1.  
  2. Hoće li pozvati svoje članove, podupiratelje i simpatizere da podrže inicijativu davanjem potpisa ili volontiranjem?

GI "Narod odlučuje” pozvala je stranke da svoje odgovore na ovu mini-anketu pošalju najkasnije do subote 5. svibnja, arezultati ankete bit će objavljeni 8. svibnja na stranici www.narododlucuje.hr i poslani svim medijima.

U pismu strankama, GI "Narod odlučuje” istaknula je važnost promjene i demokratizacije izbornog sustava. "Tri preferencijska glasa bez praga osigurat će da poredak ulaska kandidata u Sabor određuju isključivo glasovi birača.Tako će se spriječiti i predizborne koalicije velikih stranaka sa strankama bez izbornog legitimiteta koje samostalno ne mogu prijeći izborni prag.”, ističu iz inicijative. Napominju kako će se referendumom svim hrvatskim državljanima omogućiti da glasuju dopisno i elektronički, čime će se ukinuti diskriminacija Hrvata s prebivalištem izvan Hrvatske kojima je danas otežano korištenje biračkim pravom.

Nadalje, referendumom koji predlaže GI "Narod odlučuje”smanjit će se broj zastupnikas najviše 160 na najviše 120, a samim time će i broj zastupnika nacionalnih manjina proporcionalno biti smanjen s osam na šest. "Referendumom će se ujednačiti broj birača u izbornim jedinicama(što Ustavni sud traži od 2010.)te će izborne jedinice pratiti županijske granice. Zbog smanjenja broja izbornih jedinica i broja zastupnika –izborni prag bit će snižen s 5 % na 4 %.Također, zastupnici nacionalnih manjina ubuduće neće moći odlučivati o Vladi i proračunu.

Naime, zastupnici nacionalnih manjina imaju zagarantirana mjesta u Saboru kako bi predstavljali interese pripadnika nacionalnih manjina. U Sabor ulaze s višestruko manjim brojem glasova od svojih kolega. U takvim okolnostima – zastupnici manjina niti imaju legitimitet odlučivati o tome tko će formirati Vladu RH ili biti ministar niti je to u skladu sa smislom njihova predstavništva.”, objašnjeno je u pismu strankama.

"Nadamo se da će Vaša cijenjena stranka poduprijeti ovu referendumsku inicijativu koja demokratizira izborni sustav, povećava transparentnost te doprinosi sprječavanju političke trgovine i korupcije suprotne interesima hrvatskih građana”, zaključuju iz GI "Narod odlučuje” svoje pismo parlamentarnim strankama.