Petak , 27.11.2020. | 15:41

Pretraživanje

Reagiranja

Objavljeno: 24.11.2018. u 22:28
Prikaza: 803
Autor: Likaplus

Hrvatska slobodna desnica

Sramotno od pučke pravobraniteljice Vidović

LS Županija : Sramotno od pučke  pravobraniteljice Vidović


Priopćenje:REAKCIJA UDRUGE HRVATSKA SLOBODNA DESNICA NA NEDAVNI DOKUMENT PUČKE PRAVOBRANITELJICE LORE VIDOVIĆ

Ad1) S obzirom na to da ni fašizam i nacizam nisu isti, već samo slični režimi, ne može se staviti ni znak jednakosti između talijanskog fašizma i hrvatskog ustaštva.Prvenstveno, zato što, za razliku od fašizma, ustaški pokret nije imao imperijalističke pretenzije na tuđi teritorij.

Ad2) Tekovina suvremenog demokratskog svijeta je također i osuda komunističkog totalitarnog sustava i Broza koji je, prema svim svjetskim relevantnim znanstvenicima i institutima, svrstan među 10 najvećih zločinaca. Kako ne relativiziranje, nego veličanje ovoga diktatora i njegova režima nikomu ne smeta?

Ad3) Opet se spominju famozne "odluke ZAVNOH-a, nasuprot proglašenju NDH". Ne ulazeći u razloge nastanka ove floskule i njezina uvrštavanja u Ustav RH, pokušavam dokučiti koje su to odluke ZAVNOH-a i na temelju čega imaju legitimitet. Nikada nisam dobio odgovor ni na jedno od ova dva pitanja.

Ad4) Spominje se da su "eksplicitni ustaški ili nacistički simboli ili oni koji asociraju na ustaški pokret prisutni su u javnom prostoru u Hrvatskoj", pri čemu se ne navodi koji su to simboli i gdje točno su prisutni. Ukoliko se to odnosi na spomenuto šaranje po fasadama, utoliko se radi o vandalizmu, a ne o revizionizmu.
Također, spominju se "huškački i nacionalistički obojeni mediji", ne navodeći koji su to mediji. Naravno, još jednom je izostalo obrazloženje, po čemu je nacionalizam nešto negativno.

 

Ad5) Država ne može imati "zločinački karakter". Zločinačke mogu biti vlasti (nacistička, ustaška, komunistička), ali ne i države (Dritte Reich, NDH, Jugoslavija).
Nitko ne negira postojanje logora, nepravednih zakona ili činjenje određenih zločina. Čak se i ne umanjuje, nego se pokušava konkretizirati broj stradalih na bilo koji način i ukinuti mitomaniju i megalomanju, koje okružuju povijest NDH.

Ad6) Vojne počasti nisu upriličene stranačkoj ustaškoj vojsci, nego domobranima koji su bili regularna i profesionalna hrvatska vojska, od njihova utemeljenja 1868. godine. Dakle, Hrvatski domobran nije revizionistička, nego udruga koja čuva uspomenu na ukinutu i jedno vrijeme zabranjenu hrvatsku povijesnu postrojbu. Ako je istraživanje istine o partizanskim zločinima, govor o njima i pokapanje nevinih žrtava revizionizam, onda da - mi, iz udruge smo revizionisti.

Ad7) Kada je u pitanju višedesetljetna propisana istina, onda revizija ovih dogmi ne bi trebala biti samo dopuštena, već poželjna, pa čak i nužna. U samom tekstu se priznaje konstantno preuveličavanje žrtava, ali se sadašnji broj opet uzima kao aksiom. Koja je razlika između propisivanja istine od strane komunističkog režima i propisivanja istine od strane JUSP-a Jasenovac?
To je istina koja se ne dira, ali se istovremeno ne smije govoriti o radu jasenovačkog logora nakon 1945., iako za to postoje dokazi i pisani tragovi.

Ad8) Nadalje, u tekstu stoji da "neki iskrivljuju i činjenicu ili okolnosti stradavanja srpske djece odvojene od roditelja u jasenovačkom i u drugim logorima ili prihvatilištima u NDH". Koje su to "iskrivljene činjenice" i na čemu one počivaju? Da bi se nešto moglo smatrati činjenicom, potrebni su neosporni i provjerljivi empirijski dokazi.
Gdje su konkretni dokazi o masovnim smaknućima u Jasenovcu?
Gdje su dokazi o usmrćivanju djece od strane službenih organa NDH?

Ad9) U tekstu se postavlja i pitanje "je li, i u kojoj mjeri, pravno dopušteno negirati utvrđene povijesne činjenice o zločinima počinjenima u NDH?". Opet se ne navodi koje su to neosporno utvrđene činjenice niti tko ih je i kada utvrdio.
Na pitanje "gdje je granica slobode izražavanja i kažnjivog djela", kao odgovor se predlaže da sud odlučuje o svakom konkretnom slučaju zasebno. S obzirom na to da naše pravosuđe nije poznato po brzini rješavanja sporova, ovakva praksa bi uvelike usporila znanstvena istraživanja ili bi ih potpuno dokinula jer bi povjesničari odustali od konstantne borbe s vjetrenjačama.
Tu se legitimno može postaviti pitanje: imamo li mi uopće slobodu istraživanja ili težimo ponovnom uvođenju tabu-tema, što je zasigurno odlika totalitarizma, a ne demokracije?

Ad10) Očito je da su glavni problem gospoda Leljak i Vukić. Činjenica je da je, prema vlastitu priznanju, bivši suradnik Udbe, a drugi član obitelji koja je proživjela ustaški logor u Jasenovcu. Je li moguće da, temeljem navedenoga, njih dvojica znaju malo više od običnoga puka pa su, samim time, posebno opasni za propisane istine?
S obzirom na to da su i Leljak i Vukić proveli sate i sate u zagrebačkom i beogradskom arhivu, istražujući kilometre dokumenata o ovoj temi te da su joj posvetili godine svojega rada, nije li plauzibilno pretpostaviti da o Jasenovcu znaju više od autorice ovoga teksta?

Ad11) Primjećujem da je dobar dio teksta posvećen pozdravu "Za dom spremni". S obzirom na to da se radi o otvorenom i neriješenom pitanju pravnog i društvenog postavljanja prema ovom pozdravu, neodgovorno je nastupati kao da je sve već riješeno i de facto i de iure.
Štoviše, autorica nije dala ijedno novo saznanje ili barem specifičan vidik, nego je ponovila ono već izrečeno, i to samo od jedne strane. Također, nije zauzela jasno stajalište i o drugim spornim simbolima, vezanima za ovu temu. Zašto nije spomenula komunistički pozdrav SF-SN i zvijezdu petokraku? Zašto se nije barem osvrnula na četničku kokardu, CCCC ili pozdrav s tri uzdignuta prsta?

Ad12) Dakle, u potpunosti je izostala objektivnost i strana je zauzeta više, nego očito. Selektivno se osuđuju simboli jednoga totalitarnoga režima, dok se drugi zločinački, ali i agresorski simboli izostavljaju.
Osoba koja bi trebala zastupati sve ljude jednako, osuđuje bilo koje znanstveno istraživanje koje nije u skladu s "već utvrđenim činjenicama općeprihvaćenom istinom". Ljude koji se bave istraživanjem osjetljivih tema apriorno proglašava povijesnim revizionistima i onima koji relativiziraju povijest, pritom očito pogrešno rabeći pojmove "revisio" i "relatio".
Ne samo da i Leljakovu i Vukićevu knjigu smatra negativnima (iako ih vjerojatno nije pro/čitala), nego izlazi iz okvira svoje struke. Naime, koje to kompetencije ima pravnica da procjenjuje je li neki autor historiografske podatke iznio cjelovito ili partikularno?

Ad13) Na službenim stranicama stoji: "Pučka pravobraniteljica opunomoćenica je Hrvatskoga sabora za zaštitu i promicanje ljudskih prava i sloboda, središnje je tijelo za suzbijanje diskriminacije te djeluje kao Nacionalni preventivni mehanizam za zaštitu osoba lišenih slobode".
Ne vidim kako se istraživanje povijesti i iznošenje faktografije kosi s ljudskim pravima i slobodama. Diskriminaciju pokušava provesti upravo pravobraniteljica jer nastoji propisati tko se i čime smije baviti u svojemu znanstvenomu radu, dakle trebala bi prvenstveno procesuirati samu sebe. Usto, čini mi se da se gđa. Vidović malo "zaigrala" pa je izašla iz svojega zakonom propisanoga djelokruga.

Također, moram napomenuti, da je ironično što pravobraniteljica ima tri zamjenice, a niti jednoga zamjenika. Toliko o ravnopravnoj zastupljenosti spolova...

S dužnim poštovanjem,

U ime Udruge Hrvatska Slobodna Desnica,

Ivan Sklizović, mag. phil.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Stanimirović je bio u Vukovaru 91.

Stanimirović je bio u Vukovaru 91.

12.11.2020. | 7:31
Stanimirović je u emisiji srbijanske televizije lagao, bio je u Vukovaru kada se dogodio zločin na Ovčari
Likaplus.hr : Izbori u Crnoj Gori i priznanje  Kosova

Izbori u Crnoj Gori i priznanje Kosova

15.9.2020. | 10:06
Uz pomoć izbora u Crnoj Gori i do priznanja Republike Kosovo!
Likaplus.hr:Uz pomoć izbora u Crnoj Gori i do priznanja Republike Kosovo!
Likaplus.hr : Dan ponižavanja žrtava komunističkog sistema

Reagiranje Franića

Dan ponižavanja žrtava komunističkog sistema

4.9.2020. | 8:29
GOLI OTOK KAO SIMBOL NIJE REPREZENTATIVAN ZA SVE ŽRTVE KOMUNISTIČKOG TOTALITARIZMA
GOLI OTOK KAO SIMBOL NIJE REPREZENTATIVAN ZA SVE ŽRTVE KOMUNISTIČKOG TOTALITARIZ
Likaplus.hr : Osvajanje vlasti bez demokratskog legitimitet

Osvajanje vlasti bez demokratskog legitimitet

29.7.2020. | 9:29
VLAST BEZ LEGITIMITETA I POTPORE VEĆINE NARODA
Likaplus.hr : Otvoreno pismo Plenkoviću

A demografija nije bitna?

Otvoreno pismo Plenkoviću

20.7.2020. | 5:41
Likaplus.hr : Pupovac i Plenković dobro se razumiju

Pupovac i Plenković dobro se razumiju

15.7.2020. | 21:06
Pupovac i Plenković dobro se međusobno razumiju! Milorad Pupovac godinama je u središtu pozornosti medija, javnosti i društvenog interesa svojim izjavama i tvrdnjama o političkoj i društvenoj neravnopravnosti i ugroženosti srpske nacionalne manjine, osudama ksenofobnih, ustašoid
Likaplus.hr : Ratni generali o "Za dom-spremni"

Ratni generali o "Za dom-spremni"

7.6.2020. | 23:29
Taj je pozdrav i na znaku kojeg su nosili pripadnici postrojbe HOS-a! Prema tome, bez obzira na određena stajališta nekih ljudi, pa i institucija, pozdrav je ubaštinjen utekovine našega Domovinskog, obrambenog i antifašističkog rata!Branitelji, koji su se tako pozdravljali nisu i
Likaplus.hr : Grčić je zakonom ukinuo sva prava prognanika

Reagiranje

Grčić je zakonom ukinuo sva prava prognanika

4.6.2020. | 21:01
Priopćenje Zajednice povratnika Hrvatske - podružnice Karlovačke županije vezano za odnos prema prognanicima, useljenicima i ostalim stradalnicima Domovinskog rata.
Likaplus.hr : Gospođo Jurčić, ja sam taj

Zaraženi vatrogasac

Gospođo Jurčić, ja sam taj

14.4.2020. | 12:13
Likaplus.hr : Ograđujem se od priopćenja Nadbiskupije

Dr sc.Ivan Zelić

Ograđujem se od priopćenja Nadbiskupije

26.11.2019. | 18:40
OGRAĐUJEM SE od priopćenja o govoru koji je na prosvjednom skupu održao vjeroučitelj Marin Miletić a koje je objavljeno na web stranici Riječke nadbiskupije i o kojem pišu mnogi mediji!
Likaplus.hr : Penava je simbol ponosne Hrvatske!

Penava je simbol ponosne Hrvatske!

21.10.2019. | 20:33
Penava je svojim jasnim stavom o SDSS-u i Pupovcu simbol ponosne Hrvatske. Daj Bože da Općina Plitvička Jezera ima vlast i načelnika koji ima barem 10% ponosa kojeg ima gradonačelnik Vukovar Penava i odnosa prema SDSS-u.
Likaplus.hr : Kako živjeti u Hrvatskoj? I imati stranku...

Kako živjeti u Hrvatskoj? I imati stranku...

13.9.2019. | 21:39
Kako je živjeti u Hrvatskoj i biti predsjednik stranke koju je osnovao ratni zločinac?
Likaplus.hr : Večernji list mora Markićki platit 15 tis.kn

Večernji list mora Markićki platit 15 tis.kn

31.8.2019. | 21:08
Večernji list treba zbog objave neistine isplatiti Željki Markić 15 tisuća kuna Županijski sud u Rijeci je potvrdio presudu Općinskog suda u Zagrebu prema kojoj Večernji list treba Željki Markić isplatiti obeštećenje od 15.000 kuna zbog objave laži da je zarađivala na trgovini ko
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :