Utorak , 9.8.2022. | 15:21

Pretraživanje

Obrazovanje

Objavljeno: 28.6.2021. u 9:12
Prikaza: 723
Autor: Likaplus /HS

Škole opustjele, gubimo učenike

LS Županija : Škole opustjele, gubimo učenike
Naše škole su opustjele, u sedam godina izgubili smo 51 tisuću đaka i prijeti demografski i radni raspad zemlje. Europska komisija očekuje naš rast od 5%, iduće godine 6,1%, pozitivne pomake u puno područja i najbrži gospodarski rast u EU, piše ekonomist Mijo Jukić za Hrvatsko slovo.


Djeca su naša budućnost, jedini način da se svijet razvija s ljubavlju i da svaki daljnji naraštaj bude još bolji. Zato moramo davati potporu djeci, štititi ih i što bolje obrazovati, ali i vezati uz obitelj. Ljudi su postali sve osamljeniji i sve je manje prijateljstva i zajedništva, što nije dobro za naš život. Dobro zdravlje povećava ekonomsku produktivnost pojedinaca i stopu gospodarskog rasta, ulaganje u zdravlje je najučinkovitije sredstvo ubrzanja razvoja. Iskoristimo sredstva EU za te namjene, jer je obitelj osnova za cjelovitog mladog čovjeka.

Nekada se živjelo u velikim i proširenim obiteljima, u zajedničkim kućanstvima s nekoliko naraštaja, kuća je bila svetinja i znalo se tko što radi. Majčinstvo je bila svetinja i nije imalo cijene, nadamo se da i dalje nije u krizi. Budućnost mora biti bolja od naše i sve moramo učiniti da naša djeca budu ispunjena ljubavlju i boljim životom, a i da naša Vlada u tome pomogne.

Hrvatska je opterećena niskim natalitetom i iseljavanjem što sve više oblikuje našu demografiju i kvalitetu života. Starimo i to jako utječe na mirovinski sustav, a siromaštvo je prijetnja velikom broju građana, jer puno djece živi u siromaštvu, socijalno su isključena, a probleme rješavaju iseljavanjem. U Hrvatskoj imamo 150 naselja bez ijednog stanovnika i sve ih je više takvih. Sa žalošću sam pročitao podatak da je Hrvatska u sedam godina izgubila čak 51 tisuću učenika po školama i da u manjim mjestima imamo sve manje učenika. Danas u 405 škola imamo do deset učenika, manje je djece u razredima pa funkcioniraju kao malene obitelji, a poticanje obitelji za veći broj djece postaje najveći problem Hrvatske.


Škole su opustjele, u 631 školi ima od jedanaest do pedeset učenika, tako da nam prijeti demografski pad i gubitak budućnosti ove države. Mnogi iseljavaju s obiteljima pa djeca čine četvrtinu iseljenih, a u mnogim područjima i do 40%. Tu je najlošija situacija u Slavonskoj i Ličko-senjskoj županiji, a najmanje su to osjetile škole na otocima, pa bilježe i porast učenika. Smanjuje nam se i broj rođene djece, pa u odnosu na 1990. godišnje gubimo više od 15 tisuća djece.

Sve je to rezultat i nepovoljnog ekonomskog okruženja, besperspektivnosti i nemogućnosti stvaranja kvalitetnih životnih uvjeta. Država mora žurno osmisliti i ponuditi jamce opstanka u tim sredinama, bolji način života na tim prostorima. Gubitak stanovništva i zatvaranje škola je demografski raspad kao i kolaps zdravstva, radnog sustava i pad mirovina.

U razvijenim državama jednaka je kvaliteta života u gradovima i ruralnim područjima, što i mi moramo razviti i pretvoriti u našu budućnost. Veseli nas da je na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu pokrenut studij medicine, traje šest godina, a stječe se akademski naziv doktor, što nastaje po uzoru u svijetu. To je odgovor na nedostatak liječnika, a program su izradili vrhunski hrvatski znanstvenici i liječnici po uzoru na najsuvremenije studije u Europi i svijetu. Želi se u Hrvatsku uvesti inovativni sustav suvremene medicinske izobrazbe, usredotočen na razvijanje humanističke medicine, a trajat će šest godina.Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Težak poraz Pinokija s Rudanovca i Kokota

Pobjeda ravnateljice Škole

Težak poraz Pinokija s Rudanovca i Kokota

24.6.2022. | 19:07
Likaplus.hr : Zlatni savjeti fra Jure Marčinkovića

2 milijuna pregleda

Zlatni savjeti fra Jure Marčinkovića

24.3.2022. | 6:17
Likaplus.hr : Ministar Fuchs s ravnateljima škola

Župan Petry i

Ministar Fuchs s ravnateljima škola

5.3.2022. | 6:07
Likaplus.hr : Koliko povećanje plaće nudi Vlada?

Školstvo

Koliko povećanje plaće nudi Vlada?

16.2.2022. | 18:09
Likaplus.hr : Imaju  dostupno i  e -Usavršavanje

Hitna medicinska služba

Imaju dostupno i e -Usavršavanje

14.2.2022. | 21:18
Likaplus.hr : Dan europskog broja 112

Dan europskog broja 112

9.2.2022. | 11:35
Likaplus.hr : Župan Petry ide na smjenu ravnateljice Škole?

Sluša Kovača i lokalni hdz

Župan Petry ide na smjenu ravnateljice Škole?

14.10.2021. | 9:47
Likaplus.hr : Uzimali novac od dječje prehrane

Škola u Korenici

Uzimali novac od dječje prehrane

16.9.2021. | 5:25
Obavijesti iz HEP-a ,ELEKTROLIKA
Likaplus.hr :
OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Ličko Lešće (Srednje Lešće,Gornje Lešće). Prekid u opskrbi je predviđen:
danau vremenu
 04.08.2022. 08:00 do 12:00 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike s područja naselja Čanak da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za naselja: Duman i Čanak.

Prekid u opskrbi je predviđen:
danau vremenu
08.08.2022  od 09:00 do 15:00 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže bez opskrbe električnom energijom biti dio naselja Kaluđerovac.
Prekid u opskrbi je predviđen:
danau vremenu
03.08.2022. 08:00 do 15:00 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom naselja Zavođe.


Prekid u opskrbi je predviđen:
danau vremenu
04.08.2022. 09:00 do 10:00 sati


U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.
Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419.OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Ličko Cerje (Matijevići).

Prekid u opskrbi je predviđen:
danau vremenu
02.08.2022. 08:00 do 12:00 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :