Nedjelja , 21.1.2018. | 21:29

Gospic

vedrovedro

Temperatura

Tlak zraka

1013.6 hPa

Vlažnost

84 %

Senj

pretežno vedropretežno vedro

Temperatura

Tlak zraka

1012.5 hPa

Vlažnost

62 %

Gospic

vedrovedro

Temperatura

Tlak zraka

1013.6 hPa

Vlažnost

84 %

Senj

pretežno vedropretežno vedro

Temperatura

Tlak zraka

1012.5 hPa

Vlažnost

62 %

Pretraživanje

Reagiranja

Objavljeno: 2.9.2016. u 19:00
Prikaza: 593
Autor: Likaplus

Mjere obiteljske politike

LS Županija : Mjere obiteljske politike

priopćenje o sinoćnjem predizbornom sučeljavanju o obiteljskoj politici i potrebama mladih koje je održano u hotelu Westin Zagreb s predstavnicima političkih opcija HDZ-a, Narodne koalcije, Mosta NL, koalicije Za premijera i koalicije Jedina opcija.

Stranke na sučeljavanju o obiteljskoj politici: potrebno je postići konsenzus te stvoriti demografsku strategiju koja se neće mijenjati s promjenom vlasti Svjetski savez mladih Hrvatska (SSMH) organizirao je u četvrtak, 1.9.2016., prvo predizborno sučeljavanje u Hrvatskoj na temu obiteljske politike i potreba mladih. Veliki broj prisutnih mladih na sučeljavanju te njihova pitanja za političara pokazali su koliko im je važno donošenje konkretnih mjera obiteljske politike.

 Mladi žele ostati u Hrvatskoj, živjeti dostojanstveno od svojeg rada, osnovati obitelj, imati 2 ili 3 djece, za što trebaju imati adekvatne uvjete. Višegodišnje ignoriranje iseljavanja i nezaposlenosti dovelo je do alarmantne demografske slike Hrvatske. Svi predstavnici stranaka zaključili su da je potrebno postići društveni konsenzus te stvoriti održivu demografsku strategiju koja se neće mijenjati s promjenom vlasti. Josip Bilaver (HDZ) konstatirao je da je greška svih vlada što se 25 godina nije donijela demografska strategija.

 "Trebamo napraviti konsenzus i priznati grijehe iz prošlosti” te se ispričao što HDZ-ove vlade nisu donijele demografsku strategiju te napomenuo da će HDZ to napraviti ako dobije povjerenje birača. Istaknuo je da je za to nužan gospodarski oporavak. "Zaposlit ćemo 20 000 mladih u StartUp-ovima”, naveo je. Mirando Mrsić (SDP) naglasio je da je demografska politika vezana uz snažnu ekonomiju te da četiri retka posvećena toj temi u programu Narodne koalicije ne znače da se mjere obiteljske politike ne provlače kroz druge domene programa.

 Na repliku iz publike da za vrijeme mandata vlade SDP-a nije donesena obiteljska politika, Mrsić se opravdavao time što su se bavili ispravljanjem pogrešaka prošle Vlade i izvlačili državu iz krize te da nije bilo uvjeta za donošenje demografske politike, što je izazvalo negodovanje prisutnog demografa Stjepana Šterca. Ana Marija Bujas-Čelan (BM365) komentirala je odluku Skupštine Grada Zagreba o statusu majke odgajateljice. Koalicija "Za premijera” jamči majkama koje imaju troje i više djece status majke odgajateljice s prosječnom mjesečnom plaćom u Hrvatskoj (od 5,600 do 7,300 kuna), sve do navršene 15 godine djeteta! 

Za ovu godinu izdvojit će se 10 milijuna kuna za tu mjeru kroz rebalans proračuna, a za sljedeću godinu najavljeno je 40 milijuna kuna. Osvrćući se na status majke odgajateljice, Karolina Ciglar (MOST NL) založila se za stvaranje uvjeta u kojima bi žena trebala moći birati hoće li ili ne koristiti mjere obiteljske politike, poput majke odgajateljice. "Majka sam troje djece, ali ne bih voljela biti 15 godina kod kuće,” zaključila je Ciglar. Poručila je da obiteljska politika trebala biti problem nulte važnosti u programu svake stranke te konstatirala da bi trebalo postojati zasebno ministarstvo koje će se time baviti, ili u najmanju ruku jedan ured pri Vladi. 


Nadodala je da treba mijenjati percepciju obitelji u Hrvatskoj u kojoj se obitelji s više od troje djece doživljavaju kao čudne i kao teret društvu što je posve krivo. Na pitanje o mjerama obiteljske politike koje se na 74 stranice niti jednom ne spominju u programu koalicije Jedina Opcija, Matija Matić (Živi zid) je ustvrdio da natalitet proizlazi iz ekonomije te upitao publiku tko želi imati dijete kada je ono još u utrobi dužno 70.000 kuna. Smatra da je sigurnost najvažnija te da treba smanjiti poreze na hranu i dječje potrepštine i opći fiskalni pritisak kako bi se pokrenulo gospodarstvo.

 Kalabarovo vrelo 2B, 10000 Zagreb tel: 091/5378 886, e-mail: croatia@wya.net Svjetski savez mladih Hrvatska poziva i ovom prilikom političke stranke na suradnju sa stručnjacima, demografima i mladima kako bi se konačno donijela cjelovita strategija demografske obnove Hrvatske i provele konkretne mjere obiteljske politike. Ignoriranje donošenja ovih zahtjeva stručnjaka i mladih vodi u demografski bankrot i iseljavanje mladih.

 Svjetski savez mladih Hrvatska podružnica je World Youth Alliance, međunarodne nevladine organizacije koja broji preko milijun mladih iz cijelog svijeta, a djeluje s ciljem promicanja neotuđivog dostojanstva osobe, solidarnosti i kulture života. SSMH je dokaz da se mladi različitih rasa, kultura, religija i socijalnih pozadina mogu složiti oko temeljnih ljudskih vrednota. Nemjerljiva vrijednost potencijala svake ljudske osobe ono je što mladi iz SSMH žele staviti iznad svake druge društvene funkcije ili ekonomske računice.Mjere obiteljske i pronatalitetne politike Svjetskog saveza mladih Hrvatska

 

1. Stimulacija poslodavcima koji omogućavaju fleksibilno radno vrijeme i rad od kuće

Ovom mjerom omogućilo bi se majkama da bolje usklade svoje obiteljske i poslovne obveze, a kako bi ova mjera zaživjela u RH potrebno je na to stimulirati poslodavce mjerama kao što su porezne olakšice i slično.

 

2. Subvencioniranje polovice plaće jednog roditelja za obitelji s četvero i više djece

U obiteljima s četvero i više djece, od kojih roditelji uzdržavaju najmanje troje, trebalo bi omogućiti subvencioniranje jednog roditelja zaposlenog na pola radnog vremena u mjesečnom iznosu polovice prosječne mjesečne plaće u RH.

 

3. Status roditelja odgojitelja za obitelji s 5 ili više djece

Mjera koja bi omogućila da u obiteljima s petero i više djece, jedan roditelj na zahtjev može dobiti status roditelja odgojitelja, a za što bi dobivao mjesečnu naknadu od države u iznosu prosječne mjesečne plaće u Hrvatskoj.

 

4. Subvencioniranje stambenih kredita

Država bi trebala pomagati mladim obiteljima subvencioniranjem određenog dijela otplate stambenog kredita. Takvi krediti mogli bi se sklopiti do navršenih 30 godina starijeg partnera, čime bi se ohrabrivalo ranije osnivanje obitelji. Preporuka je da i lokalna zajednica na jednak način pomogne mladim obiteljima, osobito iz onih područja u RH koja ubrzano gube veliki broj mladih ljudi koji se sele u druge dijelove Hrvatske ili u inozemstvo.

 

5. Diferencirano oporezivanje dohotka ovisno o broju djece u obitelji

Sa svakim novim djetetom u obitelji pala bi stopa po kojoj se oporezuje ta obitelj. Takva povlaštena stopa vrijedi do određene dobi djeteta (npr. do 15. godine).

 

6. Mjera mjesečnih poticaja obiteljima ovisno o broju djece

Ovom mjerom bi se obiteljima jamčila primanja na mjesečnoj razini bez obzira na poslovni status roditelja. Iznos primanja ovisio bi o broju djece u obitelji. Obitelj s jednim djetetom bi mjesečno dobivala određeni iznos primanja, a porastom broja djece u obitelji rasla bi i primanja po djetetu. Obitelj bi imala pravo na ovu mjeru za onu djecu koja nemaju navršenih 18 godina. Ova mjera roditeljima jamči stabilnost i kontinuirana primanja, te ima jači pozitivni utjecaj od mjere koja bi roditeljima jamčila jednokratni iznos kojeg dobiju po djetetu.

 

7. Pooštravanje inspekcija i kazni za diskriminaciju trudnih žena i mladih majki na tržištu rada

Ova mjera trebala bi ići uz mjere koje motiviraju poslodavce da radije zaposle dvije mlade majke na pola radnog vremena, nego daju otkaz jednoj i zaposle mladu radnicu kojoj zaposlenje uvjetuju time da ne smije u bliskoj budućnosti planirati trudnoću. Na taj način poslodavci dobivaju dodatnu motivaciju za zapošljavanje mladih majki, a mladim majkama se pruža sigurnost na radnom mjestu

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : HOS-ovci nepoželjni, četnici dobrodošli!

To je Hrvatska!

HOS-ovci nepoželjni, četnici dobrodošli!

13.11.2017. | 21:11
Likaplus.hr : Cvijeće su bacali na tenkove da ubijaju...

Otvoreno pismo Patrijarhu

Cvijeće su bacali na tenkove da ubijaju...

31.10.2017. | 9:57
Likaplus.hr : Svemogući Milorade,alal vera...

Plenković nije premijer!

Svemogući Milorade,alal vera...

23.9.2017. | 11:07
Likaplus.hr : Zaštiti Hrvate u Bosni

Zaštiti Hrvate u Bosni

22.9.2017. | 14:43
Likaplus.hr : Plenkoviću, dosta je bilo podilaženja SDSS-u!

Karlo Starčević,HSP

Plenkoviću, dosta je bilo podilaženja SDSS-u!

8.9.2017. | 10:18
Likaplus.hr : Lovas je mjesto sulude srpske ideje

Tjerali ljude kroz mine

Lovas je mjesto sulude srpske ideje

4.9.2017. | 16:42
Pupovac i SDSS uglavnom šute kada pripadnici srpske nacionalne manjine rade ovakve stvari ili ispisuju "Ovo je Srbija" kao u Vrhovinama, ili pale hrvatsku zastavu , trgaju kao prije nekoliko godina u Mutiliću kod Udbine ili kada prijete Hrvatima na Udbini...Podržava li Pupovac ta
Likaplus.hr : SDSS ucjenjuje Hrvatsku vladu! Što je čudno?

SDSS-stranka ratnog zločinc

SDSS ucjenjuje Hrvatsku vladu! Što je čudno?

27.8.2017. | 16:09
Likaplus.hr : Pupovcu smeta povik "Hrvatska mati" i ...

Pupovcu smeta povik "Hrvatska mati" i ...

1.8.2017. | 23:35
OSVRT BRANITELJA NA DOGAĐAJ U GLINI+AAA - ‘Ja ću vam reći što se dogodilo u Glini, bio sam tamo, a ne lažljivi mediji’
Likaplus.hr : Pupovac na čelu SDSS-a

Pupovac na čelu SDSS-a

3.7.2017. | 10:37
Milorad Pupovac na čelu stranke koju je utemeljio ratni zločinac Goran Hadžić
Likaplus.hr : Radi Pupovca politiziraju

Reporteri bez granica

Radi Pupovca politiziraju

14.4.2017. | 19:02
Likaplus.hr : Otvoreno pismo Pupovcu

Otvoreno pismo Pupovcu

10.3.2017. | 19:36
Likaplus.hr : Do kada će Pupovac zloupotrebljavati Božić?

Domjenak u službi agresije

Do kada će Pupovac zloupotrebljavati Božić?

9.1.2017. | 17:24
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :