Subota , 23.11.2019. | 00:21

Obrazovanje

Objavljeno: 8.12.2015. u 18:04
Prikaza: 1631
Autor: Likaplus/Ivan Remeta - Johnny

Ivan Remeta-Johnny

Nakon ere nafte dolazi era vode

LS Županija : Nakon ere nafte dolazi era vodePITKA VODA kao hrvatski strateški interes!

PITKA VODA kao hrvatski strateški interes!

"Budimo kao izvor što se prelijeva, a ne kao bunar u kojem stoji uvijek ista voda.”

U vremenu kad je čovjek zaboravio na svoje porijeklo, kad je slijep da prepozna i svoje najsušnije potrebe da preživi, voda i ostali izvori su postali žrtvenjegovog nehaja.

Voda je najvažniji faktor u nastajanju života. Čak je 80% zemljine površine pokriveno vodom, a naše je tijelo sadrži još više – 90%.

Dakle, sav je život nastao i održava se u vodi. Čovjek bez vode može živjeti svega 72 sata, ali, nažalost, posljednji podaci pokazuju da je svega 1% pitke vode na Zemlji ispravno i potpuno neškodljivo za čovjeka.

Hrvatska je u odnosu na svoju površinu prva zemlja u Europi po zalihama vode i treća u svijetu.Ispred je tako samo na prvom mjestu Bangladeš (zbog velikih dotoka iz Indije i s Himalaja) te Libanon (zbog male površine i jakih kiša i bujica tijekom zimskog razdoblja). Ako se uzme u obzirčinjenica da Hrvatska ima dovoljne količine pitke vode za budućnost (ukoliko bude dobro gospodarila njome) te procjena kakoće se daljim porastom broja stanovnika svijeta smanjivati raspoloživa količina pitke vode, pitka voda postaje možda i najvažniji hrvatski resurs 21. stoljeća, onaj koji bi mogao znatno utjecati na sigurnosni i geopolitički položaj zemlje, ali i na razvoj njezina gospodarstva i društva.

No ako pitka voda u 21. stoljeću bude imala ulogu kakvu danas u međunarodnim odnosima ima nafta, ondaće pitku vodu slijediti i sigurnosni izazovi koji danas prate naftu (ratovi, gospodarsko-politički pritisci, terorizam), ali bi se mogli pojaviti i neki novi, jednako opasni izazovi, poput migracija iz područja s nedostatkom vode prema područjima gdje je ima dovoljno, pojačani pritisak na granice zemalja s dovoljnom količinom vode i sve veći broj (legalnih i ilegalnih) emigranata koji se želi naseliti u te zemlje. Hrvatska doista pripada skupini zemalja svijeta koje imaju iznadprosječne zalihe pitke vode, no Hrvatska je istovremeno geografski relativno blizu većdanas djelomično žednim zemljama južnog Mediterana te žednim i politički nestabilnim zemljama Bliskog istoka. Hoće li i do Hrvatske stizati izbjeglice iz zemalja s nedostatkom vode iliće zavjetrina članstva u Europskoj Uniji i NATO-u ublažiti negativne posljedice mogućega svjetskog nedostatka pitke vode, ostaje vidjeti.

Ono što je sigurno jest daće se Hrvatska u bliskoj budućnosti suočiti s potpuno novim izazovima za svoju suverenost, nacionalnu sigurnost i gospodarstvo.

Primjer Bolivije, gdje je prodaja vodnih resursa multinacionalnoj korporaciji početkom novoga milenija dovela do povećanja cijena pitke vode i u konačnici do sveopće pobune stanovništva i uličnih nemira, nakon kojih je cijeli dogovor poništen, pokazuje put kojim ne treba krenuti. Niječudno kako su bogati državni fondovi (naftom) bogatih zemalja poput Norveške ili multinacionalne korporacije, koje nisu nužno iz sfere proizvodnje hrane i pića, većdulji niz godina sustavno usmjereni na kupnju izvora pitke vode diljem svijeta (uglavnom u zemljama u razvoju), pravilno procjenjujući kako nakon ere nafte dolazi era vode.

Bogate zalihe pitke vode kojima raspolažu sadašnji stanovnici Hrvatske nije samo njihovo vlasništvo, nego voda pripada i budućim naraštajima. Zbog toga bi se svaka rasprava o uporabi hrvatskih zaliha pitke vode trebala donositi isključivo nakon široke javne rasprave u kojoj bi sudjelovali i stručnjaci i obični građani, u koju bi se uklopio i jasni sporazum svih političkih stranaka u Hrvatskoj. U protivnom može se dogoditi da zbog kratkoročna dobitka i dodvoravanja međunarodnoj zajednici Hrvatska izgubi svoje najveće blago.

Mnogi postavljaju pitanja, kako objasniti čudesna svojstva vode na mjestima poputLourdesa, čiji su izvori iscjeliti tisuće neizlječivih bolesnika, a 65 je tih iscjeljenja kao čudo priznao i sam Vatikan.


U Nordenauu, koji se nalazi u njemačkoj pokrajini Schmalenburg, u napuštenom je rudniku škriljaca otkriven izvor vode za koju čak i mnogi njemački liječnici tvrde da ima fantastična svojstva.

Puno je primjera.

Hrvatska voda je još „čudesnija". Imajmo to u vidu jer: tek kada je bunar prazan, shvatimo koliko nam je voda bila važna.


Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Cijela Hrvatska štrajka

Utorak,19.11.2019.

Cijela Hrvatska štrajka

18.11.2019. | 20:23
Mogu li roditelji spasiti štrajk? Mogu, tako da se solidariziraju s učiteljima i ne pošalju svoju djecu sutra u školu. U tom slučaju niti učitelji koji ne štrajkaju ne bi mogli raditi. A nitko im ne bi oduzeo od plaće radi štrajka. Navodno se na društvenim mrežama već stvaraju
Likaplus.hr : Što učitelji traže?

Što učitelji traže?

31.10.2019. | 16:43
Na slici imate koeficijente dužnosnika. Svaki koeficijent se množi sa osnovicom, a osnovica je od 1.rujna 2019. 5.695,87kn Sada učitelji imaju do 1,32, a dužnosnici ? Pogledajte i pomnožite s koeficijentom i dobit ćete bruto plaću.
Likaplus.hr : U ponedjeljak štrajk učitelja u Lici

U ponedjeljak štrajk učitelja u Lici

31.10.2019. | 8:38
Dvije trećine ih smatra da su nastavnici premalo plaćeni za odgovoran posao (65,5%), a 19,3% u njemu vidi borbu za dostojanstvo nastavnika. Ispitivanje je pokazalo da 6,3% smatra da ova Vlada, kao ni prethodne, nije fer prema nastavnicima, a njih 3,2% veće plaće vide i kao zalo
Likaplus.hr : Učitelji štrajkaju i pjevaju Plenkoviću

Učitelji štrajkaju i pjevaju Plenkoviću

15.10.2019. | 12:10
VIDEO: NASTAVNICI IZ DARDE SMISLILI ŠTRAJKAŠKI BEĆARAC Plenkoviću poručili neka da pare i pitali ga: 'Da te nije učo naučio, gdje bi sada bio?!'
Likaplus.hr : Početak školske godine u Lapcu -misa u crkvi

Početak školske godine u Lapcu -misa u crkvi

10.9.2019. | 12:28
Donj Lapac-U ponedjeljak 09.rujna u zupnoj crkvi Sv.Ivana Pavla II odrzana je Misa za pocetak skolske i vjeronaucne godine.Misu je predvodio zupnik Dino Rupcic.Zupnik je zazvao bozji blagoslov na sve djelatnike skole i vjeroucenike kojih je ove skolske godine od prvog do osmog ra
Likaplus.hr : Uf, sutra je škola, zar si spremna?

Uf, sutra je škola, zar si spremna?

8.9.2019. | 20:42
VIDEO Luka Bulić na rubu suza opjevao skori 'rastanak' s kćeri: Tuga hvata me ekstremna!
Likaplus.hr : Održan susret ravnatelja s ministricom Divjak

Održan susret ravnatelja s ministricom Divjak

18.4.2019. | 14:03
I ravnatelji iz Ličko-senjske županije sudjelovali su na zajedničkom sastanku s kolegama ravnateljima iz drugih županija. Izlaganje o kurikularnoj reformi i iskustvu u provođenju iste govorio je ravnateljima okupljenim u Rijeci i ravnatelj Osnovne škole dr. Jure Turića iz Gospića
Likaplus.hr : Župan Milinović uveo red u financiranje

Župan Milinović uveo red u financiranje

24.10.2018. | 21:20
Veliki pomak i red je načinio župan Milinović u financiranja škola, ističu mnogi ravnatelji, koji ne moraju više strahovati hoće li biti novca za račune, nego moraju strahovati ako ne iskoriste ponuđeni novac koji im stoji na raspolaganju ...Ne tako davno novac je kasnio i po nek
Likaplus.hr : Međunarodna konferencija katoličkih televizij

Prvi put u Hrvatskoj

Međunarodna konferencija katoličkih televizij

4.9.2018. | 22:59
Likaplus.hr : Znaš li, sine, tko je Kata Šoljić?

Znaš li, sine, tko je Kata Šoljić?

24.2.2018. | 13:29
Kata Šoljić, majka je četvorice poginulih branitelja i junakinja Domovinskog rata. Umrla je u 86. godini, u Zagrebu . Katu Šoljić mediji su nazivali i Vukovarska majka hrabrost. Rođena je u Donjem Vukšiću kod Brčkog, 1922. godine, u siromašnoj obitelji. Rodila je šestero djece
Likaplus.hr : "Moja dugina obitelj" -NE u škole i vrtiće

"Moja dugina obitelj" -NE u škole i vrtiće

22.1.2018. | 21:19
Tiskovina „Moja dugina obitelj" koja promovira homoseksualni život NE MOŽE u škole i vrtiće
Likaplus.hr : Božić u mojem gradu

Božić u mojem gradu

28.12.2017. | 20:21
Likaplus.hr : Tvoja šansa-3D formacija

SKAC

Tvoja šansa-3D formacija

5.10.2017. | 13:15
Likaplus.hr : Film o životu ratnika

Film o životu ratnika

1.9.2017. | 12:16
Likaplus.hr : Raspršimo mitove o inkviziciji

Laudato TV

Raspršimo mitove o inkviziciji

6.3.2017. | 7:42
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :