Subota , 15.12.2018. | 06:56

Gospic

potpuno oblačnopotpuno oblačno

Temperatura

-3°

Tlak zraka

1018.8 hPa

Vlažnost

95 %

Senj

neznatan snijeg, vjetrovitoneznatan snijeg, vjetrovito

Temperatura

Tlak zraka

1016.1 hPa

Vlažnost

74 %

Gospic

potpuno oblačnopotpuno oblačno

Temperatura

-3°

Tlak zraka

1018.8 hPa

Vlažnost

95 %

Senj

neznatan snijeg, vjetrovitoneznatan snijeg, vjetrovito

Temperatura

Tlak zraka

1016.1 hPa

Vlažnost

74 %

Pretraživanje

Politika

Objavljeno: 22.5.2018. u 13:32
Prikaza: 357
Autor: Likaplus/narod.hr

Nakaradni zakon

HDZ I SDP omogućili SDSS -u da ne izgubi

LS Županija : HDZ I SDP omogućili SDSS -u da ne izgubi

Četiri stručnjaka za ustavno pravo –prof. dr. sc. Robert Podolnjak, doc. dr. sc. Mato Palić, prof. dr. sc. Gordan Lauc, prof. dr. sc. Branko Smerdel – potvrdila su da su oba referendumska pitanja GI Narod odlučuje u skladu s Ustavom.

 

Prof. dr. sc. Mirjana Kasapović, redovita profesorica pri zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti na kojemu je među ostalim nositeljica predmeta Izborni sustavi, svoje redovite kolumne u Večernjakovom Obzoru objedinila je u knjizi"Oni i mi.

Evo što prof. Kasapović donosi u svojoj knjizi:

"Povlašteni čuvar vlade ne može izgubiti izbore”

U kolumni naslova "Povlašteni čuvar vlade ne može izgubiti izbore” još 2011. Kasapović upozorava kako se u jeku hrvatskih političkih afera iza kulisa događaju zabrinjavajuće promjene. "Jedna je od njih etabliranje zastupnika nacionalnih manjina u moćan parlamentarni lobi koji je status čuvara Vlade iskoristio za iznuđivanje ustupaka koji krše temeljna načela parlamentarne demokracije”, definira Kasapović.

Njen tekst nastaje u kontekstu inicijative "Srpski demokratski forum” koja od Ustavnog suda RH traži preispitivanje Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, a HHO Ustavnom sudu predaje prijedlog za ocjenu ustavnosti spornog Zakona koji se odnosi na onaj dio koji daje posebna prava srpskoj nacionalnoj manjini u RH.

"Milorad Pupovac višekratno je izjavljivao da SDSS pripada lijevome političkom krilu i da je najbliži suvremenim socijaldemokratskim opcijama. Zastupnik talijanske manjine Furio Radin svojedobno je bio izjavio „ja nisam u IDS-u, ali je IDS u meni”, svrstavajući se tako u lijevi tabor kojemu pripada ta stranka. Zastupnik mađarske manjine u ovaj je saziv Sabora izabran kao član SDP-a. I zastupnik bošnjačke manjine Šemso Tanković isticao je da je blizak socijaldemokratskoj opciji.

Ipak, svi su oni odustali od osobnih političkih uvjerenja i uvjerenja većine birača koji su ih izabrali kako bi mogli koalirati s desnim vladama HDZ-a i HSS-a. Brutalan raskid svake veze između političkih uvjerenja i političkih interesa – kojim se poručuje da zastupnici ne misle kako je njihov politički interes da djelovanjem pokušaju ostvariti vlastita politička uvjerenja – bio je podloga za pretvaranje manjinskih zastupnika u neideološkoga klijenta svake vlasti s izraženim lobističkim crtama” dijagnosticira Kasapović najočitiji paradoks manjinske političke trgovine u hrvatskoj demokratskoj povijesti.

"Posljednjih godina taj se lobi usredotočio na postizanje triju ciljeva: ozakonjenje dvostrukog prava glasa za male nacionalne manjine, ozakonjenje povlaštenog statusa srpske manjine i njezinih saborskih zastupnika te crpljenje što više proračunskog novca za manjine i potpuno autonomno raspolaganje njime. Posljednjim izmjenama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, kao i još nekim aktima, ostvarena su sva tri cilja zbog stručne nekompetentnosti i političke panike HDZ-ove vlade i parlamentarne većine. Pritom je najnevjerojatniji skup zakonskih povlastica koje su dali SDSS-u, a koje izlaze iz pravnih i političkih okvira parlamentarne demokracije.

Vlada i Sabor pristali su na iznimne oblike povlašćivanja aktera srpske politike u izbornom procesu. Omogućili su da se liste srpske manjine natječu u svih deset izbornih jedinica u Hrvatskoj pod jednakim uvjetima kao opće liste, osim što liste srpske manjine ne mogu izgubiti izbore. Ako opće liste ne prijeđu izborni prag i ne osvoje mandate, njihovi kandidati odlaze doma, na burzu ili na stara radna mjesta. Ako liste srpske manjine ne prijeđu prag i ne osvoje mandate, njihovi kandidati odlaze u drugi postupak u kojemu sigurno dobivaju tri mjesta u Saboru. Ako osvoje jedan ili dva mandata u izbornim jedinicama, zakon ih nagrađuje za taj uspjeh s još tri, odnosno dva mjesta u Saboru. Kako ih ne nagrađuje dodatnim četvrtim mjestom samo ako osvoje sva tri mandata u izbornim jedinicama, SDSS-u se uopće ne isplati pobijediti u tri jedinice. Kakav je samo apsurd skrojiti zakon koji nagrađuje izborne neuspjehe, a kažnjava izborne uspjehe!” ističe kolumnistica Večernjeg lista.

Kako bi omogućili takav presedanski sustav zatvorenih posuda u kojima se bez ikakvog uvjetovanja ostvarenim rezultatima, u Hrvatski sabor nužno ulijevaju zastupnici SDSS-a, pritom poistovjećeni s ukupnim glasačkim tijelom pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, kojima Pupovac ovim rješenjem preostaje kao jedini mogući politički očuh do sljedeće izmjene izbornog zakona, bilo je potrebno ukinuti dotadašnju praksu prema kojoj su za liste srpske manjine mogli glasovati samo deklarirani i registrirani pripadnici te manjine, te omogućiti da za njih mogu glasovati svi koji to žele. SDSS tada je jasno izigrao svoje partnere među zastupnicima ostalih manjina i odrekao se dvostrukog prava glasa za pripadnike srpske manjine, dok im nije bilo problematično gledati kako se od njih deklarirana "segregacijska praska” pritom bez problema zadržala za pripadnike svih ostalih nacionalnih manjina u RH.

Takvom je nevjerojatnom političkom vratolomijom "SDSS nadigrao hrvatsku Vladu i saborsku većinu, koji su pokazali što su sve pripravni učiniti da zadrže vlast.”

"Ukratko, SDSS-u je zakon zajamčio da ne može izgubiti izbore. Takva zakonska jamstva stranke imaju samo u autoritarnim režimima”, zaključuje Kasapović.

Pročitajte višeovdje.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Smijenite Kuščevića i raspišite referendum

Smijenite Kuščevića i raspišite referendum

11.11.2018. | 6:33
Bilač je podsjetila i na Kuščevićevu izjavu da se referendumom ne mijenja izborni sustav, koja je u suprotnosti s demokratskim standardima. “Sve ovo pokazuje nezakonit rad i nesposobnost aktualnog ministra Kuščevića koji je od početka provodio antireferendumsku kampanju i pokuša
Likaplus.hr : Sva zvona u Hrvatskoj zvone za Vukovar

18.studenog

Sva zvona u Hrvatskoj zvone za Vukovar

7.11.2018. | 17:58
Inicijativom „ZVON za Vukovar" obilježimo zajedno Dan sjećanja na žrtvu Vukovara Pozivaju se sve crkve u RH da se priključe inicijativi te zvonom crkvenih zvona 18. studenog u 18 sati i 11 minuta obilježe ovaj dan
Likaplus.hr : HDZ-ova  vlast bezočno izigrava građane

Glas Koncila

HDZ-ova vlast bezočno izigrava građane

28.10.2018. | 19:17
Likaplus.hr : Kaznena prijava radi krađe potpisnih knjiga

Kuščeviću, Kuščeviću...

Kaznena prijava radi krađe potpisnih knjiga

28.10.2018. | 14:28
GI Narod odlučuje podnosi kaznenu prijavu zbog nestanka potpisnih knjiga
Likaplus.hr : 13 tisuća partizanskih mirovina???

Lažni partizani s 3 godine?

13 tisuća partizanskih mirovina???

25.10.2018. | 10:10
Ukinite lažne partizanske mirovine, još ih ima 13 tisuća, a rat završio prije 70 i više godina
Likaplus.hr : Plenković i Kušćević skrivaju potpise

Plenković i Kušćević skrivaju potpise

24.10.2018. | 10:15
Plenković i Kuščević sprječavaju ponovni pregled i brojanje potpisa
Likaplus.hr : Ova fotografija obišla svijet

Ima svoju priču

Ova fotografija obišla svijet

14.10.2018. | 21:59
Likaplus.hr : Klali su me, križ me spasio

Srpski zločini Vukovara

Klali su me, križ me spasio

13.10.2018. | 19:04
Likaplus.hr : Mi o ubijanju Hrvata, silovanjima,a Plenković

Mi o ubijanju Hrvata, silovanjima,a Plenković

12.10.2018. | 22:14
Mi o ubijanju, masakriranju, silovanju...za koje nitko nije odgovarao 26 gosdina, a Plenković govori i brine se o politiziranju skupa u Vukovaru. Njemu je bitna fotelja , a ne žrtve za Hrvatsku
Likaplus.hr : Plenković vodi Hrvatsku poput Sanadera

Plenković vodi Hrvatsku poput Sanadera

9.10.2018. | 19:34
Bujica je ekskluzivno objavila dijelove strogo čuvanog zapisnika sa dramatične sjednice Glavnog odbora i Predsjedništva HVIDRA-e na kojoj Josip Đakić manipulira sa invalidima i laže da Đuro Glogoški ne podržava skup u Vukovaru, dok Josip Periša gradonačelnika Penavu u više navrat
Likaplus.hr : Je li Plenković manipulira HVIDR-om?

Je li Plenković manipulira HVIDR-om?

26.9.2018. | 10:32
Jad i bijeda čelnika braniteljskih udruga. Tko neće 13.listopada na Prosvjed u Vukovar, ne mora i ne treba niti 18 studenog paliti svijeće u Vukovaru
Čudesan restoran u Lohovu-Bihać
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :