Utorak , 9.8.2022. | 15:15

Pretraživanje

Politika

Objavljeno: 7.10.2021. u 6:55
Prikaza: 325

Skoro se utopio u moru, pa postao fratar

LS Županija : Skoro se utopio u moru, pa  postao fratar
„Bože, što hoćeš od mene? Još jučer sam se krstio u vatri Duha Svetoga, a danas se utapam u moru? Više mi ništa nije jasno", pomislio je 26-godišnji Stjepan Brčina kada je u lipnju 2007. godine pokušao uhvatiti dah kako bi izbjegao smrt. More se opasno zapjenilo, valovi su postajali sve viši. Ljudi su stajali na obali, prestravljeni prizorom, ali i nespremni skočiti u uzburkano more. Bilo je očito da ga nitko ne misli spasiti. Stjepanu se bližio kraj. „Na životu me držala slika mojih roditelja. Nisam mogao pomisliti kako će se oni osjećati kada saznaju da sam umro", priča nam fra Stjepan Brčina. Samo dan prije, u nedjelju 7. lipnja 2007. godine, sudjelovao je na velikom susretu zajednice „Dobri pastir" na stadionu u Velikoj Gorici, gdje je s časnom sestrom Rahelom predstavio sliku Milosrdnog Isusa i glumio u igrokazu. „U jednom trenutku osjetio sam vatru Duha Svetoga kako prolazi kroz mene. Osjetio sam da mi gore jezik, usta, cijelo lice… Kao da sam doživio neko pročišćenje. U meni su se izmjenjivali intenzivni osjećaji: malo sam plakao, a onda se smijao… Bio je to buran duhovni događaj koji me je oblikovao", priznaje. Sljedećeg dana je primio puno poziva i poruka od članova zajednice, koji su bili s njim u Velikoj Gorici, a koje je zanimalo kako se osjeća.-piše bitno.net

Kupao se i skoro se utopio

Tog ponedjeljka, kada se umalo utopio, ranije je završio s poslom, pa je odlučio pronaći nekoliko trenutaka samoće kako bi razgovarao s Bogom i razmislio o svemu što mu se dogodilo u Velikoj Gorici. Uputio se prema osamljenoj plaži kod pulskih Zlatnih stijena i zaplivao. Odjednom je u nozi osjetio snažan grč. „Nastavio sam polako plivati prema obali, ali valovi su postajali sve ozbiljniji, pa sam shvatio da bez tuđe ruke neću moći izaći iz mora", prisjeća se. Morska struja ga je počela vući prema dubini, a na plaži nije bilo nikoga tko bi mu mogao pomoći. U jednom trenutku je ugledao jednu ženu i počeo iz svega glasa dozivati u pomoć. „Žena se samo nakratko zaustavila, pogledala i zatim produžila jer me valjda doživjela kao luđaka", priča. Struja ga je nakon samo nekoliko minuta odvukla do mjesta gdje su ga mogli vidjeti gosti obližnjeg restorana. Međutim, oni su napravili krug na obali i s nevjericom promatrali mladića kako gubi bitku s nemirnim morem. Očito su shvatili kako su valovi preveliki i da bi bilo previše opasno skočiti u more. Onda su se odjednom, potpuno neočekivano, u more bacila trojica mladića. Jedan od njih bio je dečko kojega je Stjepan znao iz viđenja. Naime, taj je dečko boravio u popravnom domu koji su vodile časne Družbe sestara Milosrdnog Isusa. „Ponekad smo se susreli u crkvi. Mislim da sam mu bio simpatičan jer sam imao dugu kosu i naušnicu, pa su me časne sestre molile da mu odem navijestiti Gospodina, odnosno da ga evangeliziram, za što nikada nisam uspio pronaći vremena", priznaje. Međutim, upravo je taj mladić prvi skočio u vodu. Stjepan je tada već bio na izmaku snaga. „Moram priznati da je živa istina kako ti u susretu sa smrću pred očima projuri cijeli život. Tada sam shvatio jednu iznimno važnu stvar: iako sam bio aktivan u Crkvi, čitavog sam života služio samo sebi, a ne Bogu. Da sam kojim slučajem u tom trenutku umro, ne bih imao što donijeti pred Boga, jer znamo da pred Njega dolazi samo čista ljubav, odnosno samo ono što smo činili iz čiste ljubavi. Ovo govorim kako bismo se svi preispitali činimo li nešto iz čiste ljubavi ili iz nekog svog straha", govori. Naposljetku je prihvatio da je došao kraj. Bogu je rekao da više ne može i odlučio se prepustiti valovima. I kada je, tako, doslovce prihvatio svoju smrt, kroz maglu je ugledao mladiće koji plivaju prema njemu. Skupio je dodatnu snagu i do njihova se dolaska zadržao na površini mora. Kada su ga mladići izvukli na obalu, Stjepan je pao u komu, iz koje se probudio tek nakon tri dana.-cijeli članak na bitno.net
Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Sastanak Medveda i ukrajinskog veleposlanika

Bujanec komentirao

Sastanak Medveda i ukrajinskog veleposlanika

18.7.2022. | 11:29
Likaplus.hr : Vladin partner na derneku u Banja Luci

Karamarko razočaran

Vladin partner na derneku u Banja Luci

12.1.2022. | 8:55
Likaplus.hr : Čišćenje snijega u Gospiću -zadovoljavajuće

Priopćenje stranke LiPO.

Čišćenje snijega u Gospiću -zadovoljavajuće

11.1.2022. | 21:53
Likaplus.hr : Buhine kuće: Obilježena 28. godišnjica zločin

Buhine kuće: Obilježena 28. godišnjica zločin

10.1.2022. | 7:48
BIH,Buhine kuće: Obilježena 28. godišnjica zločina za koji nikada nitko nije odgovarao
BIHBuhine kuće: Obilježena 28. godišnjica zločina za koji nikada nitko nije odgo
Likaplus.hr : Bez dokaza pritvore vijećnika i sruše većinu

Penava ogorčen

Bez dokaza pritvore vijećnika i sruše većinu

28.12.2021. | 7:58
Likaplus.hr : I Korenica dala skoro 400 potpisa

400 tisuća za referendum

I Korenica dala skoro 400 potpisa

23.12.2021. | 18:15
Likaplus.hr : Domovinski pokret prozvao Plenkovića

Domovinski pokret prozvao Plenkovića

13.12.2021. | 7:31
Domovinski pokret pozvao Plenkovića da se odredi po pitanju obveznog cijepljenja, Dodikovog plana za BiH i vanjske politike
Likaplus.hr : Godišnjica stranke LiPO

Godišnjica stranke LiPO

12.12.2021. | 11:42
Likaplus.hr : DOMOVINSKI POKRET PODRŽAO REFERENDUM

NE- COVID POTVRDAMA

DOMOVINSKI POKRET PODRŽAO REFERENDUM

10.12.2021. | 16:16
Obavijesti iz HEP-a ,ELEKTROLIKA
Likaplus.hr :
OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Ličko Lešće (Srednje Lešće,Gornje Lešće). Prekid u opskrbi je predviđen:
danau vremenu
 04.08.2022. 08:00 do 12:00 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike s područja naselja Čanak da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za naselja: Duman i Čanak.

Prekid u opskrbi je predviđen:
danau vremenu
08.08.2022  od 09:00 do 15:00 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže bez opskrbe električnom energijom biti dio naselja Kaluđerovac.
Prekid u opskrbi je predviđen:
danau vremenu
03.08.2022. 08:00 do 15:00 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom naselja Zavođe.


Prekid u opskrbi je predviđen:
danau vremenu
04.08.2022. 09:00 do 10:00 sati


U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.
Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419.OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Ličko Cerje (Matijevići).

Prekid u opskrbi je predviđen:
danau vremenu
02.08.2022. 08:00 do 12:00 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :