Utorak , 26.3.2019. | 04:58

Politika

Objavljeno: 29.4.2018. u 9:23
Prikaza: 814
Autor: Likaplus

GI Narod odlučuje:

Šest mjera za pravedniji izborni sustav

LS Županija : Šest mjera za pravedniji izborni sustav
GI Narod odlučuje: Šest mjera za pravedniji izborni sustav 

GI Narod odlučuje u Splitu je održala konferenciju za medije na kojoj je predstavila referendumska pitanja za promjenu izbornog sustava. Izjašnjavanje o referendumu za pravedniji izborni sustav počinje za 2 tjedna, u nedjelju 13.5., a birači će svojim potpisom moći zatražiti raspisivanje referenduma do nedjelje, 27.5. 

Cilj referenduma je osigurati veće odlučivanje birača o njihovim saborskim zastupnicima, veće sudjelovanje birača u izborima te smanjenje političke trgovine i korupcije. Zvonimir Troskot, glavni koordinator GI Narod odlučuje objasnio je da će uvođenje 3 preferencijska glasa bez praga od 10% osigurati da isključivo preferencijski glasovi, glasovi birača, određuju poredak na kandidacijskoj listi stranaka, odnosno tko od kandidata ulazi u Sabor. Tako se više neće moći dogoditi da u Sabor uđe, npr. sadašnji predsjednik Hrvatskog sabora, g. Jandroković s oko 800 glasova birača, a ne uđe netko tko ima nekoliko puta više glasova od njega – jer nije dosegao istodobno 10% glasova cijele liste, odnosno svih kandidata. Isto tako, 3 preferencijska glasa bez praga spriječit će predizborne koalicije kojima velike stranke uvode proizvoljno male stranke koje ne mogu same prijeći prag od 4%. Naime, do sada se dogovorom šefa stranaka, na primjer HDZ-a ili SDP-a s HNS-om – kandidate HNS-a stavljalo na prva mjesta na listi – što je bilo jamstvo da će ući u Sabor. Referendum će to promijeniti – više se nikome neće moći jamčiti ulazak bez potpore birača, objasnio je Troskot. 

Druga promjena koju donosi referendum za pravedniji izborni sustav je omogućavanje dopisnog i elektroničkog glasovanja – koje će osigurati veću slobodu u korištenju biračkog prava te veću izlaznost birača – i u Hrvatskoj i izvan nje. Danas 800 000 hrvatskih državljana s pravom glasa koji žive izvan Hrvatske imaju namjerno, jako otežano sudjelovanje na izborima. Moraju se prvo predregistrirati, a onda, zbog smanjenog broja glasačkih mjesta, moraju putovati stotine i tisuće kilometara da bi mogli sudjelovati na izborima. Istodobno i BiH i Slovenija omogućuju svojim građanima da glasuju dopisno. Zašto političke stranke ne dopuštaju to isto – Hrvatima? Elektronsko glasovanje danas koriste mnoge države, a Hrvatska ima sve pretpostavke uvesti ga brzo i sigurno uvede uporabom sustava e-građanina, objasnila je prof. Ivana Bilić Antičević. Referendumom za pravedniji izborni sustav broj saborskih zastupnika smanjit će se s najviše 160 na najviše 120. Proporcionalno će se smanjiti i broj zastupnika manjina – na najviše 6, rekla je Marija Burazer. Objasnila je i da će raspon od 100-120 zastupnika osigurat će racionalizaciju troškova. Za jednog saborskog zastupnika mjesečno se izdvaja oko 75 000 kuna – oko 30 000 kuna za bruto plaću i još 35 000 kuna svaki se mjesec za svakog zastupnika uplaćuje njegovoj stranci. Ugrubo, godišnje će se smanjenjem broja zastupnika uštediti oko 38 milijuna kuna iz državnog proračuna. 

Referendumska inicijativa također osigurava da zastupnici manjina ne mogu glasovati o Vladi i proračunu. Naime, predstavnici manjina u Saboru imaju rezervirana mjesta, tako da ulaze u Sabor sa i po deset puta manjim brojem glasova nego ostali zastupnici. Nema niti životnog niti pravnog rezona da zastupnici koji na privilegirani način ulaze u Sabor kako bi zastupali interese nacionalnih manjina, oni koji imaju višestruko manji izborni legitimitet, odlučuju o tome tko će sastavljati hrvatsku Vladu. Na ovaj se način sprječava i politička trgovina manjskim mandatima koja može biti korisna za neke predstavnike manjina, ali sigurno nije u interesu naših sugrađana, pripadnika nacionalih manjina, objasnila je Marija Burazer. Podsjetila je i da sve države Europske unije zajedno u svojim parlametima imaju 8 rezerviranih mjesta za zastupnike manjina - koliko ih ima sama Hrvatska.

 Odvjetnik Darko Varnica objasnio je da će promjene vezane za izborne jedinice osigurati da ujednačen broj birača ima svog saborskog zastupnika. Danas imamo razliku veću od 30% između broja birača u nekim izbornim jedinicama. To znači da isti broj zastupnika – njih 14 , bira 30% više birača u, recimo 9. izbornih jedinica nego u 4. izborne jedinice. 

To znači da glas hrvatskih građana u toj izbornoj jedinici vrijedi 30% manje nego u nekoj drugoj. Istodobno, referendumom će se osigurati da izborne jedinice prate administrativne granice županija, te da iz svake dolazi 15 zastupnika, rekao je Varnica. Jelena Teklić je objasnila 6. mjeru kojom će referendumska inicijativa Narod odlučuje izborni sustav učiniti pravednijim – a to je sniženje izbornog praga s 5 na 4%. 

Referendumom tražimo smanjenje izbornog praga sa 5% na 4% kako bi time omogućili bolju i pravedniju zastupljenost što većeg broja glasača u Hrvatskom saboru. Time bi smanjili i velik broj "propalih glasova". Naime, 2011.godine 26% birača je glasalo za kandidacijske liste koje nisu prešle izborni prag. Smanjenjem izbornog praga približit ćemo se praksi europsih zemalja i preporuci parlamentarne skupštine Vijeća Europe koja je predložila izborni prag od 3%. Naše analize odnosa broja izbornih jedinica, zastupnika i praga od 4% pokazuju da će se ovim pragom smanjiti broj "propalih” glasova, a da istovremeno neće doći do veće fragmentacije Sabora, rekla je Jelena. 

Predstavnici GI Narod odlučuje ponovili su kako će se potpisi za promjenu izbornog sustava prikupljati 2 tjedna i da će u razdoblju od 13. do 27.5.2018. te da će trebati prikupiti oko 380 000 potpisa. Ovdje donosimo oba referendumska pitanja u cjelosti: 1) Jeste li za to da se članak 72. Ustava Republike Hrvatske mijenja i glasi: „Hrvatski sabor ima najmanje 100, a najviše 120 zastupnika, koji se, na temelju općeg i jednakog biračkog prava, biraju neposredno tajnim glasovanjem.

 Pripadnici nacionalnih manjina biraju najviše šest zastupnika u Hrvatski sabor. Zastupnici se u Hrvatski sabor, osim zastupnika nacionalnih manjina, biraju prema sustavu razmjernog predstavništva. Birač može glasovati za jednu od predloženih lista kandidata i može označiti do tri kandidata koji imaju prednost pred ostalim kandidatima na listi za koju je glasovao (preferirani glas). Izabrani kandidati s pojedine liste utvrđuju se isključivo na temelju najvećeg broja preferiranih glasova. U svakoj izbornoj jedinici u Republici Hrvatskoj bira se najmanje 15 zastupnika. Izborne jedinice ne smiju dijeliti zakonom utvrđena područja Grada Zagreba i županija Republike Hrvatske. Broj zastupničkih mjesta rasporedit će se među izbornim jedinicama na temelju izračuna odnosa broja birača u svakoj izbornoj jedinici i ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj. 

Pravo na sudjelovanje u diobi zastupničkih mjesta u izbornoj jedinici ostvaruju kandidacijske liste koje su na izborima dobile najmanje 4% važećih glasova birača. Birači na izborima mogu glasovati: na biračkom mjestu, dopisnim ili elektroničkim putem." 2) Jeste li za to da se iza članka 72. Ustava Republike Hrvatske doda članak 72.a koji glasi: „Zastupnici nacionalnih manjina odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskoga sabora, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna."

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Ostaje li HDZ prvi put u oporbi u Županiji?

Starčević-Milinović

Ostaje li HDZ prvi put u oporbi u Županiji?

18.3.2019. | 16:35
Zajedničko priopćenje dr. Darka Milinovića i Karla Starčevića Na sastanku održanom 18. ožujka 2019. godine između predstavnika Nezavisne liste dr. Darka Milinovića i predsjednika Hrvatske stranke prava Karla Starčevića razgovaralo se o mogućoj daljnjoj suradnji na razini Ličk
Likaplus.hr : Eh, a da je slušao Thompsonove pjesme?

Što bi tad pisali ljevičari

Eh, a da je slušao Thompsonove pjesme?

16.3.2019. | 21:36
Zamislite da je ubojica iz Novoga Zelanda krenuo u pohod sa Thompsonovom pjesmom "Čavoglave"? Kakva bi bila reakcija naši lijevo zadojenih novinara Tomića, Pilsela...ili lijevo zadojenih političara iz HSS-a Beljaka, iz SDP-a Bernardića, Stazića...ili HNS-a ili svih onih kojima
Likaplus.hr : Nisu iskopana grobišta i nikoga to ne smeta?

Biskup Palić

Nisu iskopana grobišta i nikoga to ne smeta?

14.3.2019. | 12:35
Likaplus.hr : Načelnik Kovač odgovorio u vezi Bleiburga

Postavili smo pitanje

Načelnik Kovač odgovorio u vezi Bleiburga

12.3.2019. | 20:44
Zato smo nazvali i načelnika Općine Antu Kovača na telefon i nije znao točno odgovoriti , te je zatražio da mu pošaljemo službeno pitanje na mail. Poslali smo gore navedena pitanja i evo što nam je načelnik Općine Ante Kovač odgovorio:
Likaplus.hr : Čudesno svjedočanstvo Simone

Čudesno svjedočanstvo Simone

9.3.2019. | 21:53
Čudesno svjedočanstvo Simone
Likaplus.hr : Glas za HDZ, glas za rušenje i opet izbori?

komentar

Glas za HDZ, glas za rušenje i opet izbori?

8.3.2019. | 17:46
Glas za HDZ, glas za kaos i opet izbori
Likaplus.hr : Nitko nije veći Hrvat i katolik od nas!

Plenković,Jandroković...

Nitko nije veći Hrvat i katolik od nas!

7.3.2019. | 12:45
Predsjednik Sabora, i glavni tajnik HDZ-a, Jandroković prekinuo je zasjedanje Hrvatskoga sabora kako bi kompletna Vlada RH sudjelovala u kampanji u Lici protiv aktualnog župana Milinovića. Kojeg Milinovića? Onoga koji je HDZ-u, u prijašnjim izborima, donosio mandate. Isti Jandro
Likaplus.hr : Andrija Hebrang javno podržao Milinovića

Andrija Hebrang javno podržao Milinovića

5.3.2019. | 15:56
Andrija Hebrang javno podržao Milinovića:“Podržavam Darka Milinovića, mog prijatelja jer Lika je izvor Hrvatske i hrvatstva. Trebaju je voditi ljudi koji su Hrvatsku stvarali, a ne oni koji su za to vrijeme spavali. Ovi izbori su veliki ispit za sve domoljube !
Likaplus.hr : HDZ troši  najviše na kampanju u Lici

Od svih lista zajedno

HDZ troši najviše na kampanju u Lici

5.3.2019. | 9:26
Koalicija HDZ/HSU/HSP-AS/HSS/HBS do sada je na kampanju potrošila 119 tisuća kuna, njen glavni izborni konkurent, lički župan Darko Milinović, odnosno njegova nezavisna lista samo 1.656 kuna, SDP oko 33.500 kuna, Nezavisna lista Ante Dabe 20.300 kuna, stranka Milana Bandića nešto
Likaplus.hr : Ministri hrle u Liku po naputku Plenkovića?

Treba podržati HDZ

Ministri hrle u Liku po naputku Plenkovića?

26.2.2019. | 17:03
Likaplus.hr : Seminar za  ribolovne sudce

Seminar za ribolovne sudce

25.2.2019. | 19:18
Likaplus.hr : Evo tko ide na izbore u Lici

Utrka za Županiju

Evo tko ide na izbore u Lici

22.2.2019. | 9:16
Likaplus.hr : Thompson odgovorio Predsjednici  kroz...

Za dom-spremni!

Thompson odgovorio Predsjednici kroz...

20.2.2019. | 20:12
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :