temeljno dobro za čovjeka, a manjak postojanja manifestira se u zloći, laži, kiču i razdijeljenosti među osobama.

Budući da je čovjek biće - stvorenje, da bi živio, nužno treba imati kvalitete bitka: da je dobar, traži istinu i jedinstvo, tj. zajedništvo s drugima, Stvoriteljem i sa samim sobom (u prihvaćanju svoje originalnosti) te da teži ljepoti, skladu i ostvarenju.
Iskustvo duha očituje se preko, tzv.transcendentala, njegovih osnovnih karakteristika, već spominjanoga jedinstva, dobrote, istine i ljepote.

Naime, kada čovjek čini zlo, negativno govori i ogovara, ne prašta ili je korumpiran te stvara ružna i razarajuća djela, gubi svoje temeljno postojanje. Samo kada uđe u bitak, on je zdrav i neizmjeran u razvoju.
Zdravlje duha izražava se kroz odluku za dobro. Dobrota je sama po sebi fundamentalna stvarnost, a ne samo moralno-etička vrjednota. Ona je uvjet da bi nešto postojalo, ona je apsolutna i neuništiva. Budući da je duh dobrota, razaranje duha je zloća. Duh je život, a razaranje duha smrt. „Dobrota je savršena kada je kao takva spoznata, ali ako ona samu sebe ne spoznaje, ostaje sebi nepoznata i stoga nepostojeća", tvrdi autor hagioterapije dr Ivančić

Prema ontološkoj strukturi čovjeka duh je duša tijela. Duh povezuje u cjelinu sve pojedinosti čovjekovih elemenata, doživljaja i procesa.
Duhovna duša je forma tijela. Aristotel kaže da je duša princip koji daje formu i bit čovjeku – čini čovjeka čovjekom, a Coreth da tijelo zapravo postaje ljudskim tijelom samo preko duše. Tijelo je medij duha, jer duh se preko tijela izražava i djeluje. Forma određuje sadržaj materije.

Bit duha je sloboda
koja je neovisnost o prostoru i vremenu. Ona je djelovanje bez prisile ili neke zabrane. Sloboda je sposobnost odabira cilja te sredstava da se taj cilj postigne. Sloboda je neovisnost o bilo kojoj vrsti nužnosti. To je „sloboda od" laži, zloće, straha, ovisnosti i „sloboda za" dobrotu, istinu i ljubav.

Čovjek je psihofizičkom razinom vezan i ograničen, no duhovnom je dimenzijom slobodan. Sloboda stvara u čovjeku čežnju i mogućnost ostvarenja. Budući da je duh već u budućnosti, kao takav pokazuje čovjekovoj ograničenosti viziju što sve može postići, a time potiče tijelo i psihu da to i ostvari. Po duhu je čovjek sve ono što može biti, a ne ono što sada jest. Konačno očitovanje čovjekovoga duhovnog djelovanja manifestira se na psihosomatskoj razini, što mnoge zbunjuje u pogledu postojanja čovjekove duhovne dimenzije.

Duh je i odgovornost jer nju produciraju sloboda i spoznaja. Savjest je mjesto gdje čovjek „polaže račun" za svoje odluke. Čovjek kao biće slobode spoznaje i odluke, ujedno postaje biće odgovornosti.
Duh stvara kreativnost pa čovjekovo stvaralaštvo nije samo njegova sposobnost nego i zadaća. Glede spoznatoga, čovjekovo zdravlje uvelike ovisi o njegovom originalnom djelovanju i slobodi da ga ostvaruje.

Duh je svijest i samosvijest. Svijest je sveobuhvatno svjetlo u kojem čovjek sve vidi: objekte, sebe, svoju aktivnost i mogućnosti te da je svjestan svega. Ona je nutarnje svjetlo kojim čovjek sve što spoznaje prepoznaje, usvaja i o tome zauzima konkretan stav.
Zbog toga je duh dvostruko transcendentan: spoznajno i moralno. Čovjek duhom može spoznavati sebe i svijet oko sebe, a opredjeljenjem za moralne vrjednote ostvaruje se njegova cjelovitost te duhovno zdravlje koje je uvjet i za psihosomatsko.
Duh je u konačnici i autorefleksivan, on sam sebe sagledava, prosuđuje i ispituje.
Duh je i neograničen, daje život i komunicira sa Stvoriteljem, svemoćan je, posvudašnji, svevremen, besmrtan i interpersonalan.


Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Matoš o proslavi Nove godine...

Sretna i mirna 2021.

Matoš o proslavi Nove godine...

1.1.2021. | 17:16
Matoš o proslavi nove godine...
Matoš o proslavi nove godine...
Likaplus.hr : Upozorio javnost na opasnosti cjepiva

Ugledni znanstvenik

Upozorio javnost na opasnosti cjepiva

27.12.2020. | 9:28
Likaplus.hr : Projekt „Istraživači Velebita“ dobio potporu

MZO podržava

Projekt „Istraživači Velebita“ dobio potporu

22.12.2020. | 6:32
Projekt „Istraživači Velebita“ dobio potporu MZO
Projekt „Istraživači Velebita“ dobio potporu MZO
Likaplus.hr : Jedino Hrvatska ne pomaže obitelji s 3+

OTVORENO PISMO

Jedino Hrvatska ne pomaže obitelji s 3+

6.12.2020. | 11:13
OTVORENO PISMO PREMIJERU PLENKOVIĆU. Jedino Hrvatska ne pomaže obitelji s troje i više djece...Sramotno!
Likaplus.hr : Vitamin D nedostaje u čak 82% slučaja

Kod oboljelih od Covid 19

Vitamin D nedostaje u čak 82% slučaja

29.10.2020. | 14:20
Likaplus.hr : Laudato TV, obiteljska televizija sve bolja

Laudato TV, obiteljska televizija sve bolja

6.9.2020. | 10:31
Laudato televizija (Laudato TV) je prva hrvatska obiteljska televizija s kršćanskim vrijednostima koja emitira od Božića 2015.
Laudato televizija (Laudato TV) je prva hrvatska obiteljska televizija s kršćans
Likaplus.hr : Film i knjiga ‘Koliba’ kao umijeće Michelange

Film i knjiga ‘Koliba’ kao umijeće Michelange

8.5.2020. | 7:54
Film i knjiga ‘Koliba’ kao umijeće Michelangela.
Likaplus.hr : Čovjek i smisao života:ZA ŠTO/KOGA živjeti?

Viktor Frankl

Čovjek i smisao života:ZA ŠTO/KOGA živjeti?

15.4.2020. | 18:26
Iz boravka u logoru stekao je iskustvo da ljudi mogu biti neopisivo zli, ali i neopisivo dobri. Za preživljavanje u uvjetima koncentracijskog logora bilo je od presudne važnosti,da si osoba zna odgovoriti na pitanje – zašto (zbog koga ili čega) želi preživjeti?
Likaplus.hr : Oprez debeli muškarci, korona vas ugrožava!

Potvrđeno istraživanje

Oprez debeli muškarci, korona vas ugrožava!

13.4.2020. | 9:57
Dosadašnje statistike iz britanskih odjela intenzivnog liječenja potvrđuju taj fenomen: 73 pacijenata su muškarci, a 73,4 posto ih ima prekomjernu tjelesnu težinu. Usto, kod pretilih je muškaraca uočena manja vjerojatnost ozdravljenja kad zapadnu u kritično stanje.
Likaplus.hr : HEP dijeli stipendije

HEP dijeli stipendije

14.1.2020. | 10:59
HEP raspisao natječaje za dodjelu 129 stipendija učenicima i studentima
Likaplus.hr : Filmovi  na Laudato TV

Filmovi na Laudato TV

31.12.2019. | 19:34
Obiteljska televizija Laudato TV započinje novu 2020. godinu iza ponoći s koncertom 'Progledaj srcem' održanim u svibnju 2019. pred 18 tisuća posjetitelja u zagrebačkoj Areni. Prisjetit ćemo se ovog glazbeno-duhovnog spektakla i pjevati neke od najljepših i najpoznatijih pjesama
Likaplus.hr : Učitelji poslali jasnu poruku Plenkoviću

Učitelji poslali jasnu poruku Plenkoviću

29.11.2019. | 11:41
Sindikat HSU je optužio i neke načelnike Općina koji vrše pritisak na neke učitelje da prekinu štrajk. Mišljenje učitelja je da Plenković SVJESNO ide na iscrpljivanje učitelja da sami odustanu od štrajka
Likaplus.hr : Cijela Hrvatska štrajka

Utorak,19.11.2019.

Cijela Hrvatska štrajka

18.11.2019. | 20:23
Mogu li roditelji spasiti štrajk? Mogu, tako da se solidariziraju s učiteljima i ne pošalju svoju djecu sutra u školu. U tom slučaju niti učitelji koji ne štrajkaju ne bi mogli raditi. A nitko im ne bi oduzeo od plaće radi štrajka. Navodno se na društvenim mrežama već stvaraju
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :