Četvrtak , 19.9.2019. | 23:08

Pretraživanje

Obrazovanje

Objavljeno: 27.2.2016. u 22:25
Prikaza: 1484
Autor: Likaplus/Ivan Remeta - Johnny

Nešto je trulo, ali i bajkovito!

LS Županija : Nešto je trulo, ali i bajkovito!

Tko vodi računa o prvome – ne znam, ali za bajke je bio zadužen jedan i jedini – H.C. Andersen

„Bajke leže u nama poput sjemenki; potreban je sami dašak vjetra, zraka sunca ili kap gorčine pa da se rastvore u cvijet" - zapisao je to Hans Christian Andersen, danski književnik, čija je slava prerasla granice njegove domovine, a osobito epohu romantizma u kojoj je stvarao.

Andersenov životopis kao da je i sam maštovito ispričana bajka. Od vrlo siromašnog, neuglednog, gotovo ružnog i nezanimljivog djeteta postao je slavan cijenjen i svjetski poznat književnik. Mnogi su rekli da je priča"Ružno pače” zapravo Andersenova autobiografija.

Mučno se probijao do književne afirmacije.Rodio se 2. travnja 1805. u Odenseu u siromašnoj obitelji. No, otac postolar očito je pokazivao razumijevanje za Hansovu sanjalačku prirodu. Čitao mu je priče iz Tisuću i jedne noći, a poslije, kada je sam naučio čitati, izvodio je Shakespearove drame u kazalištu što mu ga je otac načinio.U četrnaestoj se godini Andersen, bez redovnog školovanja i bez igdje ičega, uputio u Kopenhagen kako bi pohađao kazališnu školu s baletom i pjevanjem. No, uskoro ga otpuštaju kao potpuno nedarovitog.

Godine 1835. objavljuje prve bajke i roman "Improvizator", u kojem slika narodni život u Italiji. Roman mu odmah donosi slavu i prevodi se na nekoliko jezika. Poslije će Andersen napisati i roman o narodnom životu u Danskoj.

Povjesničari književnosti dobrim ocjenjuju i njegove putopise nastale nakon brojnih putovanja, na primjer"Pjesnikov bazar”, a posebno mjesto zauzima "Slikovnica bez slika", putopis u kojem Mjesec u 33 večeri siromašnom slikaru priča ono što on vidi sa svoje visine.

 

S poznatim junacima bajki, na kojima se naraštajima napajala dječja mašta, izvrgava ruglu glupost i sebičnost, prijetvornost i zlobu. Bajke, bilo da su uzete izvilinskog svijeta, pučke predaje, bilo da pripovijedaju o jednostavnimljudima i stvarima svakidašnjice, zapravo su slike života s njegovimdobrim i lošim stranama. Odlikuju se humanošću, prostodušnošću imudrošću, a prožete su profinjenim osjećajem pjesnika za neiscrpiveljepote svijeta. Andersenove priče ili bajke bile su u početku živa i dopadljiva prepričavanja onoga što je čuo u djetinstvu, a kasnije ih je i sam stvarao.

 

Andersen je vjerovao da su život i naše postojanje dio božanske cjeline.Andersen se na brojnim mjestima u svojim djelima bavio tim centralnim pitanjem, a naročito u svojoj zanimljivoj i prekrasnoj bajci "Snježna kraljica" iz 1843g.

Jednom prilikom je izjavio: "Ukoliko ne postanete poput male djece, nećete ući u kraljevstvo nebesko." Drugim riječima : ukoliko ponovno ne steknemo neposredan, nesputan i otvoreni stav prema životu , mi se ne možemo nadati da ćemo riješiti misterij života i da ćemo doživjeti život kao božanstvenu i čudesnu bajku, što on i jest, uvijek je bio i nastavit će biti kroz čitavu vječnost.

 

„Nije dovoljno samo živjeti!” – reče leptir, – potrebno je imati malo sunca, malo slobode i malo cvijeća! (H.C. Andersen)

Leptir je u pravu, ali ja bi dodao – i pokoju bajku.

 

Ivan Remeta - Johnny

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Početak školske godine u Lapcu -misa u crkvi

Početak školske godine u Lapcu -misa u crkvi

10.9.2019. | 12:28
Donj Lapac-U ponedjeljak 09.rujna u zupnoj crkvi Sv.Ivana Pavla II odrzana je Misa za pocetak skolske i vjeronaucne godine.Misu je predvodio zupnik Dino Rupcic.Zupnik je zazvao bozji blagoslov na sve djelatnike skole i vjeroucenike kojih je ove skolske godine od prvog do osmog ra
Likaplus.hr : Uf, sutra je škola, zar si spremna?

Uf, sutra je škola, zar si spremna?

8.9.2019. | 20:42
VIDEO Luka Bulić na rubu suza opjevao skori 'rastanak' s kćeri: Tuga hvata me ekstremna!
Likaplus.hr : Održan susret ravnatelja s ministricom Divjak

Održan susret ravnatelja s ministricom Divjak

18.4.2019. | 14:03
I ravnatelji iz Ličko-senjske županije sudjelovali su na zajedničkom sastanku s kolegama ravnateljima iz drugih županija. Izlaganje o kurikularnoj reformi i iskustvu u provođenju iste govorio je ravnateljima okupljenim u Rijeci i ravnatelj Osnovne škole dr. Jure Turića iz Gospića
Likaplus.hr : Župan Milinović uveo red u financiranje

Župan Milinović uveo red u financiranje

24.10.2018. | 21:20
Veliki pomak i red je načinio župan Milinović u financiranja škola, ističu mnogi ravnatelji, koji ne moraju više strahovati hoće li biti novca za račune, nego moraju strahovati ako ne iskoriste ponuđeni novac koji im stoji na raspolaganju ...Ne tako davno novac je kasnio i po nek
Likaplus.hr : Međunarodna konferencija katoličkih televizij

Prvi put u Hrvatskoj

Međunarodna konferencija katoličkih televizij

4.9.2018. | 22:59
Likaplus.hr : Znaš li, sine, tko je Kata Šoljić?

Znaš li, sine, tko je Kata Šoljić?

24.2.2018. | 13:29
Kata Šoljić, majka je četvorice poginulih branitelja i junakinja Domovinskog rata. Umrla je u 86. godini, u Zagrebu . Katu Šoljić mediji su nazivali i Vukovarska majka hrabrost. Rođena je u Donjem Vukšiću kod Brčkog, 1922. godine, u siromašnoj obitelji. Rodila je šestero djece
Likaplus.hr : "Moja dugina obitelj" -NE u škole i vrtiće

"Moja dugina obitelj" -NE u škole i vrtiće

22.1.2018. | 21:19
Tiskovina „Moja dugina obitelj" koja promovira homoseksualni život NE MOŽE u škole i vrtiće
Likaplus.hr : Božić u mojem gradu

Božić u mojem gradu

28.12.2017. | 20:21
Likaplus.hr : Tvoja šansa-3D formacija

SKAC

Tvoja šansa-3D formacija

5.10.2017. | 13:15
Likaplus.hr : Film o životu ratnika

Film o životu ratnika

1.9.2017. | 12:16
Likaplus.hr : Raspršimo mitove o inkviziciji

Laudato TV

Raspršimo mitove o inkviziciji

6.3.2017. | 7:42
Likaplus.hr : Ne bih cijepio ni svoga psa

dr Sladoljev

Ne bih cijepio ni svoga psa

15.2.2017. | 21:41
Likaplus.hr : Odgovor znanstveniku Đikiću

dr Stjepandić

Odgovor znanstveniku Đikiću

13.2.2017. | 9:57
Likaplus.hr : Pogledajte tko je ministar obrazovanja

Trump odabrao

Pogledajte tko je ministar obrazovanja

7.2.2017. | 19:21
SK3 SEPTIK- za SEPTIČKE JAME
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :