Utorak , 20.4.2021. | 19:49

Pretraživanje

Obrazovanje

Objavljeno: 6.12.2020. u 11:13
Prikaza: 432

OTVORENO PISMO

Jedino Hrvatska ne pomaže obitelji s 3+

LS Županija : Jedino Hrvatska ne pomaže obitelji s 3+

Rezultati istraživanja provedenog od strane Europske konfederacije velikih obitelji (ELFAC) o mjerama kojima pojedine europske zemlje podupiru obitelji s djecom tijekom pandemije koronavirusa. Osim Hrvatske, istraživanjem je obuhvaćeno još osam europskih zemalja.Od svih ispitanih zemalja jedino Hrvatska nije imala baš niti jednu konkretnu mjeru koja bi se izravno odnosila na potporu obiteljima usred koronakrize.

Mr. sc. Andrej Plenković 
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske 
Gdin. Josip AladrovićMinistar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike 

Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, gospodine Plenkoviću, 
poštovani ministre rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, gospodine Aladroviću, 

Prije nekoliko je dana Europska konfederacija velikih obitelji (ELFAC) dodijelila vrijedno priznanje hrvatskoj obitelji Toljanić iz Vrbnika na Krku koja ima 12 djece, proglasivši ju Europskom velikom obitelji 2020. godine. 


Obitelj Toljanić jedna je od obitelji koje su okupljene u udruzi Obitelji 3plus, kao i jedna od 112.830 obitelji s troje ili više djece u Hrvatskoj. 
ELFAC je ovih dana objavio i istraživanje1 o mjerama kojima pojedine europske zemlje podupiru obitelji s djecom tijekom pandemije koronavirusa, što su već i objavili neki hrvatski mediji. Osim Hrvatske, istraživanjem je obuhvaćeno još osam europskih zemalja – Cipar, Francuska, Italija, Mađarska, Poljska, Portugal, Rumunjska i Španjolska. Od svih ispitanih zemalja jedino Hrvatska nije imala baš niti jednu konkretnu mjeru koja bi se izravno odnosila na potporu obiteljima usred koronakrize. 

Njemačka je primjerice u doba pandemije obiteljima za svako dijete isplatila jednokratnu pomoć od 300 eura po djetetu, a samohranim roditeljima isplaćivao se dvostruki iznos.Island je isplaćivao do 250 eura, a Slovenija do 200 eura po djetetu, itd. Dodatno, tu su bili i poticaji na plaće roditeljima koji su ostajali s djecom kod kuće, što je posebno važno ako se uzme u obzir da su neki (pa i hrvatski) roditelji čak bili prisiljeni dati i otkaz da bi se mogli brinuti o djeci. Osim što su izostale posebne mjere pomoći i potpore obiteljima, naglašavamo i da je od 11. ožujka 2020., kada je ministar zdravstva proglasio epidemiju bolesti COVID-19, Vlada Republike Hrvatske usvojila više paketa mjera koje su se odnosile na područja iz različitih ministarstava – Ministarstva financija, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva kulture i Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, ali ne i mjere povezane s bivšim Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

 U svibnju nas je, tada nadležno ministarstvo, na naš upit o mogućim mjerama izvijestilo kako u aktualnoj situaciji smatraju važnim dodatno potaknuti poslodavce na pokazivanje pozitivnih stavova prema obvezama u vezi skrbi njihovih zaposlenika za djecu te korištenje 1 Izvješće ELFAC-a dostupno je na https://www.elfac.org/report-measures-to-support-families-during-covid-19/. dostupnih mogućnosti vezanih uz fleksibilnosti, u smislu rada na skraćeno radno vrijeme i radnog vremena općenito. Takvim pristupom, smatramo, Hrvatska se udaljila od kruga europskih zemalja koje su zbog pandemije u fokus mjera, osim gospodarstva i zdravstva stavile i obitelji kao temelj društva, prepoznajući da su najvrjedniji resurs zemlje – ljudi. Ljudi, a posebno oni najmlađi koji predstavljaju našu budućnost, nisu i ne smiju biti trošak, već su nam najbolja investicija i zalog budućnosti. Gospodine predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, gospodine ministre, razumijemo da je trenutna situacija izazov za cijelu Vladu i za nadležno ministarstvo. 

Međutim, sve je veći broj djece u samoizolaciji, čitavi razredi pa i škole, radi kontakta s učenicima koji su zaraženi virusom SARSCoV-2. Studira se od kuće, supružnici su u samoizolaciji ili i oni rade od kuće, radna se mjesta zatvaraju i situacija u obiteljima postaje izuzetno teška, a pogotovo u višečlanim obiteljima. Teško je djetetu objasniti da mama i tata nemaju novca kupiti dovoljno računala za održavanje online nastave za svako dijete u obitelji. Teško je roditeljima uz sve svoje uobičajene obveze i uloge preko noći djelovati i kao učitelji i pronaći dodatno vrijeme i za tu ulogu, a ovdje ne smijemo zaboraviti niti sve češću potrebu dodatne brige za starije članove obitelji.

 Pravo na osobni odbitak za djecu svakom roditelju, ukidanje ili povećanje limita 15.000,00 kn za uzdržavanu osobu, pravo na dječji doplatak za svako dijete (da to ne bude socijalna mjera), mogućnost nabave vozila za velike obitelji bez dodatnih poreza i/ili ukidanje godišnje obveze plaćanja poreza CMV (obiteljima to nije luksuz), subvencija postojećih ili novih kredita (primjer Mađarske u kojoj je mladim obiteljima omogućeno smanjenje otplate kredita ovisno o broju djece), mjera roditelj odgajatelj za područje cijele Hrvatske, produljenje 100% bolovanja na razdoblje do sedme godine djeteta, oslobođenje od troškova za ponovno obnavljanje dokumenata (osobna iskaznica i sl.), besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje, pomoć za podmirenje komunalnih i drugih režijskih troškova, troškovi prijevoza, naplata parkiranja, oprema za novorođenčad (svima nam je poznata demografska problematika), stipendije djeci višečlanih obitelji… – neki su to od naših prijedloga koji još uvijek nisu naišli na Vaše razumijevanje. 
Mogućnost da poslodavci uplaćuju 10.000 KN za novorođenče je na kraju samo zanimljiva ideja, no koliko poslodavaca to može isplatiti? Obitelji su strpljivo čekale da i one dođu na red u resornom ministarstvu, ali ovakav izvještaj na nivou Europske unije te nove mjere koje ste donijeli prije par dana za pomoć gospodarstvu i ponovno zaobišli potrebe obitelji sada unose dodatno nezadovoljstvo te tražimo hitan prijedlog mjera na koji će način Hrvatska odgovoriti trenutnim izazovima s kojima se susreću obitelji s djecom, a osobito obitelji s troje ili više djece. 
S poštovanjem, Dr. sc. Ivan Malbašić, predsjednik udruge Obitelji 3plus

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Educirali djecu za sigurnost u prometu

Educirali djecu za sigurnost u prometu

16.4.2021. | 11:10
Policijski službenik Policijske uprave ličko-senjske educirao djecu za samostalno sudjelovanje u prometu
Likaplus.hr : Domovinski pokret uz Svjetski dan zdravlja

Mirjana Vrkljan-Radošević

Domovinski pokret uz Svjetski dan zdravlja

7.4.2021. | 12:54
Likaplus.hr : Matoš o proslavi Nove godine...

Sretna i mirna 2021.

Matoš o proslavi Nove godine...

1.1.2021. | 17:16
Matoš o proslavi nove godine...
Matoš o proslavi nove godine...
Likaplus.hr : Upozorio javnost na opasnosti cjepiva

Ugledni znanstvenik

Upozorio javnost na opasnosti cjepiva

27.12.2020. | 9:28
Likaplus.hr : Projekt „Istraživači Velebita“ dobio potporu

MZO podržava

Projekt „Istraživači Velebita“ dobio potporu

22.12.2020. | 6:32
Projekt „Istraživači Velebita“ dobio potporu MZO
Projekt „Istraživači Velebita“ dobio potporu MZO
Likaplus.hr : Vitamin D nedostaje u čak 82% slučaja

Kod oboljelih od Covid 19

Vitamin D nedostaje u čak 82% slučaja

29.10.2020. | 14:20
Likaplus.hr : Duh i um, što je to?

Tomislav Ivančić

Duh i um, što je to?

20.9.2020. | 10:58
Tomislav Ivančić: Duh i um, što je to?
Likaplus.hr : Laudato TV, obiteljska televizija sve bolja

Laudato TV, obiteljska televizija sve bolja

6.9.2020. | 10:31
Laudato televizija (Laudato TV) je prva hrvatska obiteljska televizija s kršćanskim vrijednostima koja emitira od Božića 2015.
Laudato televizija (Laudato TV) je prva hrvatska obiteljska televizija s kršćans
Likaplus.hr : Film i knjiga ‘Koliba’ kao umijeće Michelange

Film i knjiga ‘Koliba’ kao umijeće Michelange

8.5.2020. | 7:54
Film i knjiga ‘Koliba’ kao umijeće Michelangela.
Likaplus.hr : Čovjek i smisao života:ZA ŠTO/KOGA živjeti?

Viktor Frankl

Čovjek i smisao života:ZA ŠTO/KOGA živjeti?

15.4.2020. | 18:26
Iz boravka u logoru stekao je iskustvo da ljudi mogu biti neopisivo zli, ali i neopisivo dobri. Za preživljavanje u uvjetima koncentracijskog logora bilo je od presudne važnosti,da si osoba zna odgovoriti na pitanje – zašto (zbog koga ili čega) želi preživjeti?
Likaplus.hr : Oprez debeli muškarci, korona vas ugrožava!

Potvrđeno istraživanje

Oprez debeli muškarci, korona vas ugrožava!

13.4.2020. | 9:57
Dosadašnje statistike iz britanskih odjela intenzivnog liječenja potvrđuju taj fenomen: 73 pacijenata su muškarci, a 73,4 posto ih ima prekomjernu tjelesnu težinu. Usto, kod pretilih je muškaraca uočena manja vjerojatnost ozdravljenja kad zapadnu u kritično stanje.
Likaplus.hr : HEP dijeli stipendije

HEP dijeli stipendije

14.1.2020. | 10:59
HEP raspisao natječaje za dodjelu 129 stipendija učenicima i studentima
Likaplus.hr : Filmovi  na Laudato TV

Filmovi na Laudato TV

31.12.2019. | 19:34
Obiteljska televizija Laudato TV započinje novu 2020. godinu iza ponoći s koncertom 'Progledaj srcem' održanim u svibnju 2019. pred 18 tisuća posjetitelja u zagrebačkoj Areni. Prisjetit ćemo se ovog glazbeno-duhovnog spektakla i pjevati neke od najljepših i najpoznatijih pjesama
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :